Jump to content

Recommended Posts

Posted

cześć

tym razem dobrze znana pianka od CleanTech

dziękuję koledze @Adaszek96 za udostępnienie pianki na testy

pianka szczyci się pH w okolicach 13- koncentrat

rozcieńczona 1:20 okolice pH11

z pianownicy 1:8 okolice pH9, moje ulubione pH na zimę

zapach chemiczny nie męczący

wydajność pianki rewelacyjna, przy 1:10 mamy gęstą pianę, nawet 1:20 cieszy oko

domywania jeszcze nie sprawdziłem na szczurze, więc sie nie wypowiem

możliwe, że na dniach ogarnę na aucie, które będzie zwyczajnym brudasem,

wtedy opisze wrażenia

oprysku nie lubię i tu bez emocji, ale z pianownicy sama przyjemność

jakby jeszcze miała jakiś fajny zapaszek, wtedy ES Car Cleaner idzie w odstawkę 😋

standardowo filmik

W filmiku 1:20 popełniłem błąd

Napisałem 1:50, a jest stężenie 1:20

• Lubię to 3
  • Dziękuję 1
  • 1 month later...
  • Moderator
Posted

Piana przetestowana "organoleptycznie" 😉

Hodowałem osady i brud na masce przez 10 dni. Dwa razy dziennie pianowałem ją pianą neutralną i wysoką zasadą głównie po to aby zabić LSP i wytworzyć na masce osady kamienne z twardej wody. Maska łapała kurz, pył Śląski oraz odchody ptasie.

Maska nie była dotykana i suszona ręcznie przez te 10 dni.

Udało mi się odetkać LSP bezdotykowo i dotykowo pianą @cleantechco te 3 produkty:

- Infinity Wax Glass Canopy Liquid Sealant
- House of Wax Carbon Quick Detailer
- @ADBL Synthetic Spray Wax

Najlepiej po 10 dniach działał SSW - a sumarycznie po tylu miesiącach testów uważam go za jedno z najlepszych LSP jakie miałem okazje w życiu używać.

Infinity Wax Glass Canopy Liquid Sealant i House of Wax Carbon Quick Detailer to naprawdę dwa godne uwagi produkty, które będę wałkował następne miesiące.

Uważam, że piana CleanTech Co Citrus Foam robi świetną robotę.

Spoiler

Approved.jpg

• Lubię to 2
Posted

Już po pierwszym użyciu wiedziałem, że ta piana będzie mocnym graczem, ale powyższy test tylko mnie utwierdził w tym przekonaniu 🙂 

PS. @Domel coraz lepiej Ci to wychodzi, także brawo TY 🙂 

Posted

Koledzy mam pytanie - spodobało mi się działanie tej piany, ale mam pytanie praktyczne: czy po jej zastosowaniu od razu przystępuje się do mycia ręcznego auta czy jeszcze należy zastosować pianę np neutralną?

Pewnie wszystko zależny czy auto mocno brudne, a z drugiej strony zastosowanie czegoś przed myciem zasadniczym raczej nie zaszkodzi?

Posted
Godzinę temu, krzygaj napisał:

Koledzy mam pytanie - spodobało mi się działanie tej piany, ale mam pytanie praktyczne: czy po jej zastosowaniu od razu przystępuje się do mycia ręcznego auta czy jeszcze należy zastosować pianę np neutralną?

Pewnie wszystko zależny czy auto mocno brudne, a z drugiej strony zastosowanie czegoś przed myciem zasadniczym raczej nie zaszkodzi?

Jeśli auto faktycznie jest mega-mega brudne, to po prostu przed zastosowaniem piany dokładnie je opłucz i poczekaj chwilę aż woda spłynie/odparuje żeby niepotrzebnie nie rozcieńczać piany. Ewentualnie przed jej aplikacją spryskaj doły, nadkola, ościeża itp. tzw. traffic-film removerem, który wstępnie rozpuści najgrubsze zanieczyszczenia. Możesz do tego użyć chociażby Citrus-Oila albo tej samej piany w wersji z opryskiwacza. Po prostu zrobisz podwójny pre-wash 😉 

Niemniej do mycia zasadniczego przystępuje się zazwyczaj od razu po zastosowaniu preparatu do mycia wstępnego i spłukaniu. Są też zwolennicy opłukania auta i tzw. mycia "na pianie", aczkolwiek do mnie ona jakoś nie przemawia (zwłaszcza gdy samochód jest po korekcie). 

• Lubię to 1
  • 6 months later...
Posted
Godzinę temu, rygryss napisał:

Oczywiście, moim zdaniem każda piana z oprysku, lepiej zmiękcza brud

No ale raczej nie z recznych malych opryskiwaczy,robilem takie eksperymenty i efekt bardzo mizerny,a co do Citrusa dalem znajomemu jako prewash a uzywa w oprysku do mycia felg i twierdzi ze sprawdza sie wiele lepiej niz dedykowane produkty 😮 np.Excede 

Posted
54 minuty temu, rygryss napisał:

@menior każdy ma swoje upodobania, dla mnie na chwilę obecną nic nie pobiło UWC 👉 cena/jakość

Tez uzywalem,teraz dla odmiany wzielem od SG i poza zapachem nie widze różnicy,do regularnego mycia sa ok 

Posted

Zainteresowałem się tym produktem bo u Nowickiego też się pojawił. Jest bezpieczny dla wosków, a na pewno syntetykow jak Fusso więc chyba się skuszę. Mam nadzieję że fajnie tyle ile się da bezdotykowo usunie brudu po długiej jesiennej deszczowej trasie. 

• Moderator
Posted
3 godziny temu, asaledr napisał:

Zainteresowałem się tym produktem bo u Nowickiego też się pojawił.

Nie.

Piana miała premierę jakoś w maju 2018 roku. Od tamtej pory walcowaliśmy ją i testowaliśmy nie jeden raz. Jej właściwości i efekty są nam dobrze znane (dział testy). Piana mimo młodego wieku jest znana i cenionym produktem detailerskim na rynku.

Posted

Znaczy chodziło mi o to, że u Nowckiego na filmiku się pojawiła więc mnie zainteresowała.

A używał ktoś z Was tej piany i np. AB MagiFoam i powiedziałby coś o różnicach? W AB to wiem ze pewnie piana dluzej siedzi, ale moze cos wiecej.

AB Pewnie lepiej domywa, ale też bardziej może naruszyć wosk nie?

Posted
2 godziny temu, asaledr napisał:

W AB to wiem ze pewnie piana dluzej siedzi

Walczę z nią już miesiąc i moim zdaniem nie jest warta tej kasy.

z oprysku jest Ok ale mnie to nie kręci

• Moderator
Posted
3 godziny temu, rygryss napisał:

Walczę z nią już miesiąc i moim zdaniem nie jest warta tej kasy.

z oprysku jest Ok ale mnie to nie kręci

Mówisz, że Magi nie skradła Twojego serca ?

Posted

W ogóle, zarzucana na powłokę roczną, powłokę która ma 3 m-ce i teraz będę walczył na wosku.

Siedzi trochę dłużej od przeciętnej, ale nie jest to ach i och, zdecydoeanie wolę BH lub jak już jesteśmy w temacie CleanTech

• 2 weeks later...
Posted
W dniu 6.10.2019 o 17:31, rygryss napisał:

W ogóle, zarzucana na powłokę roczną, powłokę która ma 3 m-ce i teraz będę walczył na wosku.

Siedzi trochę dłużej od przeciętnej, ale nie jest to ach i och, zdecydoeanie wolę BH lub jak już jesteśmy w temacie CleanTech

Mocne słowa, bo niektórzy za Magii dali by się pokrajać.

A jak z domywaniem tej Citrus vs. Magii ?

Czekam za kuzynem i muszę odlać 100 tej Citrus i zrobić test.

Posted

@V1RU$  jak dla mnie Magi domywa jednak lepiej,chocby przez fakt ze siedzi tak dlugo a Citrus splywa szybko,ale biorac z drugiej strony cene citrusa to fajna opcja,ostatnio robilem ranking 10 uzywanych przeze mnie pian i jednak zwyciezca Magi a Citrus chyba 3 czy  4 miejsce 

• Lubię to 1
Posted
Godzinę temu, V1RU$ napisał:

Mocne słowa

Tak, wczoraj ogarnąłem filmik ze zmiękczania brudu tej piany.

Siedzi trochę dłużej od innych pian, ale nie jest to przepaść, 

zarzucana na auto bez zabezpieczenia,

Na auto z powłoką roczną,

powłoką dwumiesięczną i trzymiesięczną.

Na fusso miesięczne i stężenia od 1:10 do  1:20, 

domywanie/zmiękczanie brudu bez polotu, żeby nie napisać tragedia... ale filmik dopiero w listopadzie.

Dla mnie cena/jakość, tragedia...

Domywanie pojawia się z oprysku i tu jest genialnie, ale mnie to nie bawi... zarzucasz wtedy mocną zasadę, bez frajdy i radości dla oka białego szaleństwa.

Całe szczęście, że kupiłem odrobinę na testy, a szykowałem się na baniak 5L.

... jeszcze jedno, zapach; mocno chemiczny- śmierdzący.

Posted

To chyba inna piane uzywamy albo w inny sposob,u mnie w pianownicy recznej to raczej jest przepasc jesli chodzi o lezenie,jedyna piana ktora pozwala mi spokojnie po nalozeniu zajac sie np.felgmi czy czymkolwiek innym i w spokoju splukac,przy innych musze chwile po nalozeniu splukiwac bo zaraz splywa i zasycha 

20190406_154235.jpg

Posted

@menior , ale co mi ma pokazać to zdjęcie...  wiem, że gęstość ma fajną, ale z PA ni hu hu domywania...

Godzinę temu, menior napisał:

jak dla mnie Magi domywa jednak lepiej

to polecam zarzucić sobie ProElite NanoFactor, zapach i ph na tym samym poziomie...

Posted

@rygryss  zapomnialem wspomniec zdjecie wykonane po ok 10 minutach od nalozenia,inne piany po tym czasie juz splywaja,tego od ProElite nie probowalem ale dzieki za wskazowke czegos nowego 🙂 bo szukam i takiego killera 😀