wobbjack Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2017 . Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Yakuz89 Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2017 1 czesc prespraya na 10 czesci wody....miałeś choćby chemie w szkole? albo matme?
BarteQk Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2017 Witam wszystkich serdecznie! Chciałbym zacząć swoją przygodę z detailingiem, w celach czysto hobbystycznych - pielęgnacja swojego prywatnego auta. Jestem totalnym nowicjuszem i amatorem, wpadły mi w oko te dwa zestawy: 1.http://tuningkingzshop.pl/pl/p/Zestaw-k ... ktow/29120 2.http://tuningkingzshop.pl/pl/p/Kompletn ... r-Kit/1134 Jak je oceniacie? Który bedzie lepszym wyborem na start? Czy lepiej kupić oddzielnie najpotrzebniejsze rzeczy w tym budżecie?
menior Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2017 Ja bym wolał sam skompletować niż brać taki gotowy zestaw
Yakuz89 Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2017 bartek poczytaj forum ze dwa tygodnie zobacz co ludzie biora co jest dobre a co mniej i sobie skompletujesz sam zestaw
bolix Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2017 Panowie z góry przepraszam jeżeli pomyliłem dział ale mam pytanko, zamowiłem sobie kiedyś pare rzeczy tj. : SHINY GARAGE FRUIT NEUTRAL SNOW FOAM EPOCA TEC ONE FOAMER FPM 2L CAR PRO WOOL WASH MITT SHOWCARSHINE FLUFFY DRYER ADBL Shampoo 500ml i takie mycie jak dla mnie to rewelacja. Teraz do sedna. Niecały rok temu moje a6 musiało zostać poddane polerowaniu gdyż przez nie uwagę osoby trzeciej mój samochód został pokryty białą farbą akrylową ( poprostu zawiało na niego). Kolega mi ogarnał polerkę ( podobno sie na tym zna), papierek wodny etc, jakiś wosk, i jakaś powłoka . Sama polerka wyszła bardzo fajnie aczkolwiek po tej powłoce i wosku nic już nie ma a po zimie jakieś micro ryski widoczne są i tutaj kieruję sie z prośbą do Was.. chciałbym nieco odświeżyć lakier tudzież nadać mu połysku, blasku, głębi samemu i ręcznie. Możecie mi coś polecić? Audi było gdzieniegdzie malowane ale raczej dobrze, kolor ciemny granat. Jakiś zestawik dla amatora i coś czym mogłbym raz na czas ogarnąc wygląd lakieru na szybko..
oren Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2017 Witam. Chce uzupełniać swój skromny arsenał i wyszło mi takie coś: -SHINY GARAGE FRUIT NEUTRAL SNOW FOAM 1L -ADBL APC Uniwersalny preparat czyszczący 1L -FUNKY WITCH Magic Ball Glass Cleaner 215 ml -Good Stuff Bloody Shark Iron Remover 500ml -SHINY GARAGE BACK2BLACK T.T.D NEW 500ML -SHOWCARSHINE FLUFFY DRYER 90X60CM Jakieś zmiany wprowadzić? Potrzebowałbym jeszcze ze 2 pędzelki i 2 butelki max 500ml, ale nie wiem co wybrać... Pozdro!
kropekkkk Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2017 Witam wszystkich. Mam nadzieję, ze wybrałem dobry dział do zadania moich pytań. Zamierzam odrestaurować moje autko Laguna 2 kolor ani srebrny ani jasny niebieski, coś pośrodku. Środek jak w lagunach, jakiś szarawo-niebieskawy. Chciałbym osiągnąć na zewnątrz na elementach plastikowych czarnych lekki mat, na lakierze wygląd błyszczący i tzw. wet look, w środku deska rozdzielcza ciemniejsza lekki mat, nie chcę aby się świeciła ewentualnie bardzo mało.. Czytając już dosyć długo forum zastanawiam się czy nie zrobiłem błędu jako początkujący detail-maniak. Planowałem kupić zestaw do 500 zł polecany na start, ale zastanawiając się, czytając wybrałem poniższe środki i akcesoria. Nie do końca pewien jestem co potrzebuje, by osiągnąć mój cel i jakie ilości, a uzbierało się tego raczej za 1500 zł na start. Mam zamiar wyczyścić od podstaw oraz zabezpieczyć auto swoje jak i trzy autka należące do rodziny. Auta większość czasu parkują pod chmurką i często się kurzą a umycie na myjce to porażka. Bardzo proszę o pomoc w doborze. Ile i jakich potrzebuje mikrofibr i aplikatorów do tych