Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...
Opublikowano

Dzisiaj z rana smalcowanko. Już trzecie z kolei w tym roku. Cały czas szukam kombinacji, która mi urwie wiadomo co na tym lakierze. Po czarnym UNI spodziewałem się, że wszystko da taki efekt. Tu niespodzianka. Niektóre woski totalnie nie siadają na ten lakier. Paradise Gloss zdecydowanie siadł. 

Co do pracy z tym woskiem.

Aplikacja z lekkim oporem, aplikator FW musi być dobrze namoczony żeby nie skrzeczał na lakierze. Przez ten opór cała akcja idzie dość mozolnie.

Docieranie. Tu jest rewelacja. NIe trzeba używać siły żeby go dotrzeć, czołówka wśród wosków, których używałem. Nie ma tez pośpiechu z docieraniem na spokojnie robimy pół samochodu, docieramy i idziemy dalej.

IMG_4012.JPG

• Lubię to 5
  • 3 lata później...
Opublikowano

Chodzi mi po głowie. 

Jakby go położyć na essence? Ktoś, coś? Warto na półkę go zaprosić? Miałem nie kupować wosków 🙂 ale i zawsze chciałem coś od funky.

Opublikowano

Jasne, że warto. Ogólnie jestem fanem kładzenia wosków na essence 😉

Ps. Jakby coś, mam nowy słoiczek 100g na sprzedaż. 

• Lubię to 1
Opublikowano

@Mumins jak generalnie woski na nim leżą? plus, minus, bez znaczenia? Za essence idzie opinia trwałości i tak myślę co dalej - wosk na trzy miesiące na glaze na rok. Lekki cleaner zakładając, że nie zdejmie essnce i wosk? Kolejne podejści essence na szybko? produkt ma jakies właściwości ścierne. Próbuję sobie poukładać sensowne scenariusze 🙂 jakieś refleksje HDC vs essence?

Opublikowano

@analyzator nie zauważyłem negatywnych skutków kładzenia wosków na Essence. Grunt, to dać wszystkiemu poleżeć, i nie nawiązuję do słów pewnego influencera 😉 Lakier masz wyprowadzony na igiełkę więc robienie tego wieloetapowo nie ma sensu. Wjeżdżasz z Essence, dajesz mu z godzinkę poleżeć bez docierania, docierasz i czekasz, najlepiej przez noc. Rano wbijasz z woskiem. PG możesz dotrzeć na wieczór - w wakacje miałem taką akcję, że zapomniałem dotrzeć go na dachu i zobaczyłem go 12h później pod sklepem i tam dotarłem fibrą, którą miałem w schowku, ale był już znaczny opór. 

HDC nie podpowiem, używałem tylko raz. I było miodnie, jest bardziej "maślany", zapach niesamowicie dodaje klimatu do całej ceremonii woskowania. Ale pod kątem zimy - no tak średnio bym powiedział, tak średnio. 

Opublikowano
W dniu 26.11.2024 o 22:53, analyzator napisał(a):

jak generalnie woski na nim leżą?

Słuchaj skoro powłoki na tych pastach bez problemu siedzą to tym bardzie wosk nie powinien mieć z tym problemu.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 26.11.2024 o 22:53, analyzator napisał(a):

Lekki cleaner zakładając, że nie zdejmie essnce i wosk?

Ale po co? Essence jakieś tam własciwości ścierne posiada ale w mojej opinii bardzie wypełnia niż tnie. Jeżeli chcesz więcej wyciąć i w mojej opinii pozostawić lepsze wykończenie niż Essence uzyj AW Enigma AIO

Opublikowano

@xadamx wiesz co założenie mam trochę inne. Bardziej jak pasta finiszowa która do koksuje mi wygląd. 

Tylko że na essence będę kładł wosk który ma powiedzmy trwałość trzy do pięciu miesięcy. Pod spodem mam aio o trwałości do roku. Więc nie ma sensu kolejny raz wjeżdżać ze ściernym produktem. Wypadałoby usunąć resztki wosku ale zostawić esence. I o tym drugim etapie myślę.

Opublikowano
1 minutę temu, analyzator napisał(a):

Tylko że na essence będę kładł wosk który ma powiedzmy trwałość trzy do pięciu miesięcy

Nie ma 😉 

2 minuty temu, analyzator napisał(a):

Pod spodem mam aio o trwałości do roku. Więc nie ma sensu kolejny raz wjeżdżać ze ściernym produktem.

Rano jest. Nie skojarzyłem, że chodzi ci o Alfę hehe. 

3 minuty temu, analyzator napisał(a):

Wypadałoby usunąć resztki wosku ale zostawić esence. I o tym drugim etapie myślę.

Kurde nie wiem jak ci zadziała jeśli użyjesz ponownie Essence. Tak naprawdę biorąc pod uwage to, że pod woskiem masz pastę, która sama w sobie ma jakieś zabezpieczenie cięzko chyba będzie określić czy aby na pewno sciągnałeś wosk i zostało samo zabezpieczenie z Essence/ściągnałeś Essence/nie zrobiłeś nic.

W takim wypadku ja osobiście chyba jednak poszedłbym w stronę ponownego szybkiego wypracowania Essence i obserwowania efektów.

Aaa i w zimie to raczej zapomnij o PG bo może miesiąc ci wytrzyma przy normalnym uzytkowaiu auta. PG pieknie szkli i fajnie to połozyć na wiosnę kiedy auto już tak szybko się nie brudzi i efekt wizualny duzo dłużej cieszy oko.

Opublikowano
5 minut temu, analyzator napisał(a):

@xadamx myślę już o wiośnie lub Lexusie. Alfa "chwilowo" ogarnięta 😉

o to PG niby hybryda a mówisz że trwałość w zimie mocniejszego qdeka?

U mnie wiosna/lato 2 mooooże 3 miesiące poleżał. Nie pamiętam dokładnie bo było to już jakieś 4 lata temu ale kojarzę, że byłem zawiedziony jego trwałością. Zimą jak będziesz atakował go zasadmi to nie sądzę aby tyle wytrzymał, choć osobiście nie sprawdzałem tego. Takie moje przypuszczenia,

• Lubię to 1