Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Więc tak, zamówiłem już SRP, zamiast cleanera. Myśle że połączenie UC + SRP da fajne efekty - a zabezpieczenie #16 pozwoli trochę dużej utrzymać to na aucie ;)

Pytanie, mam jeszcze DC2, czy jest sens używać tego do mojego lakieru, bo pewnie jak coś to przed SRP ? Czy raczej nie mieszać...

Teraz to wygląda tak

Pierwsze mycie po zimie - Glinka - Mycie jeszcze raz - UC ( chyba ręcznie ) - IPA - SRP - #16 - ( co mycie QD Megsa ) :song:

• Odpowiedzi 751
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
Więc tak, zamówiłem już SRP, zamiast cleanera. Myśle że połączenie UC + SRP da fajne efekty - a zabezpieczenie #16 pozwoli trochę dużej utrzymać to na aucie ;)

Prosty i sprawdzony zestaw, z pewnością będziesz zadowolony.

Teraz to wygląda tak

Pierwsze mycie po zimie - Glinka - Mycie jeszcze raz - UC ( chyba ręcznie ) - IPA - SRP - #16 - ( co mycie QD Megsa )

IPA? Już raz interweniowałem i odradzałem. Cholera, nagle wszyscy chcą być PRO.

Dla mnie zasada jest prosta; działasz ręcznie - mało zdziałasz. Przy ręcznej korekcie najlepiej dobierać 'tłuste' kosmetyki, które dużo maskują. Nie oszukujmy się, lakieru aut z grupy VAG żadna ręka dobrze nie wyprowadzi.

imo, IPA przy 'pracach ręcznych' i 'pierwszy raz z maszyną' niewskazane! (bez skojarzeń :song: )

• Administrator
Opublikowano

Jak ktoś chce się oszukiwać to jasne, nie musi używać IPA i może sobie wszystko przykrywać olejkami z past.

Opublikowano
IPA? Już raz interweniowałem i odradzałem. Cholera, nagle wszyscy chcą być PRO.

Hmm to rzeczywiście chyba może bez IPA zadziałamy. Do PRO mi daleko, to tylko taka choroba od jakiegoś roku. Co do ręcznej zabawy - dlatego też wpadł SRP żeby zamaskować trochę. Zobacze jak fundusze bo to mnie teraz trzyma - wtedy bym zadziałał może z maszyną...

EVO - myślę że jeżeli bede działać maszynowo to IPA będzie dobrym rozwiązaniem. Ale do ręcznej .... :?

No i jeszcze to :

Pytanie, mam jeszcze DC2, czy jest sens używać tego do mojego lakieru, bo pewnie jak coś to przed SRP ? Czy raczej nie mieszać...

??

• Administrator
Opublikowano

A co za różnica czy ręcznie czy maszynowo ? IPA ma za zadanie oczyścić lakier,obojętnie czy wcześniej działalismy recznie czy maszyną.

Opublikowano
A co za różnica czy ręcznie czy maszynowo ? IPA ma za zadanie oczyścić lakier,obojętnie czy wcześniej działalismy recznie czy maszyną.

Hmm, w takim razie temat do przemyslenia - ale to przy nastepnych zakupach.

A odnosnie łaczenia DC2 i SRP>?

Opublikowano

bardzo lubie myjkę na ursynowie "niebieski słoń" (zazwyczaj tylko korzystam z opłukania wodą dem. przy myciu szamponem) ale dziś usłyszałem że ta sieć jest bardzo złaaa bo używają wody chlorowanej która bardzo niszczy lakier (nie mówiąc o woskach itp).

Co myślicie o tym?

Opublikowano

jeżeli demineralizują wodę to na pewno zbyt wiele chloru tam nie ma ;). Zresztą tak jak pisze Krz_p - wode się chloruje w wodociągach, BTW w stopniu który na korozję nie wpływa.

Opublikowano

Evo, odradzam IPA przy ręcznej korekcie, ponieważ wiem jak słabo radzi sobie UC na twardych lakierach. Kilka godzin machania przepada w kilka sekund (w mniejszym, bądź większym stopniu).

