Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, DaV napisał(a):

Po każdym płynie będziesz to miał bo żaden nie jest na wodzie demineralizowanej

Tylko wiesz, jedno auto mam od 8 lat i zero tego rodzaju akcji, a płyny te same..

Opublikowano

Panowie, jakaś alternatywa dla Soft99 Glass Compound Z i Ultra Glaco?

Brakło mi powłoki i musze cos kupić. Dodam, że jestem zadowolony z ww, ale od 5 lat na jednym produkcie ... trochę mi sie "znudził'y" ...

Drugie pytanie, polećcie jakąś fajna ofertę na pianownicę.

PS
Trochę się zdezaktualizowałem jeżeli chodzi o detailing, chociaż nigdy jakoś zajadle się tym nie zajmowałem ...

Opublikowano

@Saczi Jeśli chodzi o NW to ja przesiadłem się na AQUA glass protection, co do cleanera to nie znalazłem jeszcze zastępstwa dla Glass Compound Z.  

• Lubię to 1
Opublikowano
52 minuty temu, Saczi napisał(a):

@adi1509 , a jaka jest trwałość aqua?

UG tak 3-5 mcy u mnie siedzi. 2x w roku mysze aplikować, żeby działała w miarę akceptowalnie. 

Rok u mnie siedziała. Do czyszczenia szyb używam Prostaff Kiiro-Bin Gold, tak samo dobrze się pracuje jak Glass Compound Z. Cenowo dużo lepiej wychodzi.

Opublikowano

Panowie, chce kupić tlenek ceru.
Czy ma znaczenie producent tego proszku?
Na allegro rozstrzał cen jest dość duży (od ~100 do 50PLN), stąd to pytanie.

EDIT
Z maszyna DualAction 9mm jest sens podchodzić do szyby?
Filc, gąbka?
Miękka/twarda?

Opublikowano
W dniu 5.10.2025 o 18:09, Saczi napisał(a):

a jaka jest trwałość aqua?

U mnie spokojnie 2 lata posiedziała. Przez pierwszy rok hydro było bardzo dobre. Po roku widać było stopniową degradację tych właściwości. Po 2 latach jeszcze działała lecz przy prędkościach autostradowych.

W dniu 5.10.2025 o 23:20, yas napisał(a):

@Saczi angelwax H2go, od 40stki startuje

Nie startuje od 40tki. Przynajmniej nie w Alfie Romeo Tonale. 

Aqua w Renault Koleos 2 startowała od 40tki. Kiedyś wrzucałem tutaj filmik z tym.

Opublikowano

@Saczi 

W dniu 5.10.2025 o 18:09, Saczi napisał(a):

@adi1509 , a jaka jest trwałość aqua?

UG tak 3-5 mcy u mnie siedzi. 2x w roku mysze aplikować, żeby działała w miarę akceptowalnie. 

u mnie na cuprze wytrzymała od nałożenia do sprzedaży lekko ponad rok i po tym roku i ok 25kkm była praktycznie jak nowa, zapewne nadal siedzi. Glaco czy tympodobne nw, które nie są powłokami padały już po miesiącu z zimowym płynem do spryskiwaczy. W Leonie aqua startowała od ok 55km/h, a w touranie grubo poniżej 50km/h (swieższa szyba + mniejszy kąt).

Ja do polerowania używam prostaff kiiro-bin gold. Bez problemu jest w stanie ściągnąć starą powłokę. 

Opublikowano

Pytanie niedetailingowe.

Dłuższy postoj diesla z AdBlue. Obecnie jakieś 40% w zbiorniku, wyświetla już komunikat, żeby uzupełnić i teraz:

A - uzupełnić, żeby nie skraplała się wilgoć w zbiorniku przez okres postoju
B - zostawić jak jest i zalać świeży na wiosnę, żeby zużywać na bieżąco, bo kiszenie do kwietnia pełnego zbiornika zaszkodzi bardziej. Jak stary jest obecny roztwór - nie wiem.

PS. "C - wykodować" póki co nie jest wysoko punktowaną odpowiedzią

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Z tego co wiem, nie zaleca się magazynować, również w zbiorniku, zbyt dużo AdBlue, gdyż jest podatny na zamarzanie i się krystalizuje. Dziwne, że przy 40% pokazuje Ci, że trzeba uzupełnić. Jeśli mowa o Masterze, to nie chciał bym Cię straszyć, ale kolega przerabiał temat. Dość często psuje się zbiornik i dolanie nie zmienia komunikatu, żeby uzupełnić. Zbiornik jest mega drogi i kolega wykodowywał (co też tanio nie wyszło)

Opublikowano

Mówię o Masterze. Trudno znaleźć mi teraz, przy jakim poziomie powinien pojawić się komunikat, może ktoś na grupie FB będzie w stanie podpowiedzieć. Postaram się dolać powyżej 1/2 i według chata wtedy komunikat powinien zniknąć.

EDIT: Na FB twierdzą, że zachowanie u mnie jest normalne. Jak po uzupełnieniu nic się nie zmieni, wtedy będę się martwić.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@dziurzyk na pewno jest do uratowania, nie jestem specjalistą w tej materii ale trochę szpachli i malowanie rozwiąże temat. Specjalista od renowacji zrobi to bez problemu. Poszukaj w okolicy.