Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie. 

Od kilku dni jestem posiadaczem Białej Lagunki. Na wstępie mega podziękowania dla @Pływak, bardzo proste pomógł mi w podjęciu decyzji i  ogólnie doradzał, odradzał i stało się 😁

Silnik 1.6 cieszy się ogólnie opinia bezproblemowego co mnie bardzo cieszy. Osiągami nie wbija w fotel ale od 0 do 100 km/h TAK i to mi wystarczy 😁

Krótka historyja o tym czemu i jak Laguna. powód nr.1 powiększająca się rodzina więc szybka decyzja że potrzebne autko z dłuższą dupką. Poprzednik żony Hyundai i20 nie byłby zbyt komfortowy z podróżach Helsinki - Polska z fotelikiem 😉

Powód nr. 2. Wybrałem finalną trójkę jaka była : volvo V50, ford focus MK2 oraz Renault Laguna. Renia zwyciężyła ze względu na przestrzeń ładunkowa oraz jakby nie było z zewnątrz i wewnątrz ( moim zdaniem ) prezentuje się najlepiej.

Decyzja podjęta we wtorek. Pojechałem do komisu gadka szmatka, test drive, negocjacje, znalezione mankamenty i urwałem z ceny 1200€ ( z 4500 na 3300)

Wiedziałem o hamulcach (krzywe tarcze przednie) szybka zaczynała pekac co jest tutaj tradycja z powodu sypania grysiku, delikatny ubytek na wstecznej lampie, nie poprawnie działająca klapka wlewu paliwa. W dzień zakupu dojechałem do domu usłyszałem chwilowy dziwny dźwięk przy uruchamianiu silnika. Jednorazowy wyskok mam nadzieję 😁 auto chciałem zwrócić ale nie było takiej możliwości a przy okazji szkoda by mi było bo autko naprawdę fajne, w fajnej cenie i jedyny dostępny kombiak. Decyzja z żoną że zostaje z nami 😁

Podczas zakupu auto stało na stalowych zimowkach 15" z przodu i letnich 16" z tylu. Podejrzane nie ? Nie dla mnie bo pomyślałem chłopaki zmieniali miejscowke w pośpiechu ( przeprowadzali się ) pozakładali zimówki tylko na przód i przenosili auta ( 4 inne samochody stały na takich samych zestawach). Gdy też dojechałem do miejsca swojej pracy i wjechałem na magazyn wziąłem się za zmianę tylnych letnich 16" na zimowe 15 które były w bagażniku. Jakie było moje zdziwienie że 15" nie chcą wejść na tarcze a śniegu po kolana 😁 telefon parę zjebek i mówię że nie będę wykładać na auto gdzie miałem zapewnienie że są 2 komplety pełnych kół, dogadali sny się chłopaki mieli kupić 16" felgi i nowe zimówki z kolcami. Pech chciał że nigdzie w okolicy nie było dostępnych używanych stalówek ani alusow 16" a ja stwierdziłem że nie będę czekać bo wyjeżdżam 😉. Tak więc dostałem nowe aluMFelgi w kartoniku i zimowe nowe oponki. Oponek szkoda było mi na nowe alusy więc decyzja, zwalamy letnie które były do niczego i zakładamy zimowe a felgi zabieram do domu 😁

Na tą chwilę prezentuje tylko kilka fotek bo estem trochę daleko do autka ale w drodze by zająć się wnętrzem także dzisiaj wleci troszkę wiecej, przewidziany bonnet foteli, podsufitki oraz boczki 😉

IMG_20190118_143623.jpg.0669bf2704806a6f7ee0101a54ec244f.jpgIMG_20190118_143657.jpg.a360bfca748b7a4bac84d682ddb7d69c.jpgIMG_20190118_143611.jpg.372f6f8536a7e5a4fd1c791d0e4b0d16.jpg

Dla zimowego zestawu zakupione aluMkołpaki i które wpadł Moonlight, na letnie alusy również wpadł Moonlight.