czynności. Czy trzeba stosować każdy aplikator tylko do np. woskowania i już do niczego innego nie. To samo jeśli chodzi o MF. Jak długo te MF wytrzymują, kupić po kilka sztuk? Jak o nie dbać, aby służyły jak najdłużej? Jak długo mogą leżeć środki i nie stracą swoich właściwości. Podejrzewam, że nie wszystkie pójdą w ciągu roku czy dwóch. Czy te środki ze sobą współgrają tzn nie usuną mi wosku, albo po prostu jeden nie będzie niszczył efektu drugiego? Moje autko ma niewielkie rysy koliste, to chyba od mycia i nie wiem jak to nazywacie. Są też trochę grubsze, ale póki co nie chcę polerować auta mechanicznie całego. Tylko odświeżyć wygląd bo i tak będzie o niebo lepiej niż obecnie. Poniżej moje wypociny. - Mycie: - pianownica: Marolex axel 3000 - aktywna piana do wyboru : Shiny Garage Fruit Snow Foam Neutral pH - wiaderko: szt. 2 – (Które pasuje do gripa z marketowych?) - Grip: Chemical Guys Cyclone Dirt Trap (Warty swojej ceny czy kupić starszą wersję?) - usuwanie smoly: Prickbort MAC 124 1l - usuwanie zanieczyszczen metalicznych: Car Pro IronX 500ml lub ADBL Vampire Liquid 1L - usuwanie owadów: W5 lidl - glinka: ValetPRO Yellow Poly 100g, WaxPRO Glinka Yellow Poly 100g lub Glinka BILT HAMBER AUTO CLAY MEDIUM 200G - szampon: Mainz Passion 1l, MEGUIAR'S Gold Class Car Wash Shampoo & Conditioner 3,8l Duragloss Car Wash Concentrate 902 - apc - Stockmeier KT22 APC, Meguiar's All Purpose Cleaner APC plus – koncentrat, Shiny Garage Red Devil HD Nano 1L, Nielsen Cyclone 5l lub Monster Shine Wiggle - plyn do mycia felg: wystarczy APC? Czy np. TENZI En-Jee 1L - szczotka do felg: Silverline Wheel & Alloy Brush + Vikan Car Brush - plyn do szyb: Meguiars Glass Cleaner Concentrate 1:10 mikrofibra do mycia szyb: ShowCarShine Microfiber Glass NEW waffel towel 76x56cm lub Sonax mikrofibra ściereczka do czyszczenia szyb i luster 40 x 40 cm mikrofibra do polerowania szyb: potrzebna osobna? - rekawica: Meguiar's Microfiber Wash Mitt lub GYEON Q2M Smoothie MICROFIBER MADNESS - rękawica: dodatkowa do progów drzwi potrzebna jakaś mniejsza i tańsza czy myć pędzelkami i ściereczkami MF? - ręcznik do osuszania: GYEON Q2M Silk Dryer 70x90cm czy Fluffy Drying Towel - pedzelki: nie wiem jakie, podeślijcie któe z marketowych lub detailingowych się nadają w rozsądnych pieniądzach. Znalazłem rozmiary od 8 do 16 w cenie około 8 zł Korekta lakieru ręczna: AUTOGLYM SUPER RESIN POLISH SRP MENZERNA MCP 2500 1L POORBOY'S WORLD SSR 1 Light Abrasive Swirl Remover 473ml + MIKROFIBRA GRATIS Aplikator: FLEXIPADS Aplikator 3-kolorowy dwustronny lub Sonus SFX Professional Applicator II. Zabezpieczenie: - cleaner: Poorboy's World Professional Polish Cleaner, ValetPRO Achilles Prep lub Dodo Juice Lime Prime - Cleaner pod wosk - wosk: Finish Kare 1000P Hi Temp Paste Wax 59ml Wosk, K2 PROTON 200g, CHEMICAL GUYS BUTTER WET WAX 473ML - MAKSYMALNY WET LOOK, COLLINITE 476S Super DoubleCoat Auto Wax 266 g lub Golden Wax (P80-G) - ipa: 5000ml - aplikator do cleanera: Flexipads Aplikator Tri-Color Żółto-Czerwono-Czarny lub Liquid Elements 2Face Aplikat - aplikator do wosku: CHEMICAL GUYS WAPS PREMIUM - mikrofibry do polerowania cleanera i wosku 2 szt jakie?: Flexipads Mikrofibra Zielona Bezkrawędziowa 40x40cm, Liquid Elements Moos Reborn 60x40cm 800GSM lub Q2M Polish Wipe Towel 40x40cm - mikrofibra do IPA potrzebna? - dressing do plastikow: 303 Aerospace Protectant 59ml lub AG Bumper Care 325ml aplikator do plastików: Meguiars Soft Foam lub Liquid Elements Czarny Aplikator - dressing do opon: Nielsen Brillance 500ml, AutoGlym Instant Tyre Dressing 500ml (pryskać całe opony czy tylko zewnętrzne strony, jaka żywotność tego preparatu na kołach) aplikator ShowCarShine APLIKATOR DRESSINGU DO OPON zabezpieczenie felg: Smartwax RimWax 50ml aplikatordo felg: ?? Zawiasy drzwi: BIAŁY SMAR PÓŁSTAŁY WURTH HSW-100 lub Valvoline smar do łańcuchów SYNTHETIC CHAINLUBE 400ML Uszczelki: AutoGlym Vinyl&Rubber Care, Nextzett Gummi Pflege Stift 100ml Sztyft do uszczelek lub gliceryna (podobno się sprawdza) czy coś innego aplikator Meguiars Soft Foam regeneracja szyb i lamp: tlenek ceru 250 gram powinno na auto wystarczyć jakiej firmy? Robić to ręcznie czy polerką mechaniczną? Co dokupić do tego? Czy lepiej gotowy zestaw do regeneracji? Co zastosować na NW żeby trzymało się dosyć długo? Cztałem coś, że GTechniq G4 GLASS NANO POLISH potrafi trzymać się ponad rok Czym zabezpieczyć szybę umytą lub wyczyszczoną tlenkniem ceru? III. Wnetrze: - apc: wybrane wyzej w sekcji Mycia, mam też KT22 - pedzelki: - j/w - szczotka do podsufitki, boków i siedzeń: nie wiem co - odzywka do plastikow: 303 Aerospace Protectant 59m, POORBOY'S WORLD Natural Look Dressing 1l, Nielsen Finesse - Preparat do plastików wewnętrznych 1L lub NIELSEN CHOICE - dressing do plastików wewnętrznych 5L (czym różnią się te środki) - aplikator do dressingu: ?? - mikrofibry do wnetrza: ile sztuk i jakie? Dodatkowo: Butelki do rozcieńczonych produktów Shiny Garage Butelka z atomizerem 1L Zestaw Mini Ssawek do Odkurzacza Pytania: W przypadku mycia częstego i braku konieczności nakładania wosku po umyciu auta spryskać auto np. Meguiars Last Touch lub innym podobnym i osuszyć auto ręcznikiem? Do brudnych prac będą się nadawać jakieś tańsze mikrofibry, możliwe że z marketu? A do polerowania już jakieś lepsze, pewniejsze? Nie znam się na gramaturze itd. nie chcę środków z najwyższej półki, ale też nie coś z czego będę niezadowolony. Na jak długo starczają środki, mam na myśli np. te do dressingu i czyszczenia wnętrza, wosk. Jak często trzeba je aplikować? Zależy to od stopnia zabrudzenia czy jak? Przykładowo zastosowałem dresing na plastiki wewnątrz i zewnątrz. Czy za tydzień, dwa preparat będzie nadal i wystarczy np. przetrzeć tylko kurz, czy muszę od nowa nanosić ten sam preparat lub może inny? Pytam bo nie wiem jakie ilości kupić. Kolejne co nie daje mi spokoju. Chciałbym mieć środki w miarę możliwości z naturalnym ph i biodegradowalne, aby nie było kłopotu z myciem. Szampony i Aktywna piana są takie, a APC? Znalazłem również zapis, że gdy używa się np. środka kwasowego to potem kolejny środek musi być zasadowy, aby zniwelował poprzedni. Chyba nie pomyliłem. Czy to istotne? Nie chciałbym zrobić nietrafnych zakupów, a tym bardziej coś popsuć w i tak już popsutym, wozie Gdzie dokonać zakupów całości? Ma ktoś jakieś namiary na PW. Lepiej zamówić wszystko w jednym sklepie. Jestem ze świętokrzyskiego może ktoś planuje jakiś zakup to zrobiłoby się większe zamówienie. Ewentualnie będę w Warszawie więc mogę tam zrobić zakupy. Czy jest sens zakupu dokonywać np. w Anglii lub Austrii? Mam taką możliwość, tylko musiałbym poszukać konkretnych sklepów. Można jakieś niewielki ilości zakupić żeby starczyło na umycie,wyczyszczenie jednego auta. Mam nadzieję, że uda mi się odpicować auto może nie tak jak zawodowi detailerzy, ale na pewno będzie lepiej jak jest. Postaram się zrobić fotorelację bo jestem ciekaw różnic. Pozdrawiam Z góry dziękuję za pomoc P.S. Jak napisałem coś chaotycznie lub zadałem pytanie które dla Was forumowiczów jest laickie z góry przepraszam. Dla mnie to dopiero początek. Jedyny detailing to było wiadro, gąbka, szampon, plak, płyn do szyb i papier czy tam ściereczka no name Teraz wiem, że to był błąd
lisek199 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Witam Panowie mam do was kilka pytań z racji iż chciałbym zafundować swojemu autku spa po zimie I tu moje pytanie: Chciałbym zakupić cleaner i politurkę , która współgrałaby w dobry sposób z Meguiars UC + Harly Wax ?? ( i czy w dobrej kolejności myśle aplikować ''cleaner/meguiars/politura/harly wax ??'') Co warto dokupić do aplikowania ? oczywiście do UC posiadam aplikator tricolor german . Dodam że kolor samochodu to czarny , chciałbym w owym zadaniu usunać jak najwięcej niedoskonałości lakieru , dobrze zabezpieczyć karoserie oraz żeby efekt pracy utrzymał się przez dłuższy czas oczywiście celem jest przysłowiowe lustro . Dodam że praca będzie wykonana ręcznie Z góry dziękuje za odp i wasze sugestie , Pozdrawiam
