Skocz do zawartości

Jak z opryskiwacza ciśnieniowego zrobić pianownicę.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ktm950, niestety w Oemtuning skończyły się i przewidywany czas dostawy 2 tyg :zly:

Trzeba zamawiac przez internet np z MxNowicki. Wychodzi z wysyłka paczkomatem 15zł.

Obawiam się że tam też nie dostaniesz. Sprawdzałem w zeszłym tygodniu

Sprawdzam obecnie i pokazuje ze jest na stanie. Wieczorem będe zamawiać to dam znać czy było czy nie ;)

Przed wysłaniem przelewu sprawdź telefonicznie czy mają na stanie i nie ma problemów z realizacją zamówienia( jak dzwoniłem w zeszłym tygodniu, to ktoś tam wybierał się na urlop i realizacja nastąpi dopiero po jego powrocie)

Opublikowano
Nie lepiej np. w Obi kupić zestaw dysz płasko-strumiennych do marolexa Z09j3p ?

Lepiej Lepiej ale podobnież niebieska dysza marolexa jest dobra ale nie tak dobra jak ta od glorii ;)

Opublikowano

Jak dla mnie najlepsza z zestawu marolexa jest czerwona, ma największy przepływ. Nadal mniejszy od glorii ale największy z tych w zestawie

Opublikowano
zestaw 3 dysz marolexa kosztuje 16zl. W tej cenie mam dysze z glorii wraz z wysyłką więc nie będe kombinował tylko zamówię glorię ;)

Na allegro z przesyłką koszt dyszy do glorii u mnie wyniósł niecałe 10 zł. :)

Opublikowano
Można poprosić o numer gdzie znalazłeś za taką cenę ? Może tez wezmę na próbę

Służę uprzejmie :

http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=16320336

Sprzedający (KH1062) handluje różnymi dyszami TeeJet i trzeba najpierw zapytać czy akurat posiada model TP11006-VP TeeJet (ten szary do Glorii). Ja płaciłem za dyszę 4,2 brutto/szt + 5,5 zł list priorytet (razem 9,7 zł). Przesyłka listem priorytetowym, od zamówienia kilka dni.

Opublikowano

Moi drodzy przejrzałem temat i chciałbym właśnie zrobić sobie taką pianowniće a marolexa 2000,

Teraz prosze potwierdzcie lub wyprowadzcie mnie z bledu

Lista zakupów

Dysze marolex: http://allegro.pl/zestaw-3-dysz-plaskos ... 40339.html

Wkładki spieniające (zamiast filcu czy lepiej jakiś filc?) http://allegro.pl/gloria-wkladki-spieni ... 58536.html

Marolex: http://allegro.pl/marolex-opryskiwacz-c ... 22022.html

Lista czynności:

1. rozkręcam

2. odkręcam obie rurki

3. smaruje smarem "grubszą rurkę"

4. w rurce o mniejszej średni wypalam dziurę - np dużą igłą 1 cm od góry

5. składam

6. wymieniam końcówkę na niebieską - do środka władam filc lub wkładki spieniające + uszczelka na koniec

7. zakręcam

voila gotowe :)

Dobrze rozumiem??

Opublikowano

michulek, tylko wkładki, lancę zostawiamy w spokoju ;)

Natomiast te filce są dobre, a właściwie konieczne, do opryskiwacza bez lancy.

Jeśli zdecydujesz się na lance to lepsze będą te drugie ponieważ wygodniej jest wymienić wkładkę niż babrać się w oddzielanie filców (później trzeba je równo układać itd. a z wkładkami plastikowymi nie ma tego problemu) ;)

Aha i od siebie napiszę, że moim zdaniem lepiej jest zacząć wypalanie od jak najmniejszej igły (jak najmniejszego otworu), wtedy łatwiej ustawić mieszankę tak aby równo wylatywała z opryskiwacza. Jeśli otwór będzie za duży to więcej powietrza będzie przelatywało i opryskiwacz zacznie pluć "punktami"

Jeszcze mała sugestia co do końcówki, lepsza będzie czerwona ponieważ ma większy wydatek cieczy (szybciej obskoczysz auto) :)

Opublikowano
617400 Sprzedający (KH1062) handluje różnymi dyszami TeeJet i trzeba najpierw zapytać czy akurat posiada model TP11006-VP TeeJet

Dziekuję juz dogadałem temat ze sprzedającym .

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czy do opryskiwacza Epoca Spa Tec One 2L z dyszą spieniającą Epoca Spa potrzeba jeszcze filców i przeróbek typu dziurka w wężyku?

I czy ktoś ma porównanie jakości piany z Epoca vs. Marolex?

Bo na tych filmach to piana z Epoci, moim zdaniem, słabo wychodzi:

Opublikowano

Zależy jaka masz pojemność ile roztworu i jak grubo chcesz nakładać bo na pierwszych pompowaniach wiele nie oblecisz,mam 3L leję do 1,8Li 3 el zrobię tez m się wydawało że mało i dlatego zmniejszyłem dziurę, czekam na poprawę pogody