krzysztofjarzyna Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2016 Znalazłem dziś fajny artykuł na temat ochrony garażu przed korozją, co o tym sądzisz? http://taniaekologia.pl/ochrona-garazy-metalowych-przed-korozja/ Niedługo się wezmę za stawianie blaszaka, szukam aktualnie odpowiedniego.
Treys Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2016 poszukaj moich postów w temacie nasze małe spa tam jest wszystko napisane jak mam wykończony garaz , 0 korozji
jakubszmyt Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2016 Z kostka brukowa będzie tobie trudniej zamiatac według mnie beton na posadzkę najlepiej czymś pomalowany aby plamy nie zostawał na przykład po tłustych planach typu olej ropa
Tomas-sg Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2016 Pytanie mam o to czy jest sens ocieplenia blaszaka od środka ? i czy ktoś z was ma może odplyw w swoim blaszaczku?
mariuszpp Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2016 Odpływa mam zrobiony. Cały blaszak ocieplony styropianem. Głównie ze względu na nagrzewanie się latem. Zimą jak wstawię gorący samochód to przy temperaturach do -10 mam do rana temperaturę na plusie.
Tomas-sg Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2016 Jak dokładnie masz ten odplyw zrobiony ? dokąd woda ucieka ?
Pusia Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2016 Odpływa mam zrobiony. Cały blaszak ocieplony styropianem. Głównie ze względu na nagrzewanie się latem. Zimą jak wstawię gorący samochód to przy temperaturach do -10 mam do rana temperaturę na plusie. Kto co lubi.
mariuszpp Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2016 Jak dokładnie masz ten odplyw zrobiony ? dokąd woda ucieka ? Posadzka wylana ze spadkiem i wsadzona kratka. Woda wyprowadzona na ogród. Moim zdaniem najlepsza jest wiata taka która osłania auto od deszczu w wietrzną pogodę, a jeśli już garaż blaszany to nie okładałbym styropianem żeby zachować cyrkulację powietrza,wtedy problem nagrzewającej się blachy będzie mniejszy a i tak lepsze to niż deszcz i słońce. Może ktoś mieć inne doświadczenie ale nie chce nikogo przekonywać.Niech każdy stawia tak jak mu pasuje i jest zadowolony. Gorącej blachy nie załatwisz cyrkulacją powietrza, będzie wściekle gorąco. Korozja to faktycznie problem ale, nie sądzę żeby garaż obłożony styropianem miał coś z tym wspólnego. Korozja jak jest to i tak wyjdzie wcześniej czy później. Za to ocieplony garaż, zimą wstawiałem sobie termę, wyłącznik czasowy + termostat i masz bajeczkę, ciepły samochodzik o poranku
jaro.slaw Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2016 Ja mam blaszaka wykonanego przez http://benstal.pl/ i jestem zadowolony. Jak zamawiałem dogadywałem się z przedstawicielem, powiedziałem czego oczekuje i to zostało spełnione. Grubość blachy mi odpowiada, ale generalnie wiem, że nie powinno się ocieplać tak jak napisał kolega z postu drugiego. Jeśli jest źle wykonane ocieplenie wszystko będzie się skraplać. Co do podłoża, musisz mieć twarde. Sam zweryfikujesz to użytkując, że jest ono po prostu konieczne. Samochód w zimę zawsze odpalał bez problemu, więc u mnie blaszak się sprawdził
Klekot Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2016 Ja myślę o tym z elewacją . On ma blachę od środka potem styropian potem tynk. Chce go troszkę dogrzać jakimś grzejnikiem elektrycznym z termostatem na powiedzmy 5-6 stopni. Trenował ktoś ? Jakieś uwagi ? Na dole wylewka jakaś i płytki.
Moderator Domel Opublikowano 15 Marca 2017 Moderator Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2017 Ja myślę o tym z elewacją . On ma blachę od środka potem styropian potem tynk. Chce go troszkę dogrzać jakimś grzejnikiem elektrycznym z termostatem na powiedzmy 5-6 stopni. Trenował ktoś ? Jakieś uwagi ? Na dole wylewka jakaś i płytki. nie ale sam jestem zainteresowany: http://www.piotr.com.pl/ http://www.wawsystem.pl/ Panelowe Ocieplone tynkowane. Pytalem "Piotra" o to czy sa w stanie zrobic otwor na komin do kozy - mowil tak - ale nie biora odpowiedzialności jesli przy ocieplonym, zawartosc panelu się nie zapali...
