Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W 90% przypadków mikrofibry to ten sam skład. Różnice głównie mamy przy długości włosów, gęstości (gramatura), grubości materiału z którego powiedzmy te włosy wyrastają jak i splocie. Ja przyjrzycie się stronom producentów środków czystości to zalecają oni pranie tych materiałów w niewysokiej temperaturze, z reguły "temperatura prania: do 60stC (nie używać środków zmiękczających), temperatura suszenia: do 100stC". Także rozważania na wiele stron są teoretyczne, zwykłe przepychanki słowne.

W sklepach detailingowych widzimy ogromny wybór mikrofibr. Niestety wielu klientów jest na etapie takim, że wierzą w to, że firma XXX, która robi kosmetyki - produkuje też takie mikrofibry. Błąd. Zdecydowana większość zamawia takie rzeczy u podwykonawców, którzy doszywają metki. Taka firma XXX robi te same materiały dla innych firm, które sprzedają je ze swoim logotypem. Ostatnio kupiłem szmatę z mikrofibry do podłogi za 3 zł, która jest identyczna (z super chłonnymi mikrofibrami za nie małą cenę) jak ręczniki znanych w Europie producentów autodetailingu (ja nie mam metki, a tamte mają 30-krotnie droższą).

Przykład chemii: Tenzi. Dla nich robi środki jedna (może teraz już nie jedna) polska znana pod inną nazwą firma na literę M.

Opublikowano

wyprałem wczoraj w Micro restore fibry i po wyschnięciu zrobiły się...szorstkie :shock: schły sobie w domu więc nie przemarzły ani nic. Diabli wiedzą w czym rzecz, chyba upiore jeszcze raz w ADBL tym razem

Opublikowano

Witajcie panowie, mam pytanko, kupiłem sobie Polish wipe i Soft wipe GYEONA, mega miękkie, jak je pierzecie, trochę sie o nie boje, bo nie dość że były drogie to jeszcze takie miękkie że aż szkoda

Opublikowano

[ref]W1Michal[/ref], rzecz w tym że nie mam tak dużo fibr żeby opłacało się prać w pralce

Opublikowano

Przecież nie musisz wstawiać pełnej pralki :) Ja zwykle piorę po każdym większym myciu. Wystarczy, że jest ręcznik, gruba duża fibra do wycierania QD/wosku, kilka małych z wnętrza, kilka z progów/wnęk, rękawica, fibra do szyb... Tak czy siak ADBL się sprawdza :good: kupiłem pół litra na próbę, ale przy kolejnych zakupach będę musiał wziąć większe opakowanie :-]

Opublikowano

[ref]Fredi88[/ref], nic nie zrobi z fibrami GYEONA? jak piorę ręcznie puszczają kolor...

Opublikowano

Nie wiem, bo ich nie posiadam. Z tymi które mam, nic się nie dzieje, a piorę razem wszystkie możliwe kolory. Żaden nie farbuje.

Opublikowano

Ludzie, stare metody najlepsze. Na puszczanie koloru we wszystkim przed pierwszym praniem, a najlepiej jeszcze przed pierwszym użyciem: dżinsy, koszulki, gacie, fibry, cokolwiek... do wiadra z letnią wodą, szklankę octu, zamieszać i zostawić na kilka godzin. Odwirować w pralce, wysuszyć i używać normalnie, nie będzie więcej brudzić ani farbować.

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Powiem szczerze, że zakupiłem płyn od ADBL, tak bardzo polecany tutaj na forum i d..y nie urywa.

Przed wrzuceniem do pralki przeprałem ręcznie brudniejsze w rękach.

Po praniu nie są już takie puszyste jak przed, wydają się jakby włókna były posklejane.

Co robię nie tak?

Opublikowano
Powiem szczerze, że zakupiłem płyn od ADBL, tak bardzo polecany tutaj na forum i d..y nie urywa.

Przed wrzuceniem do pralki przeprałem ręcznie brudniejsze w rękach.

Po praniu nie są już takie puszyste jak przed, wydają się jakby włókna były posklejane.

Co robię nie tak?

Też czytając forum zakupiłem płyn ADBL i jednocześnie płyn do prania Biały Jeleń do tkanin delikatnych.

Uprałem te same mikrofibry najpierw w ADBL, potem po zabrudzeniu w Białym Jeleniu.

Biały Jeleń lepiej się sprawdził, fibry sa miękkie, żadnego octu nie dodawałem do prania, nie stosowałem żadnych szczotek do rozczesywania.

Koszt 1 litra Białego Jelenia to 13zł.

Opublikowano

Jaki płyn do płukania stosujesz? Co on daje? Może powodem jest fakt, że ja go nie stosuje?