Gość Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2018 Panowie i Panie - szybkie pytanie do rzeczywistych użytkowników cleanera Angelwax Perfect Polish: czy używał ktoś tego cleanera maszynowo ? Producent zaleca aplikować go ręcznie, jednak - wg opisów - jest to cleaner lekko ścierny, więc czy aplikacja maszynowa również jest możliwa ? Przy aplikacji maszynowej rozbicie cząstek ściernych jest łatwiejsze i skuteczniejsze, jednak może ten cleaner posiada jakiś składnik, który - pod wpływem wyższej temperatury wytwarzanej przy użyciu maszynowym - spowoduje jakieś nieprzyjemne konsekwencje (jak np. zapiekanie się produktu na lakierze i utrudnione jego usuwanie z lakieru) ?Ja używam tego cleanera maszynowo i nie zauważyłem żadnych problemów, wymienionych przez Ciebie też nie. Maszyna DA, niskie obroty i czarny pad NAT. Szczerze powiem, że mimo zaleceń producenta to produktu nie używałem ręcznie, na maszynę wg mnie bez przeszkód (i szkód) się nadaje.
Alfa47 Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2018 Siemka. Mam w planach dwu etapową korektę lakieru, jednak to byłaby moja pierwsza zabawa z polerką, i mam już zakupioną Menzernę SF+ 3800 i czarny pad NAT i jako polish planuję Sonax'a 03/06 na Royal pads One Step. Dam radę takim zestawem ładnie zrobić lakier by wyciąć ryski i nabłyszczyć furę ? Czy lepiej do Menzerny Czerwonego nat'a ? Ale czy nie zostaną jakieś holsy trudne to usunięcia ? Pierwszy to Czarny lakier BMW a drugi samochód to VW Passat Niebieski akryl la5e :-) Taki zestaw da radę ? Bo jeszcze myślałem nad 3 etapową Cutting, Polish i Finish na cutting by poszedł Koch 8.01 (Bo mam rabat w rejonowym sklepie lakierniczym) na twardej gąbce z RRC (przy okazji zamówień) tylko nie wiem czy to dobry pomysł tzn. Czy sobie poradzę jak na pierwszy raz. Waszym zdaniem iść w dwu etap czy na trzy etapy bo jeśli miałbym robić trzy etapy to chciałbym spróbować jeszcze nałożyć jakąś powłokę taką do 200zł (K2 czy Tenzi) czyli wtedy szedłbym na całość I dodam że maszyna to Masner Może ktoś ma jakieś fotki pracy po Sonaxie 03/06 i menzernie 3800 ?
pawelus668 Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2018 Jak usunać nieumiejętne zaprawki np na masce?
PiterG Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2018 Ostatnio skrobalem taka zaprawke po odprysku u kolegi w aucie, które dopiero co kupił... Usunąłem ją delikatnie przyrządami dentystycznymi Wysłane z mojego EVA-L19 przy użyciu Tapatalka
Mak_Ar Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2018 Wczoraj pierwszy raz robilem polerke, po wypracowaniu pasty przetarlem gruba mikrofibra zeby zetrzec resztki pasty, nastepnie przetarlem ipa nowa fibra. I po ipie pojawiaja sie smugi na lakierze, mimo kilkokrotnego przetarcia. Co to moze byc? Co robie zle?
Eidos71 Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2018 @Mak_Ar - użyj zmywacza silikonowego, lub dedykowanego produktu do wymywania lakieru po paście. IPA nie zawsze się do tego sprawdza (ja właściwie już od dłuższego czasu odstawiłem IPA i używam go wyłącznie do odtłuszczania powierzchni - przy wymywaniu resztek past z lakieru nie sprawdzał się). IPA często rozmazuje na lakierze resztki pasty, zamiast ją wymyć.
