Checio Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2012 O cholera, myślałem że to mniej ryzykowna zabawa i na wiosnę miałem zabierać się za szyby ale widząc jakie jest ryzyko chyba podziałam najpierw na jakimś dostawczaku.
mar3 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2012 escimo - po polerowaniu szybe myłem kilka razy, początkowo APC, później płynami do szyb - to są rysy "typu" swirle jak nic przed polerowaniem była na pewno idealnie czysta ale w trakcie prac coś musiało się dostać, dochodzę do wniosku, że to powinno się robić w czystym zamkniętym garażu tak żeby nic nie nawiało itp. Checio - u mnie szyba i tak nadawała się do wymiany, szkoda mi jej bo to oryginalna szyba, liczyłem na to, że chociaż uda się usunąć drobne ryski coby w nocy tak nie dawała popalić ryzyko brałem pod uwagę, czegoś tam człowiek się nauczył ... zacząłem od strony pasażera, polerowałem 1.5 godziny, co jakiś czas myłem sprawdzając efekt - było całkiem ok, miałem wrażenie, że mikro ryski znikają zadowolony z efektu zacząłem polerować stronę od kierowcy, po mniej więcej takim samym czasie stwierdziłem, że oblecę jeszcze całość na drugim biegu ( Lare epl 11 ) - i tak też zrobiłem, kilka przejazdów po zdjęciu foli, umyciu samochodu i szyb zapaliłem latarkę i się przeraziłem ale strona od kierowcy ma wyraźnie więcej rys, pewnie wtedy coś się dostało ... a przejazd na koniec po całej szybie załatwił z lekka stronę pasażera tak czy inaczej jutro jadę wymienić szybę, mam tylko nadzieję, że wymiana przebiegnie bez problemów ...
Checio Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2012 mar3, to może wstrzymaj się jeszcze dzień i w ramach testów spróbuj wyprowadzić jakaś część szyby , może się uda
mar3 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2012 Checio - i tak zużyłem cały tlenek musiałbym zamówić kolejna paczkę a nawet dwie a to już kolejny krok do nowej szyby ( już wydałem ~70zł, kolejne zamówienie pewnie podobnie a szyba kosztuje 350zł + montaż ) tak jak pisałem, jedyne co mnie przy niej trzymało to to, że jest oryginalna ... ale tak prawdę powiedziawszy - mam jej dość w dzień jadąc pod słońce widać ryski + odpryski, w nocy same swirle, masakra
Checio Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2012 mar3, no to faktycznie nie ma sensu rzeźbić Dużo tlenku zużyłeś ? I działałeś białym czy różowym ?
proximo Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2012 mar3 jeżeli robiłeś polerowanie na zewnątrz i zawiało to nie ma co sie dziwić, mikro kamyczki pod filcem zrobiły robote.
mar3 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2012 Checio biały tlenek, kupiłem 100g. zostawiłem sobie dosłownie jedną małą łyżeczkę bo super się nim czyści/odtłuszcza szyby proximo - na pewno masz rację, robiłem na dworze ....
fridayek81 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2012 Mar3 ja swoją szybę przednią w Xsara Picasso też robiłem na dworze i nie miałem problemów o jakich piszesz, przede wszystkim to sprawdzanie pada czy nic na nim się nie osadza, a druga sprawa dużo dużo wody destylowanej żeby był dobry "poślizg" a może obroty za duże bo tak to wygląda jakbyś za mocno dociskał pad i dawał za duże obroty. A tutaj trzeba powoli i nigdy w jednym miejscu, tylko ciągle w ruchu i nie powinno być takich problemów Pozdrawiam
wilczek__85 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2012 Cześć, Czy ktoś z was używał: CAR PRO CERIGLASS POLISH ? Diamondite Glass Repair ? Chodzi głownie o usunięcie mikrorys powstałych w skutek skrobania szyby ??? Co możecie powiedzieć na temat tych środków: - jakie są wydajne, - jak wyglada aplikacja - jakie są efekty ich użycia?
