kaskra1 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Pytanie do obadanych w temacie, mam na szybach g1 na przedniej już nie to co kiedyś więc chce odnowić. ...czy muszę go ściągnąć czy dołożyć warstwę na dobrze oczyszczoną?
Moderator krd Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Moderator Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 kaskra1, zdejmuj i kładź od nowa.
rustin Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Ze sprawdzonych (i używanych obecnie) przeze mnie: AW QED, BF Midnight Sun Instant Detailer, SW SmartDetail (choć nie radzi sobie zawsze), BM Spray and Shine. Mógłbyś wrzucić linki do polskich sklepów z tymi środkami ? Bo po tych skrótach nie mogę znaleźć żadnego takiego QD
Pajko Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 AW QED - Angel Wax Quick Detailer BF- BlackFire Midnight Sun Instant Detailer SW - SwissWax Smart Detial
woodyinho Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Jestem jak na razie kompletnie zielony w detalingu i chciałbym zapytać, co to jest ta "16-stka" i do czego ona służy? Widziałem to na kilku relacjach.
Eidos71 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 AW QED - Angel Wax Quick Detailer BF- BlackFire Midnight Sun Instant Detailer SW - SwissWax Smart Detial Dwa pierwsze - Trzeci to SmartWax SmartDetail, a czwarty to BriteMax Spray and Shine
powalla Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 co to jest ta "16-stka" Może czas zacząć czytać od postaw i od początku? Czytałeś ten dział? > viewforum.php?f=25 Pewnie nie , bo tam znalazłbyś > viewtopic.php?f=25&t=655 Kiedyś przy rejestracji dostawało się tzw "list powitalny" z podstawowymi linkami do podstaw ...jeśli teraz też go wysyłają , a Ty go zlekceważyłeś , to czas nadrobić braki lektury forum.
Vespa Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Sebek96, zależy jak bardzo potrafisz się spiąć. Jak dobrze to polish + finish + wosk powinieneś zrobić. Jeśli zaczyna od zera, to IMHO w jeden dzień jest w stanie dojść co najwyżej do etapu glinkowania No chyba że mówimy o naprawdę całym dniu - od świtu do nocy. Ale kto to wytrzyma?
chudy1987d Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Witajcie. Pacjent to Audi A4 B7 w czarnym kolorze. Kupiłem auto, chce je troszkę odświeżyć, żeby odzyskało trochę blasku, znikły holsy od niepoprawnego mycia.Co mogę zastosować, żeby to ogarnąć w 1 dzień ? Polecam pomarańczową gąbkę scholla ➕s17. Co do tej gąbki to nie jest to spider tylko gładka pomarańcz kupowana w SCS. Może wina leży po mojej stronie poprzez zbyt mocny nasick i długą pracę bo rzep gorący sie zrobil. Pracowałem na das6.
Denzel Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Ile cleanera Dodo Juice lime prime zużyję na jedno auto typu sedan - mercedes c klasa? Czy mogę ten lekkościerny cleaner używać na szybach czy je porysuje?
karol4431 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Próbował ktoś położyć FK 1000P na Zymol HDC? Jak z trwałością?
Moderator krd Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Moderator Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 karol4431, kiepsko. Oleisty cleaner i wosk syntetyczny to słabe połączenie jeśli chodzi o trwałość.
Qub@ Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Ile cleanera Dodo Juice lime prime zużyję na jedno auto typu sedan - mercedes c klasa?Czy mogę ten lekkościerny cleaner używać na szybach czy je porysuje? Hobystycznie traktując auto to butelka cleanera dodo starczy Ci na... huhu... mase czasu, oczywiście używając go w prawidłowy sposób, zużycia, które dostrzec możesz gołym okiem praktycznie nie zauważysz. Żaden cleaner szyb Ci nie porysuje. Do szyb to jednak polecam środki specjalnie ku temu przeznaczone - np. AG car glass polish.
Tomek WRO Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Pytanie odnośnie ludwika - płynu do mycia naczyń. 1. Ludwik powinien usunąć wosk? Myślę, że naturalny jak najbardziej (tłuszcz zmywa się tłuszczem), nie wiem jak z sealantem. Ile należy wlać do 10l wody? 2. Mycie po korekcie, ile lać ludwika do wiaderka 10l żeby wymyć pastę? Zawsze do powyższych czynności używałem mocnego APC w oprysku. Teraz chcę spróbować czegoś innego
Vespa Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 To może lepiej użyj zmywacza silikonowego?
impex Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Pytanie odnośnie ludwika - płynu do mycia naczyń.1. Ludwik powinien usunąć wosk? Myślę, że naturalny jak najbardziej (tłuszcz zmywa się tłuszczem), nie wiem jak z sealantem. Ile należy wlać do 10l wody? 2. Mycie po korekcie, ile lać ludwika do wiaderka 10l żeby wymyć pastę? Zawsze do powyższych czynności używałem mocnego APC w oprysku. Teraz chcę spróbować czegoś innego Jesli chodzi o 1 pytanie to na pewno naruszy wosk, ale raczej Ci calkowicie nie zmyje. Co do drugiego pytania to podczas mycia po korekcie leje ludwika na oko, zdecydowanie więcej go daje jak szamponu.Na pewno więcej jak 100ml.
Sitri Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Czy to mozliwe ze Iron Off mogl spowodowac zżółkniecie lakieru? W wekend aplikowalem na auto Iron Off poniej Prick pozniej glinka nastepnie Ipa i na koniec 1000p.I Wydaje mi sie ze auto z koloru Candy White wpada teraz w lekko bezowy kolor, jakby pozółkło. Czy moze to byc spowodowane tym ze aplikowalem Ironn Off na sloncu? Wiadomo nie mam jeszcze upalow ale 18-20 stopni bylo noi slonce wiec Iron znazyl wyschnac w niektorych miejscach. Mam wrazenie ze na tylnej klapie ktora byla caly czas w sloncu kolor jest inny (czli normalny)
Dystrybutor e36ace Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Czy to mozliwe ze Iron Off mogl spowodowac zżółkniecie lakieru?W wekend aplikowalem na auto Iron Off poniej Prick pozniej glinka nastepnie Ipa i na koniec 1000p.I Wydaje mi sie ze auto z koloru Candy White wpada teraz w lekko bezowy kolor, jakby pozółkło. Czy moze to byc spowodowane tym ze aplikowalem Ironn Off na sloncu? Wiadomo nie mam jeszcze upalow ale 18-20 stopni bylo noi slonce wiec Iron znazyl wyschnac w niektorych miejscach. Mam wrazenie ze na tylnej klapie ktora byla caly czas w sloncu kolor jest inny (czli normalny) pierwszy błąd nie aplikuje się takiej chemii na słońcu, zobacz lakier pod halogenem czy nie widać wytrawienia lakieru
Denzel Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Scratch Shield Bucket Filter - czy ktoś używał tego guarda i wie jak bardzo można regulować jego średnice?
ShiningCar Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Denzel, to popularna alternatywa dla Grit Guard.
pabloo1033 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Czy to mozliwe ze Iron Off mogl spowodowac zżółkniecie lakieru?W wekend aplikowalem na auto Iron Off poniej Prick pozniej glinka nastepnie Ipa i na koniec 1000p.I Wydaje mi sie ze auto z koloru Candy White wpada teraz w lekko bezowy kolor, jakby pozółkło. Czy moze to byc spowodowane tym ze aplikowalem Ironn Off na sloncu? Wiadomo nie mam jeszcze upalow ale 18-20 stopni bylo noi slonce wiec Iron znazyl wyschnac w niektorych miejscach. Mam wrazenie ze na tylnej klapie ktora byla caly czas w sloncu kolor jest inny (czli normalny) "UWAGA! Produkt nie może być stosowany na rozgrzaną powierzchnię, stosowany w cieniu. W przypadku takich elementów jak szkło, plastik, guma, chrom czy aluminium, sprawdzić w niewidocznym miejscu przez użyciem. Stosować w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, używać rękawic ochronnych."
Sitri Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Ja rozumiem ze nie moze byc stosowany na sloncu, umiem czytac i czytalem to wczesniej, ale trafic na pogode aby nie swiecilo slonce i zeby nie lalo to sie nie da musi czasem za chmur cos wyjsc i przyswiecic, jak sie nie ma garazu to tak bywa. Wlasnie wrocilem z ogledzic i nie wiem czy to jest moje zboczenie i nie zauwazalem tego wczesniej czytak sie stalo po ostatnim Ironie. Lakier na wszystkich elementach metalowych ma taki kolor z tylu na klapie rowniez jedynie na zderzakach jest ultra bialy. Ja nie twierdze ze to jestodrazy bez, on jest bialy ale nie razi ta biela tak jak wczesniej czy obecnie na zderzakach. A moze to po Hi-Tempie tak sie stlo ze lekko go pozólciło? Jutro rano przejade kawalek cleanerem i zobacze czy jest jakas roznica.
rules122 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Witam mam pytanie, przeglądam forum od rana i zastanawiam się czy na plastikowe auto (renault espace) stosuje się takie same środki jak na blache? Ma to jakieś znaczenie?
mario704 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 rules122, skoro plastik błotniki przednie i całe auto Clio II FL mojego teścia znosi katorgę K2 tempo i rozcieranie starą flanelą i spryskiwaczem pod blokiem syfu to raczej "nasze" kosmetyki też zniesie. Uważałbym tylko przy mechanicznej polerce/korekcie żeby nie przegrzać a tak to raczej bym się nie stresował
Rekomendowane odpowiedzi