Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
bUrn, porównywałeś wyniki osiągnięte przy pomocy PB Velvet Smooth Glass z innymi mikrofibrami do szyb, waflowymi i tymi cienkimi?

Porównywałem do zwykłych mikrofibr i tych marketowych do szyb. PB bije je na głowę. Z typowo waflowymi nie miałem jeszcze okazji pracować i nie wiem czy jest sens skoro PB ogarnia na tip top :)

Nie przepadam za waflowymi ręcznikami do osuszania, więc nie wiem czy te do szyb będą lepsze.

W dodatku ta MF z PB kosztuje 10-15zł więc stosunek cena/jakość jak dla mnie rewelacja.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Używał ktoś może pianki Presta Ammonia-Free Glass Cleaner?

Ewentualnie do czyszczenia szyb co z tego będzie lepsze:

Chemical Guys Window Clean czy 4Nano GS?

Opublikowano

Używałem CG wc. i 4nano GS. Polecam obydwa środki fajnie sie nimi pracuje. 4Nano wychodzi bardziej ekonomicznie gdyż można go bardziej rozcieńczyć. Grunt to dobra mikrofibra ;)

Opublikowano
Czy używał ktoś fibry do szyb z Lidla ? Mam problem z doczyszczeniem szyb Shiny Garage Perfect Glass Cleaner...

Pytanie czy to wina fibry czy błędna technika. Miałem dokładnie to samo przy użyciu SG i firmowej fibry. Zmieniłem technikę - przecieram zwykłym ręcznikiem papierowym a kończę fibrą. Efekt rewelacyjny - brak smug itd.

Opublikowano
czy shinny garage glass cleaner jest przez was polecany???? jest to dobry produkt??? nie pozostawia smug???

Parę razy już nim ogarniałem szyby i jak dla mnie jest ok ;). Stosuję go naprzemiennie z najtańszą szmatką do szyb lub jedną z tańszych zwykłych mikrofibr i smug nie widać.

Opublikowano

Jak lubię kosmetyki Shiny Garage, tak muszę stwierdzić, że ten płyn do szyb zostawia mi smugi czyszcząc papierowymi ręcznikami mimo tego, że szyba była przetarta IPA. Wczoraj kupiłem w Lidlu fibry do szyb więc spróbuję jak to działa pod fibrą. Miałem wcześniej preparat Nielsena i nie było z nim problemu myjąc szyby ręcznikami papierowymi, Shiny się najzwyczajniej z nimi nie lubi...

Jak nie da rady to rozpieczętuję buteleczkę z mleczkiem do szyb Auto Glym CGP

Opublikowano
Jak lubię kosmetyki Shiny Garage, tak muszę stwierdzić, że ten płyn do szyb zostawia mi smugi czyszcząc papierowymi ręcznikami mimo tego, że szyba była przetarta IPA. Wczoraj kupiłem w Lidlu fibry do szyb więc spróbuję jak to działa pod fibrą. Miałem wcześniej preparat Nielsena i nie było z nim problemu myjąc szyby ręcznikami papierowymi, Shiny się najzwyczajniej z nimi nie lubi...

jakbyś mogl to proszę o szybką odpowiedź pozdrawiam.

Opublikowano
kupiłem dzisiaj te ściereczki w pepco z 8 zł... co o nich myślicie???

ta biala do szyb zajebista , mam taka z kerfura i praktycznie bez zadnego plynu przy mokrych szybach po myciu jak wycierasz robisz fabryke :good:;) co do reszty fibr wypowiadac sie nie bede ale z podobnego zestawu z kerfura mam do wytarcia plastikow wnek oraz wlasnie szyb. do auta kupilem za 25 cz 30 zl recznik z mf w sklepie internetowym z forum i lepszego nie trzeba jest zaje...

Opublikowano

Ja aktualnie używam Koch Chemie Speed Glass Cleaner i w mojej opinii jest to najlepszy produkt do szyb z jakim się do tej pory spotkałem... Jest faktycznie szybki i ładnie doczyszcza szybę, dość szybko odparowywuje. Ładnie rozpuszcza rozbite robactwo, soki z drzew z przedniej szyby oraz z lamp. Jak nie chcę żeby został rozpylony przypadkowo na inne elementy aplikuję go na MF i w ten sposób również spisuje się świetnie.

Butelka o pojemności 750ml w cenie ok 40 złotych to może nie najtańsza opcja ale płyn jest dość wydajny, używa się go zdecydowanie mniej niż marketowych produktów.

Taki filmik znalazłem:

Opublikowano

jakbyś mogl to proszę o szybką odpowiedź pozdrawiam.

Pod fibrą chyba lepiej się sprawdził Shiny Garage, smug nie ma

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie który środek wybrać. Jest jakaś różnica oprócz ceny? który lepiej czyści szybę i jakoś zabezpiecza.

pozdrawiam

Opublikowano

Żaden nie zabezpiecza. Ja polecam CGP bo jest bajecznie prosty w użytkowaniu, nawet w pełnym słońcu nie sprawia żadnych problemów.

Opublikowano

Mam oba i rzeczywiście CGP jest rzadszy, ciut łatwiejszy w użyciu - łatwiej się go dociera. Dodatkowo zapobiega parowaniu szyb, więc chyba jest bardziej atrakcyjną opcją.

Opublikowano

Potrzebuje czegość od mycia szyb w środku. Niestety zwykły płyn do szyb zawsze zostawi jakieś smugi lub brud.

Który z tych preparatów będzie najlepszy do czyszczenia szyb we wnętrzu ?

ValetPRO Glass Cleaner

POORBOY'S WORLD Glass Cleaner

AngelWax VISION Glass Cleaner

AUTOGLYM FAST GLASS

AUTOGLYM CAR GLASS POLISH

WURTH Aktywna pianka do mycia szyb

Opublikowano

Meguiars glass cleaner jest calkiem w porządku, zarowno koncentrat i gotowy plyn maja super zapach.Fajnie sie nim myje szyby, raczej nie pozostawia smug jesli pracujesz z czysta i odpowiednia mikrofibrą.

Opublikowano

Meguiars Glass Cleaner Concentrate, było już pisane przez wiele osób. Świetnie rozpuszcza i usuwa brud. Jak w przypadku większości płynów do szyb, dobrze jest po spryskaniu zostawić go na chwilę na szybie aby dać mu podziałać. Jedną fibrą ściągamy brud, szyba pozostaje wilgotna, wtedy poprawiamy drugą suchą mikrofibrą. Zero smug i zapach poezja. Cena - 3,10 zł (trzy złote dziesięć groszy) za 1L gotowego produktu. Nawet w biedronce nie kupisz tak tanio, jakości nawet nie ma sensu porównywać.