Mir540t Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2017 [ref]Mir540t[/ref], wasza rozmowa może być przyczynkiem do bardzo ciekawej dyskusji. Tylko jedna uwaga: może trochę mniej jadu i inwektyw (vide np cebulaki czy druciarstwo).Mam pytanie: wiele ale to bardzo wiele osób na forum uważa, że wosk np. taki Fusso znacznie lepiej leży na lakierze wymytym IPA niż na cleanerze. Jaka jest Twoja [ref]Mir540t[/ref] opinia ? Wiele osób, w tym ja, pod Fusso stosuje Duragloss 652. Woski jak Fusso, Collinite, FK1000P wymagają jałowej powierzchni, dlatego nie może być pierwszy lepszy cleaner (np. Dodo Juice Lime Prime Lite kompletnie odpada) z olejkami, bo trwałość będzie niska. Cleaner musi zostawiać jałową powierzchnię i taką właśnie pozostawia DG 652. Jak ktoś ma taką potrzebę, to w takim przypadku może użyć IPA. Aby zakończyć dyskusję proponuję przeczytać podwieszony temat o IPA założony przez administratora, w którym jasno jest napisane, że IPA nie oczyszcza lakieru i nie jest cleanerem: viewtopic.php?t=9479
Ipkol Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Rozumiem, że takim cleanerem jest też dedykowany Softa. Skoro zrobili dedykowany to chyba taki jak trzeba, przynajmniej powinni : )
zawisza Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2017 czyli przy woskach naturalnych np nattys red, nałożenie go na cleaner da teoretycznie lepszy wygląd i wytrzymałość? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
KapselK Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2017 707155 (np. Dodo Juice Lime Prime Lite kompletnie odpada) No nie wiem, mi Collinite trzymał jak zły w zimę ponad 4 miesiące.
Eidos71 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2017 [ref]Mir540t[/ref] - w temacie, na który się powołujesz i którego link podałeś link podałeś, napisane jest wyraźnie: "aspektem gdzie IPA dorównuje cleanerowi jest usuwanie oleików po pastach i odtłuszczanie powierzchni". Jeżeli to nie jest tożsame z chemicznym oczyszczeniem powierzchni lakieru (oczywiście nie porównywalnym do działania cleanera, który oczyszcza powierzchnię chemicznie i mechanicznie - zwłaszcza ścierny), to wybacz, ale któryś z nas nie rozumie pisanego języka polskiego. Acha - i dobrze zauważył Ipkol - trochę delikatniej z wypowiedziami z Twojej strony, bo jad w wypowiedziach nie spowoduje, że zostaniesz fachowcem detailingu.
zmstr Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Przetnę tą ciekawą dyskusję o ipie zapytaniem o cleaner. Jako, że lubię testować za każdym razem coś nowego postanowiłem zakupić SG Pure Paint Cleaner i zbyt dużo informacji na forum o nim nie znalazłem, ale zaryzykowałem zakup. Używał ktoś z Was go, by wyrazić o nim konkretne zdanie? Nie spodziewam się szału za te pieniądze, ale zobaczymy. Na niego będę kładł Soft99 Pearl & Metallic Soft Wax.
Mir540t Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2017 [ref]Mir540t[/ref] - w temacie, na który się powołujesz i którego link podałeś link podałeś, napisane jest wyraźnie: "aspektem gdzie IPA dorównuje cleanerowi jest usuwanie oleików po pastach i odtłuszczanie powierzchni". Jeżeli to nie jest tożsame z chemicznym oczyszczeniem powierzchni lakieru (oczywiście nie porównywalnym do działania cleanera, który oczyszcza powierzchnię chemicznie i mechanicznie - zwłaszcza ścierny), to wybacz, ale któryś z nas nie rozumie pisanego języka polskiego. Z nas dwóch to Ty masz problem z rozumieniem języka polskiego. Zajrzyj raz jeszcze do tematu o IPA, doczytaj dalszą część i przyznaj w końcu, że napisałeś głupotę. To dalsza część cytatu IPA również NIE usunie takich zabrudzeń jak utleniony lakier , soki z drzew etc. Jedynym aspektem gdzie IPA dorównuje cleanerowi jest usuwanie oleików po pastach i odtłuszczanie powierzchni . To był i jest główny powód dla którego używamy IPA - odtluszczanie, a nie oczyszczanie. Nie są to pojęcia tożsame. Ty napisałeś wyraźnie IPA jedynie oczyszcza chemicznie lakier Jak nie rozróżniasz słów "odtłuszczać" a "oczyszczać" to zajrzyj do słownika. Z mojej strony koniec OT. Szkoda mi czasu na twardogłowych, którzy nawet nie potrafią przyznać się do błędu.
Eidos71 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2017 [ref]Mir540t[/ref] - przeczytaj uważnie mojego posta w tym temacie (posta, na którym "zawiesiłeś" swoją dyskusję) i wtedy kontynuujmy na PW dyskusję o tym, kto jest "twardogłowy" A tymczasem - kończę bezsensowny spór, bo posypią się owocki.
wiggly Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2017 Czołem! Pytanko - co pod DG 601+105? Do tej pory używałem DG 101 i daje radę, ale może znalazło by się coś ciekawszego pod ten konkretny mix?
Michal21071984 Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2017 Jaki bedzie dobry cleaner/glaze pod fusso authentic? Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
ghost Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2017 Jaki bedzie dobry cleaner/glaze pod fusso authentic? fusso i authentic to 2 różne produkty, pierwszy syntetyk na fluorkach żywicy a kolejny naturalna carnauba jak masz dobrze przygotowaną powierzchnię to bez cleanera, na jałowy lakier a jeżeli czujesz nieodpartą potrzebę lub chcesz pomaskować niedoskonałości i rysy to dedykowany micro liquid, ewentualnie cherry lub srp ale jakichś diametralnych różnic w wet looku sie nie spodziewaj, authentic sam w sobie robi robotę
Wojtek1990 Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2017 Potrzebuje cleaner pod wosk Colinite 476. Z tego czy wyczytałem na forum, pod ten wosk i tak najlepiej cleaner wymyć IPĄ. I tu rodzi się moje pytanie. Czy warto pchać się w drogi produkt, np. Colinite 840, czy raczej kupić coś tańszego np. Shiny Garage Paint Cleaner? Dodam, że nie potrzebuje ściernego ani 'maskującego' produktu, bo na moim srebrnym lakierze nie widać hologramów, a nie jestem z tych co oglądają lakier pod latarką
henio Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2017 Shiny Garage Paint Cleaner użyłem parę dni temu właśnie pod Colinite 476 (+ przetarcie IPA po cleaner). Dla mnie rezultat był mocno zadowalający. Nawet nie sądziłem, że tak poprawi to stan lakieru. Niestety nie mam porównania, gdyż to był mój pierwszy użyty cleaner. Robiłem to na niebieskim lakierze Peugeota 307.
Wojtek1990 Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2017 Może dodam jeszcze, że zależy mi przede wszystkim na zabezpieczeniu lakieru niż szeroko pojętym look'u. Tera jak tak patrzę to cleaner Colinite 840 nie wychodzi wcale tak drogo. Butla to dobre 473ml więc jest tylko lekko drożej niż Shiny Garage Paint Cleaner. BTW. U mnie też Peugeot 307
Grzechu23 Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2017 U siebie również będę kładł pierwszy raz colliente 476 i podobnie myślałem żeby użyć cleanera od Shiny Garage lub DODO JUICE Lime Prime. Oba chyba podobne jakościowo.
wifi944 Opublikowano 12 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2017 Używał ktoś CarChem Pre Wax Cleaner jak wypada w stosunku do dodo lub good stuff rhino? Jak maskowanie look I dobrze wiąże się z woskiem ? :-P
Adek1 Opublikowano 12 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2017 Chyba już na forum ktoś to pisał, ale mogę potwierdzić, że pod Colli 476 pasuje Angel Wax Perfect Polish, to zgrany duet
Dystrybutor e36ace Opublikowano 13 Maja 2017 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2017 Pre wax to cleaner który dogaduje siępraktycznie z każdym woskiem czy sealantem. Mocno podbija wygląd szczególnie na ciemnych/czarnych lakierach. Spore przyciemnienie i niesamowita śliskość lakieru. Być może w waszych oczach nie jestem obiektywny, jednak ryzykując ok 20zł za 100ml przekonacie się sami
kedar Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2017 [ref=#663399]e36ace[/ref], ja właśnie zaryzykowałem i poleciłem dwóm kolegom do czarnego lakieru - testerki. Chyba sobie też kupię. Obydwoje położą na to FK.
wifi944 Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2017 kupiłem 100 ml teraz mam dodo ale ponad 70 zł za 250 ml to lepiej to wychodzi tym bardziej że jak piszecie że jest spoko
Dystrybutor e36ace Opublikowano 16 Maja 2017 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2017 Produkt jest porównywalny z Dodo, trochę bardziej podbija look no i jest tańszy i to znacznie. Rabat forumowy na produkt 6% u np Bestseller.pl
wifi944 Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2017 Produkt jest porównywalny z Dodo, trochę bardziej podbija look no i jest tańszy i to znacznie. Rabat forumowy na produkt 6% u np Bestseller.pl tam tez kupiłem bo przy okazji czegoś innego to wpadło bestseller zawsze na propsie
Moderator BiałyGTi Opublikowano 20 Maja 2017 Moderator Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2017 Produkt jest porównywalny z Dodo, trochę bardziej podbija look no i jest tańszy i to znacznie. Rabat forumowy na produkt 6% u np Bestseller.pl Co lepiej CarChem Cleansing Polish Czy Car Chem ChemCoat Pre Wax Cleaner Lakier po korekcie. Co lepsze i czym sie roznia ??
David Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2017 Witam. Trochę poczytałem na forum. Większość cleanerów zawiera olejki, których woski collinite nie lubią. Jak dodo czy car chem. Dobry cleaner bez dodatków ściernych i olejków to collinite 840 pre wax, tylko część osób go poleca, a część twierdzi, że jest za silny na obecne lakiery. Jak to z nim jest? Ktoś wie czy on coś robi z lakierem? Rysuje, uszkadza czy rozpuszcza?
Rekomendowane odpowiedzi