Pkubalak Opublikowano 7 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2022 TO CZEGO NIE WIDAĆ - DR LEATHER (64) Pozostajemy na wyspach brytyjskich i przyglądam się marce DR LEATHER Ltd. Jest to stosunkowo mało znana marka na polskim rynku, nie mniej, posiadająca 30-to letnie doświadczenie w braży. Ten 30'to letni okres podaję za informacją z ich strony www, bo np. rejestracja firmy jako Ltd nastąpiła 31.03.2010 roku, a właścicielem firmy jest 60'cio letni Daryll Miles Cassingham wraz ze swoją żoną Marią. Ja oczywiście interesuję się ich cleanerem do skór, który dostępny jest w opakowaniu 500ml wraz z atomizerem oraz w opakowaniach 1 i 5 litrów.. Produkt ten, dostępny jest również na naszym krajowym rynku miedzy innymi w Showcarshine.pl oraz Shiningcar.pl. Cena niestety nie jest niska i w Anglii opakowanie 500ml kosztuje 17,95 GBP, natomiast u nas można go kupić za 91 PLN. Tak prezentuje się na zdjęciu: Sprawdźmy teraz, jakie wyniki otrzymamy przy pomiarze parametru trwałości piany i wartości pH. Ponieważ produkt dostarczany jest wraz z atomizerem, dlatego aby sprawdzić trwałość piany, przelewam go do pianowniczki i aplikuję dwie porcje na gąbkę: Jak widać, piana znika prawie w oczach. Jest zdecydowanie mało trwała. Wynik zapisujemy w dolnej części mojej tabeli: Teraz zmierzmy wartość pH: Wynik zapisujemy w tabelce: 6
Pkubalak Opublikowano 11 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2022 TO CZEGO NIE WIDAĆ - REVIVE Leather Cleanse (65) Kolejny produkt z wysp brytyjskich . Producentem jest firma Four Guys LTD. Na polskim rynku, produkty pod marką REVIVE nie są specjalnie popularne, ale dostępne choćby w sklepie MX Nowicki. Firma dostarcza produkty do różnych zastosowań detailingowych, ale oczywiście mnie interesuje ten do czyszczenia skóry. REVIVE Leather Cleanse dostępny jest w opakowaniu 250 ml za cenę 9,95 GBP lub 56,50 PLN w sklepie u Pawła Nowickiego. Opakowanie stylizowane jest na apteczny specyfik (zgodnie z hasłem na opakowaniu: "auto aphotecary") i dodatkowo butelka zapakowana jest w estetyczne kartonowe pudełko. Tak prezentuje się na zdjęciu: Jako, że produkt dostarczany jest tylko z atomizerem, do pomiarów trwałości piany, przelewam go do pianowniczki, aplikuję dwie porcje na gąbkę i mierzę czas utrzymania się piany: Jak widać, tragedii nie ma. Wynik zapisuję w tabelce: Pozostaje jeszcze pomiar pH: Jak na delikatny produkt do czyszczenia, pH mogło by być bardziej przyjazne, ale chyba i tak nie jest źle. Wynik zapisuję w tabelce: 6 1
Pkubalak Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2022 TO CZEGO NIE WIDAĆ - DELIXIRUM Lemon (66) Czas powrócić na nasz polski , lokalny rynek. W Gliwicach siedzibę ma firma "Bracia Pietrzak S.C.", która w swojej ofercie posiada między innymi cleaner do skór o nazwie LEMON. Producent określił ten cleaner, jako wersję typu soft. Lemon dostarczany jest w pianowniczce o małej pojemności 150 ml za 24,99, lub w butelce 1L za 59,99 zł. Tak prezentuje się na zdjęciu: Prezentuje się bardzo ładnie. Całość "psuje" niestety piktogram i tu daję minus: Sprawdźmy teraz, jak wygląda trwałość piany. Aplikuję dwie porcje na gąbkę i mierzymy czas: Pod tym względem, niestety nie jest to rekordzista, a wręcz piana znika dość szybko. Zapisuję wynik w dolnej części tabelki: Czas sprawdzić pH: W sumie, jak przystało na softa, wartość przynajmniej nie zasadowa. Chemicznie prawie neutralna, choć nie koniecznie neutralna dla skóry. Wartość zapisuję w tabelce: 10 1
