Mumins Opublikowano 17 Marca Zgłoś Opublikowano 17 Marca Czyli, że mckee’s lepszy niż DIY? bo ta informacja poprzedzona „Popieram” nie do końca jest dla mnie jasna tak czy tak to są dwa topowe rinselessy w moim odczuciu, wskazywania jakichś większych różnic to już dzielenie włosa na czworo Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkFakt, dzięki za zwrócenie uwagi na babola :) poprawione.Wysłane z mojego RMX3370 przy użyciu Tapatalka
AudiBlask Opublikowano 17 Marca Zgłoś Opublikowano 17 Marca DIY i Mckees bardzo podobne towary. N914 mi lepiej podchodzi zapachem. Natomiast latem i tak powracam do ONR bo najwolniej przysycha , zimą niestety brakuje mu siły czyszczącej albo mam tak zapuszczone auto
imola33 Opublikowano 18 Marca Zgłoś Opublikowano 18 Marca @AudiBlask ja na przysychanie mam patent taki, że wlewam do opryskiwacza 0.5-1l wody i do tego 10ml/l rinselessa i opryskuję auto, a następnie wycieram. Lepszy poślizg i ładnie zbiera zaschnięty szampon. Ew. hydrowosk w opryskiwacz. Nie chce mi się wycierać każdego panelu z osobna 1
Partner forum CAR CRAZY Opublikowano 18 Marca Partner forum Zgłoś Opublikowano 18 Marca DIY od 2 tygodni w Polsce czekam na odprawę (kolejki), niestety galonów jedynie 4 szt ( tyle mieli podczas wysyłki...) Liczę że będą w tym tygodniu. Ja ponownie napisze odnośnie wyboru szamponu to wszystko zależy od sposoby pracy : Jak chcemy dobra siłe myjącą, a po myciu lubimy użyć jakiegoś QD do podbicia śliskości i połysku to : DIY, MCkees Jak auto mniej brudne i chcemy miec jak najlepszy efekt wizualny i śliskości po samym myciu bez używania QD to ADS, P&S, Wolfgang 6
Adrian89 Opublikowano 18 Marca Zgłoś Opublikowano 18 Marca DIY od 2 tygodni w Polsce czekam na odprawę (kolejki), niestety galonów jedynie 4 szt ( tyle mieli podczas wysyłki...) Liczę że będą w tym tygodniu. Ja ponownie napisze odnośnie wyboru szamponu to wszystko zależy od sposoby pracy : Jak chcemy dobra siłe myjącą, a po myciu lubimy użyć jakiegoś QD do podbicia śliskości i połysku to : DIY, MCkees Jak auto mniej brudne i chcemy miec jak najlepszy efekt wizualny i śliskości po samym myciu bez używania QD to ADS, P&S, Wolfgang Dobrze powiedziane, Mariusz! Zapomniałeś tylko o ONR… jak pieni Ci się chemia za mocno przy praniu ekstrakcyjnym to nakrętka ONR na 4l wody załatwia sprawę serio, aż mi kipiało z karchera przy praniu kanapy (niestety ze względu na materiał z fabryczną powłoką w grę wchodzą tylko delikatne środki czyszczące, u mnie biały jeleń ) i norinse zrobił robotę i to tyle z moich zastosowań Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1
Mumins Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca W dniu 18.03.2024 o 20:48, CAR CRAZY napisał(a): Jak auto mniej brudne i chcemy miec jak najlepszy efekt wizualny i śliskości po samym myciu bez używania QD to ADS, P&S, Wolfgang U mnie P&S robił absolutny rozpierdziel wyglądowy. Umyłem i pierwsze co mi się nasunęło na myśl, to że po Absolute nie trzeba już niczym psikać bo boost jest kosmiczny. Bardzo chcę go przetestować jako qd przy najbliższej okazji. ADS i Wolfgang nie dawały aż tak po oczach 1
