Skocz do zawartości

Nowe auto, biala perla - poczatek przygody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc!

Chcialem zapytac Was o zestaw do pielegnacji fabrycznie nowego auta. Jest to suv, kolor biala perla (lakier trojwarstwowy), dodatki chromowane, auto na progach, dole zderzakow i rantach nadkoli ma czarne plastikowe nakladki. W srodku dodatki z winylu i skory, siedzenia skorzano-materialowe. Felgi sa czesciowo lakierowane a czesciowo z polerowanego aluminium.

Teraz zasoby sprzetowe  a wlasciwie ich braki.... myjki cisnieniowej na razie nie ma (moze za jakis czas) ale dostep do wody biezacej (waz) jest. Pianownicy recznej brak (zapewne na start sie przyda...). Itd...

Krotko mowiac, zaczynam praktycznie od zera z tym autem.

Bede wdzieczny za szczegolowe porady, wskazowki, opinie... Co, czym, kiedy itd...

Opublikowano

Auto jak każde inne wymaga pielegnacji chemii i sprzętu, przewertuj forum a naprawdę wszystko ci się rozjaśni. Pozdrawiam

Opublikowano
1 godzinę temu, Gal napisał:

Co, czym, kiedy itd...

Poświęć kilka dni na czytanie, potem zadawaj sensowne pytania. 

W przypadku doboru produktów nawet powstał film specjalnie na taką okazję:

Opublikowano

Czytam od dluzszego czasu. Niestety im dalej w las... Szczegolnie jesli ktos jest amatorem.

Chyba jednak macie racje, nie zaczelismy najlepiej... Tak wiec ponizej male zestawienie, dotychczas wybranych srodkow.

Doradzcie prosze czy cos zmieniac, zastapic, czy sa to odpowiednie srodki do tego auta etc.

na start - etap wstepny
pianownica reczna Epoca Tec One Foamer 2ltr
piana aktywna ADBL Yeti Chemical Berry 5ltr albo Shiny Garage Fruit Snow Foam Neutral pH

nastepnie - mycie zasadnicze
dwa wiadra, separator
rekawica MEGUIAR'S MICROFIBER WASH MITT albo ADBL Promitt/Caremitt
szampon FX PROTECT NANO SHAMPOO albo ADBL Snowball albo SHINY GARAGE Orange Shampoo
recznik do osuszania lakieru po umyciu auta 90X60CM MONSTER SHINE FLUFFY DRYER (jeden wystarczy?)

wosk - klasycznie
Collinite #476S

felgi
RR CUSTOMS CAR WASH WHEEL GEL - bedzie bezpieczny dla moich felg, ktore sa dosyc specyficzne jesli chodzi o powierzchnie?

opony
RR CUSTOMS CAR WASH TIRE & RUBBER CLEANER
po czyszczeniu CARTEC RUBBER SHINE

plastiki zewnetrzne a jest ich sporo
Autoglym Vinyl & Rubber

wnetrze
plastiki
Shiny Garage Apple Dressing
siedzenia - skora
RR Customs Leather Care Box Strong

dodatkowo

APC od RR Customs

mikrofibry do wosku, dressingu itd - MONSTER SHINE APT WHITE - KOLOR BIAŁY 40X40CM

pedzelki

• Lubię to 1
Opublikowano
36 minut temu, Gal napisał:

ADBL Yeti Chemical Berry 5ltr albo Shiny Garage Fruit Snow Foam Neutral pH

tutaj lepszym wyborem będzie Autobrite MagiFoam, Bilt Hamber Auto Foam ewentualnie do oprysku Shiny Garage Pre-Wash Citrus Oil

38 minut temu, Gal napisał:

ADBL Promitt

mam i jest ok, MEGUIAR'S polecana na forum

39 minut temu, Gal napisał:

opony

tutaj polecam sprawdzony ExceDe Tire and Rubber Cleaner

42 minuty temu, Gal napisał:

Autoglym Vinyl & Rubber

polecam Koch Chemie Pss Plast Star

Odnośnie produktów RRC to bym uważał (unikał), niektóre z nich robią więcej złego niż dobrego.

49 minut temu, Gal napisał:

ze swojej strony polecam Funky Witch Gentleman lub ADBL Interior WOW Limited Edition

Opublikowano
57 minut temu, Gal napisał:

Caremitt ma luźny ściągacz. Jak nie masz sporej ręki to będzie zjeżdżać. Megs ma ten sam problem

58 minut temu, Gal napisał:

szampon FX PROTECT NANO SHAMPOO albo ADBL Snowball albo SHINY GARAGE Orange Shampoo

FX Protest z tych wymienionych. Wydajny, dobrze domywa i delikatnie poprawia hydro

59 minut temu, Gal napisał:

opony

Excede zamiast RRC. Dressing - zależy co chcesz uzyskać i jak aplikować.

Godzinę temu, Gal napisał:

APC od RR Customs

Excede lub Koch

Opublikowano
14 godzin temu, Lorion napisał:

Jest wosk ale chyba brakuje Ci jakiegoś Cleanera i czegoś od odtłuszczania moim zdaniem.

Znalazlem rozne opinie, ze niby 476S lepiej bez cleanera, ze bez IPA... Jak to w koncu jest?

Patrze przez pryzmat lakieru, ktory stosunkowo niedawno opuscil fabryke.

Co doradzacie?

Opublikowano
Znalazlem rozne opinie, ze niby 476S lepiej bez cleanera, ze bez IPA... Jak to w koncu jest?

Patrze przez pryzmat lakieru, ktory stosunkowo niedawno opuscil fabryke.

Co doradzacie?

Zacznij od przeczytania podwieszonych tematów w dziale dla początkujących. IPA to inny produkt niż cleaner - zrozum jak działają i będzie Ci łatwiej.
Na początku możesz mieć mętlik, ale nie ma sensu żebyśmy kopiowali posty pomiędzy watkami
Opublikowano

Coś tam powrzucałem w treści 🙂 witaj na forum i dobrej zabawy

Myjka - nie wiem czy daleko dojedziesz bez myjki ciśnieniowej.

na start - etap wstepny
piana aktywna ADBL Yeti Chemical Berry 5ltr albo Shiny Garage Fruit Snow Foam Neutral pH

- wspomniane skuteczniejsze prewashe

nastepnie - mycie zasadnicze
dwa wiadra, separator

- workstuf storm do karoserii

- carchem 1900:1, orange też może być ale pilnuj stężenia.

recznik do osuszania lakieru po umyciu auta 90X60CM MONSTER SHINE FLUFFY DRYER (jeden wystarczy?)

- jeden silk + jeden przyzwoity fluffy

wosk - klasycznie
Collinite #476S

- zima? brałbym fusso albo bilthambera DSW.

felgi
RR CUSTOMS CAR WASH WHEEL GEL - bedzie bezpieczny dla moich felg, ktore sa dosyc specyficzne jesli chodzi o powierzchnie?

- jak chcesz deirona to weź np vampira, do normalnego mycia możesz użyć BH jako prewash i rękawicy (zwykła szynilowa) lub np niedrogą pianę typu tenzi carmax. Dobierzesz sobie minimalne skuteczne stężenie.

opony

- mocno namawiam na carpro perl jako dressing do wszystiego co z gumy i plastiku

Autoglym Vinyl & Rubber

wnetrze
plastiki
siedzenia - skora
RR Customs Leather Care Box Strong

dodatkowo

APC od RR Customs

- koch chemie green star

mikrofibry do wosku, dressingu itd - MONSTER SHINE APT WHITE - KOLOR BIAŁY 40X40CM

pedzelki

- waxpro fioletowe, w sensownej cenie nic lepszego nie znalazłem. Jest jeszcze żółta tenzi - też bardzo dobra.

- pędzle - mxnowicki ma fajny film o pędzlach - tak żebyś dobrał pod to co chcesz nimi robić.

