Skocz do zawartości

Czym myjecie felgi ?

przemas22

Rekomendowane odpowiedzi

Ten samochod i te felgi to juz wspomnienie.

Nie dalo sie tego usunac tugą ani vampirkiem.Szorowalem szczoteczka do zebow, pedzlami, paznokciami, az starlem sobie do krwi.Nic to nie dało.Zostały naprawde delikatne plamki, ale przeszkadzały mi tak czy siak.Przez caly dzien od rana do wieczora nie dalem rady zrobić jednej felgi na 100% przez te plamki.Mimo, ze checi i cierpliwosci było sporo.

W takim razie co warto dokupic? tenzi alux, Nielsen - Aluminium Cleaner? Wazne jest dla mnie to zeby te produkty nie pozostawiały białych zacieków, w miejscu gdzie jest lakier bezbarwny.Blue gel ma taką siłe mimo, ze byl uzywany w temp ok 10stopni i splukiwany po chwili.

• 4 tygodnie później...

Przeczytalem spora czesc tematu wstecz, ale niestety nie natrafiłem na satysfakcjonująca mnie odpowiedz. Będę odszczurzał dzisiaj felgi szwagra, peugeot-owskie, ktore byly tylko myte powierzchownie, wiec wiecie co mnie czeka....... :wallbash::wallbash: W swoim arsenale podiadam ironx-a, prickbort-a oraz Espuma Revolution, wczoraj byla proba przy sterzeniu 1:8 Espumy i powiem szczerze ze czeka mnie ciezki dzien :/:/ Pytanie czy moge bezpiecznie zwiekszyc sterzenie jesli tak to jakie wartosci polecicie ?!?!

Bardzo dziekuje za ewentualne podpowiedzi

koledzy czy możecie polecić jakieś środki do wyczyszczenia tych felg?

kupiłem używane, od środka są dość mocno brudne, mogę użyć do wyczyszczenia środka APC NIELSEN?

Felgi posiadają drobne ryski, da się to czymś spolerować? na koniec jakiś wosk?

Najprawdopodobniej nigdy nie było z nimi nic robione. Proszę o poradę.

3478846e25b3c16dm.jpg

to jest chrom, czy polerowana aluminium?

Yahoo mozesz spróbować Nielsenem powinien ogarnać ale na porządnie to spryskal bym jakims iron off ja uzywam tego od SG daje rade. Mysle ze to polerowane alu. Co do rysek mysle ze mothers mag powinno bezproblemu ogarnac ale ja uzywalem jej tylko do koncowek wydechu.

• 1 miesiąc temu...
Właśnie sam kiedyś kupiłem blue gel i jestem zawiedziony..IronX póki co wygrywa ale cena..

lol. BG i IX to 2 różne produkty i akurat ten pierwszy jest bardzo dobry i świetnie spełnia swoje zadanie

Czy ktoś próbował środków SG

Shiny Garage EF Wheel Cleaner

Shiny Garage Monster Wheel Cleaner Gel

jak z wydajnością tego żelu bo tamto koncentrat ok ale czy tego żelu nie trzeba wywalić dużo na koła? Szukam ogólnie czegoś w miarę taniego do użytky codziennego bez usuwanie super zabrudzeń.

Shiny Garage EF Wheel Cleaner - mam, dobry jak na środek zasadowy.

Na co dzień użył bym valetpro bilberry - ładny zapach, skuteczny. Rozcieńcza się go 1:10.

Ewentualnie Tuga - tani i pH neutralne. A 2x więcej produktu niż valetpro.

• 3 tygodnie później...
Krążek kupiony u MX, sprawdzony i działa elegancko :-D na wkrętarkę i jazda!

Również zakupiłem u Pawła krążek jednak już po męczarniach z własnymi felgami. Musiałem zdjąć masee kleju po ciężarkach namęczyłem się starą kartą telefoniczną nie miłosiernie aby nie podrapać felg oraz zużyłem chyba z pół litra Pricka.

Powiedz bardzo łatwo schodzi klej za pomocą krążka ? kupiłem od razu w ciemno :D Na przyszłość ;)

Mam do Was pytanie. Amatorsko po wylaszczeniu felg położyłem sobie Coli46s . Niestety do ich domycia nie wystarcza mi szampon. Nawet jak robię to dwa razy w tygodniu bo tyle razy myje auto ręcznie.

Czy moglibyście polecić jakaś chemie po której ten wosk od razu nie umrze ? Temat czytałem, lecz w tych czasach widzę mało kto już kladzie woski na felgi.Głównie czytam o samych powłokach...

Pozdrawiam.

Ł.

lukasz87, Kładą ludzie woski, tylko się tak nie chwalą :D Co do mycia niestety albo dobrze myje albo jest bezpieczne dla wosków i ich nie rusza.

Colli nie jest mięczakiem więc chwile pożyje 8-) Jeśli myjesz dość często, to większość zabrudzeń sam szampon z wodą powinien dać radę na zabezpieczonej feldze. A okresowo umycie Ironem czy Tugą nie powinno też zdjąć wosku po 1 myciu ;)

No to kurde albo mam za słaby szampon i pianę, albo nie wiem ;) Bo nie jestem nigdy zadowolony po takim umyciu... Przyłożę się teraz bardziej ;) Tugi nie posiadam - nie zebrała tu dobrych opinii jak czytam. Z mocnej chemii to Tenzi En-jee, Dragona oraz kwas. Mogę raz na miesiąc, dwa ? Przelecieć Dragonem felgi jak i zaciski bo je również odświeżyłem przed sezonem im również szampon nie pomaga za bardzo.

Rozumiem, że i proszek na bez dotyku nie jest wskazany ?