Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak naprawdę trzeba się postarać żeby go zniszczyć to raz. Dwa jadąc do fachowców jak wy trzeba być przygotowanym na koszt 150 - 200 zł.

po 3 nie ucze się na lambo czy innych super autach gdzie lampy liczy się w tysiącach. ..

po 4 robie to dla bliższych i dalszych znajomych rodziny wiec nie ma problemu z takim układem

Z drugiej strony to masz z tego zysk - doświadczenie :good:

Opublikowano

A doświadczenia w tej branży nie da się kupić, nawet jak się naoglądasz filmików na YT, relacji na forum itp.

Praca, praca, praca :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Tak naprawdę trzeba się postarać żeby go zniszczyć to raz. Dwa jadąc do fachowców jak wy trzeba być przygotowanym na koszt 150 - 200 zł.

po 3 nie ucze się na lambo czy innych super autach gdzie lampy liczy się w tysiącach. ..

po 4 robie to dla bliższych i dalszych znajomych rodziny wiec nie ma problemu z takim układem

Z drugiej strony to masz z tego zysk - doświadczenie :good:

i takie odpowiedzi się miło słucha ,a jako amator tak samo pozwole się zapytać czy Wy (ludzie obeznani w temacie) warto ładować się w maszyny do wetsandingu czy papier + klocek styka no i w razie czego duży koszt takiej maszynki?,wiadomo ,że powiecie ze zalezy ile lamp mam zamiar robić dlatego od razu mówię ,że chciałbym troszke na tym dorobić ,a drugie pytanie czy mozecie polecic jakąs nie drogą polerkę do której mozna dołozyć redukcje na pady 80mm w nie dużych pieniążkach ,do tego pady i jakies pasty

Opublikowano

Gaj3c Do lamp rotacja będzie najlepszym rozwiązaniem, może k2 masner, Silverline, graphite, albo coś z maszyn profesjonalnych Lare, tylko cena dużo większa, ale mają w ofercie małe rotacje, które napewno będą poręczne przy takich pracach.

Według mnie to na początek "papier+klocek", tania maszynka, pady, pasty i po pewnym czasie jak zrobisz kilka lub kilkanaście kompletów lamp ocenisz, czy chcesz to nadal robić lub robić, ale z już lepszym sprzętem, więc wtedy inwestujesz w coś lepszego i praca idzie zdecydowanie lepiej. Najważniejsze to nie napalać się, bo wtedy można strasznie szybko poczuć "niesmak" do tego :acute:

A ile kompletów już zrobiłeś, czy nie robiłeś i chcesz zacząć ?

Opublikowano

narazie 3 komplety jechalem papierem 800-2500 + moje DA zółty pad + pasta T11 ale efekt nie był taki jak bym chcial bo zostawały mi mikrorysy :(

Dodane po 1 minucie 24 sekundach:

Nowy rok a Ty lamoy poleeujesz?

hieroglify z ciapatalka

alko nie pije ,małe dziecko mam to już dawno poszło lulu z mamą obok siebie to ja mam spokój haha

Opublikowano
687461 pasta T11 ale efekt nie był taki jak bym chcial bo zostawały mi mikrorysy :(

niestety ta pasta jest gruboziarnista i zostawia rysy, po tej paście u mnie idealnie sprawdziła się menzerna 2 na miękkim krążku, robione polerką masner

Opublikowano

Witam,

panowie czy taka szlifierka nada się do lamp? Jest mała , lekka i kształt delta pozwoli dojść w wiele zakamarków bez ich demontażu.

I czy wiecie skąd wziąć do niej papiery o gradacji od 800 do 2500? Lub co innego polecicie zasilanego na 220v tak do 300 zł ?

Z pełną dostępnością do papierów i gąbkowych przekładek?

Dodane po 1 minucie 49 sekundach:

http://www.euro.com.pl/szlifierki-i-str ... 0wodkjYNuA nie wkleiłem linku:) lub coś w tym stylu : /szlifierka-oscylacyjna-wibracyjna-hecht-1760-220w

Opublikowano

jelinski17 To nie czasem do szlifowania drewna maszynki :song: Kup masnera K2 + przedłużka, BP na M14 i małe pady, przekroczysz budżet tych 300zł, ale będziesz zadowolony, a i do innych celów też się przydadzą.

kamil3210 Za mały, kompresor będzie cały czas chodził, to jest ten minus w tych polerkach, że potrzebują konkretnego zapotrzebowania w powietrze.

Opublikowano

Ale ja nie potrzebuję maszyn do polerowania tylko do szlifowania:) mam kraussa p7 ,małe bp od flexi i parę kompletów padow , nad przedłużka też już myślałem. Bardziej interesuje mnie coś co przyspieszy proces szlifowania bo papier na klocku jest dosyć mało wydajny a i czasem zostają rysy:)

Opublikowano

Panowie jaki dobry specyfik byscie mi mogli polecic, zeby zabezpieczyc lampy po calym zabiegu matowania/polerowania kloszy ?? :)

[mod=]Za duży rozmiar zdjęć[/mod]

Opublikowano

A w jaki sposób pracowałeś? Bo średnio to wyszło, klosze audi są mega twarde i trudne w obróbce, ale jak poświęcisz im czasu, możesz uzyskać świetne efekty.

Opublikowano

nie tylko w audi sa twarde, ostanio trafilem na mega twarda sztuke w citroen c3, dzis natomiast w toyocie yaris 1gen (oryginalne valeo).

Opublikowano

Hmmm srednio wyszlo?? :o co konkretnie masz na mysli? Matowanie od 400, pozniej stopniowo w gore i tak do 3000, futro z menzerną 400, sredni pad z menzerną 2500 i na koniec Koch antiholo.

Opublikowano

Przymierzam sie do polerki lamp, bo lakier na nich (oryginalny) jest juz zmatowialy i miejscami chyba odszedl.

O ile o samej polerce jest duzo informacji to nie wiem jak z zabezpieczeniem. Na jak dlugo starczaja specyfiki typu Megsa Headlight protectant? Czy lepiej pomalowac je klarem? Auto troche starsze, oryginaly w aso nie sa dostepne niestety wiec nie chce ich zniszczyc.

Opublikowano

Witam. Octavia 1 i przednie lampy z mikropęknięciami. Ktoś je wczesniej polerowal. I terazjak. Pytanie czy da się to jeszcze spolerowac. Niestety nie mam foty. Ale jest szorstko pod palcami tam gdzie te pekniecia. W jaki sposob powstaja te pęknięcia?

Opublikowano

Pytanie czy mikropęknięcia są w warstwie zewnętrznej, które są spowodowane przegraniem np. podczas ich polerowania - da się je zniwelować wet sandingiem, a jak są od wewnątrz to znaczy że klosz przegrzewa się od środka poprzez np. chińskie żarówki/żarniki itp.

Opublikowano

[ref]Pogodny[/ref], w takim razie czy takie mikropęknięcia męczyć 800tką do momentu aż znikną a dopiero potem poszczególne gradacje aż do 3000? dodam że będę to robił ręcznie. trochę się obawiam bo nie wiem ile można szlifować.

Opublikowano

Zacznij od 800, jak nie będzie ścierać klosza zejdź do 600/400 czy nawet 320. Trzeba próbować i znaleźć odpowiednią kombinację.