Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo to takie popadanie w paranoję trochę już , ktoś to sprytnie sobie wykombinował, tylko nie pomyślał żeby przekalkulowac zakup fibr vs. zakup specjalnych proszków do ich prania. :-]

Szmata to szmata :mrgreen:

TEMAT DO ZAMKNIĘCIA :D:D

Opublikowano
Bo to takie popadanie w paranoję trochę już , ktoś to sprytnie sobie wykombinował, tylko nie pomyślał żeby przekalkulowac zakup fibr vs. zakup specjalnych proszków do ich prania. :-]

Szmata to szmata :mrgreen:

TEMAT DO ZAMKNIĘCIA :D:D

Nie wiem jakich fibr lub szmat używasz ale ja to przekalkulowałem i piszę co mi z tego wyszło.

1. CHEMICAL GUYS WOOLLY MAMMOTH DRYER TOWEL - osuszanie - 130 zł

2. MICROFIBER MADNESS SUMMIT 800 ULTRA SOFT - docieranie QD lub wosku - 57 zł

3. SHOWCARSHINE FLUFFY DRYER - zakamarki osuszanie - 29 zł

4. Coś taniego do kół i wydechu itp - 10 zł

Sumarycznie wychodzi mi tutaj kwota 226 zł

Koszt płynu do prania SONUS DER WUNDER WASCHE 500ML - 35 zł a z niego 8 prań daje nam kwotę 4,38 zł

Więc myślę że warto na to jedno pranie tego co napisałem u góry poświęcić te 4,38 zł.

Jeżeli bym prał jakieś usmarowane fibry to bym się nie zastanawiał lub fibry które za 5 szt. bym płacił 10 zł ale nie każdy ma tanie fibry więc szkoda tych droższych

Opublikowano

PRZYKŁADOWO

1. 100x60 - 30zł

2 Super miękki 40x40cm - 18zł

3. 60x90cm 5sztuk - 140zł

4. 40x40 x 10szt - 30zł

218zł :-]

POrównywałem do Twoich produktów, które też kiedyś testowałem/kupowałem , jak dawałem się naciągac na sklepy, metki etc :) Aż pewnego razu kupiłem recznik firmy X za ok 100zł i ręcznik firmy Y za 30zł. Jakież było moje zdziwienie, kiedy po mało wnikliwej analizie, głównie wzrokowej okazało się że na jednym była metka firmy X kolorowa , piękna, na drugim jakieś dane producenta a poza tym się niczym innym nie różniły. :)

Wtedy zaczalem drążyc, bo jestem przecież chciwym , zawistnym, chytrym Polakiem, nie dam komuś zarobic za byle metkę, i jak to mówią " w ch..ja to nie nas, a my Was" dotarłem do producentów, i innych dystrybutorów i tak z kosztów za taki zestaw jak powyżej - 500-600zł zszedłem do ~200zł :P

Lubię markowe produkty, naprawdę, ale MARKOWE wyprodukowane tam skąd pochodzi

METKA a nie Markowe z Tajwanu z przeklejonym znaczkiem

A w kwesti prania, zdania nie zmienię, bo K..RWA po co przepłacac, jeśli nie widac różnicy? DOSIA :D

Opublikowano

Przykro mi że nie widzisz tej różnicy i przykro że zaczynałeś od najdroższych fibr bo nie potrzebnie wyrzuciłeś pieniądze w błoto. Ja zaczynałem od tanich a skończyłem na droższych bo są po prostu lepsze. Już to kiedyś pisałem i jeszcze raz napiszę "Z racją jest jak z dupą - każdy ma swoją"

Opublikowano
Nie wiem jakich fibr lub szmat używasz ale ja to przekalkulowałem i piszę co mi z tego wyszło.

2. MICROFIBER MADNESS SUMMIT 800 ULTRA SOFT - docieranie QD lub wosku - 57 zł

3. SHOWCARSHINE FLUFFY DRYER - zakamarki osuszanie - 29 zł

4. Coś taniego do kół i wydechu itp - 10 zł

Sumarycznie wychodzi mi tutaj kwota 226 zł

Koszt płynu do prania SONUS DER WUNDER WASCHE 500ML - 35 zł a z niego 8 prań daje nam kwotę 4,38 zł

Więc myślę że warto na to jedno pranie tego co napisałem u góry poświęcić te 4,38 zł.

Ile wytrzyma taki zestaw prany w rogaczu :evil: (lub zwykłym proszku), a ile w płynie do prania :-]

Opublikowano

eratez - 2, 3 i 4 w marcu miną rok jak je piorę w Sonus'ie i mają się bardzo dobrze. Jeżeli chodzi o nr 1 to mam go od października i też wygląda i działa nieźle.

Opublikowano
Ja zaczynałem od tanich a skończyłem na droższych bo są po prostu lepsze. Już to kiedyś pisałem i jeszcze raz napiszę "Z racją jest jak z dupą - każdy ma swoją"

Czytanie boli ? :-]

Temat jest nie o cenie szmat, a o praniu szmat, ale że wyskoczyłeś jak rdza po zimie na golfie, to tylko Ci próbowałem uświadomic że moje szmaty w 3/4 pokrywają się z Twoimi, a w 1/4 mam lepszy towar od Twojego jakościowo za jeszcze lepszą cenę, a jak już muszę to tłumaczyc, to wspomnę też o tym że napisałem wyraźnie PORÓWNANIE z zaznaczoną RÓŻNICĄ .

CZARNO NA BIAŁYM, że nie kupuję tanich , gorszych szmat, tylko nie przepłacam za "METKiE"

Więc przykro mi że nie widzisz tej różnicy i przykro że zaczynałeś od pisania w ferworze próby przyznania sobie samemu wyższej racji, i że nie potrzebnie wyklepałeś się na klawiaturze, ale wiedz że ja zawsze zaczynam od czytania ze zrozumieniem. ;):P

Nie bądź zły na Siebie, każdy ma czasem gorszy dzień. :mrgreen:

PS. Wczoraj katowałem szmatę jedną co mam 2 lata już , i piorę Swoim sposobem, i nadal zbiera, nie zostawia syfu, i ponownie ją wypiorę pewnie jutro :song: A że nie zamierzam byc ekspertem, ani rzeczoznawcą od SZMAT , to zakończę tę dyskusję oraz wylewanie spamu i emocji w związku w temacie kto ma lepiej bo dał "WINCYJ"

:D

Opublikowano

bono-e30 - no to sorry że słabo łapię temat i czytam bez zrozumienia.

Na koniec prośba ode mnie i pewnie od większości czytających ten temat - podaj kilka linków lub sklepów do tych tanich szmat które są lepsze od tych drogich. Myślę że wszyscy w tym temacie będą zadowoleni bo szkoda przepłacać skoro ty masz namiar. Aha i jeszcze specjalnie dla mnie jak bym nie załapał porównanie która tania zastępuje tą drogą aby nie kupować tych samych.

Opublikowano
1. 100x60 - 30zł

Jeśli mógłbym prosić o linka gdzie kupie CG Mammotha za 30 zł to będę wdzięczny. 8-)

Opublikowano
1. 100x60 - 30zł

Jeśli mógłbym prosić o linka gdzie kupie CG Mammotha za 30 zł to będę wdzięczny. 8-)

Mamuta może nie ale równie dobry recznik do osuszania kupisz za 1/2 ceny tu http://shiningcar.pl/pl/p/ShiningCar-FL ... 60cm-/1093

w przed sprzedaży były po 45zl :)

mam go już z 8mc prany zawsze w pralce zawsze w proszku do prania i.... jedynie kolor żółty nie co zjaśniał :) zresztą chłopaki maja tez inne fajne fibry w dobrej cenie :) ale to juz OT sie chyba robi :)

Opublikowano

gusiak11, mam identyczny w innym wymiarze. Do Mammotha mu troszkę brakuje ;)

Mammoth ma gramaturę 880, ten co pokazałeś na moje oko jakieś 600 max.

Opublikowano

escimo,

Wg tego linku http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... &start=135 jak i kliku innych piszą że ma 900, czy ma tyle nie wiem, jeżeli odbiega od mammotha to nieznacznie a cena jest bardziej niż dobra za takie fajny ręcznik.