Moderator BiałyGTi Opublikowano 2 Maja 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2018 @Eidos71 nie zauwazylem zeby kiedykolwiek ipa cos nie wymyla i sie mazała. Nie wiem co ludzie maja do ipa. Ja uzywam i zadnych negatywnych skutków nie zauwazylem. 3
Balzac Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2018 @Mak_Ar Ja używam zawsze w rozcieczeniu 1:1 z wodą. Nie pryskam na lakier tylko na mikrofibre. @BiałyGTi Też na chwile obecna nie miałem problemów. 1
Eidos71 Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2018 @BiałyGTi, @Balzac - opisałem tylko własne doświadczenia. Ze zmywaczem silikonowym, lub "inspektorem" dedykowanym od Menzerny i CarPro nigdy żadnych problemów nie miałem. 1
Balzac Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2018 @Eidos71 a Ja opisałem swoje :-) każdy ma swój ulubiony produkt. IPA mi się sprawdza nic nie mazała. Sam używam past Menzerny i na chwilę obecną ipa jest ok. Napewno ułatwia pracę produkt dedykowany.
Mak_Ar Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2018 Tez uzywam past menzerny, ipe pryskam na fibre, i robia sie zmazy, przetarlem pozniej miekka fibra te zmazy i znikaja, ale wiem ze nie powinny sie robic, a jednak
DZIADZIA Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2018 z moich obserwacji wszystkie wymienione szuwaksy dobrze wymywają, problem zaczyna się wtedy jak rzadko zmieniamy na czystą fibrę. Osobiście używam zmywacza sylikonowego na pierwszy strzał, a IPA na drugi. 1
Moderator BiałyGTi Opublikowano 2 Maja 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2018 @Eidos71 ipa zaczyna sie mazac bo szybko odparowuje. Poczekac po pracy chwile niech lakier ostygnie . Tez czasem siegam po zmywacz silikonowy badz dydykowany preparat. Ale IPA jest bardzo dobra. Dydykowane produkty nie wiem dlaczego ale z cena przesadzaja i to sporo 1
tomekc001 Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2018 Jak dla mnie pryskanie na fibrę to trzoszkę bezsens. Cały trik polega na tym aby preparat pokrył powierzchnię, miał czas zareagować. Dlatego spryskujemy element, czekamy chwilkę, przecieramy element od rantu do rantu mikrofibrą. "Trąc w kółko" w dodatku tylko zapiskaną mikrofibrą rozmazujemy tylko to co chcemy usunąć.
Zdroja0 Opublikowano 3 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2018 Po jakim czasie od aplikacji wosku (King of gloss soft 99) można umyć auto?
menior Opublikowano 3 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2018 1 minutę temu, Zdroja0 napisał: Po jakim czasie od aplikacji wosku (King of gloss soft 99) można umyć auto? Te 12 godzin lepiej nie moczyc po nalozeniu jakiegokolwiek wosku
Moderator BiałyGTi Opublikowano 3 Maja 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2018 @michlacz231 wstawic nowy boczek.
zdanek Opublikowano 3 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2018 Jakiej konsystencji jest wasz Sonax 04-06? Pasta stała u mnie w butelce zastępczej ok. pół roku i wydaje mi się, że jest za rzadka i straciła swoje właściwości (wytrącały się kropelki wody przy pracy). Próbowałem dzisiaj działać nią na masce i lepsze rezultaty dawał Megs UC, chyba będzie trzeba zainwestować w nową butelkę.
paperson Opublikowano 3 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2018 @zdanek pewnie przemarzł Próbowałeś porządnie wstrząsnąć butelką?
zdanek Opublikowano 3 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2018 @paperson Nie mógł przemarznąć, bo wszystko trzymam w temp. pokojowej, machałem butelką, ale to wiele nie dało. Jutro spróbuję przelać do czegoś innego i zobaczę jak to wygląda
YOBACK Opublikowano 3 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2018 @michlacz231 W mojej miejscowości to koszt około 130zł. Tapicer sam dobiera materiał idealnie do oryginału.
Mak_Ar Opublikowano 3 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2018 Szybkie pytanie, czy po kazdej zmianie pasty/ gabki wymywac ipa? Czy wystarczy zebrac resztki pasty mikrofibra, i mozna jechac dalej. A wymywac dopiero na samym koncu?
menior Opublikowano 3 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2018 Ja wymywam raczej tylko po pierwszym etapie by zobaczyc realny efekt korekty,w dalszych etapach nie widze za bardzo sensu
Rekomendowane odpowiedzi