IMG_20190119_120001.jpg.30c8d9bf64802ea69699db3452d2f051.jpgIMG_20190118_142930.jpg.0fb5f67fcb043ea2de34c687d3de2643.jpg

A tutaj mała zagadka pt: "znajdź coś wspólnego" z żony byłym Hyundaiem i20 - nic trudnego 😁 - oprócz koloru 😁IMG_20181022_175812.jpg.581273a5ca80773e9322e0d7f0da65b6.jpg

Co do wyposażenia wnętrza którego zdjęcia pojawia się dziś wieczorem to z ekskluzywnych dodatków jest klima manualtronic i grzana dupa😁 w planach zmiany w środku takie jak: fotele i kanapa polskora i elektryczne, dołożenie tempomatu co wiąże się z wymiana kierownicy i zegarów, i chciałbym dołożyć fabryczny zestaw głośnomówiący 😉 na zewnątrz to chce przyciemnic szybki z tylu, jakieś zabawy woskami, może co nieco okleic ( jak te listwy chromowane) i dalej nie wiem 😁 ogólnie dzięki za wytrwałość 😁

Posted

Biały to najlepszy kolor na detailing :D
Gratki!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Posted

Gratki Renia 😋 Też miałem białą w kombi, tylko "dwójkę". Szkoda, że ta sprzed liftu - nie podobają mi się te "żabie" przednie lampy. Silnik ok - bezproblemowy. Dodawanie wyposażenia w Lagunie jest proste, gdyż fabrycznie wszystko jest instalacyjnie gotowe na budowanie "bogatszej" wersji (też wzbogacałem swoją). Niech się sprawuje niezawodnie 😉

Posted

@Tommy Lee  numer pisany mojej żonie 😁 kiedyś zostawiłem Hyundaia w robocie w magazynie by sobie następnego dnia go trochę ogarnąć. Wracam następnego dnia patrzę a tam naklejka z tylu ( na zdjęciu trochę widoczna )" Devils own " 😁 szefu sobie zażartował 😁

@Eidos71 oby służyło dokładnie. Zakup musiał być przemyślany ze względu na pojemność. Też chciałbym polifta ale nie było kompletnie nic z kombiakow nawet przedlift. Były tylko 2 egzemplarze a nie mogłem sobie pozwolić na dłuższe czekanie 😁 

Posted
Gratki Renia  Też miałem białą w kombi, tylko "dwójkę". Szkoda, że ta sprzed liftu - nie podobają mi się te "żabie" przednie lampy. Silnik ok - bezproblemowy. Dodawanie wyposażenia w Lagunie jest proste, gdyż fabrycznie wszystko jest instalacyjnie gotowe na budowanie "bogatszej" wersji (też wzbogacałem swoją). Niech się sprawuje niezawodnie 
poważnie z tym dodawaniem wyposażenia?
Posted

Nawet pasuje do tego auta biały. Dobrze ze nie srebrna. Ja bym zostawił bez kołpaków tylko na czystej stalowce. Słabe te kołpaki :-) Bezawaryjnej jazdy życzę.

Posted

@PROPER ogólnie na zimówki mam też spacjalny kołpaczek 😁

IMG_20190119_120001.jpg.2cc83312e64fdd29129167661c4e5026.jpg

Zarzucony też Moonlight 😁 ale przecież na brudnego nie założę a temperatury po -20.... 😁

Posted
11 godzin temu, alexander.p napisał:

poważnie z tym dodawaniem wyposażenia?

Poważnie. W swojej wymieniłem zegary i kierownicę na wersję "polift", dodałem tempomat (jedynie po wymianie kierownicy i zakodowaniu - odpowiedni soft w laptopie) i jeszcze kilka "ulepszeń" z droższej wersji wyposażenia. Generalnie - jeśli chodzi o wyposażenie - z wersji Expression przed FL zrobiłem wersję Privilege z wnętrzem po FL (wszystko za śmieszne pieniądze i bez żadnych komplikacji). Cała instalacja dodatkowego wyposażenia (z bogatszych wersji) była już fabrycznie montowana, nie było trzeba żadnych dodatkowych wiązek - po prostu montaż i uruchomienie nowego elementu. 

Posted

@Eidos71 coraz bardziej jestem zadowolony z zakupu 😁

Niby z fotelami może być problem jeśli zmienię na elektryczne ale i to można jakoś obejść. 

Znasz jakiegoś speca od softów ?

