Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czołem!

Dzisiaj szybka prezentacja "Małego" Pistoletu z Aliexpress do myjki wysokociśnieniowej. W moim przypadku do myjki Karcher K5. Pokaże na swoim przykładzie, co trzeba dodatkowo zakupić aby podłączyć pistolet z tą myjką (uniknę przynajmniej miliona pytań w wiadomościach prywatnych 😄

Tak więc "pistolet" zakupiłem dokładnie pod tym linkiem:

https://pl.aliexpress.com/item/M22-x-1-5mm-Podk-adka-Pod-Wysokim-Ci-nieniem-Pistolet-Pistolet-Podk-adka-Z-5/32959134373.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.301d5c0fZltPia
1.JPG.edcddb77f2860af4636ee69d7b1263c6.JPG

W zestawie 5 dysz natryskujących z szybko złączką 1/4'' o różnych kątach natrysku wody. Tak jak na zdjęciu powyżej taki zestaw przyszedł do mnie po równo 2 tygodniach.

Pistolet ma złącze-gwint M22x1,5mm, a jak wiadomo popularny Karcher K5 z marketów OBI itp ma waż ze złączem Quick Connector.

Tak więc aby podłączyć pistolet do myjki należy zakupić - adapter Click M22 do Karcher K...  np od TECHKAR 
strona: https://sklep.techkar.pl/gniazdo-click-karcher-techkar,3,3550,2390
allegro: 5852662536
2.JPG.b9ee43f8ed7fa5155e7d4fc0f32a85fb.JPG3.JPG.78afde309dff96bcd042b110f2e70b8d.JPG

Jak już mamy adapter to czas na jego montaż i tak to wygląda na gotowo:
IMG_20190313_160926.jpg.3eb3696fb93535de8535f0fd03dddee1.jpgIMG_20190313_160936.jpg.afdd680e9dccf6a4f22c0851e672f60b.jpg

W zestawie do pistoletu otrzymujemy 5 dysz natryskujących z szybko złączem 1/4'' o różnym kącie natryskiwania wody:

1) Czarna - nie jest opisana, ale określam jako "luźny" natrysk jak z pistoletu ogrodowego
2) Czerwona o kącie natrysku 0' 
3) Żółta o kącie natrysku 15'
4) Zielona o kącie natrysku 25'
5) Biała o kącie natrysku 40'

IMG_20190313_161059.jpg.2a403aef04162e926bbfb465769c9d03.jpg

Temat z podłączeniem pistoletu mamy rozwiązany. Teraz czas na temat - jak podłączyć pianownicę PA do tego pistoletu. Jeśli nie mamy takiej to wiadomo kupujemy pianowicę PA z dedykowanym szybko złączem 1/4''. Natomiast jeśli mamy już pianownicę PA ze złączem Bayonet to musimy kupić - Szybko złączka gwint 1/4" np od TECHKAR 
strona: https://sklep.techkar.pl/wtyk-szybkozlacza-gwint-14,3,3550,4583
allegro: 6834229972
IMG_20190313_160752.jpg.d97b54fa89a9a4bd9017d00f01443caa.jpg

Pianownica PA ze złączem Boyonet przed modyfikacją:
IMG_20190313_160456.jpg.15a70da7c9b2896efcd6fe7486578463.jpg

Klucz "15" w dłoń i odkręcamy
IMG_20190313_160653.jpg.33c536bcfbec16fff5c036fef333e3eb.jpg

Przykręcamy szybko złączkę 1/4'' i tak to wygląda:
IMG_20190313_160840.jpg.5456b25f9bf362a499e31a811d10213f.jpg

Pora sprawdzić jak to wszystko działa. W PA przygotowałem pianę od Good Stuff w stężeniu 1:10:
IMG_20190313_161318.jpg.674c6f7d92d08e2a96e4e36c8d07c9ca.jpg

