Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Sorki że odswieżam temat ale mam pytanie: Czy taka próbka zrobie całe (vw polo) auto??? I czy dostepny by był w takiej próbce swissvax onyx??? Ewentualnie jaka by była jej cena???

Opublikowano

10 ml wosku powinno bez problemu na passata wystarczyć, mi prubka dodo 30ml wystarcza na 5-6 aplikacji na 626

Opublikowano

Ja na auto średniej wielkości zużyłem 1,5 próbki. Nakładałem za pomocą gąbkowego aplikatora megsa.

Opublikowano

biorąc pod uwagę fakt, że słoik 200ml wystarcza na 20-30 aplikacji, można łatwo obliczyć jaką powierzchnię nasmarujemy próbką o poj. 10ml.

yesfan, nawiązując do Twojego pytania z poprzedniej strony odpowiedź brzmi...

tak CF jest tak samo dobry jak Zymol HD. Dlaczego warto mieć jedno i drugie? Mimo, że przeznaczenie tych produktów jest identyczne, to różnią się pod wieloma względami

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

a ma ktoś porównanie do Wolfganga Füzion Carnauba-Polymer?

bo będę robił z grubsza zakupy w usa i nie wiem czy ten svisswax jest lepszy od w/w wosku, jeśli ma ktoś z nim jakieś doświadczenie prosze o opinie.

• 5 lat później...
Opublikowano

Panowie , jestem na etapie przymiarki do wosku na sezon letni z pierwszej ligi czyli Zymol lub Swissvax . Bardziej skłaniam sie ku swiss i tutaj moje pytanie , na oku mam Mirage , Shield lub Concorso ... Zalezy mi głównie na bardzo dobrym wet looku oraz przyzwoitej trwalosci :) Czy concorso z nich wszystkich to najlepszy wybor ? (lakier lc9z ,czarna perła ) oraz jak jest z jego wydajnościa ( chce kupic 50ml) na ile orientacyjnie woskowan powinien mi wystarczyc. Oczywiscie do tego cleaner Cleaner Fluid Medium - 250ml. Bede wdzieczny za wszelkie porady ;)

• Moderator
Opublikowano

zajkos10, Shield jest woskiem najtrwalszym z tej trójki. Concorso jest tak zwanym woskiem konkursowym - ma zapewnić najlepszy wygląd, trwałość nie jest tu priorytetem. Powinien jednak spokojnie posiedzieć na lakierze w sezonie letnim ponad miesiąc. Sądzę, że powinieneś nim zrobić ponad 20-30 woskowań ;)

• Moderator
Opublikowano

zajkos10, po pierwsze zajrzyj tutaj:

viewtopic.php?f=223&t=14943

Wydajność obu wosków jest bardzo duża. Po nabraniu wprawy, wystarczą Ci 2 gramy na auto. Ja skłaniałbym się ku Zymolowi - lepsze kropelkowanie. Zapach - kwestia indywidualna. Look - wiadomo, kwestia zastosowania HDC.

Uważam też że konsystencja wosku lepsza jest w Zymolu - jest jednolita. SV ma takie jakby kuleczki / granulki, które rozpuszczają się wprawdzie błyskawicznie pod wpływem temperatury ale mnie się to nie podoba.

No i Zymola masz więcej za mniej :)

• Administrator
Opublikowano

To prawda, u Zymola więcej za mniej - w cenie wosku otrzymujesz gratis mega hologramy po wypoceniu :mrgreen:

• Moderator
Opublikowano

Eryczek, nie da rady. Już parę razy próbowałem czynić cuda, używać różnych QD jako "final touch" po nocy od smarowania np. Glasurem. Jednak dzień czy dwa później na słoneczku i tak są mazy. Ja to traktuję jako część operacji. Po prostu kilka dni po woskowaniu trzeba co najmniej spłukać samochód.

Zymole nie są woskami pod usługę, gdzie nakładamy i parę godzin później klient wyjeżdża z garażu. :-]

• Moderator
Opublikowano

krd, miałem nadzieję na jakąś ciętą ripostę za mój hejt od Piotrka ale mnie złał :kox:

A w temacie to zgadzam się z Tobą, po smalcowaniu woskiem Zymola, auto wygląda świetnie dopiero po pierwszym myciu.

A wracając do tematu to na serio konkursowy wosk od SVa mi nie podchodzi. Z tej półki cenowej szukał bym Insignisa - jest dużo tłustszy i "jednolity". Kiedyś zwrócił mi na to uwagę właśnie Evo, sprawdziłem i faktycznie okazało się że to woski o bardzo różnej konsystencji i zupełnie inaczej się z nimi pracuje.

Opublikowano

Pisałem to już kiedyś, musiałem trafić na wyjątkowe partie Z - żaden nigdy mi się nie wypocił (Carbon, Glasur, Ital, Concours) - pomimo upałów 30+C, ostrego słońca, ciemnego lakieru itp.

I żeby była petarda nie musiałem czekać do pierwszego mycia ;)

Z SV miałem Mirage, nie zachwycił mnie :dontknow: (poza zapachem)