Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kicaj , z ciekawości się spytam jaką masz pneumatykę i jaki kompresor pod ta szlifierke? Jak się sprawdza takie rozwiązanie? Trzeba czekać co chwile aż kompresor się naładuje czy wystarcza powietrza na zrobienie kompletu lamp wszystkimi gradacjami?

Również jestem ciekaw z jakich krążków korzystasz ;)

Opublikowano

Jak to jest z reflektorami szklanymi? Bo że reflektory zwykłe plastikowe robi się papierem wodnym potem kombinacja pad/pasta to wiem.

Tak samo można stosować przy szklanych reflektorach czy jak to wygląda? Bo chce spoletować przy mercedesie w124 choć sam do końca nie jestem przekonany co tam jest zastosowane czy szklo czy plastik.

tak czy siak, jak polerować szklane klosze lamp?

Opublikowano

Do polerowania szkła tylko tlenek ceru, masz obszerny temat o polerowaniu szyb na forum i tam jest wszystko opisane, tutaj efekt po 30min pracy z tlenkiem na lampie z Harleya

ad3c151df2d715b3gen.jpg

05f28e65ef8a4725gen.jpg

Wiem, że można używać również kombinacji papierów ściernych/specjalnych dysków przed tlenkiem, ale jakie to dyski/gradacje papieru sam się chętnie dowiem ;) ja namierzyłem tylko 3 krążki ścierne z 3M przeznaczone do szkła ale jeszcze nie maiłem okazji kupić/testować.

Opublikowano

Właśnie słyszałem o tym tlenku ceru, ale podobno łatwo nabawić się "soczewek" po których klosz będzie do wyrzucenia, tak czytalem po forach jedni mówią że szkla sie nie poleruje drudzy ze mozna... wiec tak do konca to nigdy nie wiadomo, jak jest porzadnie zrobione to nie powinno byc problemow.

Czym polerowałeś oprócz tlenkiem ceru? Jaka maszyna jakim padem?

Opublikowano

Lampa była polerowana tylko tlenkiem ceru na filcowym padzie flexipads 75mm do polerowania szkła (dostępny praktycznie wszędzie), maszyna rotacyjna flexa. Myślę że w przypadku lamp ciężko o jakieś niepożądane efekty, w każdym bądź razie ja wyszedłem z założenia nie usuwania tylko punktowo zarysowań, a równomiernej pracy na całej powierzchni. Naprawdę polecam przeczytać temat o polerowaniu szyb, jest tam wszystko bardzo dobrze opisane :)

Opublikowano

A co powiecie o kombinacji: maszynka Krauss DA + flexipads do polerowania szyb + tlenek ceru.

Da rade dobrze zrobic? Przypomne tylko że krauss moj ma namniejsze obroty 2500/min czyli dosc duze, da rade zrobic bez uszkodzen? :)

Opublikowano

Z tymi soczewkami to jakaś teoria z d.... Chyba wymyślił ją ktoś kto nigdy nawet nie próbował prze polerować szyby czy reflektora.

Opublikowano

No dobra, to mniej więcej wiemy o co chodzi, tylko pytanie czy 2500 obrotow na min nie jest za duzo na polerowanie reflektorow ze szkla? Bo czytalem gdzies zeby ustawic 600-1000.. ktos ma jakies doswiadczenie w tej sprawie?

Opublikowano

Ale spróbować można? Po prostu może nie być efektów? Bo mi nie chodzi tyle co usuwanie dokładnie rys ale odświeżenie matowych reflektorów z szkła. Czyli spróbować można nie powinno nic się uszkodzić ale może nie być efektów to masz na myśli? ;)

Opublikowano
649748 ja mam Krauss Dual Action i obroty namniejsze 2500.

Pamiętajmy że obroty DA są zupełnie inaczej liczone niż obroty Rotacji ;)

Opublikowano

nie pracowałem nigdy na DA, na rotacji przy polerce szyby ustawiam na obroty 1200-1500 przy krążku 120mm, do polerki kloszy lamp zdecydowanie pad o średnicy 50mm

Opublikowano

Ja robiłem jakiś czas temu odświeżanie szkieł halogenów przednich w swoim Polo z 1992 roku. Mocno wypiaskowanie i matowe. Na polerkę rotacyjną nałożyłem krążek papieru 180 potem 400 i na sucho całą powierzchnię halogenu szlifowałem. Szkło bardzo się nagrzewa, ale to normalne. Po ostygnięciu pad filcowy 75 mm i tlenek ceru. Zrobiłem tak jak piszą w temacie dot. polerowania szyb - z tlenku ceru i wody zrobiłem papkę. Potem 30 minut polerowania i szkła bardzo ładnie przejrzały. Oczywiście głębokich odprysków nie usunęło, ale całościowy jest ładny połysk.