Adrian89 Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca U mnie P&S robił absolutny rozpierdziel wyglądowy. Umyłem i pierwsze co mi się nasunęło na myśl, to że po Absolute nie trzeba już niczym psikać bo boost jest kosmiczny. Bardzo chcę go przetestować jako qd przy najbliższej okazji. ADS i Wolfgang nie dawały aż tak po oczach Kiedyś już to pisałem, p&s daje niezłego kopa - ale psiknij gyeon ceramic detailerem przy osuszaniu po Absolucie. Tylko zasznuruj najpierw mocniej buty Edit: jakbyś się pobawił 1:64 jako QD to daj znać bo jestem ciekaw a nie mam kiedyWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1
imola33 Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca @Adrian89 wyślij mi trochę absoluta to się nim pobawię za ciebie narobiliście smaka tym p&s, ale jednak używam często rinselessa przy polerowaniu do przecierania paneli, i rozum mówi, żeby brać coś bez doładowania
krissokrosso Opublikowano 22 Marca Zgłoś Opublikowano 22 Marca BH touch-less na bezdotyku + później w garażu P&S Absolute z gąbką Soft99 to mój zestaw na zimowe ogarnianie auta. Muszę przyznać, że sprawdził się idealnie w tym roku 2
Adrian89 Opublikowano 22 Marca Zgłoś Opublikowano 22 Marca @krissokrosso absolute mi zimą średnio przypasował ze względu na to, że jak warunki są kiepskie to nawet po BH TL zostaje sporo filmu na aucie i później na gąbce… dopłukuje się nieźle jak na polimer ale w dalszym ciągu jednak brudzi medium za to latem petarda @imola33 właśnie kwestia tego doładowania mnie ciekawi przy QD, bo połysk, który zostawia przy 1:256 naprawdę nieźle robi, ciekaw jestem czy 1:64 nie będzie się mazał/zaburzał jakoś mocno hydro… Bo jeśli robi robotę to będzie niecałe 2zł za litr wyśmienitego QD może być nie do pobicia w kwestii ekonomii
krissokrosso Opublikowano 22 Marca Zgłoś Opublikowano 22 Marca 41 minut temu, Adrian89 napisał(a): @krissokrosso absolute mi zimą średnio przypasował ze względu na to, że jak warunki są kiepskie to nawet po BH TL zostaje sporo filmu na aucie i później na gąbce… dopłukuje się nieźle jak na polimer ale w dalszym ciągu jednak brudzi medium za to latem petarda @Adrian89 - a Ty jaki masz setup na zimę? U siebie nie zauważyłem pozostawiania filmu drogowego po BH TL (przy 2.5-3% z oprysku). Chyba ze gdzieś niedokładnie myjką ciśnieniową pojechałem to aż pięknie widać różnicę . A nie było lekko i czasami przez warunki atmosferyczne sporo się filmu zebrało przed myciem. Jeśli chodzi o samo mycie P&S to jak chcę naraz zrobić zbyt duży obszar (np. dach i bok) to idąc na maskę jak nie osuszę umytych części, robią się przyschnięte polimerowe ślady. Na szczęście nic, z czym QD sobie nie poradzi przy osuszaniu. Także mniejsze sekcje lepiej się sprawdzają, przynajmniej u mnie.
Adrian89 Opublikowano 22 Marca Zgłoś Opublikowano 22 Marca @Adrian89 - a Ty jaki masz setup na zimę? U siebie nie zauważyłem pozostawiania filmu drogowego po BH TL (przy 2.5-3% z oprysku). Chyba ze gdzieś niedokładnie myjką ciśnieniową pojechałem to aż pięknie widać różnicę . A nie było lekko i czasami przez warunki atmosferyczne sporo się filmu zebrało przed myciem. Jeśli chodzi o samo mycie P&S to jak chcę naraz zrobić zbyt duży obszar (np. dach i bok) to idąc na maskę jak nie osuszę umytych części, robią się przyschnięte polimerowe ślady. Na szczęście nic, z czym QD sobie nie poradzi przy osuszaniu. Także mniejsze sekcje lepiej się sprawdzają, przynajmniej u mnie. Gdyby nic nie zostawało po touchlessie to na tym kończyłoby się mycie prewashe zbierają najgrubszy syf ale bezdotykowo nic nie jest w stanie zebrać 100% i właśnie film drogowy jest tym co trzeba dotknąć a w setupie zimowym mam właśnie BHTL a do rinselessa mckees/DIY, ze względu na to, że czyszczą lepiej i zostawiają cały szmelc w wiadrze co do techniki mycia, zawsze myje najpierw całe auto a dopiero potem osuszam, tutaj nie miałem jeszcze nigdy problemów zależy od warunków, ja myję na hali garażowej i nic mi nie przysycha nawet po 15-20min Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2
