piotrek1388 Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2014 Tylko się nie śmiać Ja ostatnio prałem ręcznie w ciepłej wodzie i płynie do higieny intymnej Delikatniejsze to od mydła ,syf fajnie puścił nawet ten na firbrach z felg.. Potem zimną wodą przepłukałem i podczas schnięcia co jakiś czas strzepywałem fibrą żeby była puszysta jak wyschnie i jest prze kozak ;-))))
ToxicHero Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2014 Ja to myję w ciepłej wodzie z Białym Jeleniem (mają takie "szare mydło") MF, Fluffy dryera i wafla. Efekt bardzo dobry, MF miękkie po tym... a zauważyłem to jak ostatnio na lenia wyprałem w proszku i płynie w pralce, czuć różnicę, zrobiły się bardziej twarde ;/ na szczęście żadne mega nie były więc spoko je wymienię..
impex Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2014 Czesc, mam problem z jednym padem-dokladnie polish 3m.Nie moge doprać zaschnietej pasty, 2 razy w pralce z proszkiem do prania lub plynem sonusa w 40stopniach, tak samo recznie, z białym jeleniem, płynem do mycia naczyn sie nie da.Nie pomaga tez moczenie w gorącej wodzie.Pozostają takie malutkie grudki po paście.Palcami czy paznokciem nie da sie tego usunąć, szybciej uszkadza sie gąbka.Dziwne jest dla mnie to, ze na nie jednym padzie miałem tak zaschnietą paste i bez problemu sie doprały.
pawel9016 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2014 Mam pytanie prał ktoś z was może mikrofibry w szarym mydle BHP?
bienek Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2014 Taka moja mała dygresja o praniu mikrofibr.. Ja do tego celu zawsze używam (jak główny detailer przykazał) szarego mydła i microfiber restorer. Ostatnio poszedłem do mojej kobiety i patrze na jej fluffy, którego dałem jej chyba z 2 lata temu, a wcześniej u mnie służył rok, a on wygląda i zachowuje się JAK NOWY!!! A dałem jej wtedy go ponieważ, już praktycznie zatracił swoje właściwości i zrobił się twardy, ale sobie myślę jej jeszcze posłuży na jej potrzeby. Pytam jej jak Ty to zrobiłaś, że ten ręcznik jest jak nowy... a ona odpowiedziała, że wyprała go normalnie w pralce z proszkiem... ( mimo tego że jej mówiłem, że tak nie wolno ) I teraz mam rozkmine na maksa... Dlaczego po praniu ręcznym, czy w pralce z zastosowaniem specjalnych drogich detergentów, moje mikrofibry nie są już takie puszyste i delikatne, a jej po wypraniu tylko w pralce z proszkiem fluffy nagle zrobił się mięciutki i puszysty i wyglądał jak nowy?? Nie daje mi to spokoju, więc sam też wrzuce jednego fluffiego do pralki ze zwykłym proszkiem żeby zweryfikować co się stanie.
atvmmz Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2014 A czemu do prania fibr nie można używać płynów zmiękczających (lenor itp) Moja dziewczyna wyprała mi fibry w proszku i lenorze, nic niepokojącego z nim się nie działo, oprócz tego, że zrobiły się super mięciutkie. To była jednorazowa akcja, ciekawe co by się działo przy częstym stosowaniu tego typu środków
kita33 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2014 wyprała mi fibry w proszku To może byc prosze do koloru obojetnie jaki czy lepiej kupić delikatny np Biały Jeleń proszek?
jarekrk Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2014 Bieniek Nie jestem jakiś super doświadczony ale z 8 razy już prałem wszystkie moje fibry(po działaniu przy autach) w tym fluffiego i wafla w pralce(wcześniej cały dzień leżą sobie w misce z wodą i płynem do mycia naczyń) i zawsze wychodzą prawie PRAWIE jak nowe i nie widzę aby jakoś słabiej działały. Tylko jedna ściereczka MIKROFIBRA SUPERSOFT ŻÓŁTO-NIEBIESKA 40X40 ta fibra wygląda trochę brzydziej niż jak była nowa. No i takie bardziej puszyste są mniej puszyste Ale fibry od cobry, CG i flexi czy też sonax ultrafine jak nowe. Może to zależy też od proszku/pralki/programu.
atvmmz Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2014 Pewnie lepiej delikatniejszy. A powie ktoś, coś o tych płynach zmiękczających?
kita33 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2014 To jak juz wiemy że lepiej delkatniesz prosze to może jeszcze do kompletu napisać jaki płyn do prania oraz jakim programem i na ile stopni prać fibry
Tommy Lee Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2014 Może to zależy też od proszku/pralki/programu. Wydaje mi się że jeszcze twardość wody ma znaczenie. U siebie mam bardzo twardą wodę i nie tylko fibry ale i normalne ubrania po praniu są nieprzyjemne w dotyku. Co do samego prania, to używałem zwykłego mydła, płatków mydlanych "Dzidziuś" i płynu do prania fibr i gąbek Sonusa. Najlepiej chyba fibry wyglądały po mydle, ale jak się nie wypłukało ich dobrze, to po wyschnięciu i strzepnięciu było widać taki jakby unoszący się kurz/pył z zaschniętego mydła. Jak używałem płynu Sonusa to miałem wrażenie że fibry nie dopierały się do końca i były takie nijakie w dotyku. Najwięcej zabawy było z płatkami mydlanymi bo trzeba było je na początku namoczyć żeby się rozpuściły, a później takiego gluta wlać do pralki. Kilka stron wcześniej ktoś chyba wspominał o proszku do prania ubranek dziecięcych Lovela, na dniach go zanabędę i sprawdzę jak się dopierają fibry.
gypsy_69 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2014 Używam Białego Jelenia do białego , a jako płynu do płukania stosuje ocet , piorę w 40 stopniach po każdym użyciu , wszystkie fibry wyglądają jak nowe i dalej chłoną, choć niektóre mają już po 3 lata . Tylko czerwone z Tesco nie lubią prania w pralce , ale do felg jak znalazł.
jbiz Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2014 bienek, a ten ręcznik żony to nie zostawia teraz włosia?
Moderator psemo Opublikowano 10 Grudnia 2014 Moderator Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2014 A czemu do prania fibr nie można używać płynów zmiękczających (lenor itp) Moja dziewczyna wyprała mi fibry w proszku i lenorze, nic niepokojącego z nim się nie działo, oprócz tego, że zrobiły się super mięciutkie. Przy wszystkich mikrofibrach posiadających opis wyraźnie jest napisane aby nie używać przy praniu płynów zmiękczających, płynów do płukania. Niszczy się wtedy struktura mikrofibry, stają się mniej chłonne itd. Co jakiś czas warto przy praniu dodać odrobinę octu do płukania. Dzięki temu stają się bardziej miękkie. (Było to wielokrotnie wałkowane na forum)
bienek Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2014 jbiz, nie, normalnie zaczął działać jak funkiel nówka prosto ze sklepu... Aż w 1 momencie pomyślałem, że zabrała mi nowy a podrzuciła swój stary Mój fluffy nigdy po praniu w tych detailerskich płynach nie odzyskuje takiego wyglądu jak ten jej po praniu w proszku.
Geniusz Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zawsze piore fibry w pralce, proszek i płyn lenora. Nic się złego nie dzieje, fluffy też bez zmian na początku bawiłem się w tego białego jelenia ale po praniu zauważalnie gorzej z nimi było niż po normalnym praniu
bienek Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2014 Mi się też nie podoba jak dopierają (a raczej nie dopierają) fibry w białym jeleniu czy MR.
atvmmz Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2014 ZółtyDziobek, Długo dodajesz lenora do prania? Też masz po nim mięciutkie fibry?
GR_BKP Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2014 Raz uprałem "zgodnie ze sztuką" i więcej mi się już nie chciało. Szmaty lądują w pralce, proszek do kolorów, 40 stopni bawełna, dodatkowe płukanie. Jedynie co, to SV puściła obszycie - gdzieś wklejałem zdjęcia. Uporczywe plamy - tylko szare mydło i w ręku pranie pomaga.
pawel124 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2014 Do pracy z QD używam mikrofibry Microfiber Madness Crazy Pile. Od pewnego czasu zauważyłem, że mikrofibra pozostawia na lakierze bardzo dużo "kłaczków" Co moze być tego przyczyną i czy da się to jakoś wyeliminować? Dodam, ze mikrofibra zawsze jest prana ręcznie przy użyciu mydła i nigdy nie była prana w pralce.
bienek Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2014 U mnie już większość tych puchatych MF zostawia kłaczki.. Czy to przy paście, czy przy wosku czy przy QD. Też prane zawsze ręcznie z użyciem białego jelenia lub Micro restorer. Też nie wiem czy coś się da z tym zrobić.
Kondzior Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2014 Może to głupie pytanie ale gdzie można kupić płyn do prania "biały jeleń"? W jakimkolwiek hipermarkecie go jeszcze nie widziałem.
lubek Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2014 Np w Auchan jest, chyba 8.99 za 1litr
Kondzior Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2014 Np w Auchan jest, chyba 8.99 za 1litr Dzięki, o Auchan zapomniałem faktycznie.
Moderator Eryczek Opublikowano 22 Grudnia 2014 Moderator Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2014 Może to głupie pytanie ale gdzie można kupić płyn do prania "biały jeleń"? W jakimkolwiek hipermarkecie go jeszcze nie widziałem. Poszukaj w osiedlowych drogeriach, ja też w marketach nie widziałem.
Rekomendowane odpowiedzi