Skocz do zawartości

Jaki wosk na zimę ?

Big

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator

Wszyscy zachwycają się Soft99 Fusso a nikt nie chwali/dostrzega The King Of Gloss. Mam na aucie i wg mnie jest super. Pięknie szkli lakier, wodę odpycha praktycznie niezmiennie od października. Lakier bez korekty i jakiegoś specjalnego przygotowania. POLECAM!

• Administrator

Nie było żadnego cleanera.

Mam wersję do ciemnych lakierów bo mam czarne auta.

Water Block jak na razie jest fajny ale alpikowałem go dwa tyg temu więc nie ma co się podniecać natomiast mirror shine, efekt po aplikacji wymiatał ale trwałość dużo gorsza niż King Of Gloss

• 4 tygodnie później...
Jesli chodzi o trwałośc,odpychanie wody,szklistość i odpychanie kurzu to w co lepiej zainwestować w KK1000P czy Fusso?

Mam FK i jakoś nie chce ze mną współpracować teraz planuje kupić Fusso może z nim mi się uda złapać kontakt :D a tak to myślę że oba raczej na jednym poziomie i swoją rolę spełniają, czytaj bo jest w cholerę o tym

Też mam FK i jakoś nie jestem pewien czy on dalej jest na aucie od listopada.Po paru tygodniach od nałożenia nic już nie kropelkowało.Czy to oznacza,że go tam już nie było?Przez zimę wspomagałem go Sonaxem BSD.Po aplikacji auto fajnie kropelkuje,ale czy FK jest jeszcze pod nim....?

Po drugie moim zdaniem FK przyciaga kurz.Chyba,ze coś zawaliłem.Dlatego pytam o jakąś alternatywę.

Mam na oku jeszcze taki zestaw z Duraglossa:

DG #652+DG #601 i na koniec DG #111.

Podobno też trwały i dość fajnie odpycha kurz.Zaletą są testery.

Co myślicie?

FK Hi Temp to jeden z lepszych tanich sealantów.Wymaga jednak staranności przy aplikacji. jesli kilka tygodni po nałożeniu nie masz kropelek to żle go nałożyłeś.Zdziwiony jestem przyciaganiem kurzu przez Fk. napisz może w jaki sposób aplikowałeś Hi temp.

Mycie,osuszanie DG#561(tylko to miałem) i FK1000

Ale na masce samochodu słuzbowego zrobiłem test.Na jednej połowie przed połozeniem FK powierzchnię wyczyściłem DG#652,a na drugiej tylko IPA.Efekt podobny jak opisywałem wcześniej.

Jeśli chodzi oróżnicę wizualne to lakier po IPIE bardziej jakiś tępy.Poza tym wytrzymałośc podobna.

Ja i kilku znajomych bardzo chwalimy sobie ten wosk. Do tego stopnia,że po okresie testów każdy kupił sobie dużą puszkę.Nakładaliśmy go na auta pod koniec pazdziernika,w te bardzo ciepłe dni. Auta-czarne,szare,żółte. Po dokładnym umyciu bardzo dokładne odtłuszczenie zmywaczem do silikonu,auta w słońcu dokładnie wysuszone. Wszystko robiliśmy pod chmurą,na osiedlowym parkingu.Nakładalismy po 3 warstwy. Po nałożeniu każdej daliśmy woskowi popracować.Czyli nie było polewania wodą,quik detailerem. Wosk musi zrobić to,co do niego należy czyli dobrze sie utwardzić. Odstęp między kolejną warstwą wynosił 24-48 godzin.W zimie wspomagany jest quik detailerem FK 425. I to wszystko. To połączenie na tych autach wygląda świetnie,daje to, o co nam chodzi. Mokry,ostry błysk i dużą śliskość. W zimie lakier zapchał się brudem,wystarczyło autka wymyć i wspomóc quik detailerem. Reasumując. Podłoże pod ten wosk musi być dokładnie odtłuszczone i suche a on sam musi mieć czas na utwardzenie. I to wszystko czego potrzebuje. Nadal uważam,że jest to bardzo dobry i trwały produkt.

• 2 tygodnie później...

Witam.Auto cały czas pod chmurką. Zależy mi na trwałym wosku który posiada również walory estetyczne więc tutaj w grę wchodzi chyba wosk naturalny.Najlepiej taki do którego nie przylega szybko brud i kurz.Czy Zymol titanium będzie tutaj kompromisem ? Czy może ktoś poleci coś innego?

• 5 miesięcy temu...

Który wosk dłużej polezy z Duragloss 652,..

Collinite 476s, Finish kare 1000P czy fusso coat 12 months do Ciemnych lakierów, kolor czarny...I Która pucha starczy na dłużej?

Dodane po 20 minutach 43 sekundach:

Re: Jaki wosk na zimę ?

FK juz miałem :-) ale mała puszkę :-) teraz szukam czegoś wiekszej puszczce?

Który wosk dłużej polezy z Duragloss 652,..

Collinite 476s, Finish kare 1000P czy fusso coat 12 months do Ciemnych lakierów, kolor czarny...I Która pucha starczy na dłużej?

Dodane po 20 minutach 43 sekundach:

Re: Jaki wosk na zimę ?

FK juz miałem :-) ale mała puszkę :-) teraz szukam czegoś wiekszej puszczce?

hmm śmiało spróbuj Fusso coat 12 months :good: nie będziesz zawiedziony, z tym że kurz lekko również będzie przyciągał, podobnie ma się sytuacją przy Collinite, a nawet napisałbym, że więcej ;)

Na forum jest wiele opinii jak i testów obydwóch wosków :good: