Skocz do zawartości

Czym myjecie felgi ?

przemas22

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy co budżetowego jest teraz najlepiej kupić do bezdotykowego mycia felg? Felgi szprychowe, używałem do tej pory kilka razy dimera, którego pewnie nie polecacie ale czyści idealnie na bezdotyku a kosztuje grosze.

Jest coś lepszego, dedykowanego do felg w porównywalnej cenie?

Czytałem, zastanawiam się nad:

Tuga - ale to chyba nie jest koncentrat więc nie będzie tak tanio

Tenzi En-Jee

Tenzi alux

Czy któryś z tych preparatów będzie równie skuteczny jak dimer, lub skuteczniejszy? Z dimera byłem o tyle zadowolony że przy takiej feldze: zxiiki51j68z_t.jpg

po spryskaniu i spłukaniu na bezdotyku felgi miałem czyste.

logic, a jak przejedziesz palcem albo choćby chusteczką po takiej umytej i wyschniętej feldze to nie masz na niej brudnego filmu?

Jesli nie to oznacza że ktoś wynalazł świętego gralla wśród środków do mycia felg :kox:

rustin na forum jesteś od 2009 rok, a w ostatnim czasie widzę, że wiedza zamiast wzrastać cofa się do zera... Alux nie usuwa zanieczyszczeń matalicznych, wystarczy przeczytać opis produktu... To zwykły kwasowy preparat.

Ja tam używam tugi zielonej i poza zapachem fajnie domywa wszystko.Teraz dokupiłem na lakier iron offa v3 i będzie ok bo tuga na lakier karoserii się nie nadaje.

Miał być tenzi prix ale ktoś tu pisał że szybko zasycha na felgach i jeszcze bardzieś śmierdzi niż tuga

Pisał ktoś wcześniej do mnie "poczytaj, poszukaj a znajdziesz" a im więcej czasu poświęciłem tym mniej wiem. Większość poza iron'em świata nie widzi, a on jest wg mnie po prostu za drogi. Dimera 2l mam za 30zł z czego można zrobić min 10l roztworu, który to z kolei domywa felgi w sposób całkowicie mnie satysfakcjonujący. Dużo czytałem opinii, że dimer do felg się nie nadaje, że można sobie kłopotu narobić itd, więc zacząłem szukać alternatywny w przystępnej cenie. Ja po użyciu dimera nie zaobserwowałem żadnych ubocznych skutków. Używałem go kilkanaście razy przed renowacją wyżej wymienionych felg, jak i kilka razy już po renowacji.

Nie bardzo rozumiem jak się ma IronX do Dimera :!::?: Jeden jak i drugi służą do innych celów, albo kolega czyta po łebkach, albo nie rozumie co czyta. Później ludzie piszą takie głupoty, a co gorsza nowi użytkownicy myślą ze tak ma być :/

Tommy Lee

Jestem zupełnie początkujący w temacie autodetailingu, więc pewnie po części można by powiedzieć że "nie rozumiem co czytam" ponieważ jak wpada się w tak duży gąszcz informacji, z których to każda przeczy temu jak większość społeczeństwa myśli że należy dbać o samochód to można się pogubić. Podobnie jest z "czytaniem po łebkach" - by wszystko ogarnąć i swobodnie się w tym poruszać potrzeba trochę czasu.

acidmk

Nic nie stoi na przeszkodzie, ale jestem z natury człowiekiem, który jak coś może zrobić lepiej (lub wie że można zrobić lepiej) to stara się tak robić. Gdyby nie ograniczenia finansowe to kupiłbym wszystkie możliwe kosmetyki do czyszczenia, odżywiania deironicaji, dekon... i innych których słów nawet jeszcze może i nie rozumiem i bym testował. Po czym mógłbym odpowiedzieć gdyby ktoś się zadał pytanie na które znam odpowiedź.

• Moderator
Jestem zupełnie początkujący w temacie autodetailingu

Detailing to nie dziedzina, w której idziemy po łebkach. Tutaj najmniejsze szczegóły są najistotniejsze.

Czy Dimer domywa dobrze felgi? Oczywiście, że tak.

Czy jest bezpieczny? Do tej pory u Ciebie się sprawdził.

Czy usuwa osady metaliczne? Podejrzewam, że część jako mocny kwas tak.

Czy nadaje się do bieżącej pielęgnacji kół? Raczej nie, z racji wysokiej "mocy" usuwa woski i dressingi.

Czy produkt do dekontaminacji jest potrzebny na początku historii z Detailingiem? Na pewno nie jest niezbędny. Czy się przyda? Na pewno.

Z tą dekontaminacją felg to osobiście uważam, że to taka wisienka na torcie przy myciu kół. Tort bez wisienki też się będzie nadawał do jedzenia... ;)

Uściślając: W przypadku tych kół zależy mi na mocnym preparacie, który bezdotykowo usunie mi codzienny brud, a jest przy tym po prostu tani - więc musi to być koncentrat. Felgi nie są pokryte żadnymi woskami ani dressingami.

Czy macie jakieś potwierdzone informacje że dimer może być mniej bezpieczny niż np En-Jee? z tego co widzę to jeden i drugi ma ph 14. Tuga ma ph 7 ale w porównaniu ekonomicznym nie ma żadnych szans. Z kolei tenzi alux to mocny kwas, co jest skuteczniejsze w usuwaniu codziennego brudu, kwas czy zasada?

A może nie ma co szukać dziury w całym, skoro jestem zadowolony ze skuteczności dimera i nie zaobserwowałem żadnych skutków ubocznych? Chyba że wyjdą dopiero przy naprawdę długotrwałym stosowaniu (tego bym nie chciał, szczególnie po renowacji), felgi myję zwykle raz w tygodniu.

dokładnie jak kolega wyżej podpowiada. Wymyj sobie te felgi porządnie, kup tester chociażby wosku FK1000p i nawoskuj. Po tym zabiegu będziesz sobie mógł kupić dowolną łagodną pianę do mycia aut np. Blink Active Foam Forest Berries za 25 zł za 1 litr i przy myciu raz w tygodniu felgi też będą czyste, a po kilku latach nie będą zniszczone jak po dimerze. Ja swoje nawoskowane felgi domywam równie dobrze proszkiem na bezdotyku i nie potrzebuje nic dodatkowego do felg.