menior Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zacznijmy od tego że UC nakładany ręcznie daje mizerne efekty,jeśli już to kolejność powinna być taka UC+CLEANER+POLITURA+WOSK ,jeśli chcesz robić to jednak ręcznie to dasz Prima Amigo +Wosk i efekt będzie podobny a namachasz się 3 razy mniej
bolix Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zacznijmy od tego że UC nakładany ręcznie daje mizerne efekty,jeśli już to kolejność powinna być taka UC+CLEANER+POLITURA+WOSK ,jeśli chcesz robić to jednak ręcznie to dasz Prima Amigo +Wosk i efekt będzie podobny a namachasz się 3 razy mniej Może zadam głupie pytanie ale nakładając UC maszyną jaką techinką to robić? tzn jakie obroty itp
mker Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Cześć, chciałbym zabezpieczyć woskiem kilkutygodniowe auto. Zestaw jaki sobie dobrałem: Szampon: MEGUIARS GOLD CLASS CAR WASH Rekawica: ShowCarShine Microfiber Beige WASH MITT lub CHEMICAL GUYS PREMIUM WASH MITT ? Osuszanie: GYEON Q2M Silk Dryer lub ADBL Goofer Towel XL Przygotowanie przed woskowaniem: Soft99 Micro Liquid Compound Set Woskowanie: SOFT99 - King of Gloss Black& Dark 300g + MEGUIARS SOFT FOAM APPLICATOR PAD Dotarcie wosku: Monster Shine Polerowanie: EUROW SHAG WEAVE MICROFIBRE TOWEL Pytania: - w przypadku ręcznika do osuszania, jest sens dokładać do GYEON ? - King of Gloss Black& Dark - odpowiedni do niebieskiego lakieru ? - jest sens używać cleaner do kilkutygodniowego lakieru ? auto garażowane Proszę o opinie.
menior Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2017 -warto choć jeśli chcesz oszczedzic to i klasyczny fluffy też zda egzamin -wosk ok na niebieski -myślę że cleaner zawsze warto dać przed woskowaniem nawet na całkiem nowe auto
Ramelov Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2017 tylko menior tutaj odpowiada ???
TfB Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Cleaner zawsze dajesz przed woskiem inaczej splywa popierwszej wodzie(albo przetarcie ipa zalezne od wodku) nie mowiac juz o tym ze kilkatygodni to na chemiczne zabrudzenia z drog wystarczy. Ja bym wrecz uzyl glinki przed nakladaniem cleanera zebys wcierajac cleaner szkod nie robil.
Ramelov Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Cleaner zawsze dajesz przed woskiem inaczej splywa popierwszej wodzie(albo przetarcie ipa zalezne od wodku) nie mowiac juz o tym ze kilkatygodni to na chemiczne zabrudzenia z drog wystarczy. Ja bym wrecz uzyl glinki przed nakladaniem cleanera zebys wcierajac cleaner szkod nie robil. odpisz na mojego posta
TfB Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2017 odpisz na mojego posta Ale na ktory? Najlepiej powtorz jeszczeraz pytanie bo zadnego nie widzialem.
Ramelov Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2017 czy deironizer przed piana czy po pianie ?
TfB Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Jak nie masz czas przed na suche auto, jak masz czas to po myciu i na suchy samochod.
TfB Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Nie. To jest reakacja chemiczna z tym cos jest na powierzchni. Co najwyzej mozesz splukac jeszcze razy wysuczyc i wypsikac. Tylko smolowe rzeczy mozesz zruszyc jesli sa mocno wlepione.
Ramelov Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2017 TAR GLU NA SUCHY LAKIER CZY UMYTY?
TfB Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Najlepeij na umyte auto juz wysuszone a gdy nie masz czasu to tak jak z deironizerem przed zamoczeniem, ale mniejsza skutecznosc.
Rekomendowane odpowiedzi