jelinski17 Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 @maazur spokojnie ogarniesz ale przygotuj się na orkę papierem 320 żeby ściągnąć źle położony klar
piotrek233 Opublikowano 20 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2023 Przezytaj cały watek, będziesz wiedział
mati0618 Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Opublikowano 18 Lutego Cześć, jaką maszynkę polecacie do szlifowania reflektorów pod czajniczek? Bo przyznam że mam już dość ręcznego jechania papierem...
sztefan24 Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Opublikowano 18 Lutego @mati0618 ja z braku-laku jadę małym vonrockiem https://allegro.pl/oferta/polerka-dwufunkcyjna-400w-50-75mm-15172126106 Ale papiery od 1500 w górę jadę ręcznie
mati0618 Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 19 godzin temu, sztefan24 napisał(a): @mati0618 ja z braku-laku jadę małym vonrockiem https://allegro.pl/oferta/polerka-dwufunkcyjna-400w-50-75mm-15172126106 Ale papiery od 1500 w górę jadę ręcznie I do niej mocujesz papiery i nią matujesz?
sztefan24 Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Opublikowano 19 Lutego @mati0618 tak, mam miękka przekładkę 75 mm i papiery na mokro
Kuba1 Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Opublikowano 19 Lutego Ostatnio jechałem lampę papierami ręcznie i od 1500 wzwyż praktycznie zostawiało te same rysy (oczywiście wymywalem pomiędzy gradacjami) mogła to być wina tanich papierów ? Finalnie zmęczyłem te rysy poletka ale długo zeszło.
Rafal9304 Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Opublikowano 19 Lutego Paszczur B5, 400-600-800-1200-1500 i czajnik. 9
fredikamio Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca Może ktoś miał podobny przypadek i pomoże mi potwierdzić czy to uwidocznienie wad lampy czy błędy przeprowadzenia renowacji. Oddałem do spolerowania lampę która miała widoczne żółte plamy na górze, w środkowych partiach nie było zżółceń. Przy odbiorze bardzo się zdziwiłem, ponieważ na połowie lampy pojawiły się pajączki, coś jak pęknięcia, osoba która wykonywała pracę powiedziała że wcześniej tego nie było widać a teraz tylko się to pokazało ponieważ lampa jest klarowna. Nie chciałem w to uwierzyć i pan przy mnie spolerował kawałek, pęknięcia zostały, Mówił, że oryginalną powierzchnię zdzierał ręcznie przy pomocy papierów wodnych, następnie użył czajniczka od K2. Wg mnie wygląda to na wadę powstałą na wskutek całej operacji. Zdjęcia przed i po.
zeea Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca Przecież nawet na fotkach PO widać, w lampie punktowo, że to jest nie do polerowane. Co do samych pęknięć niech się wypowiedzą Ci co robią z nimi na codzien, ale widać że przed tego nie było. Może zagrzał plastik i prysnął IPA czy innym odtłuszczacze i zareagowało.... 1
jelinski17 Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca Wygląda jak przegrzana lampa plus właśnie IPA zrobiła krzywdę:) gorzej bo te pęknięcia wyglądają jak na przelot...plus jakby ta lampa była dosyć mocno przyciskana w tych miejscach największych pęknięć 1
Mr.Wolf Opublikowano 20 Marca Zgłoś Opublikowano 20 Marca Gość pitoli bzdury. Na zdjęciu przed robotą w okolicach soczewki widać, że nic nie było popękane. Nie było tam na tyle zamglone, by uznać, że pęknięcia były już wcześniej. Na zdjęciu po już te spękania widać. Odwalił manianę i tyle. 1
piotrek233 Opublikowano 21 Marca Zgłoś Opublikowano 21 Marca Zdarza się, że stare plastikowej klosze posiadają pęknięcia w strukturze materiału, ale widać już te defekty przed polerowaniem i jest to nie do usunięcia. Wtedy przed przystąpieniem pracy powinieneś dostać taką informacje, że może tak zostać i nie da się tego usunąć. W tym wypadku, na zdjęciach, przed renowacja tych pajączków nie widać. Więc jest to wina wykonującego usługę, błąd w sztuce. Po skończonym polerowaniu, lampa była nagrzana, gorąca. Psiknął na to IPĄ lub innym odtłuszczaczem i zniszczyło klosz. (odtłuszcza się zawsze zimną lampę w przeciwnym wypadku efekt jest taki jak na foto) Niestety uszkodzona jest już struktura klosza- inaczej mówiąc zniszczenia poszły w głąb tworzywa. Więc to, że przy Tobie matowałe i polerował, nic nie da, ten proces jest już nie odwracalny. Wracaj na reklamacje, Lampy do wymiany lub klosze. 1
buka Opublikowano 21 Marca Zgłoś Opublikowano 21 Marca Używa ktoś może jakiejś budżetowej szlifierki pneumatycznej do matowienia i ma. Coś godnego polecenia?