imola33 Opublikowano 22 Marca Zgłoś Opublikowano 22 Marca @krissokrosso przed wycieraniem zrób sobie delikatny oprysk z rinselessa na całe auto i dotrzesz wszystko bez problemu 1
powerf Opublikowano 22 Marca Zgłoś Opublikowano 22 Marca @sztefan24 myłem dziś meble kuchenne lakierowane na wysoki połysk - fajnie, całkiem ślisko, zachowuje się bardzo podobnie jak ONR ale wg mnie trochę bardziej ślisko. Na aucie może w weekend przetestuję
RAZERS Opublikowano 23 Marca Zgłoś Opublikowano 23 Marca Myłem dzisiaj auto niebieskim poiliwashem. Pachnie i smakuje jak frugo. Ogólnie mocny zapach, czuć go podczas mycia, po czasie wydaje się być delikatnie męczący. Następnym razem wybrałbym czerwony. Jeśli chodzi o efekt końcowy - w miejscach, gdzie woda taflowała, zaczęły się pojawiać kropelki. Śliskość podczas mycia taka sama jak w przypadku innych tego typu szamponów. Ogólnie wrażenia pozytywne.
SerowyCheetos Opublikowano 23 Marca Zgłoś Opublikowano 23 Marca @RAZERS Mówisz że smakuje jak frugo? Aż tak Cię korciło spróbować? 6
powerf Opublikowano 24 Marca Zgłoś Opublikowano 24 Marca Też jestem po pierwszym myciu niebieskim Poliwashem. Wnioski mam takie, że przy myciu zachowuje się podobnie do ONR, podobne zachowanie szamponu na lakierze, ale ma większą śliskość niż ONR. Moc czyszczenia raczej taka standardowa, w normie wiekowej Ma też drugą podobną do ONR cechę, mianowicie podczas używania rękawicy chenille, kiepsko wypłukuje przebarwienia od brudu z niej. Roztwór w wiaderku praktycznie nie zmienia koloru mimo zabrudzeń, tak jakby były one wciągane przez rękawicę, oraz osadzają się na ściankach wiaderka, na linii poziomu wody - specjalnie użyłem białego wiaderka aby to sprawdzić. Czyli brudy zostają albo na rękawicy albo na wiaderku, jedynie tzw cząstki stałe, jakieś drobinki piasku czy farfocle z drzew, traw itd się wypłukują. Ciekawe czy ktoś jeszcze będzie miał podobne obserwacje. Osobiście widzę ten szampon bardziej przy metodzie z wieloma mikrofibrami.
powerf Opublikowano 25 Marca Zgłoś Opublikowano 25 Marca Drugie mycie szamponem Carlab Poliwash, tym razem przy pomocy kilku mikrofibr - rewelacja, fajna śliskość, szampon jest bardzo hydrofobowy, nie stawia oporu przy osuszaniu, bardzo mi się podoba
Pulse Opublikowano 26 Marca Zgłoś Opublikowano 26 Marca @imola33 chyba już nie właśnie wszedłem i się skończyło. Ale jakby ktoś stąd już się zaopatrzył i chciałby literek odstąpić to stoję w kolejce
imola33 Opublikowano 26 Marca Zgłoś Opublikowano 26 Marca @Pulse chętnie wymienię 0.5 na 0.5 Absolute jeśli masz
Pulse Opublikowano 26 Marca Zgłoś Opublikowano 26 Marca @imola33 Nie mam ale w sumie to niegłupi plan, dam dziś później znać na pw
pablo15005 Opublikowano 26 Marca Zgłoś Opublikowano 26 Marca 10 godzin temu, imola33 napisał(a): Galonowe DIY już dostępne u Mariusza Dobrze że w piątek ogarnąłem zamówienie dziś pierwsze mycie i faktycznie zbiera brudu, woda znacznie bardziej brudna jak po ONR. Dla Was też zapach jabłkowy ma?
powerf Opublikowano 26 Marca Zgłoś Opublikowano 26 Marca @pablo15005 dla mnie DIY ma zapach owocowo-miętowy
Rekomendowane odpowiedzi