maciek-drummer Opublikowano 3 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Cześć Miałem dosyć detailingową majówkę, ale od początku. W zeszłym tygodniu postanowiłem odświeżyć nieco felgi. Z racji, że za około tydzień wskoczą nowe opony i założymy letni setup to był ostatni gwizdek by zabrać się do pracy. Przejechałem parę razy maszyną z cleanerem od HOW i zarzuciłem wosk ADBL . Miałem ze sobą Małego Pomocnika, tak więc robota poszła szybko Wczoraj pojechałem na mycie - bezdotyk z wiadrami. Zdjęć z mycia nie posiadam ponieważ po zarzuceniu piany z myjni, a później myciu właściwym gdy miałem auto całe w szamponie okazało się, że myjnia przestała działać... Na szczęście obok była druga i tam szybko dokończyłem akcję. Później w garażu podziałałem troszkę Rollerem z pomarańczowym padem z cleanerem od HOW po czym zarzuciłem dwa smalczyki ADBL i HOW Dziś udało się porobić troszkę zdjęć, szkoda, że jeszcze na zimówkach, ale wulkanizator długo każe na siebie czekać. Miłego scrollowania Ponadto odświeżyłem sobie kabinę w służbowym Berlingo 12 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penkus5 Opublikowano 3 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 @Qlimaxss Takie "smaczki" robi się dla siebie, a tu za każdym otwarciem garażu morda mi się uśmiecha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pimps Opublikowano 4 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 @Slovak Tylko pakiet stylistyczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeea Opublikowano 4 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 Umyłem mu kafelki w garażu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlimaxss Opublikowano 4 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 @maciek-drummer Panie, ja jeszcze letnich nie umyłem . Ale zrobię to w najbliższym czasie . Bo zima i tak idzie w utylizację więc. Jakoś bez ciśnienia . Oj to Berlingo to jak zmienisz pracę będa się zabijać . @penkus5 I to jest właśnie w tym wszystkim najpiękniejsze . Inny spojrzy co za debil ogląda się za 15 letnim starym Fiatem. A ty jarasz się jak dziecko bo właśnie położyłeś nowy dressing i siadł jak złoto . 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu23 Opublikowano 5 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 Woskowa majówka Dwa premierowe smarowidła ze skrajnej półki zabezpieczenia Dodo - klasyk pełną gębą i zarówno samo rozprowadzenie i późniejsze dotarcie to czysta poezja. Jakby ktoś szukał wosków do aplikacji w słońcu - polecam z czystym sumieniem. Żadnych problemów. Wydajność tych puszek to kosmos. Obleciałem całe auto i nie bardzo widać, ze coś ubyło. Ogarnięte auto teściów, które woskowana za często nie widzi, więc postawiłem na ostatnią nowość. Infinity Wax - Diablo Bardzo fajny wosk! Smarowalność, zapach, rozprowadzenie po lakierze, dotarcie ~5 minut Zobaczymy jak z trwałością - testowo sprawdziłem krople na boku to najwyższa liga 10 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czester Opublikowano 5 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 @maciek-drummer nie ma problemów z wskoczeniem na lakier z maszynką po przejechaniu drogi z myjni do garażu? Jak dobrze pójdzie to będę mieć garaż i myjnie w odległości ~1,5 km i zastanwiam się jak ugryźć mycie na myjni i ewentualne działanie potem maszynką w garażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drufi Opublikowano 5 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 @czester minimum rinseless/waterless po myjni, już w garażu 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek305 Opublikowano 5 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 @Grzechu23 kiedy detailing busa :D ? 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazman Opublikowano 5 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 Ogarnięta furmanka lepszej połówki W środku już było nieciekawie , muszę tylko coś pomyśleć na zmianą środka do zabezpieczenia tapicerki. Mam fx protect leather care i wykończenie jest ciut za mało matowe dla mnie. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek-drummer Opublikowano 6 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 13 godzin temu, czester napisał: @maciek-drummer nie ma problemów z wskoczeniem na lakier z maszynką po przejechaniu drogi z myjni do garażu? Jak dobrze pójdzie to będę mieć garaż i myjnie w odległości ~1,5 km i zastanwiam się jak ugryźć mycie na myjni i ewentualne działanie potem maszynką w garażu. Do myjni mam blisko, ale wiadomo w garażu przed pracą przeciram elementy Ech2o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Domel Opublikowano 7 Maja 2022 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 Bawię się nowymi AIO od ADBL.... 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeea Opublikowano 7 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 Dekontaminacja + polerka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pimps Opublikowano 7 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 Po prostu odświeżonko a przy tym gimnastyka aby kości się nie zastały 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaV Opublikowano 7 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 Zmieniłem koła na letnie oraz umyłem. Na felgach kilkudniowy gyeon rim Ten odcien na tylnych drzwiach będzie ogarnięty jeszcze w tym miesiącu 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlimaxss Opublikowano 7 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 @DaV To już ograniete po kolizji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaV Opublikowano 7 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 @Qlimaxss aha dobrze by było xD nic nie ruszyło w sprawie od