Szpako99 Opublikowano 23 Marca Zgłoś Opublikowano 23 Marca Czy ktoś z forumowiczów polerował tylne lampy w Audi? Jak się do tego zabrać? Czy macie sprawdzona folie ppf?
jelinski17 Opublikowano 23 Marca Zgłoś Opublikowano 23 Marca @Szpako99 Ostatnio walczyłem z A8 ale tam to tylko wymiana na nowe zdała egzamin,4000 zł za lampy na klapę to niezła paranoja 1
Krzysiek71 Opublikowano 24 Marca Zgłoś Opublikowano 24 Marca Po wypolerowaniu lamp widać takie odpowiedniki hologramu jak na lakierze. Papiery 800,1000,1200,1500,2500 i 3000. Polerowanie kraussa mini rotacja,futro flexipads i Koch h9 potem twarda biała gąbka i też Koch h9 potem czerwony NAT i honey 2, na koniec czarny NAT i Honey 3+. Lampa nie była nawet ciepła w czasie polerowanie. Jakie obroty .są właściwie dla tej mini polerki? Maxymalnie leciałem na 2 biegu,nieraz 2,5-3.
Szpako99 Opublikowano 24 Marca Zgłoś Opublikowano 24 Marca @jelinski17ogólnie audi dało 4 litery jeśli chodzi o tylne lampy...
buka Opublikowano 26 Marca Zgłoś Opublikowano 26 Marca Zawsze lampy szlifowałem ręcznie papierem wodnym pod czajnik. Kupiłem sobie oscylacje i papiery indasa 360-1500. Jednak są to papiery suche, czy można nich korzystać i nie narobią mi one szkody? Czy na 1500 można kończyć czy trzeba jechać jeszcze mocniej w górę do 2000 lub jeszcze wyżej
audicoupe Opublikowano 16 Maja Zgłoś Opublikowano 16 Maja Dawno nic nie dodawałam scenic 2 tradycyjnie polerka a na koniec d-lux 8
pacos Opublikowano 16 Maja Zgłoś Opublikowano 16 Maja Cześć czy jest ktoś w Krakowie, kto zająłby się polerowaniem przednich reflektorów w Mondeo MK4? Lampy nawet nie są zmatowiałe, co spękany klar, kiepsko to wygląda
airbites Opublikowano 28 Maja Zgłoś Opublikowano 28 Maja Jak usunąć połokę ceramic na lampy? Bo byla nalozona przy prawie 0C i teraz wygladaja jak zmatowiałe.
sztefan24 Opublikowano 29 Maja Zgłoś Opublikowano 29 Maja @airbites polerka pasta polishingową/finishową
eternt Opublikowano 2 Czerwca Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca Cześć, mam problem. Pierwszy raz chciałem odświeżyć lampy i nie wiem czy zrobiłem coś źle czy zwyczajnie s już stare i taki ich urok( 2012). Szlifowałem jakimś zestawem z allegro. Najpierw szlif od 600/800/1000/1200/1500/2000/2500/3000 później pasta i zabezpieczenie. Ale już po samym szlifie wyszły dziwne plamy. Ogólnie nie do spolerowania nie wiem czy to jest w plastiku czy ja coś źle zrobiłem. Do szlifowania przykładałem się konkretnie i jeździłem miejsce w miejsce więc nie wiem skąd tak nieregularne plamy. Samo szlifowanie każdej lampy trwało koło godziny. Na obu wyszły podobne plamy. Proszę o pomoc
Rekomendowane odpowiedzi