lukaszlukasz Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2017 W 90% przypadków mikrofibry to ten sam skład. Różnice głównie mamy przy długości włosów, gęstości (gramatura), grubości materiału z którego powiedzmy te włosy wyrastają jak i splocie. Ja przyjrzycie się stronom producentów środków czystości to zalecają oni pranie tych materiałów w niewysokiej temperaturze, z reguły "temperatura prania: do 60stC (nie używać środków zmiękczających), temperatura suszenia: do 100stC". Także rozważania na wiele stron są teoretyczne, zwykłe przepychanki słowne. W sklepach detailingowych widzimy ogromny wybór mikrofibr. Niestety wielu klientów jest na etapie takim, że wierzą w to, że firma XXX, która robi kosmetyki - produkuje też takie mikrofibry. Błąd. Zdecydowana większość zamawia takie rzeczy u podwykonawców, którzy doszywają metki. Taka firma XXX robi te same materiały dla innych firm, które sprzedają je ze swoim logotypem. Ostatnio kupiłem szmatę z mikrofibry do podłogi za 3 zł, która jest identyczna (z super chłonnymi mikrofibrami za nie małą cenę) jak ręczniki znanych w Europie producentów autodetailingu (ja nie mam metki, a tamte mają 30-krotnie droższą). Przykład chemii: Tenzi. Dla nich robi środki jedna (może teraz już nie jedna) polska znana pod inną nazwą firma na literę M.
Mikua Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2017 Nada sie któryś z tych specyfików do prania mikrofibr?
Gość Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2017 [ref]Mikua[/ref], ten po lewej ja kupiłem, i tez można kupic w proszku
W1Michal Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 wyprałem wczoraj w Micro restore fibry i po wyschnięciu zrobiły się...szorstkie schły sobie w domu więc nie przemarzły ani nic. Diabli wiedzą w czym rzecz, chyba upiore jeszcze raz w ADBL tym razem
Gość Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2017 Witajcie panowie, mam pytanko, kupiłem sobie Polish wipe i Soft wipe GYEONA, mega miękkie, jak je pierzecie, trochę sie o nie boje, bo nie dość że były drogie to jeszcze takie miękkie że aż szkoda
W1Michal Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2017 ADBLa sobie kup do prania mikrofibr
Gość Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2017 [ref]W1Michal[/ref], rzecz w tym że nie mam tak dużo fibr żeby opłacało się prać w pralce
Fredi88 Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2017 Przecież nie musisz wstawiać pełnej pralki Ja zwykle piorę po każdym większym myciu. Wystarczy, że jest ręcznik, gruba duża fibra do wycierania QD/wosku, kilka małych z wnętrza, kilka z progów/wnęk, rękawica, fibra do szyb... Tak czy siak ADBL się sprawdza kupiłem pół litra na próbę, ale przy kolejnych zakupach będę musiał wziąć większe opakowanie
Gość Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2017 [ref]Fredi88[/ref], nic nie zrobi z fibrami GYEONA? jak piorę ręcznie puszczają kolor...
Fredi88 Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2017 Nie wiem, bo ich nie posiadam. Z tymi które mam, nic się nie dzieje, a piorę razem wszystkie możliwe kolory. Żaden nie farbuje.
Arkeolowy Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2017 W takich sytuacjach jak farbuje Tobie fibra warto dorzucić chusteczki wyłapujące kolor, 0 problemów
KHOT Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2017 Ludzie, stare metody najlepsze. Na puszczanie koloru we wszystkim przed pierwszym praniem, a najlepiej jeszcze przed pierwszym użyciem: dżinsy, koszulki, gacie, fibry, cokolwiek... do wiadra z letnią wodą, szklankę octu, zamieszać i zostawić na kilka godzin. Odwirować w pralce, wysuszyć i używać normalnie, nie będzie więcej brudzić ani farbować.
Azi Takata Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2017 2,5 nakrętki plynu Biały Jeleń, 50ml octu do płukania i pralka ustawiona na 40 stopni. Efekt: fibry jak nowe. Nic innego mi nie trzeba
S3ci0r Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2017 biały jeleń płyn do - prania czy mydło?
marcin9913 Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2017 biały jeleń płyn do - prania czy mydło? No własnie, płynów do prania Biały Jeleń jest chyba 6 różnych rodzai. Ja kupiłem płyn do prania tkanin delikatnych, w składzie ma płatki mydlane, 1litr za 13zł http://www.emag.pl/bialy-jelen-plyn-do-prania-delikatnych-1l-73132/pd/DTNR62BBM/
rafalk Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Powiem szczerze, że zakupiłem płyn od ADBL, tak bardzo polecany tutaj na forum i d..y nie urywa. Przed wrzuceniem do pralki przeprałem ręcznie brudniejsze w rękach. Po praniu nie są już takie puszyste jak przed, wydają się jakby włókna były posklejane. Co robię nie tak?
Fredi88 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Ile wlales preparatu? Wlales tez plyn do plukania? W jakiej temperaturze prales? Jaka predkosc wirowania?
hamilton Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Ja zawsze po praniu rozczesuję mikrofibry szczotką, są jak nowe. Piorę w płatkach mydlanych+ocet do płukania na 40 stopni.
rafalk Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2017 50ml, nie wlewałem płynu do płukania, 40st, prędkość 800.
marcin9913 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Powiem szczerze, że zakupiłem płyn od ADBL, tak bardzo polecany tutaj na forum i d..y nie urywa.Przed wrzuceniem do pralki przeprałem ręcznie brudniejsze w rękach. Po praniu nie są już takie puszyste jak przed, wydają się jakby włókna były posklejane. Co robię nie tak? Też czytając forum zakupiłem płyn ADBL i jednocześnie płyn do prania Biały Jeleń do tkanin delikatnych. Uprałem te same mikrofibry najpierw w ADBL, potem po zabrudzeniu w Białym Jeleniu. Biały Jeleń lepiej się sprawdził, fibry sa miękkie, żadnego octu nie dodawałem do prania, nie stosowałem żadnych szczotek do rozczesywania. Koszt 1 litra Białego Jelenia to 13zł.
Fredi88 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Czyli wszystko ok. Ciężko powiedzieć, bo piorę dokładnie tak samo i zawsze jest ok
rafalk Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Jaki płyn do płukania stosujesz? Co on daje? Może powodem jest fakt, że ja go nie stosuje?
piotr@sta Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2017 ten biały jeleń jest spotykany stacjonarnie czy tylko przez neta?
Gesiu_15 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Jaki płyn do płukania stosujesz? Do płukania wlewam ocet , fibry po praniu są miękkie puszyste
Rekomendowane odpowiedzi