Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, wczoraj byłem na innej myjce niż zwykle. Umyłem auto spłukałem potem poprawiłem w domu zimną wodą. Został biały nalot to myśle jadę umyję bo poprzedniego dnia nie miałem czasu dłużej zostać na myjce. Pu umyciu patrze, a tu takie niby wżery na lakierze. Dodam,że dwa lata temu auto miało położoną powłokę ceramiczną. Moje pytanie brzmi czy została uszkodzona powłoka czy warstwa lakieru ? Wrzucam zdjęcia. Mniejsze plamki schodzą ale pozostaje obwódka. Nie wiem co zrobić jechać na polerkę czy samamu coś kombinować. 69352467_1102795566576179_6118108203650646016_n.jpg.d60170a237b957c84b326b9a0a18cb0b.jpg

69352467_1102795566576179_6118108203650646016_n.jpg

69278162_507058140044894_3440101540889624576_n.jpg

69215646_1746352905671420_4874776993217904640_n.jpg

Posted
31 minut temu, Fredi88 napisał:

A wystarczyło auto wytrzeć do sucha :roll: to nic innego jak tzw water spoty.

Nadmienię że próbowałem usunąć tą dużą plamę ale strasznie stawia opór 😞 Nie wiem co zrobić. 

Posted
8 minut temu, paperson napisał:

@Davckor Połóż na plamie na kilka minut "szmatkę" zamoczoną w roztworze wody z octem.

Jutro spróbuję, myślisz że nic sie nie stanie z powłoką ceramiczną ? Nie będzie reagować ? 

Posted
42 minuty temu, Davckor napisał:

A znasz jakiś dobry produkt do water spotów, który nie niszczy powłoki ? Do lakieru oraz do szyb 🙂 

Na swieże plamy polecam Koch Chemie Fse Finish Spray Exterior, zaś dedykowany do lakierów zabezpieczonych powłoką jest Carpro Spotless 👍.

Posted
1 godzinę temu, Davckor napisał:

myślisz że nic sie nie stanie z powłoką ceramiczną ?

3 godziny temu, Davckor napisał:

Dodam,że dwa lata temu auto miało położoną powłokę ceramiczną

Jeśli od tamtego czasu nie konserwowałeś powłoki, to pewnie jej już tam i tak nie ma 😉 

Posted

Próbowałem rozcieńczonym octem 1:1 nie pomogło. 

Powłoka jest bo kupiłem auto miesiac temu a poprzedni właściciel dbał. 

Posted

Umyłem auto, później osuszyłem nastepnie położyłem wacik w miejscu gdzie znajduje się plama poczekałem chwilę nic znowu nasączyłem czkekam nic. Wiec zacząłem kolistymi ruchami wcierać i też nic. 

Posted
13 minut temu, david2888 napisał:

Da rade

Przetestuje, a napiszesz mi po kolei jakie wykonać czynności ? Użyć do tego aplikatora czy szmatkę ? Opiszesz jak postępować ? Dodam że jestem zielony w tych sprawach. Nie chce popsuć lakieru, auto mam od ponad miesiąca na dodatek to moje pierwsze auto 😄 

Posted

Instrukcja będzie na butelce, ale jesli chodzi o jakies mocne water spoty to

-oczywiście auto najpierw umyć i osuszyć

- psikasz na mikrofibre (obficie). 

- 2min przytrzymaj mikrofibrę na taj plamie

- jeszcze strzał produktu na mikrofibre i nałóż jak QD drugą mikrofibra dotrzyj na sucho

- słyszałem ze dobrze jest jeszcze po tym powierzchnię umyć

• 4 months later...
Posted
W dniu 29.08.2019 o 22:32, Davckor napisał:

Przetestuje, a napiszesz mi po kolei jakie wykonać czynności ? Użyć do tego aplikatora czy szmatkę ? Opiszesz jak postępować ? Dodam że jestem zielony w tych sprawach. Nie chce popsuć lakieru, auto mam od ponad miesiąca na dodatek to moje pierwsze auto 😄 

Daj znać czy pomogło, aktualnie mam podobny problem w drugim samochodzie i zastanawiam się, czy też tego nie spróbować 😉

Posted
Godzinę temu, Qukie napisał:

Od 1:28 szczotka do kół K2? 

Nie, to "super high end brush" by Opti 😂 Kosztuje 150zł za 2 szt

• 5 weeks later...