Mam w domu oba i nie widzę różnicy :) poza oczywiście ww. ceną :) a jak nie widać różnicy ....:) mawiał klasyk :)

Opublikowano

gusiak11 - to może dla tych co są na etapie zakupu jakiegoś ręcznika do osuszania jest dobra nowina bo jednak trochę pieniędzy w kieszeni zostanie. Ja mam prośbę do ciebie i pewnie się innym przyda - jak byś mógł jeden i drugi złożyć na 3 lub 2 zakładki, położyć obok siebie i sfotografować. Jestem ciekawy czy będzie różnica w wielkości/wysokości pomiędzy nimi. Jeżeli takowej nie będzie to wychodzi z tego że są tej samej grubości. Ja mogę wieczorem jak już będę w domu jeżeli to kogoś interesuje zrobić taką fotkę porównując Mammoth'a do Fluffy'ego - nóż widelec może ktoś z tego skorzysta.

Opublikowano

Pimps, tu nie o grubość ręcznika chodzi tylko o wagę gram/m2 :)

gusiak11, skoro posiadasz oba i nie ma różnicy, to nie będę wnikał. Po zdjęciach wygląda na mniejszą gramaturę, ale już nie będę robił większego off-top'a. :)

Opublikowano

escimo - a gramatura to nie jest również grubość? Nie znam się tylko tez sugeruje się np. grubością papieru który podaje się w gramach.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Delikatnie odgrzewam: wyprałem MF i aplikatory w mydle żółciowym W5 z Lidla - efekt super. Zapach płynu nieciekawy, ale wynik prania wg mnie bardzo dobry (lepszy, niż po Białym Jeleniu).

Opublikowano

Ogólnie MFki lepiej jest prać w jakimkolwiek Mydle, nawet DOVE czy BAMBI ... Jak to mydło, odtłuszcza i usuwa plamy , ja ostatnio kupiłem w biedronce płyn do prania tkanin i płyn do płukania, o dziwo MFki wychodzą z pralki jak nowe :)

Opublikowano

@bonoe30 wiesz co, moja kobieta jest straszną pedantką i zawsze ma przy sobie jakieś zele antybakteryjne do rąk i takie sprawy. Przez te jej wszystkie fobie dotyczące brudnych rąk nauczyłem się trzymać w garażu/samochodzie ścierki do rąk. Jednak nie był to dobry pomysł bo ścierki z mikrofibry średnio chciały oddawać smar który w niego namiętnie wcierałem. Któregoś dnia dłubaliśmy coś przy ducati monsterze (tak tak...) mojego kumpla i dał mi szmatkę do domycia smaru to były ścierki big vipes (w zóltym pudełku) kupione na dobreokucia.pl, niby na stronie piszą że to niezbędnik budowlańca, ale ze smarem też sobie poradziły. także jak masz problemy z domyciem się po silnikowej dłubaninie to spróbuj tych szmatek:d

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ile wlewacie do pralki plynu do prania mikrofibr SONUSA? Ja wlalem 60ml i mf kiepsko sie dopraly, nie wspominam o aplikatorach do wosku.Nie spraly sie nawet lekkie plamy na mikrofibrze do szyb.

Opublikowano

impex, na średnie pranie leje dwie nakrętki i dopiera elegancko, mikrofibry od felg też są czyste po wyjęciu, aplikatory po woskach itp. również wyprane.

Może masz za niską temperaturę prania, 40 stopni to jest minimum, płukanie w zimnej.

Opublikowano

Nie jestem pewien, ale było chyba ustawione 30stopni.Na tych lepszych mikrofibrach widziałem takie zalecenia.Dopralem juz sobie recznie te brudne.Moczylem w wiadrze ok godziny.Na pol wiadra dalem 3 nakretki, a na mocniejsze plamy plyn do mycia naczyn.Jest ok.Nastepne pranie bedzie w wyższej temperaturze.Dzięki.

Opublikowano

a co sadzicie o dodawaniu octu w celu zmiekczania MF gdy robią się twardsze? Ja niestety mam mega twardą wodę i piorę ręcznie z sonusem.

Opublikowano

Tylko się nie śmiać :P

Ja ostatnio prałem ręcznie w ciepłej wodzie i płynie do higieny intymnej :lol:

Delikatniejsze to od mydła ,syf fajnie puścił nawet ten na firbrach z felg.. Potem zimną wodą przepłukałem i podczas schnięcia co jakiś czas strzepywałem fibrą żeby była puszysta jak wyschnie i jest :good: