Jump to content

ADBL Bonnet – Pytania i Odpowiedzi

Recommended Posts

Posted

Widzę, że bonnet nie ma swojego tematu więc stworze. Mam takie pytanie czy ADBL Bonnet do czyszczenia tapicerki nie lepiej sprawdziłby się w formie piany z pianowniczki i po prostu szorowania szczoteczką fotela i potem wytarcia? Nie znam się, ale tak pomyślałem czemu niby nie czyścić jak skórę. Czy może wtedy się za bardzo przemoczy? Chociaż piana niby mniej przemoczy niż oryginalna wersja z atomizera, więc jak to jest?

Posted

Osobiście uważam, ze najlepszym sposobem na bonnet jest aplikacja środka na mikrofibre i przecieranie materiału mikrofibra (waflowa lub z niska gramatura) Wtedy jest najmniejsza szansa na nadmierne przemoczenie. Pamiętaj, ze metoda bonnetowania najlepiej sprawdza się w przypadku podsufitki, boczków. Jeżeli masz na celu wyczyszczenie foteli najlepiej jest je wyprać.

• Super 1
Posted

Ja ostatnio musiałem cały środek, razem z fotelami i materiałem pod dywanikami zrobić czymś bez prania. Pierwszy raz kupiłem Bonett. Wraz z rękawicą CarPro Inner Scrub udało się wszystko "odświeżyć" na bardzo zadowalającym poziomie. Także + dla Produktu

• Lubię to 1
  • 2 months later...
Posted

Cześć @ADBL.

W filmie Pawła Nowickiego @mx_nowicki #90 "Czyszczenie podsufitki samochodowej" jest wspomniane (ok.2min), żeby produkt podgrzać, np. w wiaderku z ciepłą wodą.

No właśnie - jak ciepłą?

Pytam, ponieważ zauważyłem lekkie odkształcenie na oryginalnej PET 0,5 [dm^3] po zanurzaniu jej w gorącej/ciepłej wodzie (chwilę, dwie chwile po gotowaniu, nie mierzyłem temperatury).

Wątpliwości nasunęły mi się po późniejszym eksperymencie z butelkami PET w zmywarce (program Eco 3,5 [h], u mnie max. 55 [stC]) - doznały mocnego odkształcenia (butelka po Froschu do kuchni oraz po Listerine)...      

A może trzeba przelać do HDPE?

Dzięki z góry.

• Dystrybutor
Posted

Podgrzej oznacza w tym wypadku temp max 25-30 stopni. We wrzątku każda butelka pet sie odksztalci 

• Dziękuję 1
  • 3 months later...
  • Moderator
Posted
W dniu 5.10.2019 o 11:59, Strus napisał:

Ja ostatnio musiałem cały środek, razem z fotelami i materiałem pod dywanikami zrobić czymś bez prania. Pierwszy raz kupiłem Bonett. Wraz z rękawicą CarPro Inner Scrub udało się wszystko "odświeżyć" na bardzo zadowalającym poziomie. Także + dla Produktu

To samo dziś u mnie. Zostałem poproszony o usunięcie kilku małych plamek na na fotelach. Pomyślałem spoko, wezmę rękawicę CarPro - ponoć kilka plamek więc ADBL Bonnet i jazda.

Trochę mnie przeraził ten widok.

blink 182 wtf GIF

Doskonale zdaję sobie sprawę, że te fotele wymagają ekstrakcji, ale właściciel stwierdził, że potrzebuje wyczyścić to doraźnie a ekstrakcje zrobimy jak skończy sezon zawodowy za 3 miesiące, autem wozi kwiaty. Powiedziałem ok ale głowy nie dam czy coś się uda 🙂

2020-04-26-12-50-26.jpg

2020-04-26-12-50-28.jpg

2020-04-26-12-50-43.jpg

2020-04-26-12-50-55.jpg

2020-04-26-12-51-01.jpg

Płukanie w gorącej wodzie rękawicy 🙂

2020-04-26-13-20-13.jpg

Efekt końcowy:
2020-04-26-13-20-20.jpg

2020-04-26-15-25-08.jpg

2020-04-26-15-25-10.jpg

2020-04-26-15-25-12.jpg

2020-04-26-15-25-25.jpg

2020-04-26-15-25-34.jpg

2020-04-26-15-25-36.jpg

Świetny produkt 🙂

• Lubię to 6
Posted

Wczoraj wylało mi się w bagażniku trochę czerwonego barszczu z niedokręconego słoika. Nie mam zdjęć, bo pierwsze o czym pomyślałem to żeby działać póki nie wyschło, ale bonnet spisał się elegancko. kilka psiknięć, wypracowałem pędzelkiem, zebrałem fibrą i nie ma śladu 🙂

• Lubię to 1
Posted

Jakby ktoś szukał naprawdę dobrego środka do bonnetu to śmiało @ADBL Bonnet!! 
Kolejny raz używałem i się nie zawiodłem 🙂 

20200427-173007.jpg

20200427-173106.jpg

20200427-182137.jpg

20200427-182057.jpg

IMG-2020-04-27-18-45-45.jpg

• 1 year later...
Posted

Hejka

Prałem wczoraj kanapę - siedziska.

Tapicerka szara - melanż z nitek o różnej barwie. Zabrudzenia domowe, średnie. Brak ciężkich plam czy odcinających się przebarwień. Równomiernie z chłodnego szarego przeszła w lekko cieplejsze barwy. Na pierwszy rzut oka nie wyglądała na brudną. Była przepierana co rok encapsulatorem. Ma ledwie 3 lata.

Siedziska mają łącznie z 3m2.

Jak użyłem bonneta: zroszenie całej powierzchni, 2 strzały na szczotkę. Szorowanie tak żeby zrobiła się piana. Odczekanie chwilę, zebranie mf, po wyschnięciu odkurzenie. Wyschnięcie wspomagane dużym wentylatorem pokojowym + 30*c więc schło spoko.

Punktowo bonnet radzi sobie super - zdjął nawet resztki flamastra. Ogólnie mimo starannego wypracowania i równomiernej pracy niestety bonnet tego nie ogarnął. Miejscami doprał okej ale sporo na kanapie zostało. Zużycie duże - poszło z 0.5l

Wyciągnąłem końcówkę excede encapsulatora. Rozrobiłem 1:7 0.5l. Wypracowałem w ten sam sposób. Efekt dużo lepszy. Kanapa jest uprana - czysta. To czego nie wziął bonnet poszło encapsulatorem.

Koszt: adbl = ~20zł, 2-3zł.

Zostawiam tylko ślad po tej próbie. Na produkt się nie obrażam - na mniejszych powierzchniach zużycie nie będzie stanowić problemu. Poszukam jego mocnych stron.

• Lubię to 1
  • 10 months later...