Moderator Eryczek Opublikowano 13 Maja 2012 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 dzinkins, testy będą w przyszły weekend - auto szykowane na nie od prawie dwóch miesięcy Odkurzacz znalazłem na alledrogo ale kupiłem bezpośrednio w sklepie - taniej i większy asortyment akcesoriów (kupiłem kilka dodatkowych ssawek przydatnych do pracy w aucie) Link do odkurzacza: http://www.skleptechniczny.pl/Metalowy_ ... p2424.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kupusso Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Eryczek i co z tym odkurzaczem? Jak wrażenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Eryczek Opublikowano 23 Maja 2012 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 He he:) Zbieram się od soboty żeby napisać parę słów ale jakoś tak schodziło... No wiec tak, kupiłem odkurzacz Karcher, model WD 5.600 MP wraz z kilkoma dodatkowymi ssawkami. Ten model ma już fabrycznie bogate wyposażenie ale nie przeznaczone do prac przy aucie stąd konieczność dodatkowych zakupów. Sprzęt wraz z osprzętem podstawowym prezentuje się tak: Najpierw o odkurzaczu. Użyte materiały oraz wykonanie w pełni mnie satysfakcjonują, choć plastik jest wg mnie nieco gorszej jakości niż w posiadanej przeze mnie myjce K7.400. Rewelacyjnie prezentuje się obudowa ze stali nierdzewnej! Poza lookiem, takie wykończenie ma jeszcze znaczenie praktyczne ale o tym później. Osprzęt. Odkurzacz ma dwu metrową „standardową rurę” oraz metrową cienką rurkę. Ta standardowa jest wykonana z na tyle dobrych materiałów, że nie najlepiej daje się zginać. Przy pracy w domu to żaden kłopot ale przy odkurzania auta już nie wszędzie daje się nią dotrzeć. Tu z pomocą przychodzi „przedłużka” o której wspomniałem. Rurka jest cieniutka i tak elastyczna, że daje się na niej zrobić kilka pętelek. Z nią można dotrzeć do każdego zakamarka auta. Rewelacyjny pomysł! Dla zainteresowanych napiszę, że na wyposażeniu jest jeszcze jedna, też dwumetrowa rura o prawie dwa razy większej średnicy niż ta standardowa. Ponoć rewelacyjna do odkurzania dużych śmieci w domu i ogrodzie. Nie wiem – nie próbowałem. Odkurzacz ma moc 1800W i choć wszyscy wiemy, że o niczym nie musi to świadczyć to w tym modelu jest ona bardzo dobrze zaprzęgnięta do pracy i odkurzacz nie miał problemów z zaciągnięciem jakiegokolwiek syfu z auta. Do odkurzania auta używałem łącznie czterech ssawek. Długiej i krótkiej „szczelinówki”, ssawki do odkurzania tapicerki (mam welur na siedzeniach) oraz takiej dłuższej szczotki, nie wiem jak to nazwać, zdjęcia poniżej. Szczelinówki jakie są każdy wie, nie ma się co rozpisywać ale za to polecam szczotkę do tapicerki. Włosie jest dość twarde i bardzo dobrze zbiera paprochy i włosy z tapicerki. Nie mam zwierzęcia które mogłoby posłużyć do testów ale przeleciałem na szybko tylną kanapę w aucie teściów gdzie pasażerem jest PON (Polski Owczarek Nizinny – małe, kudłate, bardzo ruchliwe zwierzątko) i sierść zbierała rewelacyjnie. Polecam właścicielom wszelkich czworonogów! Myślałem, że pomyłką okazał się zakup ssawki, tej z rozszerzeniem na końcu. Nigdzie się nie mieściła i zdawała się bezużyteczna. Okazało się, że świetnie nadała się i poradziła sobie z dywanikami. Odkurzała je bez konieczności trzepania. Powiedzmy, że zdała egzamin Na koniec dwie rzeczy, które odkurzacz potrafi i za które go pokochałem. Po pierwsze jest przeznaczony do zasysania wody i to także w dużych ilościach – stąd nierdzewna obudowa. Ja do zasysania wody w garażu go nie nie planuję używać, chociażby ze względu na fakt że nie mam garażu ale odkurzacz świetnie odessał wodę którą zmywałem APC z pedałów, podnóżka i podłogi pod wycieraczką. Całość była sucha po minucie! Nowa jakość pracy Druga sprawa to funkcja nawiewu. Wkładasz rurę w drugi otwór na odkurzaczu, włączasz i zamiast zasysać – dmucha. Początkowo podchodziłem do tematu dość sceptycznie, obawiając się że po odwróceniu ciągu, cały pozostały w rurze syf, wróci na auto. Nic takiego się nie stało. Po umycie auta i wysuszeniu, wydmuchałem wodę z czeluści lusterek, klamek, wlewu paliwa oraz spod tylnej tablicy rejestracyjnej. GENIALNE!!! Zero zacieków, bez dziesięciokrotnego poprawiania auta ręcznikiem. Polecam odkurzacz wszystkim, którym już brak koncepcji na co wydać kasę w tym sezonie Bez wątpienia, będą to bardzo dobrze wydane pieniądze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kupusso Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Przy odkurzaniu na sucho masz w zbiorniku worek, a przy wciąganiu płynów worek wyciągasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Eryczek Opublikowano 23 Maja 2012 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 kupusso, dokładnie tak, przy czym do odsysania wody które to opisałem powyżej, nie wygłupiałem się z wyciąganiem worka. Jeśli odsysasz wodę w dużych ilościach to na dole zbiornika jest "spust" który można odkręcić i spuścić wodę bez wojowania z odkurzaczem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fancivi Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Szkoda ze George nie dmucha bo