tomi1985 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 sobieslaw, ubezpiecz szyby i łubudu
przemko99 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 Szukam kogoś z okolic Bierunia/Tychów/Oświęcimia co polerował już szyby. Czy jest ktoś taki na forum lub możecie polecić jakiś zakład?
mario704 Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2014 Takie to ja mam i chciałbym się ich pozbyć.Lekkie ryski po skrobaczce itp...Dość dużo tematu przeczytałem i ponawiam pytanie czy AG car glass polish sobie z tym poradzi-ręcznie
manio49 Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2014 Nie nie poradzi sobie. On ma doczyścić szybę Na ryski tylko tlenek - dużo wody i dużo roboty.
speedek Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2014 Takie to ja mam i chciałbym się ich pozbyć.Lekkie ryski po skrobaczce itp...Dość dużo tematu przeczytałem i ponawiam pytanie czy AG car glass polish sobie z tym poradzi-ręcznie Nie da się. Sam próbowałem u siebie. Moja tylna szyba miała naklejkę składającą się z liter na niemal całej szerokości. Po niej śmigała wycieraczka. Od latania po naklejce pióro się wytarło i wydziergało piękne rysy w miejscu gdzie nie było naklejki. Po odklejeniu liter została idealnie czysta szyba i dookoła porysowany obszar. Skutkowało to permanentnym napisem na tylnej szybie. W ręce wpadł mi zestaw od CarPro CeriGlass 30 min machania łapą i litery już nie są widoczne w świetle dziennym. Polecę z tym jeszcze na maszynie jak tyko mi pad przyjdzie do szkła i myślę że pod halogenem też nie będzie widać. Moje rysy były bliźniaczo podobne do tych ze zdjęcia. Na przyciemnianej szybie był to efekt podobny do znaku wodnego na papierze.
Tomek WRO Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2014 Czy to prawda, że tlenkiem ceru dość łatwo narobić holsów lub swirli na szybie? Oczywiście chodzi mi o pracę maszyną. Mam oryginalną 18sto letnią szybę w swoim aucie. Szyba jest już dość zmęczona. Dobiłem ją używając tej zimy mosiężnej skrobaczki Mirska. Tzn. musiałem mieć pełno syfu na szybie, którego nie widziałem skrobiąc. BTW jeszcze wcześniej używałem mosiężnej skrobaczki z Castoramy i nie było takich efektów. A może były tylko teraz dobiłem? Teraz już nie ważne to. Mam pełno poziomych rys i bardzo uciążliwa jest jazda w nocy. Może lepiej zakupić CeriGlass
proximo Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2014 w życiu nie zrobisz holsów na szybie chyba że piaskiem posypiesz dodatkowo...
cortezo87 Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2014 Jaką maszyną najlepiej polerować szyby ? Rotacja nie zrobi krzywdy? Może DA wybrać?
manio49 Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2014 Rotacja coś zdziała, DA się zamęczysz i ewentualnie "wyczyścisz" szybę.
piotto0 Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2014 Jako że szyba od nowości w aucie... to jej stan nie był najlepszy i posiadała sporo rys od wycieraczek które bardzo się rzucały w oczy zarówno w dzień jak i w nocy. Trzeba było coś z tym zrobić więc ... zaczynamy. Tlenek ceru kupiony ( 100g ), filc na BP kupiony. Samochód zabezpieczony i jazda Wszystko przygotowane: Stan szyby przed polerowaniem: W trakcie: I po (pierwsze zdjęcie przed wymyciem pasty ... ) Powiedział bym że jestem zaskoczony z efektu, jednak tak do końca nie jest - spodziewałem się że usunę ponad 90% rys i tak też się stało. Jednak jestem bardzo zadowolony że się udało. W sumie zeszło mi ponad pół dnia .. no można powiedzieć od 13 do 21:30 z oklejaniem, polerowaniem, myciem całego auta i nakładaniem 2x NW. Ze 100g tlenku ceru zostało 67g. Na wypolerowanie przedniej szyby(całkiem sporej) zużyłem dokładnie 33g.
Teddy Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2014 piotto0, te białe kropki to są odpryski od kamieni? Widzę że poważnie podchodzisz do zabezpieczenia samochodu przed ewentualnym zachlapaniem pastą No i miejscówka również mistrzowa - jakaś ogrzewana hala czy coś, masz jakieś znajomości czy twoja prywatna?
piotto0 Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2014 Te białe kropki na pierwszym zdj to pasta / tlenek ceru w odpryskach po kamieniach. Widoczny jak patrzysz na szybę z zewnątrz i dosyć się rzucał w oczy. Co do zabezpieczenia to słyszałem że kawałki pasty ciężko umyć jak zaschną ... a były one dalej niż połowa dachu na samochodzie ( który jest całkiem długi ) ( tzn na folii która pokrywała samochód ... ) gdyby nie zabezpieczenie to nie chciał bym tego myć. Mimo takiego zabezpieczenia woda z tlenkiem ceru zlała się na dolne plastiki i w otwory z których wychodzą wycieraczki... 50% się wymyło a 50% skrobałem / zmazywałem palcem -.- Na szczęście nie było tego dużo. Podobnie w odpryskach na szybie siedziała pasta i niczym nie szło tego zmyć ... aż przez przypadek okazało się że bardzo dobrze poradził sobie Karcher z odległości paru CM szybie to nie zaszkodzi więc jazda i cała pasta wymyta. Na kolejnych zdj te białe kropki to odpryski od kamieni ... na zdj pod lampą faktycznie bardzo widoczne. Hala niestety nie moja.
coobah Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2014 piotto0, właśnie zamówiłem tlenek ceru Pad filcowy jest, teraz czekać na wolny czas i jadę ze swoją szybą w Picasso.
piotto0 Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2014 piotto0, właśnie zamówiłem tlenek ceru Pad filcowy jest, teraz czekać na wolny czas i jadę ze swoją szybą w Picasso.
kita33 Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2014 Żeby się upewnić mowa o takim padzie filcowym http://autonablask.pl/produkt/flexipads ... 5mm-rayon/ ?
pawelpp Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2014 Potwierdzam, ze chlapie dookoła. Robilem szybę w kombi to tez na dach szmaty kładlem bo zapieprzony był. Tak więc jak ktoś kto jeszcze nie polerował tlenkiem i się zabiera za robotę to niech się przygotuje.
piotto0 Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2014 kita33, takim tylko ja używałem 125mm ;-)
Młody666 Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2014 Żeby się upewnić mowa o takim padzie filcowym http://autonablask.pl/produkt/flexipads ... 5mm-rayon/ ? jeśli chodzi o pady filcowe to mogę polecic tarcze filcowe 75mm albo 125mm dostępne na popularnym serwisie aukcyjnym po 15zł i 20zł w zeszłym miesiącu bawiłem się tlenkiem ceru wraz z tymi padami i sposób posypywania mokrego filcu tlenkiem ceru nie pozostawia syfu wokół auta:) gdyby ktoś chciał podpowiedź to zapraszam na pw bo szyb to się już napolerowałem
Tomek WRO Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2014 Młody666, to napisz tutaj dla wszystkich
Tomek WRO Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2014 Czy polerowanie, doczyszczenie szyby na maszynie tlenkiem ceru/CGP może usunąć antyrefleksyjną warstwę z przedniej szyby? Chcę w nowym nabytku ojca położyć NW i przede wszystkim doczyścić szybę. Ma tą fioletową powłokę a nie chcę zetrzeć jej
manio49 Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2014 Nie bo ona jest wklejana między warstwami.
piotto0 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Jakiś czas temu zgłosił się do mnie jeden z naszych forumowiczów aby zaradzić coś na jego porysowaną szybę. Szyba posiadała pełno mikro rysek ( pionowych / poziomych itd ) a głównie posiadała 3-4 paski "rys" w miejscach gdzie kończą się wycieraczki. Kolega był w zakładzie gdzie zajmują się obróbką szkła i dowiedział się że nie ma szans tego wypolerować - a w najlepszym razie usunie się 40% rys. No nic.. Bora przyjechała to bierzemy się do pracy: Oklejamy: Patrzymy co i jak: W trakcie: I na gotowo usunięte 98% rys:
acidmk Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Ja też tak chcę, mam rysę od kiedy kupiłem auto i jakieś odpryski od kamieni Gzie w Warszawie można by to zrobić? Kurcze do Ciebie do Krakowa daleko trochę. Zdradzisz czym działałeś, i ile trwało?
Rekomendowane odpowiedzi