whateverek Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 maya napisał/a: ... jest jakiś opryskiwacz który można dopompować kompresorem ? Podejrzewam, że każdy da się przerobić. Wystarczy założyć zaworek zwrotny, może od spryskiwaczy samochodowych i podłączyć sprężarkę przez niego ... najważniejsze co by nie rozsadziło bańki Ale to już chyba stracimy na mobilności. Po to jest opryskiwacz żeby go wziąć do bagażnika i śmignąć na myjnie. Jak ktoś ma gdzie się rozłożyć ze sprzętem to ma myjkę i pianownicę do niej.
maya Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 maya napisał/a: ... jest jakiś opryskiwacz który można dopompować kompresorem ? Podejrzewam, że każdy da się przerobić. Wystarczy założyć zaworek zwrotny, może od spryskiwaczy samochodowych i podłączyć sprężarkę przez niego ... najważniejsze co by nie rozsadziło bańki Ale to już chyba stracimy na mobilności. Po to jest opryskiwacz żeby go wziąć do bagażnika i śmignąć na myjnie. Jak ktoś ma gdzie się rozłożyć ze sprzętem to ma myjkę i pianownicę do niej. taką FM50 też weźmiesz na myjnię, dopompujesz kompresorem na myjni i masz zabawę
maestro00 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 Zawór do podłączenia kompresora ma chyba większość opryskiwaczy dostępna na rynku.
adii Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 Zawór potrzebny nie jest... mam taki duży opryskiwacz i napompowanie go to kilka sekund - ma dużą pompke a trzyma stałe ciśnienie natrysku do samego końca.
faraon3021 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 Zawór potrzebny nie jest... mam taki duży opryskiwacz i napompowanie go to kilka sekund - ma dużą pompke a trzyma stałe ciśnienie natrysku do samego końca. Zgadzam sie w 100% .Cztery ruchy tlokiem i jest cisnienie.A wole go dopompowac przy aucie niz gibac do kompresora
Swoop Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 A wole go dopompowac przy aucie niz gibac do kompresora zawsze możesz napompować przy kompresorze i później dogibać przy aucie
faraon3021 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2011 Kazdy moze miec to co lubi.Nawet grzebien z kalkulatorem. Jak dla mnie im mniej do popsucia tym lepiej.
Lukas G Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 A co do zaworka... jesli juz komus zalezy mozna wlozyc poprostu wentylek taki jak mamy w kolach samochodu Dopompowac mozna zawsze i wszedzie recznie a jak ktos ma ochote to z kompresora czy nawet kola zapasowego.
adii Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 Próbowałem przerobić duży 5l opryskiwacz , 2 dziurki w rurce, filc na sam koniec i jedyne co to mleczko wyszło
prezes99 Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 Ja znalazłem jakiegoś starszego kwazara 1,5 l w domu (taka pomarańczowa butelka) i zrobiłem roztwór tak na oko. Po przeczytaniu wiekszości tekstów w tym temacie i byly propozycje zeby zrobic dziurke w rurce doprowadzajacej ciecz no i starałem się wcisnąć filc. Ale na standardowej koncówce z dziurka na końcu opryskiwacza nie udało się udać piany. W czym moze byc problem? Konieczna jest koncówka spieniająca? I jeżeli tak to czy jezeli kupie np koncówkę spieniajaca do marolexa to wejda do mojego (gwint jest taki sam?) Pozdrawiam
faraon3021 Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 starałem się wcisnąć filc. Az sie boje zapytac gdzie go wciskales Nie potrzebujesz koncowki spieniajacej tylko herbicydowa zeby piana szla szerokim i plaskim strumieniem Zeby nie odpisywac kazdemu osobno na PW odpowiem jeszcze raz w temacie najklarowniej jak potrafie Sprawca zamieszania Marolex master 1500 plus Uploaded with ImageShack.us Zeby dostarczyc do dyszy powietrze wypalamy w rurce doprowadzajacej ciecz jeden otworek(w jednej sciance)szpilka krawiecka lub czyms podobnej grubosci. Uploaded with ImageShack.us Na wysokosci pokazanej na zdjeciu(ok 1 cm od gory) Uploaded with ImageShack.us Koncowka spieniajaca powstala z filcow z Glorii FM10 i niebieskiej koncowki herbicydowej Marolex. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Ilosc filcow jest zalezna od rodzaju i stezenia roztworu ktory ma byc spieniony. Opryskiwacz to 35,67 np tu http://marolex.pl/sklep/product_info.ph ... cts_id=118 Koncowki herbicydowe np tu za 17,22 http://marolex.pl/sklep/product_info.ph ... cts_id=120 i filce np tutaj za 14,90 http://www.sklep.polishangel.pl/index.p ... -fm50.html Calosc za 67,79 i taki efekt Wszystkie zmiany sa odwracalne tzn po wyjeciu filcow i obroceniu rurki mamy "zwykly" w pelni sprawny opryskiwacz. Powodzenia
kamilgt Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 super, jak dojdzie marolex to od razu biorę się za przeróbkę dzięki!
Marco Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 faraon3021, robiłem dzisiaj próby ze swoim. Coś tam wyszło ,jutro będę testował na aucie. Jedyna różnica to ze nie mam filców oryginalnych z Glorii i władowałem kawałek wkładki filcowej od butów( półtora jej grubości) oraz w ten otwór który jest w końcówce herbicydowej głębokości ok 0,5cm wcisnąłem 3 szt "filców" oderwanych od zmywaków kuchennych (ta ostra strona) które najbardziej mi przypominają ten materiał stosowany w glorii. Żeby zmieścić ten kawałek wkładki pomiędzy końcówkę ,a oring włożyłem kawałek tulejki plastikowej dobranej do średnicy otworu w nakrętce. I w niej jest usadowiony filtr. Jej grubość to jakieś 3-4 mm. Używałem PH neutral snow foam by SCS -75ml na 2l wody.
faraon3021 Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 To ostatecznie ile masz tych filcow??
Marco Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 Te ze zmywaków są cienkie -3szt, no i z wkładki jakieś 0,5cm.
faraon3021 Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 Troche tego duzo ale jesli dziala to czemu nie Daj jakis filmik jak to wygladalo w akcji
Marco Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2011 Daj jakis filmik Mi się chce pitolic. Jakieś zdjęcie jutro trzasnę.
fireman Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Pod natchnieniem Marco też próbowałem ze zmywaka kuchennego tą ostrą część, wyciąłem upychałem i czasem 2oringi musiałem kłaść, żeby przy pompowaniu nie schodziło ciśnienie przez ten część do której dokręcamy końcówkę, ale chyba to za gęste jest bo wcale nie chciało pryskać ładnie szeroko i daleko tylko na 20cm pluło. Trzeba inne filce szukać, albo skusić się na te z glorii. A nawiązując do zdjęc faraon3021, w końcówce opryskiwacza czerwona część jest pusta? Bo u mnie to tak wygląda:
prezes99 Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Posiadam taki opryskiwacz http://www.leroymerlin.pl/produkty/opry ... 56399.html I takie końcówki do tego opryskiwacza nie pasują http://www.leroymerlin.pl/produkty/komp ... 64403.html Jest inny gwint. Macie jakieś propozycje?
BiLu Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Macie jakieś propozycje? http://sklep.kwazar.com.pl/?prod=97&cat=21
adii Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 prezes99, Cały ten wątek tyczy sie zabaw w patenty więc próbuj taśma redukcje może wkleić ...
faraon3021 Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 A nawiązując do zdjęc faraon3021, w końcówce opryskiwacza czerwona część jest pusta? Bo u mnie to tak wygląda: Nie jest pusta tylko ten bialy sztyft jest glebiej schowany Marolex zostal poprawiony Dostal grubsza rurke,dwa wypalone otworki i o kilka kropli wiecej chemii Piana jest suchsza,drobniejsza i wolniej splywa. Niestety nie bardzo sobie radze z duzym Marolexem Nie potrafie go zmusic zeby psikal jednolitym strumieniem Mam albo ciecz albo powietrze i tak na przemian
faraon3021 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2011 Odgrzeje troche temat bo cos przycichlo Ma ktos moze pomysl co zrobic zeby piana byla bardziej jednolita . Opryskiwacz Marolex Industry 12
kamilgt Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2011 dlaczego moj marolex sam psika Oo???
Rekomendowane odpowiedzi