Posted
1 minutę temu, Eidos71 napisał:

Poważnie. W swojej wymieniłem zegary i kierownicę na wersję "polift", dodałem tempomat (jedynie po wymianie kierownicy i zakodowaniu - odpowiedni soft w laptopie) i jeszcze kilka "ulepszeń" z droższej wersji wyposażenia. Generalnie - jeśli chodzi o wyposażenie - z wersji Expression przed FL zrobiłem wersję Privilege z wnętrzem po FL (wszystko za śmieszne pieniądze i bez żadnych komplikacji). Cała instalacja dodatkowego wyposażenia (z bogatszych wersji) była już fabrycznie montowana, nie było trzeba żadnych dodatkowych wiązek - po prostu montaż i uruchomienie nowego elementu. 

uu bardzo faknie. 

Generalnie też mam na oku taka Lagunę lub Megane iv. Mamy w pracy Renaultflotę i całkiem dobrze się jeździ.

Posted
10 minut temu, Tomas22 napisał:

Niby z fotelami może być problem jeśli zmienię na elektryczne ale i to można jakoś obejść. 

Znasz jakiegoś speca od softów ?

Foteli nie zmieniałem na elektryczne - jedynie zmieniłem na świeższe, bez elektryki (nie mogłem wtedy znalezć zestawu w satysfakcjonującym stanie za normalne pieniądze). Z softem nie ma problemu - kupujesz kabel, ściągasz soft z Netu, instalujesz w laptopie i gotowe. Duuuużo wiedzy jest na forum Renault Laguna.

12 minut temu, alexander.p napisał:

Generalnie też mam na oku taka Lagunę lub Megane iv. Mamy w pracy Renaultflotę i całkiem dobrze się jeździ.

To prawda - bardzo przyjazne i komfortowe auta. Zwłaszcza Laguny - Megane nie jest tak fajna. Jedyne, co mnie wkurzało, to końcówki stabilizatora - co roku musiałem wymieniać (przez stan polskich dróg).

Posted
2 minuty temu, Eidos71 napisał:

Foteli nie zmieniałem na elektryczne - jedynie zmieniłem na świeższe, bez elektryki (nie mogłem wtedy znalezć zestawu w satysfakcjonującym stanie za normalne pieniądze). Z softem nie ma problemu - kupujesz kabel, ściągasz soft z Netu, instalujesz w laptopie i gotowe. Duuuużo wiedzy jest na forum Renault Laguna.

To prawda - bardzo przyjazne i komfortowe auta. Zwłaszcza Laguny - Megane nie jest tak fajna. Jedyne, co mnie wkurzało, to końcówki stabilizatora - co roku musiałem wymieniać (przez stan polskich dróg).

młode auto z małym przebiegem w dobrych pieniądzach 😉 Megane mamy dwie w firmie III i IV. IV o niebo fajniejsza i ładniejsza. Małe zbiorniki paliwa mają więc zasięg słyby. 

Posted

Właśnie miałem na myśli opcje bez kosmicznych przeróbek i kosztów. Niestety brak opcji na sensowne audio bez wydawania milionów odstrasza mnie od zakupu V50. Laguna jest kolejną opcją, stąd pytanie. 

• 2 months later...
Posted

Najtańszą opcją jest wzmak Bose 3510 z Audi A6 lub Lanci za 70zł i już gra o 50% lepiej.

Dalej można dołożyć sub w koło zapasowe od mazdy 6 lub Infinity badz innego  Audi i znow  gra 50%.

Za 150zł możemy audio ulepszyć dwukrotnie, do tego stopnia że nie będzie straszyć.

A cały czas będzie działał pilot, wyświetlacz itp.

Doposażenie Laguny jest bajka rzeczywiście, ale warto nabyć wersje z Hands Free i xenonami - wtedy dużo pracy odchodzi.

Posted
W dniu 23.01.2019 o 15:14, Strus napisał:

Właśnie miałem na myśli opcje bez kosmicznych przeróbek i kosztów. Niestety brak opcji na sensowne audio bez wydawania milionów odstrasza mnie od zakupu V50. Laguna jest kolejną opcją, stąd pytanie. 

Trochę odkopałem...

Rozchodzi się o kumatego elektronika. Popytaj o takiego na forach car audio albo złap jakiś kontakt na zawodach easca.

Dla ogarniętego wyprowadzenie RCA to banał i chwila lutowania. Jak masz wyprowadzone RCA to już podpinasz dowolne wzmacniacze, odseparowany zestaw na przód. Sub w bagażnik. I muzyka jak na koncercie. Koszt operacji za dawnych lat 50zł. Teraz pewnie 100.