Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odmrażacze to zwykle mieszanka różnych alkoholi i glikolu. Moim zdaniem sól drogowa jest gorsza. Zresztą to jest produkt do szyb a nie lakieru. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Nawet gdy przypadkowo psikniesz na lakier (zakładam, że o to się obawiasz przy opryskiwaniu szyby), to absolutnie nic złego z powłoką się nie wydarzy. 

Opublikowano

hej, lakiernik pala jak malowal mi auto pomalowal przy okazji uszczelke drzwi (guma) czym to najlepiej usunac? Jak zobaczylem ile kosztuje nowa czesc to sie przerasilem. Niemcy ponad 200eur w PL 1400pln

Opublikowano

pisak/mazak na welurowej tapicerce, jakie macie sprawdzone sposoby??

Opublikowano

Panowie mam pytanie odnośnie mycia wstępnego, dzisiaj zaprosił mnie szwagier na pokaz siły swojej myjki Karcher HDS895 🙂

Testowałem juz różne myjki, nawet raz zuzyłem specjalnie 50 zł na myjni z całą chemia, aby sprawdzić czy da się umyć auto z ceramiką bezdotykowo tzn tylko piana i lanca i nic. Dziś uzyłem piany i myjki Karcher HDS895 i ona ma podgrzewaną woę i w mrozie dzisiaj umyłem auto, ze nie musiałem nawet czyścić gąbką. Pierwszy raz w życiu. Mam pytanie od czego to zależy od lancy od ciśnienia od temperatury? Bo nie ukrywam, że chciałbym taka myjke, ale trzeba miec dobra instalacje elektryczną i jeszcze tankować ropę 🙂 no i duże pieniądze, aby ją kupic. 

Opublikowano

I lanca, i ciśnienie, i podgrzewana woda. Co do " umycia" to nie umyłeś, a jedynie lepiej ochlapałeś. Nie da się umyć, bez mechaniki

Wysłane z mojego SM-S916B przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@kivlovStare żółte myjki z karchera (seria HD miała ten kolor do 2008 roku) zawsze trzymały parametry nawet ponad stan:) myjka Twojego szwagra podawała 180bar ciągiem a nie jak pompa na myjni max 120 bar i to w piku, temperatura którą osiągniesz max na kotle to jest około 150 stopni co daje Ci praktycznie wrzątek na wylocie z dyszy (na myjni będzie to 40-50 stopni żeby sobie jakiś debil krzywdy nie zrobił jak postanowi to sprawdzić) a i kolejna sprawa to wydatek wody gdzie stary HD podawał przez siebie ponad 900 litrów wody (to jest główny parametr myjący gdy kupujesz myjkę na duże powierzchnie) a przeciętna myjnia max do 500 litrów . A jakieś piany używałeś? Pewnie jakiejś silnej zasady typu dimer? Może coś z hyperina?

• Lubię to 1
Opublikowano

@jelinski17 ja mam starego karchera 855 właśnie na gorącą wodę, obecnie się z waliła i jest na serwisie ale mycie ciepłą wodą to bajka. Wnęki robisz vasco na 15/30 min później ciepła woda i czyste bezdotykowo ze szczurów… na zajazdy z zagranicy piękna sprawa jak się ma podgrzewanie. Bardzo mi jej brakuje szczególnie teraz w tym okresie 😄🙈

• Lubię to 1
Opublikowano

Piana aktywna to Cleantech Citrus Foam (leżała max 5 minut) i naprawdę wyglądało prawie jak po myciu ręcznym czegoś takiego nie widziałem. Chyba muszę zacząć szukać nowej myjki i zainwestować w nowa instalację elektryczna bo to zmienia całkowicie mycie pojazdu. Jak nie masz czasu na ręczne mycie tylko chcesz szybko opłukać to efekt jest naprawdę petarda. Na czarnym aucie wszystko widać 🙂 Nie zawsze masz czas i ochotę na dokładne mycie, a tu naprawdę opłukanie coś daje, a bo przez tyle lat marnowałem chyba tylko czas na takie opłukiwanie pojazdu. Teraz wsyztskie inne myjki (słabsze) traca dla mnie całkowicie sens, a kupiłem swoją obecną myjkę za prawię 3.500 zł i ma niby 190 bar i 850 litrów 🙂 

Opublikowano

A powiedzcie mi proszę. Lavor 26. Jakbym chciał zmienić na coś co będzie chodziło na 230 v ale naprawdę zrobi różnicę. Komfort użytkowania dobry wąż zwijanie plus właśnie wydatek wody bo ciśnienie jest wystarczające. Do tego jakość na lata i brak problemów. Jakbym chciał na to wydać nie wiem 1500 albo 3000 to znajdzie się coś takiego co mi urwie jajca?

Opublikowano
10 godzin temu, kivlov napisał(a):

Piana aktywna to Cleantech Citrus Foam (leżała max 5 minut) i naprawdę wyglądało prawie jak po myciu ręcznym czegoś takiego nie widziałem. 

Ja uzyskuje podobny efekt stosując piane Chemotion z tym, że 2x wrzucam na samochód.
Zwykle nie mam czasu na dokładne mycie lub po prostu mi sie nie chce.

Opublikowano
17 godzin temu, kivlov napisał(a):

niby 190 bar i 850 litrów 🙂 

Dokładnie "niby". Producenci pokazują parametry maksymalne, zawsze trzeba patrzyć na nominalne które są zazwyczaj głęboko schowane...

Opublikowano
2 godziny temu, Tomaszmasz napisał(a):

@Tomas-sg no z super bliskich okolic to nie bo jakieś 45-50 min drogi do Piotrkowa mam.

Bo szukam kogoś właśnie z bliskich okolic, tam koleś ma myjkę która mnie interesuje i jedynie odbiór osobisty wchodzi w grę. 

Opublikowano
W dniu 23.11.2025 o 22:21, analyzator napisał(a):

A powiedzcie mi proszę. Lavor 26. Jakbym chciał zmienić na coś co będzie chodziło na 230 v ale naprawdę zrobi różnicę. Komfort użytkowania dobry wąż zwijanie plus właśnie wydatek wody bo ciśnienie jest wystarczające. Do tego jakość na lata i brak problemów. Jakbym chciał na to wydać nie wiem 1500 albo 3000 to znajdzie się coś takiego co mi urwie jajca?

W sumie ja mam Lavora 26. Kupowałem ze względu na nie plastikową pompę. Użyłem na autach parę razy i raz do mycia kostki i powiem, że nie miałem żadnych problemów i jestem zadowolony 🙂 choć i tak będę pewnie sprzedawał, bo jest trochę za duża i za mocna na moje warunki 🙂 Nie mam za bardzo do czego porównać, bo jedynie obok stoi jakiś jeden ze słabszych karcherów.

Znalazłem jakiś stary filmik po zakupie i jednak to jest Lavor 28, czyli trochę wyższy model niż 26, ale mogę polecić.

Opublikowano

@analyzator do mnie właśnie dojechala myjka Kranzle k1050p z Niemiec i wybór był ze względu na dostępność części. Parametry podawane są nominalne i dla mnie wystarczające. Wąż mam zwykły, ale w wersji tst wąż jest w oplocie stalowym i podobno jest dość elastyczny

Opublikowano

Miałem już glaco zwykłe ultra dx / drop off oraz quick view gyeona 

co mysliscie o niewidzialnej od angelwax lub innowacar? 

Opublikowano

Czy wam udaje się umyc zwykłą myjką auto bez ręcznego mycia? Ta sztuka tylko wspomnianym karcherem. 

Opublikowano
17 godzin temu, kivlov napisał(a):

Czy wam udaje się umyc zwykłą myjką auto bez ręcznego mycia? Ta sztuka tylko wspomnianym karcherem. 

Myjką bez ręczengo mycia można auto opłukać z brudu, ale nigdy go nie umyjesz dobrze.

Opublikowano

Wiem, ale to co zrobił ten karcher to kosmos prawie umyty, a nie zawsze się ma czas i chęci i zdrowie na ręczne mycie. 

Opublikowano

Kompania, jaką rotację byście polecili do 550zł. Mam Masnera, ale waga trochę duża i kabel krótki. Robię to hobbystycznie, więc do dwóch aut w ciągu roku na jakiś one step. DA posiadam Bass Polska, ale jakoś strasznie wolno mi to idzie 😁

Opublikowano

Panowie potrzebuje coś na plastiki zewnętrzne dla VW T-Roc. Auto nowe,  więc nie trzeba odświeżyć ani nadać kolorylu, wymyje i zabezpieczę. Pytanie tylko czym, dawno nie robiłem tego na plastikach i poza Carpro Dlux i Perl nie przychodzi mi nic do głowy.