etiv Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zależy w dużej mierze od lakieru. Nadawać się nadają - jak z ich trwałością nie wiem bo nie używam do karoserii. trwałość mają taką jak zwykła tania mikrofibra, po kilku użyciach tracą swe pierwotne właściwości tzn. nie są takie miękkie włókna już. mam kilka takich gąbek i teraz używam je jako gąbki drugiej kategorii tzn. do progów itp.
VuDoo Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 A dlaczego do karoserii się nie nadają? Pytam, bo właśnie mam zamiar taką kupić.. Ja tam takich używam i mi jak najbardziej odpowiadają
Okti Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 Chodzi mi jedynie o kwestię delikatności dla lakieru. To, że moja ręka jest mokra, że rękawica jest ciężka to mnie to nie obchodzi. Więc pytanie tylko odnosi się do tego, czy taka rękawica jest bezpieczna dla lakieru?
paluch Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Dla mojego czarnego stanowczo nie. Dlatego tak jak napisałem używam jej do wnęk a tam sprawuje się znakomicie.
theOne Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 Zastanawiam się między gąbką od cg vs rg merino wash mitt vs rękawica megsa Priorytet: ochrona lakieru, ew. trwałość, na końcu wygoda użycia Wełna?
slepy Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 Ja mam rękawice Megsa, i jak dla mnie jest Mega, łądnie zbiera syfy, jest biała takze wszystko widać jak na dłoni
saddam Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2011 theOne, RaceGlaze Merino Wash Mitt będzie najlepszym rozwiązaniem. Wełna jest jednak delikatniejsza od MF. Na DW też bardzo często widać w relacjach, że właśnie takich używają.
theOne Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2011 Dzięki, to postawie chyba jednak na wełne Podejrzewam, że megs i tak zostawiał by u mnie ślady a wełna niby jakoś działa na japońskich lakierach więc może i u mnie się sprawdzi.
tasek Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2011 a co złego jest w myciu auta szczotką? od 10 lat wszystkie auta myje szczotką z naturalnego włosia i żadnych negatywnych skutków nie zauważyłem. nie mówie tu o ala profesionalnych szczotkach z syntetycznych włosiach jakie używają tanie myjnie. szczotke często płucze w szamponie, delikatnie przesuwa się po lakierze. na pewno jest lepsza od gąbki. a myjka z mikrofibry? wydaje mi się ze jak dostanie sie ziarno piasku w mikrofibre to prędzej porysuje lakier niż w przypadku szczotki, która ma gęste włosie o długości ok 4cm Znacie może jakiś dobrych producentów szczotek?
damian Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2011 Pokaż lakier pod halogenem to pogadamy Jak Ci ekawica z mikrofibry porysuje skoro brud wejdzie wewnątrz?
saddam Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2011 Ja wychodzę z założenia, że wszelakie szczotki tylko przesuwają ziarna piasku po lakierze. Przy choćby minimalnym docisku te drobinki nie mają jak wniknąć w głąb szczotki z racji jej budowy. Przy kolejnym kontakcie z lakierem, brudu w następnej sekcji jest więcej niż powinno. Włochate rękawice z mikrofibry czy wełny inaczej się zachowują w takiej sytuacji. Wchłaniają brud i uwalniają go dopiero przy płukaniu/kontakcie z Grit Guardem. Takie jest moje zdanie i tak jak damianTDCi napisał, halogen prawdę Ci powie
maya Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2011 a co złego jest w myciu auta szczotką? od 10 lat wszystkie auta myje szczotką z naturalnego włosia i żadnych negatywnych skutków nie zauważyłem. nie mówie tu o ala profesionalnych szczotkach z syntetycznych włosiach jakie używają tanie myjnie. szczotke często płucze w szamponie, delikatnie przesuwa się po lakierze. na pewno jest lepsza od gąbki. a myjka z mikrofibry? wydaje mi się ze jak dostanie sie ziarno piasku w mikrofibre to prędzej porysuje lakier niż w przypadku szczotki, która ma gęste włosie o długości ok 4cmZnacie może jakiś dobrych producentów szczotek? gabka nie rysuje tak jak szczotka zresztą szczotki uzywa sie tylko do felg
malkolm Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2011 ja już próbowałem wielu akcesorii do mycia, i tak , jeśli chodzi o cenę to wygrywają frędzelki, o dokładność to mikrofibrowe rękawice, najdelikatniejsze są naturalne szczotki (niestety nie domywają), a połączeniem tego wszystkiego jest rękawica z wełny, chyba najbardziej optymalny wybór
wercyngetoryx Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2011 Długo długo używałem rękawicy z frędzelkami. Wczoraj wreszcie wypróbowałem mój nowy nabytek, mianowicie rękawicę z wełny MOTHERS Genuine Lambswool Wash Mitt. Jak na pierwsze wrażenia to wszystko OK. Po namoczeniu cięższa niż frędzelkowa, ale przez to więcej wody trafia na auto. Łatwiej się też wg mnie wypłukuje. Frędzelkowa nie ma kciuka, przez co czasami miała tendencję do obracania się na dłoni, co mnie czasami drażniło. Wełniana ma kciuk i tego problemiku nie zauważyłem.
Bartek1985 Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2011 czy używał ktoś VALETPRO WOOL WASH MITT może jakieś porównanie czy opłaca się zakupić
Administrator Evo Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Administrator Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Myłem dzisiaj pierwszy raz rękawicą CarPro, i wygląda na to że SV Washpudel idzie w odstawke
bobas Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Te rękawice są po prostu zaje...ste
paull Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Jestem ciekaw jak z trwałością rękawicy CarPro:o Wygląda super.
julian Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Evo, tak jak Ci mówiłem, ta rękawica jest absolutnie najbezpieczniejszym znanym mi "medium" do mycia auta... jedyne co może konkurować, to rękawice RaceGlaze.
Administrator Evo Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Administrator Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Bezpieczeńśtwo bezpieczeństwem, ale to co mi się najbardziej podoba to dużo mniej zachodu z utrzymaniem takiej rękawicy w należytym stanie, w porównaniu do normalnej wełny. Choćby suszenie, myłem auto w południe, a a teraz rękawica jest praktycznie sucha, co było nie do pomyślenia przy normalnej wełnie kótra potrafiła schnąć 2 dni. Generalnie sprawia dla mnie wrażenie dużo "estetyczniejszej" od zwykłych rękawic.
saddam Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Np. Showcarshine, o ile chodzi o ten model:
Partner forum CAR CRAZY Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Partner forum Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Evo, To fakt schnie trochę krócej , testuję ją od kilkunastu myć i też mam wrażenie bardzo dużej delikatności z tym że sam komfort mycia jak dla mnie dużo przyjemniejszy jest przy zwykłych rękawicach czy to z wełny czy fibry szczególnie na bardziej skomplikowanych kształtach, ten Car Pro jest idealny na większych powierzchniach.
DaV Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 A co powiecie o tych? 1. VALETPRO WOOL WASH MITT 2. CHEMICAL GUYS Gąbka z mikrofibry. Ceny podobne, ktoś używał?
Sucre Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Właśnie też jestem bardzo ciekaw jak ma się ta gąbka do delikatnych rękawic??
Rekomendowane odpowiedzi