miczu Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2012 Ja jestem w fazie przerabiania Kwazara, ale mam złe filce. Jak tylko dostane filce od kapci albo te pod meble podzielę się przeróbką Kwazara.
Arturoo Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2012 Ja dzisiaj zakupiłem marolexa z koncówkami i piane jakaś made by obi narazie miałem do dyspozycji tylko filc od zmywaka piana narazie nie jest bardzo gęsta ale jakiejś tragedii nie ma w wek popróbuje z wkładkami od butów może będzie lepiej
faraon3021 Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2012 Relacje i uwagi mile widziane
marasec Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 Mi też w końcu wczoraj udało się trochę poeksperymentować. Niestety w ogrodniczym nie mieli końcówek Marolexa, więc zakupiłem inną. - Końcówka zielona o oznaczeniu: kąt 110 st.-SF-015. cena 3.90zł - wycięta gąbka o średn. 1,5cm i dług.2,5cm wszystko skręcone i działa Piana była trochę wodnita. Spróbowałem dołożyć jeszcze filc od mebli. Piana zrobiła się sucha. Gęstością przypominała piankę do golenia, jednak miała problemy z wylatywaniem. Próby robione na wannie. Ogólnie udało się wytworzyć pianę, co mnie cieszy, jednak będę jeszcze kombinował z założeniem dwóch filców, lub krótszej gąbki albo jeżeli uda mi się znaleźć, to z innego rodzaju gąbki.
miczu Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 Dzisiaj dołożyłem filce z wkładek do Kwazara. Brakuje uszczelki miedzy opryskiwaczem a filcami i chyba tu też tkwi mój problem z uzyskaniem fajnej piany. Piana to Neutral SF od SCS. Dysza jakaś z opryskiwacza rolniczego kąt 110 za chyba 1 zł, filce z kapci. Wg. mnie problemem Kwazara (przynajmniej tego mojego Venusa 1l) jest niskie ciśnienie, dość szybko działa zawór i upuszcza powietrze. Gdy przytrzymałem zaworek i pompowałem dalej piana była lepsza. Jutro postaram się zdobyć uszczelkę, dokładniej wyciąć filce i będę działał dalej. Wiem, że mój post nie wnosi jeszcze za wiele, ale chciałem pokazać, że z Kwazara też da się zrobić pianownicę. Postaram się jak najszybciej wrzucić zdjęcia piany na aucie. Pozdrawiam fanów piany
faraon3021 Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 chciałem pokazać, że z Kwazara też da się zrobić pianownicę Pewnie ze sie da Strona 16 tego tematu. Strona 16 tego tematu. Twoja koncowka jak widac tez pomiescila filce. 1 litr to troche malo jak na pianownice
miczu Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 Niestety mały, ale kupiłem opryskiwacz z myślą wykorzystania go jako pianownicy zanim znalazłem temat jak zrobić z opryskiwacza pianownicę Temat mnie zainspirował i zacząłem kombinować. Co z tego wyjdzie zobaczymy.
Akira Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 Zmieniłem średnicę dziurki w rurce i spokojnie wystarczyło na zapianowanie całej tylniej klapy - w porównaniu z tym co było wcześniej to już sukces. Tak więc jak ktoś ma zamiar wypalać dziurkę to z wyczuciem.
111mishi111 Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 jeżeli ktoś miał by problem z tym ze piana sie "zacina", albo dochodzi nawet do tego ze opryskiwacz przestaje działać, niech dokładniej sporządza stężenie... DLACZEGO? Wychodziłem z domu i na szybko machnąłem mieszaninę na zasadzie " trochę tego i trochę tamtego". Będąc na myjni srodze się zawiodłem. Piana może przez 2 sek i koniec, dalej nic nie leciało, ani woda, ani powietrze, ani tym bardziej piana. Mam dwa filce i 2 dziurki ok. 0.7 mm w rurce dolotowej. Co sie okazało? Przez przypadek, z pospiechu zrobiłem tak duże stężenie że mieszanina sama w sobie była tak gęsta że nie mogła opuścić końcówki. PRZESTRZEGAM WIĘC. TRZYMAJCIE SIĘ STĘŻEŃ A NAWET BARDZIEJ ROZCIEŃCZAJCIE ROZTWÓR. Jeśli myjecie na myjni, często liczy się czas, wiec zdecydowanie lepiej będzie zrobić trochę bardziej wodnisty roztwór. Jeśli myjecie na swojej posesji i wam się nie śpieszy i nikt was nie pogania, to stosujcie normalne stężenia. Chodź ja zawsze twierdziłem ze piana jednak powinna płynąć.