Cleaner pod wosk + wymycie ipą pod syntetyka to jednak konieczność. Wiem że całe forum bawi się fireballem który sie fajnie wpisze w twoje potrzeby 😉

Przydałby się jeszcze jakiś qdek. Fukupika jest fajna i ładnie siada na syntetyki. Ew. Koch Chemie z talentem do usuwania water spotów.

Opublikowano

Zrewidowalem spis najpotrzebniejszych rzeczy 😉

Jesli chodzi o myjke cisnieniowa to jestem swiadomy, ze jesto to bardzo przydatne narzedzie ale jeszcze przez jakis czas bede musial sie obyc bez niej.

Na chwile obecna wyglada to tak:
1) pianownica
a) Epoca Tec One Foamer 2ltr albo Marolex Axel 3000 3ltr - podobna cena, ktora sie lepiej sprawdzi?

2) piana aktywna
a) Bilt Hamber Auto Foam 5ltr

3) 2 wiadra z separatorem 
a) Monster shine Gritt Shield

4) rekawica
a) WorkSutff Storm Wash Mitt albo ADBL Promitt - kusi WS

5) szampon
a) FX Protect Nano Schampoo pH Neutral 1ltr

6) recznik
a) Monster Shine Fluffy Dryer 90x60cm
b) Monster Shine waflowy 56x76cm

7) Cleaner
a) Shiny Garage Pure Paint Cleaner 0,25ltr albo Fireball Ultimate Paintwork Cleaner 0,5ltr

8 ) IPA
a) Tenzi IPA Cleaner 1ltr

9) wosk
a) Collinite 476S albo Soft99 Fusso Coat 12 - dylemat ktory wybrac do trojwarstwowej bialej perly...?

10) felgi
a) ADBL Vampire Liquid 1ltr - zabezpieczac czyms po zastosowaniu wampira?

11) opony
a) ExceDe Tire and Rubber Cleaner 1ltr
b) Carpro Perl Coat 0,5ltr - dosyc slaba dostepnosc a i cena wydaje sie wysoka - co moglibyscie polecic jako zamiennik? czy nie warto i lepiej isc w Carpro?

12) plastiki zewnetrzne
a) Koch Chemie Plast Star Pss 1ltr

13) wnetrze
a) Funky with Gentleman Matt Plastics&Rubber protectant 0,5ltr albo  ADBL Interior WOW Limited Edition Perfume Scent 0,5ltr

PS1. Z tego co widze to trzeba laczyc asortyment z roznych sklepow z uwagi na zroznicowana dostepnosc poszczegolnych produktow... czy moze mamy jakis zaprzyjazniony megasklep z tak szeroka oferta w jednym miejscu?

PS2. Calkiem niedawno natknalem sie na wzmianke, ze 476 na lakier bez IPY czy cleanera, dziwnie to brzmialo, fakt... ale nie moge teraz odszukac tego watku. Jak mi wpadnie w rece to podrzuce.

Opublikowano
6 godzin temu, Gal napisał:

8 ) IPA
a) Tenzi IPA Cleaner 1ltr

weź czystą IPE w Tenzi jest tylko 20% IPY

6 godzin temu, Gal napisał:

czy moze mamy jakis zaprzyjazniony megasklep z tak szeroka oferta w jednym miejscu

jest dział handlowy, szukaj

https://kosmetykaaut.pl/forum/35-dział-handlowy/

Opublikowano
W dniu 16.09.2019 o 20:27, Gal napisał:

Ja osobiście po swoich doświadczeniach z pianownicą ręczną radzę odpuścić sobie ten temat. Chodzi o małą pianownicę. Tylko się namachasz, zwłaszcza że masz SUV-a. Lepiej sobie kup większy opryskiwacz ciśnieniowy (albo większą pianownicę).

Kupiłem pianownicę Marolexa 3l. ale żeby oblecieć swojego SUV-a tym maleństwem to musiałem się nieźle namachać.

Dokupiłem opryskiwacz Kwazar Orion Super 6l. (https://kwazar.com.pl/profesjonalne-opryskiwacze-techniczne-1/orion-super-cleaning-pro-1) i teraz góra jednym dopompowaniem robię całe auto. Używam do tego Shiny Garage Citrus Oil a po tym oczywiście mycie właściwe.

A tego maleństwa od Marolexa używam do mniejszych zadań albo nawet wcale.

Wiem, że Kwazar ma też typową pianownicę 6l. ale nie wiem jak to działa (https://kwazar.com.pl/profesjonalne-opryskiwacze-techniczne-1/pianownica-orion-super-foamer)

7 godzin temu, Gal napisał:

10) felgi
a) ADBL Vampire Liquid 1ltr - zabezpieczac czyms po zastosowaniu wampira?

b) Excede Ultimate Wheel Cleaner jako środek do bieżącego mycia felg?

A co z szybami?

Masz nowe auto to uważam, że na szyby powinieneś dać jakąś niewidzialną wycieraczkę, np. Prostaff.

Brakuje mi też płynu do szyb, np. Detailers Magic Glass Cleaner, Koch Chemie Glass Star. Ręczniki waflowe do mycia szyb.

Docelowo jeśli masz takie warunki to myśl o kupnie myjki ciśnieniowej i pianownicy do myjki.

Opublikowano
W dniu 19.09.2019 o 08:14, xadamx napisał:

Kupiłem pianownicę Marolexa 3l. ale żeby oblecieć swojego SUV-a tym maleństwem to musiałem się nieźle namachać.

Na średniej wkładce też się męczyłem. Ta mniej spieniająca już poprawia - wyrzuca więcej wody. Czas pianowania auta spadł o połowę.

Mam 2l epocę i ona też daje więcej wody = mniej pompowania, jedna wkładka.

Siła też na plus. Taka mokra piana lepiej ściąga i przysycha wolniej.

@Gal pianownice mam obie. Epoc ma jedną wadę - na kombiaka te dwa litry czasem są na styk. Na plus poręczność i ergonomia - wygodniej się pompuje. Na gwarancji wymieniałem bańkę bo się rozszczelniła. Jako wkładek używałem zwykłego filcu. Na plus marolexa, wygodniejszy uchwyt do pompowania, zapas pojemności na powietrze więc jak wlejesz 2l to możesz ją dobrze nadmuchać. Jak dla mnie sensowna tylko na słabszej wkładce. Te mocniej spieniające nawet z piany bilthambera robią piankę do golenia. Co używam? Jednak marolexa.

Wosk. olej colli. Jak chcesz sprawdzonego klasyka na początek to kup fk1000p, testerek 20zł. Mój pierwszy mam do tej pory z pół słoika a robił całe auta i koła. Łatwa praca i dobry efekt. Jak chcesz maks trwałość to fusso. Jak chcesz coś pomiędzy to weż bilthambera dsw. Możesz też zmienić strategię i pójść na łatwiznę. Net shield? ADBL qw/ssw? watergold? Natshield zrobi zimę a pozostałe dopsikasz co co miesiąc.

Do felg weź wspomnianego exceede lub apc. I tak nie umyjesz bez dotykania więc kupilbym rękawicę - pisałem wyżej.

btw spore zakupy robisz, ile wychodzi sumka? carchem ma ofertę 1000zł = 500zł. Pmyślałbym czy nie robić tam zakupów bo mają kilka bardzo dobrych produktów i raczej zero słabych.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Okazalo sie, ze Excede Ultimate Wheel Cleaner nie mozna stosowac do felg anodowanych i na odsloniete aluminium. 

Co proponujecie z doswiadczenia w takim przypadku?

Preparat musi byc w pelni bezpieczny.

Opublikowano

Zapewne w jakis sposob sa zebezieczone jednak lepiej dmuchac na zimne.

Mala czesc felgi jest lakierowana wiec mam porownanie - tam powloka jest zupelnie inna.

Szampon to jedna z alternatyw.

Jednak co robic w przypadku kiedy chcemy usunac pyl z klockow z takiej felgi?