juz bylo by rewelacyjnie ;D ale odkurzanie, pranie i ssanie wody dobrze mu idzie ;D ma juz za soba troche prac i nie zawodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Eryczek Opublikowano 23 Maja 2012 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Fancivi, początkowo chciałem kupić odkurzacz piorący z funkcją odkurzania ale ostatecznie postanowiłem nie łączyć tych dwóch funkcji w jednym sprzęcie. Odkurzacz piorący to ostatni sprzęt jaki pozostał mi do kupienia. Zastanawiam się między Georgem o którym wspomniałeś oraz Karcherem Puzzi 8/1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzinkins Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Eryczek dzięki za opis tylko utwierdziłeś mnie w dawnym już wyborze Ja mam Puzzi 8/1 i do moich drobnych prac się nadaje idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adii Opublikowano 11 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2012 a jaką turbo szczote polecacie? myślałem o oryginale numatica ale może jest coś lepszego ? ktoś to ma ? da rade gabarytowo w osobówce z podłogą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody15422 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 WItam czy ktos moze mi polecic jakis odkurzacz pioracy do masowej pracy? Bo podobno 8/1c nie daje rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcello01 Opublikowano 9 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Panowie potrzebuje coś do domu z turboszczotką bo mam psa i jest sierść oraz żebym mógł w autach tym też poodkurzać najlepiej bezworkowy jeśli się da czekam na opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fancivi Opublikowano 9 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Jak do domu i do auta + pranie i turboszczotka itp itd to ja bym polecil Georga ale na sucho ma worek ale duuuzy ;D i ogolnie tanie jak sie skoncza. Sam uzytkuje go czasem w domu ale glownie samochody odkurza i pierze. Zbiera sie tez akurat zamowienie grupowe z tego co wiem wiec i cena napewno nizsza by byla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rickson Opublikowano 9 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Tak, george jest dobry, dla mnie wystarczjący. Ja podzwoniłem po dystrybutorach w Warszawie i kupiłem używkę z roczną gwarancją i wszystkimi akcesoriami nowymi za 850. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcello01 Opublikowano 9 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Fancivi,rickson, do prania mam puzzi potrzebuje tylko na sucho coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falon Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 henry nic więcej nie trzeba w hotelu znajomej testowali wiele odkurzaczy przez lata i nic lepszego nie znaleźli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poorboy Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 henry albo nvh-180-2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martinezzg Opublikowano 14 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 a czy ktoś z kolegów działał apollo 2000 z mpm może? chodzi mi tylko o wyciąganie wody z pranych dywaników/tapicerki- zadne odkurzanie w domu itp.... będę wdzięczny za info:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nivea Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zbiera sie tez akurat zamowienie grupowe z tego co wiem wiec i cena napewno nizsza by byla coś przeoczyłem - jest jakaś lista? jakieś szczegóły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShiningCar Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 nivea, tylko nie wiem czy... "ale to już było..." Klik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poorboy Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2012 W kwestii wszelkich urządzeń marki Numatic, w tym GVE-370-2, zapraszam do kontaktu na PM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pchlistosc Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 WItam czy ktos moze mi polecic jakis odkurzacz pioracy do masowej pracy? Bo podobno 8/1c nie daje rady Prochem steempro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swietlikk Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 Numatic George lub jego większy brat i Puzzi 100 ew puzzi 200 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poorboy Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 WItam czy ktos moze mi polecic jakis odkurzacz pioracy do masowej pracy? Bo podobno 8/1c nie daje rady Prochem steempro Do dużej masówki jeszcze fajny jest Truvox Hydromist 55/400:) Steempro też jak najbardziej godny polecenia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soll Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Czy ktoś ma porównanie Henrego do WHISPER V8 Lavora lub jakieś info o tym modelu? Jakaś alternatywa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas93cs Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2012 Witam który polecacie odkurzacz Karcher SE 5.100 czy SE 4001. No i czym one się różnią bo na stronie producenta nie widzę rudnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi