Moderator Streat Opublikowano 4 Marca 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 FX zółty bardzo dobrze odtłuszcza, myłem auto po polerce pasta meznerny gdzie jak wiadomo pasta tłusta i pięknie całe auto taflowało po tym szamponie
DaV Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 Dziwne, jak u siebie kładłem po korekcie carpro lite jakoś w wrześniu to jeszcze się trzyma całkiem nieźle.
Partner forum CAR CRAZY Opublikowano 4 Marca 2020 Partner forum Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 Godzinę temu, ghost napisał: Pomarańczowy, w opisie odtłuszczający, więc możliwe, że lekko zasadowy... FX ma lekko kwaśne pH CarPro reset posiada naturalne olejki co też fajnie wpływa na odtłuszczenie powierzchni 1
rudi0018 Opublikowano 5 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2020 @CAR CRAZY a który lepiej wybrać? Szczególnie patrząc na moją maskę i co się na niej dzieje.
D@ViD Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2020 @rudi0018 Ja bym wybrał FX Protec żółty/pomarańczowy
Partner forum CAR CRAZY Opublikowano 5 Marca 2020 Partner forum Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2020 11 godzin temu, rudi0018 napisał: @CAR CRAZY a który lepiej wybrać? Szczególnie patrząc na moją maskę i co się na niej dzieje. Trudno coś doradzić bo sytuacja nie jest standardowa heh. Moim zdaniem nic tego nie uratuje tutaj coś poszło ewidentnie nie tak z wiązaniem, trudno ustalić czy wina po stronie lakieru czy produktu. Podczas mycia może spróbować umyć czymś o wyższym ph nawet jakieś apc czy piana zasadowa zobaczyć jaki będzie efekt i potem czymś kwasowym tylko w takich specyficznych przypadkach nawet jak jest to po prostu zapchane to próba odetkania szamponami czy to kwasowymi czy zasadowymi raczej nic nie da tutaj trzeba pójść skalą trochę wyżej i albo reszta produktów osłabnie albo coś się podniesie :-). Ja osobiście nie zauważyłem żeby szampon "kwaśny" lepiej domywał, to co najbardziej jest mi widoczne w kwaśnych szamponach: słabsze pienienie, lżejsze wypłukanie z lakieru. Poziom domywania moim zdaniem na poziomie szamponu o neutralnym pH.
rudi0018 Opublikowano 5 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2020 Dlatego teraz zastanawiam się czy w ogóle warto kupić tego żółtego fx czy na razie nie umyć kwaśnym od rrc, skoro fx tez jest kwaśny chyba, że uważacie to za błąd to kupię tego żółtego fx
daniel87 Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2020 Patrząc na test to Moonlight wypadł bardzo słabo. Swojego kupiłem pod koniec lipca zeszłego roku. Liczyłem, że będzie to fajne "długie" zabezpieczenie, zwlaszcza dla osób którym ogarnia się auta. Wychodzi na to ze najpierw będę musiał przetestować u siebie, lub wrócić do Fusso
rudi0018 Opublikowano 11 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2020 Aktualizacja - Piąte mycie auta od aplikacji powłok. Data: 08.03.2020r. - 59 dni Przebieg: 186450km - 1960km Na Pre-Wash użyta została piana Bilt Hamber Auto Foam w oprysku (80ml/2l), a do mycia właściwego użyłem szamponu od RRC Active Shampoo - kwaśnego (20ml/10l) Zjazd wody po samym oprysku: Jak widać Moonlight dalej nie daje oznak jakiegokolwiek życia. Zrzut wody po 60km i 2 dniach od mycia. Maska była czysta, auto nie jeździło w deszczu od mycia. https://youtu.be/uZuP_ELE7ew Krople po deszczu też po 2 dniach od mycia: Wnioski: Najlepiej zrzuca wodę powłoka od FX Protect Vision, Fusso trochę osłabł jednak trzyma się na drugim miejscu, kolejne miejsca należą raczej do Cquartz Lite, CanCoat, oraz pozytywnym zaskoczeniem jest dla mnie powłoka od K2, która świetnie radzi sobie na drodze, podczas jazdy w deszczu krople super płynnie uciekają z tej części maski, to samo pisałem w poprzedniej aktualizacji. Rozczarowaniem jest powłoka od Tenzi, która wcale nie radzi sobie lepiej od powłoki z chin mr.fix, a moonlight jak wspomniałem wcześniej umarł totalnie. Nie wiem co poszło nie tak. 3 2
rudi0018 Opublikowano 18 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2020 Aktualizacja - Szóste mycie auta od aplikacji powłok. Data: 18.03.2020r. - 69 dni Przebieg: 186771km - 2281km Na Pre-Wash użyta została piana ADBL Yeti (50ml/450ml) oraz Pro Elite Neutral AC Foam (25ml/475ml), a do mycia właściwego użyłem szamponu od ValetPRO Concentrated Car Wash (45ml/10l) Mycie ręczne szamponem ValetPro Concentrated Car Shampoo (45ml/10l)https://youtu.be/nGqTAJ5IxJ8 Krople po myciu ręcznym: 1. Soft99 Fusso Coat 2. 9H MR.FIX 3. FX Protect Vision Coating C-12 4. Tac System MoonLight 5. Gyeon CanCoat 6. CarPro CQuartz Lite 7. Tenzi Quartz Coat 8. K2 Gravon Lite [Imgur](https://i.imgur.com/djQtT9z.jpg) Wnioski: Niestety jak widać wyżej Moonlight umarł całkowicie. Następnie najgorzej radzą sobie powłoki 9H mr.fix oraz Tenzi Quartz Coat, z czego wydaje mi się, że tenzi radzi sobie delikatnie gorzej. Kolejny od końca jest CanCoat, następnie powłok od CQuartz Lite oraz K2 Gravon Lite. FX Protect Vision najlepiej radzi sobie ze wszystkich i odjechał Fusso, które znacznie osłabło, ale i tak zajmuje drugą lokatę. Obiecuję, że przy kolejnym myciu za 1,5 tygodnia będzie użyty szampon FX PROTECT CAR SHAMPOO, niestety dziś nie zdążył dotrzeć przed myciem. Naprawdę nie wiem co jest grane, że powłoki tak krótko leżą. Jeśli żółty szampon od FX nie pomoże, to przy kolejnym razie użyję deirona i tar&glue i zobaczymy co wtedy. Jeśli powłoki mają u mnie tak krótko leżeć nie widzę ich w moim przypadku ich stosowania niestety. Nakład pracy a trwałość nie idzie ze sobą w parze niestety. 2 1
damiano2007 Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2020 2 minuty temu, rudi0018 napisał: deirona i tar&glue To weź już przy najbliższym myciu zarzuć deirona. Tar zimą raczej nie będzie miał co robić, ale dla świętego spokoju też możesz go użyć. Później mycie i będzie już bardziej realny przegląd pola
Moderator Streat Opublikowano 18 Marca 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2020 Zastanawia mnie co tu moglo pójść nie tak Aż dziwne żeby te powłoki tak słabo związały
rudi0018 Opublikowano 24 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2020 Szampon jest, jeśli pogoda pozwoli w weekend umyję autko tym szamponem i zobaczymy co z powłokami? Zarzucać tego deirona lub tar&glue czy nie?
