Skocz do zawartości

Powłoki, supersealanty etc...

Evo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, rowniez zastanawiam sie nad zakupem powloki. Czytam juz od paru dni ale dalej nie wiem na co sie zdecydowac. Wybieram miedzy optimum gloos coat a uncr. Opti to powloka polimerowa a uncr kwarcowa? I jaka jest tak lopatologicznke roznica miedzy kwarcem ceramika a polimerowa? Wolalbym, zeby powloka byla bez wspomagaczy.

ja bym nie ryzykował, powłoka wychodzi taniej, ale po samych zdjęciach bym zrezygnował - gdzie porównanie lakieru po polerce/przed polerką jest opisane jako element z powłoką/bez powłoki.... sprzedający więc twierdzi że powłoka przykrywa wszystkie rysy, robi polerke i nie wiem co jeszcze, może zmienia kolor auta :D

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Pytanie nr 1:

Czy ktoś z Was testował może ArtDeShine Blue Lotion + Obsidian i może określić:

- trwałość

- brudzenie/ domywanie na bezdotyku?

- jak sprawdza się na felgach?

Szukam czegoś jako alternatywa między woskiem, a powłoką (długo leży, wygodne w aplikacji, znosi złe traktowanie, ale jest tańsze)

Pytanie nr 2:

Szukam powłoki, która mało się brudzi, fajnie kropelkuje, w miarę dobrze się aplikuje i daje bardziej wet look niż szklisty połysk (chodź to już bardziej jako dodatek). Miałem C1, Cosmica i UNC-r, teraz myślę o:

- ADS (jest tego pełno, ktoś używał kilku i ma porównania?)

- Migliore Strata (patrząc po internecie wizualnie bardziej przypomina Cosmica niż np C1, ale jak z pozostałymi właściwościami?)

- Gyeon Mohs

Wystarczy, że wytrzyma około roku ;)

Powyżej jest ciezko, testowalem na sobie :D

Moj uncr przez ostatnie pól roku nie widział innej myjni niz bezdotyk :) W związku z tym powloka się mega "zapchala" ( jeszcze po zimie ...) i teraz pora na reanimacje. Myc z duza ilością ludwika ? Jechac cale auto IPA po myciu ? Moze jakis odtluszczacz, który się aplikuje przed położeniem powloki ? :-]

O właśnie podłączę się pod to pytanie. Akurat nie uncr, ale jaka kol wiek powłoka "mega zapchana" mi niby wystarczył standardowy pakiet mycie plus lekka deironizacja, ale właśnie przed QD przelecieć IPą czy PW ? Po właśnie takiej pół rocznej stagnacji detailingowej po zimie ?

Panowie chciałem zapytać o opinie takich powłok jak Q-Glym Premium Q Glass Coating AIO oraz Siramik SC15 Glasscoat?

Jakoś u nas na forum mało o tym a na FB w sumie już sporo firm pracuje na Q-Glymach i ładnie te auta wyglądają, Japonia chyba by lipy nie zrobiła co nie?

A znów Siramik na DW fajne opinie zbiera, stosował ktoś?

U nas na forum tylko Geyon, Gtechniq i UNC-R a w końcu tych powłok tak dużo jest na rynku ;);)

Smarowałem i raz myłem.

Krycie drobnych rysek, przyciemnienie, wygląd i ochrona, dosłownie idealnie pomiędzy C1 z EXO, a Crystal Serum z EXO.

Łatwa aplikacja, ładne szkiełko daje.

Jak chcesz dobrą hydrofobę to zdecydowanie dołóż EXO.

I to jest właśnie to, warstwowanie, dokładnie wzmacniaczy jak Exo, koszty dla detailera za produkty uwielbiane duże, nie mówiąc już o ostatnim odbiorcy, a i tak co pół roku albo cześciej uzupełnianie powłoki :wallbash: masakra, jest masa innych produktów na rynku które mają jedną warstwę prostą aplikacje a przede wszystkim świetne właściwości ochronne i ciekawe doznania wizualne. Może niech ktoś zrobi test na zarysowania, uderzanie kluczem?? Powłoki to ochrona, a z tego co widać na forum to czasami wrażenie że kropelki są ważniejsze. Po co powłoki jak są QD i woski....

Osobiscie odkad zaczolem sie tym interesować w dziele "z zewnatrz" sa woski i inne bajery..

Nie ma jako takich powłok. Trza ich szukac po forum. Jest np temat o UNC-R . Ale nie ma jednego zbiorczego na temat cerammiki bądź ogolnie powłok.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

I to jest właśnie to, warstwowanie, dokładnie wzmacniaczy jak Exo, koszty dla detailera za produkty uwielbiane duże, nie mówiąc już o ostatnim odbiorcy, a i tak co pół roku albo cześciej uzupełnianie powłoki :wallbash: masakra, jest masa innych produktów na rynku które mają jedną warstwę prostą aplikacje a przede wszystkim świetne właściwości ochronne i ciekawe doznania wizualne. Może niech ktoś zrobi test na zarysowania, uderzanie kluczem?? Powłoki to ochrona, a z tego co widać na forum to czasami wrażenie że kropelki są ważniejsze. Po co powłoki jak są QD i woski....

A te wylewane żale to z jakiegoś konkretnego powodu?

EXO na powłokach Gtechniq po pół roku wygląda jak nowe więc nie wprowadzaj zamieszania, że co tak często trzeba uzupełniać.

Po za tym dla użytkowników, którzy sami dbają i psikają C2, Reload etc. bez EXO spokojnie się obejdzie, a niestety większość ludzi, którzy mają powłokę, nie mają czasu dbać sami i myją na myjniach, gdzie na większości QD jest czymś obcym.

Ty tak serio? Powłoka i ochrona przed uderzeniem kluczem? I może żeby jeszcze sama się myła?

Za duże wymagania. Powłoki bardziej lub mniej chronią przed drobnymi ryskami od złego mycia czy wycierania, a nie uderzeń kluczy.

Daj przykład tych produktów, gdzie przy 1 warstwie po roku wszystko będzie super żyło na aucie.

Tutaj masz jak wygląda po 10 miesiącach, na BMW M5, które nie myje się na myjniach detailingowych.

fireman, Nie mógłbym lepiej ująć odpowiedzi do kolegi wyżej :good:

Powłoki ułatwiają mycie auta, mniej auto z nimi się brudzi i w odróżnieniu od wosków wytrzymują xx tys. kilometrów, i troszkę lepiej chronią auto przed zarysowaniami ale nie uchronią przed uderzeniem kluczem no bez żartów :D