Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzę że osoba młoda stażem więc poinformuję, że ameryki nie odkryłeś bo o tych "urządzeniach" była mowa odkąd forum ruszyło i nie pamiętam od jak dawna, ja kupiłem na początku zeszłego roku, ma ją MrCleaner: http://www.mrcleaner.pl/wind-shield-myj ... p1108.html

Zresztą jest to narzędzie (różnie wykonane i z różnych materiałów) używane chyba przez większość detailerów na całym świecie, po prostu ułatwia życie :P

Opublikowano

Aro_77 - a czy ja twierdzę, że odkryłem Hamerykę? O tym (lub podobnym) urządzeniu czytałem zaraz na początku kiedy się zarejestrowałem na tutejszym forum. Urządzenie to zakupiłem tylko dlatego, że trafiłem na nie tu na miejscu we Wrocławiu a pośrednio także dlatego, że posiadałem już o tym jakąś wcześniejszą wiedzę...

Poza tym mój post miał charakter informacyjny, że jeśli ktoś szuka takiej myjki to może ją kupić na miejscu w swoim mieście o ile ma w nim Norauto.

Pzdr.

Opublikowano

Tłuste plamy najpierw traktuję denaturatem i papierowym ręcznikiem, bo tanio i skutecznie. Potem AutoGlym Fast Glass i mikrofibra. Jestem bardzo zadowolony z efektu, żadnych smug plam i woda ładnie spływa. Stosuję go w środku i na zewnątrz. Muszę sprawić sobie taką myjkę o której piszą Manolito77 i aro_77, bo rąk mi brakuje :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja szyby myję tylko przy okazji mycia całości i robię to tak:

część zewnętrzną czyszczę preparatem sonaxa do polerowania szyb (super środek za tą cenę) tylko, że robię nieco inaczej niż jest w instrukcji a mianowicie:

nakładam cienką warstwę na całą szybę (tak jak wosk) a potem poleruję !suchą! fibrą a dopiero na końcu wilgotną (zwilżoną wodą destylowaną) i mamy szybę lusterko, a do wewnątrz stosuję Chemical Guys window cleaner efekt nieco gorszy ale łatwiej się pracuje bo nie pyli no i przedniej szyby (od wewnątrz) praktycznie nie da się zrobić tym sonaxem

Opublikowano

Polecam Duragloss Nu-Glass. Znakomite ''mleczko'' które rozcieramy na szybie (parę kropel) i po chwili wycieramy (polerujemy) do sucha. Efekt gwarantowany. :good:

Opublikowano
Ja dzisiaj czyściłem szyby właśnie AG CGP. Idealnie nadaje się do tego czarna strona tricolora. Na cały samochód zużyłem 6-8 kropel wielkości ziarna groszku.

Właśnie wyczyściłem swoje szyby AG CGP. Po dwie krople na żółty aplikator gąbkowy i rewelacji nie widzę. Obraz przez przednią szybę i tak jest mniej wyraźny niż przez boczne czy tylną. Obwódka po naklejce na szybie została, nadal widoczne jest pole wycieraczek. Może to już urok starej szyby, a może zła aplikacja, a może zbyt duże oczekiwania w stosunku do tego preparatu?! :o Chyba spróbuję jeszcze raz czarną stroną tricolora, ale to za jakiś czas.

Opublikowano

kedar, Chyba za dużo oczekujesz, bo CGP jest mocy ale bez przesady. Nie ma opcji, żeby ruszył głębokie zarysowania jak ślad po wycieraczce. Kwasy z drzew, stare zacieki owszem. Dziwi mnie tylko, że obwódki po naklejce Ci nie ruszyło. U mnie schodzi bardzo łatwo.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja dzisiaj czyściłem szyby właśnie AG CGP. Idealnie nadaje się do tego czarna strona tricolora. Na cały samochód zużyłem 6-8 kropel wielkości ziarna groszku.

Właśnie wyczyściłem swoje szyby AG CGP. Po dwie krople na żółty aplikator gąbkowy i rewelacji nie widzę. Obraz przez przednią szybę i tak jest mniej wyraźny niż przez boczne czy tylną. Obwódka po naklejce na szybie została, nadal widoczne jest pole wycieraczek. Może to już urok starej szyby, a może zła aplikacja, a może zbyt duże oczekiwania w stosunku do tego preparatu?! :o Chyba spróbuję jeszcze raz czarną stroną tricolora, ale to za jakiś czas.

Wiesz, na żadną inną szybą niż przednia nie oddziałuje tyle czynników. Poza tym, często zdarza się, że wszystkie szyby są ułożone pionowo a przednia ukośnie, co również potęguje różne sytuacje jak np. osiadanie i odprowadzanie wody, kurzu. U siebie mam strasznie skatowaną przednią szybę wycieraczkami-pracuję w cementowni i szczególnie w okresie jesiennym zmywam wycieraczkami nawet nie wilgoć z cementem z przedniej szyby a cement z wilgocią. Oczywiście CGP nie tyka tych rys w najmniejszym stopniu ale też i nie od tego jest. Uważam, że pod względem cena/jakość jest to najlepszy dostępny na rynku środek. Czyści rewelacyjnie, jest bardzo wydajny i do tego całkiem zgrabnie odprowadza wodę. Polecam jak najbardziej.

Opublikowano

Ja do szyb polecam PB PP2, w swoim poprzednim aucie, zresztą 12 letnim, szyby zewnątrz i wewnątrz potraktowałem filcem i PP2. Efekt szkoda płynu do szyb i machania fibrą, papierem etc. Wiadomo PP2 potrzebuje temperatury więc trzeba kręcić. Później zapodałem z zewnątrz FK1000HP i efekt był taki, że osoby które na co dzień jeżdżą tym autem myślały, że szyby są otworzone. Wycieraczki zaczęły pracować bezszelestnie. Także polecam.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj miałem okazję po raz pierwszy wypróbować płynu do szyb od rise and shine, powiem krótko i na temat, jak dla mnie produkt bez konkurencyjny :shock:

Mino rozcieńczenia 1:10 świetnie domywa i świetnie się pieni :good: a i jeszcze świetnie pachnie ;)

• Dystrybutor
Opublikowano

Dziś testowałem AutoBrite Low Dust Glass Polish Cream - śwetny produkt, bardzo dobrze czyści szyby z wszelkiego rodzaju osadów. W dodatku nie kosztuje dużo :good:

• Dystrybutor
Opublikowano

JM63, Na moich szybach Autobrite poradziło sobe znakomicie, ale szyby nie były jakoś specjalnie zapuszczone, gdzie Duragloss może być skuteczniejszy, ale to tylko domysły. Ręcznie można bardzo dobrze szyby doczyścić, ale żeby usunąć naloty jednak warto popracować polerką na niskich obrotach.

Nie pyli się, bardzo dobrze się rozprowadza, łatwo się pracuje, no i cena 39 zł za 500 ml uważam, że atrakcyjna. :good:

G4 i Turtla nie używałem.

Opublikowano
Zależy mi na doczyszczeniu mocno zapaskudzonych szyb

tlenek ceru, nawet recznie twarda gabka - tanio i skutecznie. Recznie szyby nie wypolerujsze ale wszelakiego rodzaju zanieczyszczenia sciaga idealnie (zreszta stosuje sie go nie tylko do polerowania ale takze do oczyszczania szkla - swietnie radzi sobie z tlustymi szybami z mocnym nalotem roznego rodzaju)