• Administrator
Opublikowano

Czyli co, lepiej zostawić te olejki które zostaly po UC żeby mieć złudne poczucie zrobionej korekty ? No chyba jednak nie tędy droga.

Opublikowano

To może inaczej..

Jakich efektów oczekujesz po średniościernej paście, przy ręcznej korekcie, na twardym lakierze?

Nie oszukujmy się, szału nie będzie. A po odtłuszczeniu, efekt porównywalny z pierwotnym.

• Administrator
Opublikowano

Takich jakie da średniościerna pasta na twardym lakierze,nie rozumiem po co się oszukiwać. Nikt nie mówił że ręczna korekta jest łatwa i skuteczna. Jak chce mieć lepszą "korekcje" to sięgam po środek stricte przeznaczony do wypełniania.

Opublikowano
Jak chce mieć lepszą "korekcje" to sięgam po środek stricte przeznaczony do wypełniania.
No i po UC zastosuje SRP i będzie git ;)
Opublikowano

Jeśli ktoś rzuca sobie takie wyzwanie, to nie oczekuje 100% korekcji, tylko podratowanie sytuacji na ile to możliwe. Zawsze myślałem, że wtedy pasty wypełniające rysy mile widziane.

Jak chce mieć lepszą "korekcje" to sięgam po środek stricte przeznaczony do wypełniania.

A czy to nie jest owe oszukiwanie?

Opublikowano

hmmm jest sens w ogóle walczyć na twardym lakierze ręcznie?? na miękkich widać bardzo ładne rezultaty... nie lepiej skupić się na środkach maskujących (nie mówię tu o odstawianiu fuszerki) ale jak ktoś nie ma ochoty/możliwości wykonania korekty to chyba lepiej rozejrzeć się za innymi sposobami poprawienia wyglądu...

I nie rozumiem dlaczego odstawiać na bok IPA przynajmniej pokaże nam ile ręczna praca jest wart i czy warto podejmować ją kolejnym razem...

• Administrator
Opublikowano
Jeśli ktoś rzuca sobie takie wyzwanie, to nie oczekuje 100% korekcji, tylko podratowanie sytuacji na ile to możliwe. Zawsze myślałem, że wtedy pasty wypełniające rysy mile widziane.

Mylisz dwie rzeczy - środki stricte wypełniające jak SRP czy Blackhole z niewłaściwie użytymi pastami polerskimi. Pórównaj chocby wytrzymałość wosku leżącego na pozostałościach pasty polerskiej która wypełniła, do wytrzymałości wosku na środku stricte przeznaczonym do wypełniania.

• Master
Opublikowano
A po odtłuszczeniu, efekt porównywalny z pierwotnym

Akurat z tym się nie zgodzę. Ręczna korekta, nawet na VAG'ach, daje przyzwoite efekty. Jest to kwestia wprawy, samozaparcia, siły i użytych środków. Swirle i oczywiście hologramy da się wyprowadzić ręcznie. Rysy, to już inna bajka. Jak na razie, najlepsze efekty daje UC z zielonym padem 3M. Testowałem już kilka różnych aplikatorów od german, SV Puck, Sonax z ręcznym uchwytem i oczywiście różne piankowe. Teraz poszukuję czegoś mocniejszego od UC, (Evo proponuje 105'kę). Nie wiem jeszcze jak może sprawdzić się CF Strong i ewentualnie CF prof. Chociaż ten ostatni jest do maszyny, to wax-master robił już testy, ale nie znam jego opinii w tym temacie.

Opublikowano

To sie robi temat rzeka, ile ludzi tyle opinii.

Ciężko mi przerzucić na forum swoje spostrzeżenia.

Co do wytrzymałości, śmiem twierdzić, iż różnicy nie będzie zakładając schemat:

a) UC>SRP>wosk

b) UC>IPA>SRP>wosk

W pracy ręcznej staramy się osiągnąć jak najlepszy efekt końcowy, a bliżej mu do tego wariant a)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.