Czas rozwinąć węże i sprawdzić tą "zabawkę" jak to działa 😄 tutaj załączam film w którym po kolei zmieniam końcówki i na końcu podłączam pianownicę PA po modyfikacjach.
Tutaj niestety z pianownicą mały ZONK ! Pianownica działa i piana jest ładna taka jaka powinno być, ale z szybko złączki w PA, leci woda po placach 😞
Rozwiązaniem tego problemu jest uszczelnienie gwintu specjalnym klejem (oryginalnie techkar też takie uszczelnienie daje) - niestety nie mam go na tą chwilę, a cena trochę mnie z nóg zwaliła 😮 
Techkar: https://sklep.techkar.pl/klej-uszczelniajacy-gwintow-k2,3,3577,6629

Dobra zapraszam na film 🙂 

Jak widać na filmie pistolet bez żadnej końcówki "leje" wodę jak z węża więc fajna opcja dla tych co lubią po myciu osuszanie "ze szlaucha" 😄

Według mnie optymalne są dwie końcówki:
1) Zielona o kącie natrysku 25'
2) Biała o kącie natrysku 40'

Na koniec jeszcze jeden film pokazujący jak sobie radzi pistolet + zielona końcówka w etapie płukania/wypłukiwania aktywnej piany 🙂 

Podsumowując:

"Krótki" Pistolet z aliexpress bardzo mi się spodobał będę z niego korzystał dość często. Bardzo wygodnie się nim pracuje. Teraz mycie auta to +1 do levelu umilenia sobie czasu.
Jego zaletą jest to, że można sobie myć auto w ciasnych pomieszczeniach. Naprawdę nie pryskamy na siebie wodą (byłem suchy po tych zabawach).
Kolejną zaletą jest to że możemy sobie fajnie domyć nadkola i koła - to jest to czego szukałem ! 
Jakby była potrzeba dłuższej lancy, to zawsze możemy bez problemowo wrócić do ori pistoletu z zestawu K5.
Resztę zostawiam Wam ..... 

• Lubię to 7
  • Dziękuję 3
  • Super 3
  • Okay 1
Posted
10 minut temu, david2888 napisał:

Czas rozwinąć węże i sprawdzić tą "zabawkę" jak to działa 😄 tutaj załączam film w którym po kolei zmieniam końcówki i na końcu podłączam pianownicę PA o modyfikacjach.

Tutaj niestety z pianownicą mały ZONK ! Pianownica działą i piana jest ładna taka jaka powinno być, ale z szybko złączki w PA leci woda po placach 😞
Rozwiązaniem tego problemu jest uszczelnienie gwintu specjalnym klejem - niestety nie mam go na tą chwilę, a cena trochę mnie z nóg zwaliła 😮 
Techkar: https://sklep.techkar.pl/klej-uszczelniajacy-gwintow-k2,3,3577,6629

Nieco tańsza alternatywa https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/mocowania-i-laczenie/tasmy-i-kleje/kleje/klej-technicqll-anaerobowy-uniwersalny-10-g.html?store=0

Posted

bardzo fajna prezentacja, też zastanawiałem się czy kupić, ale kupiłem króciec typowy pod K5 i rzadko z niego korzystam.

Nie zgodzę się również z tym, że się nie ochlapiesz, też kupiłem z myślą o felgach i nadkolach, niestety stoi się za blisko i chlapie okrutnie. Do nadkoli moim zdaniem niezawodna jest lanca zagięta na 90°.

Dzięki tej prezentacji wiem, że dobrze zrobiłem nie kupując tego zestawu...

pzdr

Posted
2 minuty temu, peciu napisał:

o dzięki 🙂 

2 minuty temu, rygryss napisał:

bardzo fajna prezentacja, też zastanawiałem się czy kupić, ale kupiłem króciec typowy pod K5 i rzadko z niego korzystam.

Nie zgodzę się również z tym, że się nie ochlapiesz, też kupiłem z myślą o felgach i nadkolach, niestety stoi się za blisko i chlapie okrutnie. Do nadkoli moim zdaniem niezawodna jest lanca zagięta na 90°.

