Skocz do zawartości

Testy porównawcze QW i QD - ADBL, Good Stuff, Soft99, Megs, Funky Witch.....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czyli doszedłeś do wniosku że UQW nie daje wogóle kropelkowania ?  a moje foty widziałeś które wkleilem ? nie rozumiem po co takie dyrdymały pisać, to że tobie niby nie odpycha wody nie znaczy że jest do du*py. Piszesz "mój egzempmlarz megsa" - jaki problem wziąć drugi nowy ze sklepu i sprawdzić niż krzywdzić bądz co bądz świetny quik wax i pisac że wody nie odpycha jak u każdego on kropelkuje tak jak powinien co zresztą ludzie pisali w tym wątku. Kupiłeś może jakąś uzywke gdzie ktoś dolal jakiejś wody aby wyszło wiecej i tyle, raz tak kupiłem perfect polish używany tyle że z innego forum i był trefny ewidentnie. Co do wmawiania to raczej ty usilujesz nam wmówić że coś z tym UQW nie halo, mimo że kilka osób pisalo że daje zrzut wody i to na świetnym poziomie a u iebie jednego nie działa i stwierdzasz że jest do bani

Krzywdzić qw? Ja rozumiem, że detailing to pasja itp, ale Ty się chyba z megsem zacząłeś niebezpiecznie utożsamiać...

Kolega pisał skąd miał wszystkie testowane produkty, więc choćby z szacunku zadaj sobie odrobinę trudu i przeczytaj wątek zamiast snuć domysły. Swoje wnioski oparł na dobrze udokumentowanym teście, więc jak chcesz coś kwestionować to zrób to samo, wrzuć fotki i będzie jasne.

Ps. Poza goodstuff miałem u siebie wszystkie tu wspomniane i moim zdaniem megs wypada najsłabiej, więc naprawdę nie wiem co Ty się tak na niego uparłeś...
Opublikowano

Ja też się uparłem,wielu ludzi na forum Detailing World się uparło.Uważają,że to jeden z lepszych quik waxów.Niewiele prouktów Megsa chwalę sobie,ale akurat ten wosk jest świetny. Tylu ludzi nie może się mylić.Widzą przecież swoje samochoy,bawią się detailingiem od lat i używali wielu preparatów.Coś dziwnego dzieje się u Kolegi i tyle.

Opublikowano

Dlatego tak jak mówię, zrobić podobny test u siebie i będzie jasne.

Ja nie robiłem bezpośredniego porównania, więc nie ośmielę się ocenić różnic z wyglądzie, ale jeśli chodzi o trwałość to adbl radził sobie o niebo lepiej.

Opublikowano
11 godzin temu, W1Michal napisał:

czyli doszedłeś do wniosku że UQW nie daje wogóle kropelkowania ?

Michał, bez urazy, ale przeczytaj dokładnie temat i popatrz dokładnie na zdjęcia. Bo tak się składa że jest zdjęcie po korekcie gdzie Megs ślicznie kropelkuje. Problem leży w tym że jest strasznie nietrwały i efekt kropelkowania znika szybciej niż śnieg na pustyni.

11 godzin temu, W1Michal napisał:

Kupiłeś może jakąś uzywke gdzie ktoś dolal jakiejś wody

Kupiłem małą ori butelke od jednego z moderatorów tego forum.

@yacek _b - zgoda pełna, jednak ja jestem tym produktem po prostu rozczarowany. ADBL QW bije go na łeb na szyję.

Opublikowano
9 godzin temu, lolomanolo napisał:

Krzywdzić qw? Ja rozumiem, że detailing to pasja itp, ale Ty się chyba z megsem zacząłeś niebezpiecznie utożsamiać...

Kolega pisał skąd miał wszystkie testowane produkty, więc choćby z szacunku zadaj sobie odrobinę trudu i przeczytaj wątek zamiast snuć domysły. Swoje wnioski oparł na dobrze udokumentowanym teście, więc jak chcesz coś kwestionować to zrób to samo, wrzuć fotki i będzie jasne.

Ps. Poza goodstuff miałem u siebie wszystkie tu wspomniane i moim zdaniem megs wypada najsłabiej, więc naprawdę nie wiem co Ty się tak na niego uparłeś...

jakbyś Ty przeczytał dwie strony wstecz to byś widzial moje fotki i efekt po UQW które wstawilem......Na stronie 4 widać świetne krople po UQW na fotce które wstawił Strus, na koniec doszedł do wniosku że nie kropelkuje. Wnioski niech sobie każdy sam wyciągnie. Jak ten sam produkt raz daje krople jak trzeba a raz wcale to chyba nie z produktem jest problem. jak wg ciebie jest nie trwały ten UQW i schodzi po pierwszym myciu  to ok kłócił się nie bede, u mnie trzyma miesiąc. Pryskasz np QD1 po myciu i może on po prostu ściera wosk który leży pod nim albo wchodzi w jakąś reakcje.