Pkubalak Opublikowano 21 Lipca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2022 TO CZEGO NIE WIDAĆ - ADAM'S Polishes Leather & Interior Cleaner (67) Znacie firmę ADAM'S Polishes? Myślę, że tak. To kolejna firma z rynku amerykańskiego . Firmę założył w 2000 roku w Californi Adam Pitale. Później przeniósł ją do Colorado. Firma posiada bogate portfolio produktów do pielęgnacji samochodów, a nas oczywiście interesuje produkt przeznaczony do czyszczenia tapicerki skórzanej. Cleaner dostępny jest w opakowaniach o pojemności 6oz (w pianowniczce), 16oz, gallon oraz 5 gallon. Poniżej na fotce opakowanie 16oz (473ml), dostępne za kwotę 60 PLN. Fajnie, że produkt nie posiada żadnych piktogramów, co pozwala przypuszczać, że jest on dla nas bezpieczny w użytkowaniu. Przejdźmy teraz do mojego testu trwałości piany. Przelewam cleaner do pianowniczki, aplikuję dwie porcje na gąbkę i mierzę czas: Hmm... i jak? Zrobiło się przyjemnie, prawda? Nie jest to co prawda rekordzista, ale czas 64 minut pozwala zająć wysokie miejsce w moim zestawieniu: Zobaczmy jeszcze, jakie pH ma ten cleaner: Podobnie, jak przy trwałości piany, nie jest rekordzistą, ale należy do czołowych zawodników w tym względzie. Osobiście klasyfikuję go do cleanerów typu 'soft' i widać, że ADAM'S wie, jakie pH jest dla skóry odpowiednie. Wynik zapisujemy w tabelce: 7 3
Pkubalak Opublikowano 5 Czerwca Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca TO CZEGO NIE WIDAĆ - CLEANTLE Leather Cleaner 2 (68) Tej polskiej marki, raczej przedstawiać nie muszę. Wspomnę jedynie, że CLEANTLE to wcześniejszy CleanTech, który prawie dokładnie 2 lata temu (czerwiec 2022) dokonał rebrandingu swoich produktów. Ktoś powie, że przecież ich leather cleaner był już tutaj przedstawiany, więc po co powielać to samo? Otóż pod koniec marca 2023 pojawiła się nowa formuła ich leather cleanera. Cleaner dostępny jest w opakowaniach o pojemności 200ml (w pianowniczce), 0,5 litra oraz 5 litrów. Poniżej na fotce opakowanie 200ml w pianowniczce, dostępne za kwotę 26,99 PLN. Jak widać, nie ma już na opakowaniu żadnego piktogramu. I to się chwali. Przejdźmy teraz do mojego testu trwałości piany. Aplikuję dwie porcje na gąbkę i mierzę czas: Tu niespodzianki nie ma i nadal ich cleaner nie jest mocarzem w tej konkurencji. Trwałość piany podobna to ich wcześniejszej wersji cleanera. Nawet troszkę gorsza: Przyszedł czas na pomiar pH: Chemicznie, wynik zbliżony do neutralnego. Zapisuję w tabelce: 13 1
Pkubalak Opublikowano 17 Lipca Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lipca TO CZEGO NIE WIDAĆ - Funky Witch SKIN CLINIC leather cleaner soft (69) Dzisiaj mam przyjemność przedstawić produkt znanej i cenionej polskiej marki na naszym rynku, a mianowicie FUNKY WITCH . Dlaczego obok polskiej flagi mamy również amerykańską? Funky Witch powstała w 2016 roku i jej początkowe produkty, opracowywane były w USA. Czy jest tak nadal? Tego już niestety nie wiem. Ja oczywiście zajmę się produktem do czyszczenia skór SKIN CLINIC w wersji soft. Jak zapewne wiecie, wiele z produktów Funky Witch to dobre, jeśli nie bardzo dobre preparaty, więc oczekiwania co do ich leather cleanera również mam spore. Cleaner dostępny jest w opakowaniach o pojemności 215ml ??? (w pianowniczce), 0,5 litra oraz 1 litr. Poniżej na fotce opakowanie 215 ml ????? w pianowniczce, dostępne za kwotę 31 PLN. Niestety, już na starcie, cleaner notuje u mnie minus za piktogram. Teraz kolejna kwestia, która przykuła moją uwagę, a mianowicie opis pojemności na etykiecie w stosunku do pojemności faktycznej. Na etykiecie widnieje pojemność 215 ml, ale już zwykłe porównanie butelek sugerowało, że jest zgoła inaczej. Zakupiłem sobie menzurkę, aby lepiej pokazać ilość cleanera w pianowniczce. Okazuje się, że jest mniej więcej 170 ml. Właśnie ta kwestia pojemności wstrzymywała mnie przed prezentacją produktu. Chciałem odszukać gdzieś w necie jakiego info, sprostowania, czy też jakiegokolwiek komunikatu ze strony Funky Witch. Niestety nie znalazłem (może źle szukałem). Właściwie, to większość sklepów i sprzedawców podaje pojemność zgodnie z etykietą. Nieliczni wskazują w opisie, że jest to 150 ml. Teraz sprawdźmy, jak wygląda trwałość piany. Jak zawsze aplikuję dwie porcje na gąbkę i mierzę czas: No i... trochę mnie zatkało. Nawet dość trudno było zdążyć zrobić fotki Wynik 1 minuta, to aktualnie najgorszy rezultat z moim zestawieniu. Pozostało jeszcze sprawdzić pH: I w tym przypadku, zdziwienie rysowało się na mojej twarzy, zwłaszcza, że to cleaner typu soft. W zestawieniu, bardziej zasadowy był tylko jeden produkt. W mojej ocenie, mówiąc delikatnie, produkt jest co najmniej mało atrakcyjnym cleanerem. Odnoszę wrażenie, że został wprowadzony po to, aby w ogóle był, bez przywiązywania wagi do jego parametrów. Ale wraz z pojemnością wprowadzającą użytkowników w błąd, moim zdaniem stanowi sporą rysę na do tej pory niezłym wizerunku firmy. Może właśnie z takich powodów na stronie producenta nie znajdziemy informacji o tym produkcie? Ciekaw jest opinii innych użytkowników. 11