damiano2007 Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2020 @rudi0018 zarzuć na tą testowa maske. Co ci szkodzi 1
D@ViD Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2020 2 godziny temu, rudi0018 napisał: Zarzucać tego deirona lub tar&glue czy nie? Deirona prędzej. T&G nie widzę potrzeby. Przydałby się jakiś Waterspot Remover lub apc aqua sour
rudi0018 Opublikowano 24 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2020 @david2888 kwaśny szampon od RRC wydaje mi się, że nadal się jako waterspot remover
D@ViD Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2020 4 godziny temu, rudi0018 napisał: @david2888 kwaśny szampon od RRC wydaje mi się, że nadal się jako waterspot remover Zależy jaka wersję masz tego szamponu
rudi0018 Opublikowano 25 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2020 @david2888 Znając życie tą najgorszą
doniek77 Opublikowano 25 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2020 Ja mam położony u siebie fx vision i u mnie jest totalnie inaczej, po 2 myciu zielonym szamponem od FX już widać że zaczyna taflować. Leży ok. 4mies. Ale przebieg ok. 1000km/miesiąc. Tylko wina mogła być w tym że używałem miesiąc wcześniej na inne auto i zeszła połowa. Po miesiącu wrzuciłem na swoje auto bo była normalnie nie skrystalizowana, szczelnie zamknięta. Szkoda było mi marnować. Ale efekt mistrzostwo. Testowo zarzuciłem tydzień temu na pół maski cc water Golda to kropelki i Look jeszcze lepszy, mistrzowskie. Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka
damiano2007 Opublikowano 25 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2020 14 minut temu, doniek77 napisał: Testowo zarzuciłem tydzień temu na pół maski cc water Golda to kropelki i Look jeszcze lepszy, mistrzowskie. No bo to już "top coatem" był water golda i to on nadawał look i beading
D@ViD Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2020 @rudi0018 tak z nudów dzisiaj sobie zrobiłem pomiar ph. Myślałem, że ten szampon to zasadowy, a on lekko kwaśne PH. 5 tak samo jak Cleantech Tech Cleaner 1
damiano2007 Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2020 @rudi0018 robiłeś już, że tak powiem "serwis" powłok na masce? czekam na apdejty
rudi0018 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Aktualizacja - Siódme mycie auta od aplikacji powłok. Data: 29.03.2020r. - 80 dni Przebieg: 187063km - 2573km Na Pre-Wash użyta została piana Bilt Hamber Auto Foam w oprysku (80ml/2l), a do mycia właściwego użyłem szamponu FX PROTECT CAR SHAMPOO (12ml/10l) Niestety tutaj brak jakiejkolwiek dokumentacji w postaci zdjęć i filmu. Ósme mycie auta od aplikacji powłok. Data: 05.04.2020r. - 87 dni Przebieg: 187231km - 2741km Na Pre-Wash użyta została piana ADBL Yeti (50ml/450ml), a do mycia właściwego użyłem szamponu FX PROTECT CAR SHAMPOO (12ml/10l) Zrzut wody po myciu ręcznym:https://www.youtube.com/watch?v=do2xNc6pHVk Krople po myciu ręcznym: 1. Soft99 Fusso Coat 2. 9H MR.FIX 3. FX Protect Vision Coating C-12 4. Tac System MoonLight 5. Gyeon CanCoat 6. CarPro CQuartz Lite 7. Tenzi Quartz Coat 8. K2 Gravon Lite Wnioski: Wedle Waszych sugestii kupiłem szampon odtykający do powłok od FX Protect i go użyłem dwukrotnie, z efektu jestem zadowolony, ale po kolei. Powłoka od FX Protect po prostu kozak jeśli chodzi o trwałość na tle konkurentów, dodatkowo mam wrażenie, że szampon odetkał powłokę i zrzut wody jest szyby niż w poprzednim filmie. Fusso na które stawialiście niestety ale teraz umiera w oczach i zaczyna zrzuć wodę gorzej niż powłoki, które słabły już o wiele wcześniej. Na drugie miejsce w tym momencie zasługują dwie powłoki CQuartz Lite oraz UWAGA 9H mr.fix!, widać, że chińska powłoka szybko się zapycha, ale po umyciu szamponem od fx protect dostała drugie życie, jestem miło zaskoczony tym co się tutaj wydarzyło. Kolejne miejsce jest dla K2 Gravon Lite, cały czas pozytywnie patrzę na tę powłokę co oferuje w tej cenie, dodatkowo trzeba zwrócić uwagę, że najlepiej ona leży na Essence spośród wszystkich powłok, duży plus! CanCoat, niestety zaczyna powoli dzielić losy Moonlight'a. A co do Tenzi Quartz Coat, co tu dużo mówić spodziewałem się po niej więcej. Zapraszam do dyskusji i nowych spostrzeżeń z Waszej strony. 4 1
D@ViD Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2020 @rudi0018 Co tu dużo mówić FX Vision RULEZZ Powłoka FX Vision + szampony FX Protec (zielony i żółty) i mamy zestaw niskobudżetowy, dobry i trwały 1
Moderator Streat Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Czyli jednak szampon odetkał pare powłok ciekawy jestem co wyjdzie dalej z testu czekam na nowe aktualizacje 1
Rekomendowane odpowiedzi