Robertos Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Wiadomo, garaże są różne, ja słyszałem o dwóch firmach – Robstal i Maritom, przy czym wydaje mi się, że lepszą ofertę ma Maritom, i ich garaże wyglądają na solidniejsze.
tryhp3 Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 Jeżeli chodzi i skraplanie pary to czy ktoś próbował farby antykondensacyjnej do metalu np. Tikkurila GrafoTherm?
RoBee Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 Skraplanie zachodzi na styku obszarów o dużej różnicy temperatur. Żadna farba nie wyeliminuje tego zjawiska.
Pawel_t11 Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 @tryhp3 jeśli chodzi o skraplanie to od zeszłego roku mam garaż blaszany i dach od wewnętrznej strony jest oklejony jakby materiałem, zero problemu z skraplaniem się wody. Aż dziw bierze że to tak odseparuje blachę przed różnica temp. I skraplaniem wody.
tryhp3 Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 @Pawel_t11 Możesz dodać fotkę jak to wygląda?
lukasz_byd Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 W dniu 15.03.2017 o 07:21, Domel napisał: nie ale sam jestem zainteresowany: http://www.piotr.com.pl/ http://www.wawsystem.pl/ Panelowe Ocieplone tynkowane. Pytalem "Piotra" o to czy sa w stanie zrobic otwor na komin do kozy - mowil tak - ale nie biora odpowiedzialności jesli przy ocieplonym, zawartosc panelu się nie zapali... Znasz orientacyjny koszt takiego garazu 25-30-35m2 ? Nie moge sie do nich dodzwonic,
Marcin1992 Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 Kolega stawiał garaż i mówil że dawali pod blachę taką jakby folie która była że tak powiem podłączona do rynny. I tam sobie wszystko ścieka
sparco0 Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 Ja mam blaszak 6x5, dach 2spadowy, na dachu jest folia/membrana (?) paraizolacyjna i przed położeniem styropianu nigdy nie było problemu ze skraplaniem i kapaniem na auto. Potem dołożyłem styropian 3cm na grubość profili i jest git.
Moderator Domel Opublikowano 25 Listopada 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 1 godzinę temu, lukasz_byd napisał: Znasz orientacyjny koszt takiego garazu 25-30-35m2 ? Nie moge sie do nich dodzwonic, Chyba 30k na wypasie. Ocieplony, brama etc. Poszukam cenników, dam Ci znać.
Moderator Domel Opublikowano 25 Listopada 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 @lukasz_byd Nie wiem czy jeszcze aktualny 1
lukasz_byd Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 5 godzin temu, Domel napisał: Chyba 30k na wypasie. Ocieplony, brama etc. Poszukam cenników, dam Ci znać. Dzięki. Udało mi się dodzwonić około 16. Pani również potwierdziła że 30k z dachem w jedną strone spadzistym, a 35 z dachem w dwie strony spadzistym (jakoś tak :D) Kurcze, dużo. Zastanawiam się czy za 30k nie wybudowałbym garażu po prostu z pustaków itp itd. Wiem że sama brama to 5k pewnie z napędem ale ... muszę zgłębić temat.
Moderator Domel Opublikowano 25 Listopada 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 1 godzinę temu, lukasz_byd napisał: Kurcze, dużo. Zastanawiam się czy za 30k nie wybudowałbym garażu po prostu z pustaków itp itd. Wydaje mi się, że tak ale potem takie pierdoły najwiecej kosztują jak brama,elektryka, okna, ocieplenie,nawiewy, wylewka, tynk, strop, cuda wianki gipsy. Ja raczej na pewno pojde w te panelowe.
Moderator Streat Opublikowano 26 Listopada 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2020 11 godzin temu, lukasz_byd napisał: Zastanawiam się czy za 30k nie wybudowałbym garażu po prostu z pustaków itp itd. wylac fundament plus posadzke, na to konstrukcja szklarniowa (można tanio kupic z rozbiórki w pełni skrecana ze sobą i na tą konstrukcje płyta warstwowa, powinno wyjsc duzo taniej niz z pustaka 10 godzin temu, Domel napisał: Wydaje mi się, że tak ale potem takie pierdoły najwiecej kosztują jak brama,elektryka, okna, ocieplenie,nawiewy, wylewka, tynk, strop, cuda wianki gipsy. Jak postawisz z płyty warstwowej która juz w sobie jest ocieplana to omijasz koszty tynkowania itp. Ja u siebie mam zrobiony garaż własnie w taki sposób. 1
Rekomendowane odpowiedzi