Pkubalak Opublikowano 8 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia TO CZEGO NIE WIDAĆ - RRC Bad Boys leather cleaner (70) To już 70'ty cleaner w moim zestawieniu. Kolejny raz wracam do firmy RRC . Gościły już u mnie 3 cleanery tej firmy, a obecnie przedstawiam cleaner z serii Bad Boys. Cleaner ten, nie ma oznaczenia typu soft/strong, ale jest z serii Bad Boys cleaner o oznaczeniu strong, więc wnoszę, że ten bez oznaczenia (prezentowany tutaj) to wersja soft. Czy w zakresie przedstawianych tu parametrów, cleanery z serii Bad Boys różnią się znacznie od wcześniejszych wersji cleanerów RRC? Zobaczymy. Cleaner dostępny jest w opakowaniach o pojemności 150 ml (w pianowniczce), 0,5 litra, 1 litr i 5 litrów Poniżej na fotce opakowanie 150 ml w pianowniczce, dostępny aktualnie w promocji za kwotę 28,96 PLN ( 41,39 bez promocji). W stosunku do 'zwykłej' wersji, zniknął piktogram. Sprawdźmy teraz trwałość piany. Aplikuję dwie porcje i mierzę czas: Wynik 23 minuty zapisuję w mojej tabelce: Wersja 'zwykła' miała pianę troszkę trwalszą. Czas na pomiar pH Wynik prawie idealnie neutralny chemicznie i bliski wersji 'zwykłej' zapisuję w tabelce: 6
Pkubalak Opublikowano 27 Września Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września TO CZEGO NIE WIDAĆ - SWAG Leather Cleaner Conc. (71) Zapewne większość z Was, zna już kosmetyki SWAG . Produkty pod ta marką zaczęły pojawiać się pod koniec 2021 roku. Jednym z pierwszych produktów (jeśli nie pierwszym) jest leather cleaner. Cleaner ten, jest koncentratem i proponowane przez producenta jego rozcieńczenie, to 1:10 dla brudnej tapicerki i 1:20 do bieżącej pielęgnacji. Cleaner dostępny jest w opakowaniach 250 (około 70zł) i 500ml (około 120 zł). Jest również wersja oznaczona jako RTU i określona jako gotowa do użycia (jak mniemam rozcieńczona, choć nie wiem w jakiej proporcji), występująca w pojemnościach 150 ml (w pianowniczce), 500ml i 5 litrów. Ja zajmę się tutaj wersją typu koncentrat. Na zdjęciu opakowanie 250ml. Na starcie, cleaner notuje u mnie minus za piktogram: Sprawdzam teraz trwałość piany. Po rozcieńczeniu cleanera, aplikuję dwie porcje i mierzę czas. Najpierw rozcieńczenie 1:10: Następnie rozcieńczenie 1:20 : Sama proporcja rozcieńczenia, jak widać, nie wiele zmieniła w tym aspekcie. Wynik zapisuję w tabelce (wersja 1:10, czyli mocniejsza): Teraz czas na pomiar pH. Dla rozcieńczenia 1:10 : i dla 1:20 : Podobnie jak przy trwałości piany, tak i pH nie wiele się zmieniło przy dwukrotnie większym rozcieńczeniu. Wynik rozcieńczenia 1:10 zapisuję w tabelce: 7
Pkubalak Opublikowano 31 Października Autor Zgłoś Opublikowano 31 Października TO CZEGO NIE WIDAĆ - CARLAB Leather Cleaner Soft (72) Kolejna polska firma ma w swojej ofercie produkty do czyszczenia skóry. Marka CarLab , należąca do spółki Nolexim i pojawiła się na rynku w maju 2020 roku. W listopadzie 2021 roku, CarLab wprowadził na rynek Leather Cleaner Soft. Jest to produkt gotowy do użytku, dostępny wg opisu na allegro w opakowaniach 0,5L ,1L, 5L oraz 20 litrów w cenach około 40zł z a 1L i 122zł za 5L. Opakowanie 1 litr prezentuję na poniższym zdjęciu: Na starcie, cleaner notuje u mnie minus za piktogram: Sprawdzam teraz trwałość piany. Przelewam cleaner do pianowniczki, aplikuję dwie porcje i mierzę czas. Jak widać, trwałość tej piany, w porównaniu do większości prezentowanych cleanerów, jest delikatnie mówiąc dość słaba. Wynik zapisuję w dolnej części mojej tabeli. Czas na pomiar drugiego parametru, czyli pH: Tym razem, wynik zapisuję w górnej części tabeli: 4
Rekomendowane odpowiedzi