Skocz do zawartości

CQuartz

Evo

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 699
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Bo tu chyba chodzi o to, że cquartz chroni przed mini ryskam, ale sam je przyjmuje

Dokładnie,ma dać warstwę,która zabezpieczy przed rysami,można dawać więcej warstw,jak kto chce,nawet kilka,a to już będzie kilka ładnych mikronów,więc spokojnie powinno zabezpieczyć lakier,nie wiem,czy było wrzucane,ale zapodam:

Widać,że się rysuje,ale nie aż tak bardzo,jak lakier.

No więc auto dokładnie umyte, przeglinkowałem jedne drzwi, i ilość syfu po 2 miesiącach i nastu-km przejechanych po Polskich drogach zatrważająca...

Ale faktem jest że po glinkowaniu cquartz zdecydowanie "odżył" odprowadzanie wody dużo lepiej ale nadal nie ideał, nie miałem czasu na więcej testów (ciemności) ale jak pogoda pozwoli w weekend zrobię resztę auta.

Przy okazji przetestowałem IronX SoapGel Carpro i miłe zaskoczenie, szampon wydajny, MEGA śliski i fajnie domywa. Tylko ciut śmierdzi :D ,nie tak jak IronX ale jednak...

I przy okazji pytanie czy ktoś testował jakiś cleaner nie ścierny na powierzchni Cquartza? Jak to się zachowywało znaczy Cquartz?

Czy ja mam testować 8-)

• 2 tygodnie później...
  • Partner forum

Jak już nie raz wspominałem jeżdżę z CQuartz już jakiś czas i to co ostanio zauważyłem to tak jak ktoś już wcześniej wspomniał m.in. to że odpychanie wody przez CQuartz może być zaburzone poprzez syf z drogi a nawet QD lub spray-wax :shock: .

Ostatnie chyba 5 myć były robione samym MAgi foam ewentualnie MAgi foam potem szampon ale bez żadnego QD i innego wspomagacza, do tego pełno soli na drodze :/ EFEKT :

Odpychanie wody na plus :good:

Trzeba będzie dokładnie przemyć powłokę Eraser-em, IPĄ, może ironx i wtedy sprawdzić powinno być jeszcze lepiej.

Wiadomo na dole drzwi odpychanie kilku miesięcznego CQuartz-a najgorsze, ale błotniki jak dobrego świeżo nałożonego wosku, maska minimalnie słabiej ale też bardzo na plus.

Prawdopodobnie w środę będzie kolejne mycie to spróbuję przynajmniej połowę auta (jak czas pozwoli) konkretnie przemyć, odtłuścić itp i sprawdzić jaki będzie efekt. :o

Niestety CQ ma tendencję do "zapychania się brudem" wymaga starannego domycia powierzchni i wtedy odpycha jak nowy...

Moim zdaniem to świadczy o dużej "integracji z powłoką lakierniczą" i to że sama powłoka niestety ma "tendencję" do łapania brudu...(filmu drogowego bo z kurzem itd radzi sobie nieźle).

Pewnie zdecydowanie bardziej poprawi to "nawoskowanie" powłoki (ja właśnie na jednym panelu testuje SW Shielda :mrgreen: )...

Ale remedium to IPA (Eraser) lub dobry szampon (nieżle sobie z syfem radzi Carpro Soap Gel).

Big_Domm, Bardziej Gtechniq

C1? A dlaczego cquartz się nie nadaje? Gtechniq się boje bo nawet na stronie jest że tylko dla profesjonalistów i cquartz chyba na dlużej starcza a to ma być coś w stylu parmanentnego zabezpieczenia ponieważ te substancje którymi pokrywane są światła orginalnie chyba nie są możliwe do użycia w domowych warunkach.