Opublikowano

A Ty znowu a zaparte swoje domysły snujesz... Naprawdę myślisz, że sprawdzając trwałość produktu traktowałem go innym? Czyżbyś Ty tak robił?
Widziałem Twoje zdjęcia, tylko co to zmienia, skoro nie ma tam punktu odniesienia? Zrób tak jak Strus - porównaj te swoje bożyszcze z polską konkurencją i będzie wszystko jasne, czy jest za co umierać.

Opublikowano

co do pryskania QD1 to było to skierowane w steone kolegi Strus a nie do ciebie także zle sie wyraziłem. Co to za testowanie trwałosci jak sie pomiedzy myciami używa innej chemii. QD ma za zadanie także w lekkim stopnu oczyścić lakier np z water spotów, nigdzie nie jest napisane że nie ma on prawa naruszyć tego co jest pod nim w jakimś stopniu. O ile wosk nakłądany reczni jest trwaly i taki QD mu nie zaszkodzi o tyle quik waxy mogą byc osłabianie przez niektóre QD

Opublikowano

Tak... Tylko że "myjąc" auto na bezdotyku to i zwykły wosk zapcha się po 3 myciach. Trzebaby umyć na 2 wiadra i potem sprawdzać czy coś zostało czy już nie.

Opublikowano

Przez dwa tygodnie i 3 mycia wosk Ci się zapcha? Może w okresie jesień zima i wyjątkowo nedznych warunkach... Z resztą, nawet w tym teście jeden się nie zapchał.

Inna sprawa, se nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie wosk głównie zatyka się u dołu drzwi i na tylnej klapie, bo tam najszybciej tworzy się film drogowy. Na dachu i masce u mnie woski żyją najdłużej.

Opublikowano
36 minut temu, lolomanolo napisał:

Przez dwa tygodnie i 3 mycia wosk Ci się zapcha? Może w okresie jesień zima i wyjątkowo nedznych warunkach... Z resztą, nawet w tym teście jeden się nie zapchał.

Inna sprawa, se nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie wosk głównie zatyka się u dołu drzwi i na tylnej klapie, bo tam najszybciej tworzy się film drogowy. Na dachu i masce u mnie woski żyją najdłużej.

Oczywiście. Nie wiem gdzie mieszkasz... u mnie masa drzew co za tym idzie pyłków. Wystarczy że na parkingu w pracy zostawię auto na 8h i już całe się klei... Najgorsze u mnie dach i maska :) zimą jak u ciebie doły drzwi i tylna klapa. Tak czy siak nie zaszkodzi auta umyć normalnie i zobaczyć czy jednak wszystko zjechało czy coś jeszcze siedzi.

Opublikowano

Tak sobie myślę że tak naprawdę żaden taki test nie będzie zupełnie neutralny i obiektywny. Jest za dużo czynników. Przygotowanie lakieru, szampon, deszcze, pyłki.....

Ja chciałem, jak już podkreśliłem, podzielić się z Wami tym co działo się akurat u mnie z tymi produktami w kilku aspektach. Są osoby które się zgadzają z moimi wnioskami, są takie które się nie zgadzają. Zdziwiłbym się gdyby wszyscy się zgadzali.

Nikt mi nie płaci za dyskredytowanie albo za zachwalanie. Po prostu udokumentowałem i opisałem to co widziałem. Nic więcej. Pewnych rzeczy sam nie rozumiem i nic na to nie poradzę. To chyba nie tajemnica więc powiem że nawet chłopaki z ADBL zapraszali mnie do siebie celem przyjżenia się bliżej samemu lakierowi.....

Co ogólnie nie zmienia faktu że wszystkie produkty były testowane w tych samych warunkach, z dobrze przygotowanym lakierem. I wybaczcie że będę bronił, przynajmniej tej części testu, kiedy lakier był po one-stepie.

Opublikowano

Jasne, to już trzeba kolegi Strus pytać czy garażuje, czy pod drzewami itp. Ale nie to jest tu istotną sprawy.
Test został przeprowadzony w konkretnych warunkach, na konkretnym lakierze i otrzymaliśmy taki a nie inny konkretny rezultat. U kogoś innego, w innych warunkach ten rezultat może być inny, ale kwestionowanie tego testu na wszystkie możliwe sposoby bo mój ulubiony środek się tu nie spisał jest conajmniej nie fair. Należy pamiętać, że to porównanie produktów z założenia szybkich w aplikacji, a podłoże zostało przygotowane jak pod wosk twardy.

Opublikowano

Problem w tym,że Kolega Strus założył temat do dyskusji. No to jest dyskusja .Wróciłem sobie teraz po zrobieniu testu u siebie. Zmyłem wszystko co było na lakierze ( aż żal ściskał :) ) Nałożyłem Megsa na jałowy lakier,po 3 godzinach trzymania autka w słońcu w(dyskretnych miejscach) prysnąłem wodą. Jest tak,jak ma byc Kuleczki ładne,sprężyste slicznie sturlały sie z lakieru. Zrobiłem na czarnym lakierze Skody. Autko wygląda imponująco. Potwierdzam swoją opinię,że jest to dobry wosk. Używałem Wosku Optimum ( w-g mnie najlepszy) Duraglossa Aqua Wax   no i Megsa. Megs w-g mnie ustepuje tylko Optimum ,jest trochę lepszy od Duraglossa,natomiast Aqua jest najlepszy cenowo. I bedę ich używał,zależnie od okoliczności i ponownie kupię Megsa. Do podtrzymania używam klasyki. Optimum Instant Detailera,Spray&Gloss i teraz kupiłem  CarPro Ech 2o żeby to sprawdzic,bo jest chwalony . Jak będe mył samochód to zobacze jak te kulki wyglądają.Reasumując. Nie mam nic do zarzucenia Ultimate Quik Waxowi od Megsa. Pozdrawiam.

Opublikowano
Problem w tym,że Kolega Strus założył temat do dyskusji. No to jest dyskusja .Wróciłem sobie teraz po zrobieniu testu u siebie. Zmyłem wszystko co było na lakierze ( aż żal ściskał  ) Nałożyłem Megsa na jałowy lakier,po 3 godzinach trzymania autka w słońcu w(dyskretnych miejscach) prysnąłem wodą. Jest tak,jak ma byc Kuleczki ładne,sprężyste slicznie sturlały sie z lakieru. Zrobiłem na czarnym lakierze Skody. Autko wygląda imponująco. Potwierdzam swoją opinię,że jest to dobry wosk. Używałem Wosku Optimum ( w-g mnie najlepszy) Duraglossa Aqua Wax   no i Megsa. Megs w-g mnie ustepuje tylko Optimum ,jest trochę lepszy od Duraglossa,natomiast Aqua jest najlepszy cenowo. I bedę ich używał,zależnie od okoliczności i ponownie kupię Megsa. Do podtrzymania używam klasyki. Optimum Instant Detailera,Spray&Gloss i teraz kupiłem  CarPro Ech 2o żeby to sprawdzic,bo jest chwalony . Jak będe mył samochód to zobacze jak te kulki wyglądają.Reasumując. Nie mam nic do zarzucenia Ultimate Quik Waxowi od Megsa. Pozdrawiam.

Ja też nie mam mu nic do zarzucenia. Wytrzymał u mnie dwa tygodnie, aplikuje się wręcz banalnie i jak na szybki wosk jest naprawdę spoko, ale tak się składa, że trafiłem na rodzimym rynku na bardziej trwałe produkty (z wypowiedzi w tym wątku wynika, że nie tylko ja) i ten test to potwierdził. Natomiast zarzucanie koledze wszelkiej maści błędów i tworzenie dziwnych domysłów (kiedy wszystko zostało dość skrupulatnie opisane) bo u kogoś coś wypadło lepiej moim zdaniem wykracza poza ramy dyskusji, a świadczy o dość zaawansowanym błędzie potwierdzenia, zwłaszcza jeśli osoby te nie mają porównania do innych testowanych tu produktów.

Z optimum uwielbiam qd i po Twojej wypowiedzi napewno przetestuję też qw (dzięki).
Opublikowano

coś chyba mieszasz i przesadzasz :) Strus sam nie wiedział co jest kaman z tymi kroplami od początku dlatego kminilismy wspólnie co może być nie tak. Czytałeś cały wątek ? bralismy takze to pod uwage że zarówno u mnie jak i u paru osób które sie tu wypowiadały UQW sie spsiuje dobrze i zupelnie inaczej niż u autora testu. Wiec skoro w kilku róznych przypadkch jest ok a tu nagle coś nie gra to jest to troche nie zrozumiałe. Jakoś nikt tu więcej nie stwierdził że UQW jest masakrycznie nie trwały i ma słabe krople. Pisałem nawet że może maska sie nierównomiernie nagrzewa (w większości aut tak jest) w jednym miejscu jest gorąca w drugim nie i może i to mieć wpływ.  Nie wiem co tu wg ciebie wykracza po za ramy dyskusji. Wyszło mu że po nałożeniu krople są ale po myciu jest lipa. Ja tego nie będe dalej kwestionował bo na trwałość quik waxów moze mieć wpływ kilka czynników. Stosowałem QD1 i w kwestii trwałosci i zjazdu wody w moim przypadku nawet nie ma podejścia do UQW. Ale to też moja opinia.

Opublikowano

Ja czytałem wątek od początku, a Ty? Skoro zadajesz pytania na które padły już odpowiedzi
Tak, na początku było wspólne główkowanie co mogło pójść nie tak - a to podłoże źle przygotowane, a to środki z trefnego źródła. Te potencjalne przyczyny były z czasem eliminowane, a ludzie jak mantra do tego powracali pomijając fakt, że przecież warunki dla wszystkich produktów były takie same...

To świetnie, że qw megsa wypadł u Ciebie lepiej niż qd1. Nie porównywałem ich, bo nigdy nie mam na aucie samego qd, ale zgadzam się z Twoim rezultatem w ciemno.

Opublikowano
Godzinę temu, W1Michal napisał:

Stosowałem QD1 i w kwestii trwałosci i zjazdu wody w moim przypadku nawet nie ma podejścia do UQW.

Bo QD1 to nie QW... Porównaj UQW z QW od ADBL...

Opublikowano
Godzinę temu, Fredi88 napisał:

Porównaj UQW z QW od ADBL...

Pozwól że przypomnę..... Wyręczyłem Michała :D Tylko rezultat mu jakoś nie podszedł :o

Opublikowano

podszedł nie podszedł nie ważne, mi to rybka czy ci siedzi długo czy krótko ten megs  nie kumam tylko jednego, jak to mozliwe że po aplikacji UQW masz krople super co widac na fotach, a następnego dnia nie ma wogóle. Przez noc sam z siebie zlazl ? jakbyś napisał że umyłeś fure dwa  razy szamponem, mineły dwa tygodnie i nie ma kropli albo są słabe to by to do mnie jakoś przemawiało ale tak ?  nie wiem, przerobiłem chyba z osiem butli UQW przez 4 lata i nie miałem nigdy tak krótkotwrałego efektu. Ale może mamy skrajnie różny klimat itp itd :)  na tym bym zakończył bo w sumie są większe problemy niż trwałość megsa  na kawałku maski :)

maska od czasu położenia ostatniej czwórki do testów nie widziała ani IPA ani cleanera. Całą pomazana 10 dni temu Megsem bo akurat miałem pod ręką. Następnego dnia padało i kropli zero. Sieczka w tej kwestii totalna.

Opublikowano
Dnia 18.06.2017 o 20:30, W1Michal napisał:

jaki problem wziąć drugi nowy ze sklepu i sprawdzić niż krzywdzić bądz co bądz świetny quik wax

Zły dotyk boli przez całe życie. :lol:

Opublikowano
Dnia 19/06/2017 o 19:02, W1Michal napisał:

na tym bym zakończył bo w sumie są większe problemy niż trwałość megsa  na kawałku maski

Dnia 19/06/2017 o 21:49, W1Michal napisał:

Na tym bym poprzestał bo ci niektórzy profesorzy detailingu wiedzą lepiej co ile trzyma a każda sugestia że coś może być nie tak  to głupota

Obiecanki cacanki...

Dzieki za filmik, ale calkiem sporo mozna takich znalezc z zastosowaniem roznych produktow. Natomiast jesli chcialbys cos wniesc do tematu to porownanie powyzszych produktow w Twoich warunkach byloby bardzo pomocne.

Opublikowano

a co ty wniosłeś do tematu bo jakoś nie widze abyś wrzucal jakieś foty czy testował, ja przynajmniej pokazałem efekt po paru dniach i deszczu po zastosowaniu UQW. Chcesz moge zrobić następne za pare dni. Pisałeś że ci wytrzymał dwa tygodnie więc to nie jest trwałość na poziomie 1 czy dwóch dni jak u autora testu. Czemu mu tyle wytrzymało jako jedynemu to próbowaliśmy ustalić bo to nie jest normalne zjawisko  (na detailing world i innych forach również piszą o niezłej trwałości)  ale staneło na tym że produkt nie spelnia zadania i koniec mając gdzieś opinie już nawet nie moje ale i innych piszących w tym wątku co stosowali ów środek. A mi głównie chodziło o to co powoduje takie skrócenie trwałosci, bo może gdzieś jest jakiś myk i samemu można popełniać ten sam błąd nie świadomie. to sie w zamian dowiedzialem że sie nie znam albo że jestem fanatyk megsa :)  oprócz 3-4 produktów ta firma by mogła dla mnie nie istnieć tak w kwestii wyjaśnienia dla niektórych. Przewaliłem mase różnych quik waxów i mniej więcej wiem czego sie po którym spodziewać. Pozdro dla moda który skasował mój poprzedni post z filmem.