PIOTRUŚ Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2012 Prawie mi się udało doprowadzić dużego marolexa do stanu używalności ...jest w miarę ok ...Wszystkiemu winna rurka wewnętrzna i z nią mam największy problem
faraon3021 Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2012 Dziwne ze zwezka nie pomogla Moj ma 12l i smiga az milo
PIOTRUŚ Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2012 przez chwilę działał poprawnie po czym znowu mu odbiło... Mam pytanie ?? Czy na oryginalnym wężu ciśnieniowym Twój marolex pryskał poprawnie ?? Bo zastanawiam się czy nie wrócić do oryginalnego
faraon3021 Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2012 Waz zmienilem jako pierwszy. A to dlatego ze nawet jesli dzialal poprawnie to przy przerwach w pracy powietrze zbieralo sie w wieksze pecherze i robil sie cyrk
nitos Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2012 Wczoraj i ja dorwałem Marolexa 1500, końcówki oraz podkladki filcowe pod meble. Piana wychodzi ładna, lecz troche tak jakby popuszcza tu na gwincie i kapie... To tak już musi być? Czy może za grubo filcu dałem? Starałem się nie przesadzić
Tworek Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2012 nitos, Dokręć końcówkę dokładnie, a przestanie kapać. Nie zapomnij o oringu.
Biszkopt Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2012 nie potrafię tego inaczej opisać, ale ja spolerowałem ten "cycek", co to wystaje ze środka tego czerwonego plastikowego okrągłego elementu, który jak naciśniesz spust to się chowa i leci płyn. U mnie "cycek" wystawał poza to czerwone, więc jak dobiłem filcu i dokręciłem dyszę, to filc go wciskał i "zwalniał blokadę", dlatego leciało z różnych miejsc...
fireman Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2012 Biszkopt, też odciąłem nadmiar , ale dla pewności po dokręceniu jeszcze przez szmatkę kawałek się dokręca i gra gitara.
czaptan Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2012 I ja dziś zrobiłem sobie pianownicę. Marolex 2000 za 43 zł, końcówka Kwazar SP-03 niebieska za 3 zł i właściwie tyle. Próbowałem z tymi sitkami z perlatora, ale zupełny niewypał - mleko leciało. Może jeszcze pokombinuję nad tym, żeby piana była bardziej sucha. Na razie są 2 dziurki wypalone średnią igłą i 2 filce pod krzesła. Fotek brak, bo mamy białe kafle w łazience i nic nie widać, dopiero w weekend przetestuję na aucie. Może zrobię jakie fotki EDIT: Oczywiście SF-03, nie SP!
faraon3021 Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2012 Fotek brak, bo mamy białe kafle w łazience i nic nie widać Moga byc fotki z piana na samochodzie
damian Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2012 końcówka Kwazar SP-03 niebieska za 3 zł W jakimś markecie budowlanym można dostać?
czaptan Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2012 Niestety, Obi, Praktiker i Leroy Merlin odmówiły współpracy. Poszedłem do ogrodniczego w mieście. Mieli nawet Marolexy (1500 za 45 zł ). Od ręki nie dało się załatwić ale ściągnęli za 4 dni. Mają jeszcze 3 sztuki, jak ktoś życzy to mogę kupić i wysłać listem - zawsze to taniej niż komplet do Marolexa za 17 zł.
faraon3021 Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2012 Mieli nawet Marolexy (1500 za 45 zł ). Moze VITON
damian Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2012 Mają jeszcze 3 sztuki, jak ktoś życzy to mogę kupić i wysłać listem - zawsze to taniej niż komplet do Marolexa za 17 zł. To chyba będzie 1 dla mnie, poszło PW
Tworek Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2012 Może się pochwalą rezultatami osoby które dostały odemnie gąbkę techniczną ? Paczki do was już dawno doszły, a materiałów ani widać, ani słychać.
coobah Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2012 A tej gabki to Ci jeszcze nie zostalo? Za cholere nie moge jej dostac
Rekomendowane odpowiedzi