Moderator krd Opublikowano 31 Grudnia 2012 Moderator Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2012 Na rysy to w zasadzie wylacznie tlenek ceru, srodkami wyzej wymienionymi raczej tylko porzadnie oczyscisz szybe.
wilczek__85 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2012 Na rysy to w zasadzie wylacznie tlenek ceru, srodkami wyzej wymienionymi raczej tylko porzadnie oczyscisz szybe. Serdecznie dziękuję za informację
ZANDAR Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2012 Tlenek ceru w paście czy w proszku, który będzie lepszy? Oraz jakiego pada użyć do polerki?
barteq161 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2012 ja wole w proszku, a pady masz specjalne do tego.
sq8shq Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2012 Tlenek ceru w paście czy w proszku, który będzie lepszy? Oraz jakiego pada użyć do polerki? w "pascie" bedzie juz rozrobiony z woda, w proszku to musisz sam rozrobic - innych roznic nie ma co do padow, to do polerowania szkla uzywa sie padow filcowych (do takiego zastosowania pady "plaskie" a nie "listkowe")
ZANDAR Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2012 Domyślam się o jaki chodzi, ale możecie polecić jakiś konkretny, bo widzę na allegro jakieś śmieszne zestawy na wiertarkę Jak coś robić to już dobrze
Shmatan Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2013 Chce na wiosne podejść do tematu przepolerowania szyb w samochodzie - na przedniej mimo walki z CGP ciągle widzę różnicę między polem pracy wycieraczek a resztą szyby, tylna zaś jest po prostu bardzo zrysowana. Czy mieszał ktoś środki typu glass polish (na przykład CGP) oraz tlenek ceru? tak sobie myśle po cichu, że może to troche zmniejszyć problem chlapania, i tak też planowałem uderzyć
Moderator krd Opublikowano 1 Stycznia 2013 Moderator Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2013 CGP leciales na maszynie czy recznie? Bo dopiero maszynowa praca daje dobre efekty
Shmatan Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2013 krd, w tamtym sezonie ręcznie, w tym zaatakuje na maszynie i właśnie chciałbym tego glass polisha wzmocnić o właściwości faktycznie polerujące, a nie tylko doczyszczające
Moderator krd Opublikowano 2 Stycznia 2013 Moderator Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2013 No to jak chcesz rysy usuwac to uzyj po prostu tlenku ceru. Glass Polisha zostaw do czyszczenia na pozniej.
maciety1989 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2013 padem do szkła leciec cgp?
dzinkins Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2013 padem do szkła leciec cgp? Polish lub finish Ulubiony zółty 3M
Dareek79 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2013 padem do szkła leciec cgp? Kup telenk ceru na allegro- biały ( nie róż polerski) do tego w np Casto filc polerski na rzep 130 mm i po kłopocie
maciety1989 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2013 to juz na wiosne napewno. tlenek juz czeka.... . teraz chce dla wlasnego komfortu lepiej je troche doczyścic. Cały ten temat juz przestudiowalem i jestem zdeterminowany wypolerowac nim (tlenkiem) te szyby.
Dareek79 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2013 to juz na wiosne napewno. tlenek juz czeka.... . teraz chce dla wlasnego komfortu lepiej je troche doczyścic. Cały ten temat juz przestudiowalem i jestem zdeterminowany wypolerowac nim (tlenkiem) te szyby. dobrze się czyści właśnie tlenkiem- zrób sobie troszkę "papki" na aplikator i ręcznie powycieraj- zobaczysz jak się oczyszczą - musisz wiedzieć że tlenek ściąga wszelkie powłoki typu rain x
karambol Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2013 czy w ogolę warto bawic sie w polerowanie szyby czy lepiej wymienic na zamiennik? poprzedni wlaściciel ewidentnie skrobał szyba nieumiejętnie i strasznie mnie to w aucie irytuje ewentualnie czy 100g wystarczy na czołową szybe?
Rekomendowane odpowiedzi