tamtej pory. Poszedłem do wskazanego warsztatu na bezgotówkową naprawę i od tamtej pory cisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penkus5 Opublikowano 7 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 @DaV Po co więc czekać? Idź do wybranego przez siebie warsztatu i niech zgłaszają do ubezpieczalni że zajmą się naprawą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exwined Opublikowano 8 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 W weekend były testowane mieszanki do waterlessa. Wyniki raczej bez zaskoczeń, ale zawsze to jakieś odniesienie 3 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMCzysci Opublikowano 9 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 Poza zrobieniem C8 i jego kontrowersyjnych letnich kół jakoś wyjątkowo dobrze udaje się ostatnio wyrabiać czasowo z ogarnianiem F4. Tydzień temu z potrzeby, ostatnio w sumie z braku laku, chociaż od tej suszy już pisać po nim można było... Ha, mówiłem, że detailing się w końcu zacznie opłacać! A, i nowy kubek do popijania kawusi przy scrollowaniu mam. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rombinik Opublikowano 9 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 @MMCzysci na oponach w F4 Perl też 1:3? Btw. jak sie sprawdza na dywanikach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMCzysci Opublikowano 9 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 Te dywaniki słabo współpracują z dressingami i jak nie dotrę, to wychodzą mazy. Przy odrobinie uwagi efekt zadowala, jest przyciemnienie bez festynowego połysku, nierozcieńczonego bym na dywaniki nie aplikował, wyjdzie silikonowo i prawie na pewno noga zatańczy. To stężenie dobrze siada na zewnętrznych plastikach i daje sensowną trwałość.Na pierwszych fotkach Perl z butelki (bo taki uznaję na oponach), potem Back2Black. Realia czasowe są takie, że aplikuję, 5 minut na zdjecia i trzeba jechać, więc na zdjęciach przy tujach oba błyszczą... Normalnie powiedziałbym, że Shiny Garage jest mniej świecący, choć żaden nie wychodzi poza definicję satynowego wykończenia po poprawnym związaniu. Lubię oba, kwestia gustu, na tę chwilę poza Tire Dressing ADBL nie mam potrzeby szukać alternatywy. Perl nie ma zapachu, który dałby się jakoś opisać, shiny faktycznie trochę jak cola/pepsi. Pierwszy bardziej wodnisty, drugi raczej w postaci kremu.Wyryte w skale z S20 FE 5G 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian89 Opublikowano 9 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 I ja dzisiaj troszkę odchamiłem kie. Na aucie leży zimowa kanapka, niestety nie mam chwilowo czasu na prawilne woskowanie więc dołożyłem kolejny szpecyfik, przy okazji zobaczyć jak się z nim pracuje. Na pierwszy ogień koła, niedawno zmienione opony na letnie więc i smaru się znalazło, i po zimie trochę szczura. Krwawa felga z tenzi (gdzieś się zapodziała resztka)Po spłukaniu mój ulubiony środek do kół - P&S Brake Buster.Najpierw koncentrat na największe demonyPo minucie czy dwóch przykryte również Brake Busterem 1:5 z MarolexaOpony dostały szczotką od booskiego, a felgi adbl wheel swordem i klasyczną szczotką do felg z zielonym miękkim włosiem. Nie wiem co jest z tymi felgami, ale położone pare miesięcy temu szybko i byle jak fusso, może nie rewelacyjnie, ale dalej na nich siedzi. Bieżąco wycieram felgi rinseless ale co jakiś czas myję Brake Busterem - zawsze w koncentracie. I zdechnąć nie chce Mycie zasadnicze bez szaleństw - rinseless mckee’s standardowo z opryskiem 1:128. A potem do suszenia coś co od miesięcy czeka na testyJako wspomaganie osuszania całkiem niezgorzej, przyjemnie. Ale, że to takie mizianie bez miziania to po wytarciu do sucha postanowiłem jeszcze raz sobie pogłaskać na sucho. Zdecydowanie nie ppz. Próbowałem bezpośrednio na lakier/2-3 strzały na mf/1strzał na mf/wypracowywać bardziej pierwszą fibrą - wszystko z takim samym rezultatem. Strasznie tępo przy aplikacji i docieraniu na samym początku. Kładłem krótką stroną coyota a docierałem FW touch of geisha. Próbowałem też krótszym włosem docierać, większej różnicy nie widziałem. Po krótkiej chwili tępota znika i pojawia się super poślizg, ale qd wymaga zaangażowania ze strony użytkownika wizualnie nienajgorzej, ale korzenia mi nie wyrwał. Pewnie od czasu do czasu jako drying aid będzie wpadał Szkło umyłem binderem i poza tym, że również dość tępo przy wycieraniu to szyby aż skrzypiały tak były czyste i odtłuszczone Na oponki wleciał Koch PSS - kładłem go na kilka nieswoich aut i jako tako siedział, u mnie jakoś mi w pierwszej chwili nie podszedł, za duży smalec jak dla mnie.Trochę mnie to raziło, więc przetarłem opony po paru minutach mf i postanowiłem zaczekać jak odparuje. W międzyczasie wróciłem do garażu i wziąłem się za wnętrze. Nie robiłem zdjęć bo czas zaczął naglić. Odkurzanie, czyszczenie wszystkich plastików adbl APC 1:5+pędzelek. Wilgotna mf, sucha mf, FW Gentleman i nowe oryginalne dywaniki.Najsam koniec fresso gentleman na drewienko, pod i na dywaniki po psiuku i trzaśnięcie drzwiami finalna inspekcja opon i już znacznie lepiej - przynajmniej z gładkich części odparował/wchłonął się na mat/satynkę. Acz w tej prążkowanej strukturze dalej masło - zobaczymy jeszcze jutro Tha-, Tha-, Tha-, Tha-, that’s all folks!Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMCzysci Opublikowano 9 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 Ładne zabiegi Wyryte w skale z S20 FE 5G Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Domel Opublikowano 10 Maja 2022 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 10 godzin temu, MMCzysci napisał: Ha Nadkola do poprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi