Jump to content

pianownica za... 18PLN :)

Recommended Posts

Posted

Zainspirowany Glorią zapragnąłem mieć pianownicę..., ale gloria kosztuje troszkę, więc postanowiłem wydać 10% i pokombinować.

Efekt:

zdjcie0321b.jpg

Uploaded with ImageShack.us

zdjcie0322s.jpg

zdjcie0326f.jpg

Wiem, wiem- glorią to nigdy nie będzie, ale pianka jest...

Muszę jeszcze trochę poprawić konstrukcję i wykonać kilka testów, ale piana mi się skończyła, a testowanie żelem

pod prysznic to nie to samo. :evil:

• Replies 521
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

uki, Jak za 18 zł to daje radę :-]

Proszę o przepis bo sam taki opryskiwacz posiadam :D

Posted

no właśnie, szukając Marolexa widziałem podobny albo ten sam firmy FLO za 16.90zł 1.5L i zastanawiam się czy na początek by styknął. Na Glorię to mnie nie stać :/

Także jakbyś mógł napisać w jaki sposób osiągnąłeś efekty to nie tylko ja będę Ci wdzięczny. ;)

Posted

pomyśl jeszcze w jaki sposób wykombinować, aby nie pianowało to punktowo tylko rozpylało całą płaszczyzną, bo w takim wydaniu pianować mozna chyba tylko felgę.

Posted

Cierpliwości.

Jak wrócę z urlopu testów i kombinowania ciąg dalszy:)

ja opryskiwacz kupiłem za 18pln w leroy merlin- 2l. reszta to jakieś stare rurki wężyki i kawałek patyczka od lizaka:)

Cały myk w tym żeby spryskiwacz zasysał roztwór piany wraz z powietrzem.

Dalej gotową już pianę trzeba jakoś ukierunkować- i w tym kierunku toczyć się będą dalsze prace

Posted

uki, nie wymyślaj - już to wymyślono ;) Skopiuj rozwiązanie z GLORII FM10 i gotowe.

Posted

nie wiem jak gloria jest zbudowana. to co zrobiłem do tej pory to metoda prób i błędów + odrobina fizyki

Posted
uki, nie wymyślaj - już to wymyślono ;) Skopiuj rozwiązanie z GLORII FM10 i gotowe.

Co jest w Glorii, jakieś sitko może ?

Posted

można kupić same filce, ale ktoś już je podmieniał w jakichś kwazarach i niestety to nie to, dlatego zakupiłem glorię - choć dla mnie na passata jest za mała :(

m911 :kox:

Posted

m911, A jak z kątem rozpylenia? :/ Całego auta raczej pokryc tym nie idzie....

Posted

koncowke znajomy tokarz mi dorobi i mysle ze bedzie dobrze, a nie robilem tego zeby pokrywac cale auto

jak dopracuje dam instrukcje jak to zrobilem :)

Posted

Pełny szacunek..

Mam w garażu własnie taki sam egzemplarz opryskiwacza który się trochę kurzył :-] - już wiem jakie będzie jego zastosowanie :evil:

Posted

ja zrobiłem to w ten sposób, że naciąłem w górnej części rurkę ssącą. Nacięcia zrobiłem nożykiem wzdłuż rurki. pod nacięciami przeciąłem rurkę i złączyłem ją za pomocą kawałka patyczka po lizaku, co dało małą zwężkę. po napompowaniu spryskiwacza do produkcji piany wykorzystywane jest powietrze z nad cieczy. do dyszy dostaje się już gotowa piana. Dyszę trzeba jeszcze jakoś wymyślić i zrobić, ale czasu brak...

zdjęcia zrobię i wrzucę- spryskiwaczo-pianownica znajduje się kilka km ode mnie.

Wadą tego urządzenia niewątpliwie jest pompka. Trzeba się będzie sporo napompować, żeby spryskać całe auto.

Posted
Dyszę trzeba jeszcze jakoś wymyślić i zrobić, ale czasu brak...

Spryskiwacz do szyb robiacy mgielke (chodzi mi o ten samochodowy co zazwyczaj na masce siedzi)? :)

• 2 weeks later...