Dzięki tej prezentacji wiem, że dobrze zrobiłem nie kupując tego zestawu...

pzdr

Cieszę się, że pomogłem i rozświetliłem Tobie sytuację 🙂 

Posted

@rygryss Też spoko rozwiązanie, ale jednak zawsze będzie ta długość większa o te cm które ma ori pistolet

Posted
1 minutę temu, david2888 napisał:

ale jednak zawsze będzie ta długość większa o te cm które ma ori pistolet

właśnie i chlapie niemiłosiernie 😉

osobiście żałuję zakupu

Posted

Może po dłuższych testach-pracy z tym pistoletem, również będę tak samo mówił 😄

tamela mann ok GIF by TV One

Posted

Jakiś czas temu mieliśmy na testy te końcówki i faktycznie fajna sprawa 👍 

Gdyby ktoś z Was chciał w przyszłym tygodniu będzie kilka zestawów do K Series i Nilfiska.

• Lubię to 1
  • Okay 1
  • Moderator
Posted

Ja na te pistolety choruję od kiedy zobaczyłem je na Obsessed Garage. Dlatego obecnie uzywam MJJC na szlauchy ale docelowo też wpadną kiedys te myjki 🙂

• Lubię to 1
Posted
W dniu 14.03.2019 o 09:09, ShiningCar napisał:

Jakiś czas temu mieliśmy na testy te końcówki i faktycznie fajna sprawa 👍 

Gdyby ktoś z Was chciał w przyszłym tygodniu będzie kilka zestawów do K Series i Nilfiska.

Ja bym się pisał na zestaw do Nilfiska 🙂 jaką cenę przewidujesz?

Posted

Również polecam ten zestaw sam wklejałem filmy z OG czy ktoś takie coś już ma 😉 I się zaczęło;) Sprawa jest super w dodatku dokupiłem lance krótką 90" i tak zwane lance do rynien wszystko właśnie na te szybkozłącze i na te dysze wpinane + lanca 90cm tak samo na szybko złącze 😉 Do tego polecam bęben na ścianę. Został mi tylko miękki i elastyczny waż do kupienia pod wydajność 700l/ha-180bar ktoś może testował tego typu "wygodne" węże ?

Posted

@lukasz87 Możesz pokazać jakieś linki i zdjęciach tych dodatkowych akcesoriów? 

Co do węża to też właśnie zostało mi to do rozwiązania. Wąż ze zestawu K5 jest strasznie sztywny i nie wygodny. Myslałem o jakimś wężu + bęben ale nie wiem jaki jest odpowiednio wygodny i elastyczny oraz jaki bęben no i czy to będzie wspołpracować z myjką.

Posted

Chodzi o spadek wydajności - ciśnienia. Przecież istnieje jakaś maksymalna granica długości węża od myjki do pistoletu

• 4 months later...
Posted

Skompletowalem zestaw jak w poscie pierwszym i sprawuje sie wysmienicie (z 15 metrowym przewodem cisnieniowym techkar i karcherem k5).  Pytanie- czy ktos sie orientuje czy istnieje jakas lanca na szybko-zlaczke jako przedluzenie pistoletu z ali? Chcialbym calkowicie wyeliminowac uzywanie lancy karchera ale niestety przy duzym aucie potrzebuje czegos dluzszego np do umycia dachu.

Posted
W dniu 14.03.2019 o 00:25, Badii23 napisał:

Ja mam do nadkoli takie cudo, Karcher również k5. 

Czy to cacko występuje też pod serię HD ?

Posted

@V1RU$ Też idzię zrobić pod wersje HD. Trzeba zobaczyć jakie gwiny 🙂 

Posted

Tak tylko myślę nad gotowcem bo wiem że są redukcje z HD na K. Tylko to po drodze kolejny element. Dlatego pytam czy są już takie te gięte 90 st. ale z końcówka pod HD.

Posted

W Techkarze dorobia Ci co tam chcesz i do czego ...nawet lance katowa  taka dlugosci 1.1m aby siegala do polowy auta. 

Posted

Ja mam HDS-a i niestety techkar się poddał, chciałem mieć dysze zaraz za pistoletem. Pozostaje zamówić na alli...plus kombinacje z szybkozłączką tak jak przy pianownicy.d99fb72d85677d1ac2dc7c61321f200d.jpgc599204f4a89078d9430b3b56122f364.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka