Jump to content

Work Stuff Typhoon Wash Pad

D@ViD

Recommended Posts

Zakupiłem i postanowiłem podzielić się z Wami, moim spostrzeżeniami i wnioskami.

Na początek opis producenta i przedstawienie produktu.

27655229_405411596570274_139493626974875

Work Stuff Typhoon Wash Pad –profesjonalny , najwyższej jakości pad do mycia auta.

Rozmiar – 22/18 cm
Waga: 120 g

Główne cechy:

wysoka chłonność

gęsta i delikatna mikrofibra (made in Korea)

duża powierzchnia myjąca

ergonomiczny kształt

wykończona z dbałością o detale

Typhoon Wash Pad to jeden z najlepszych padów dostępnych na rynku!
Rekomendujmy wyprać produkt przed pierwszym użyciem.

Teraz mój test :D

Więc dwa wiadra nowe z Casto 15l + Regulowane GG :) no i zawodnik Work Stuff Wash Pad. Jako szampon posłużył mi GOOD STUFF Bumblebee.

IMG_20180217_134155.jpg

Pad bardzo przyjemny, idealny do ręki. Długie i gęste "włosie". Dość gruby i sztywny w porównaniu do rękawicy od ADBL którą do tej pory używałem, 

IMG_20180217_134239.jpg

IMG_20180217_134223.jpg

Wash Pad bardzo ładnie pił wodę z szamponem ale po przetarciu, dość dziwny efekt.... Tak jakbym mył samą wodą.... zero piany na lakierze... :o (Takiego efektu nie miałem myjąc rękawicą od ADBL). Pad nie przenosił piany z wiadra na samochód. Dziwnie to wygląda :/ 

Zobaczcie sami jak wyglądał lakier po przejechaniu Wash Padem.

IMG_20180217_134837.jpg

IMG_20180217_135724.jpg

Jestem zwolennikiem "dużej piany" i mycia pianą, więc ten efekt mnie trochę zmartwił. Zacząłem się zastanawiać czy może za mało szamponu dałem ale dałem 30ml na 10l ciepłej wody....

Opisując teraz ten test, zauważyłem w opisie producenta, że zalecają przed pierwszym myciem wyprać produkt.... No to ciekawostka. Może to jest rozwiązanie problemu :o hmm 

Wypiorę Wash Pada i ponowie test w niedalekiej przyszłość.

Podsumowując, mimo wszystko myję się nim bardzo przyjemnie i bardzo ładnie domywa lakier. Będę testował dalej :) 

• Dziękuję 1

@david2888 nie takiego wyniku się spodziewałem, ale i tak dzięki za wrzutę. 

52 minuty temu, david2888 napisał:

Opisując teraz ten test, zauważyłem w opisie producenta, że zalecają przed pierwszym myciem wyprać produkt.... No to ciekawostka. Może to jest rozwiązanie problemu :o hmm 

Wypiorę Wash Pada i ponowie test w niedalekiej przyszłość.

Czekam na drugie podejście. Ciągle mi ten Pad nie daje spokoju 😉

Godzinę temu, david2888 napisał:

zauważyłem w opisie producenta, że zalecają przed pierwszym myciem wyprać produkt

W temacie MF Good Stuff wyjaśnił że tu chodzi o pozostałości produkcyjne, małe "włoski" itp.   Czyli to pranie nie powinno mieć wpływu na działanie Wash Pada. 
A nie próbowałeś wziąć zwykłej rękawicy i zobaczyć czy ten efekt także występuje? 

U mnie podobnie mycie wygląda szamponem VP AP, ew taki efekt jest chyba w większości szamponów z woskiem :D  może Ci kapnęło jakieś QD, QW czy coś to wiadra?? 

Ciekawe, ciekawe czemu taki Ci wyszedł efekt jeśli wcześniej tak nie miałeś :o:dontknow:

• Moderator
2 godziny temu, david2888 napisał:

Tak jakbym mył samą wodą.... zero piany na lakierze..

zrób proszę zdjęcie - mocny zoom - włosia.

Taki efekt miewałem przy mocno syntetycznym włosiu. Jakie jest tu ?

@Fredi88 dwa tygodnie temu położyłem SSW, a od tego czasu moze zrobiłem z 200km, więc maly przebieg i auto w garażu stoi. Może coś w tym być co piszesz :o

@Domel zdjęcie tylko telefonem, ale jakieś tam makro wyłapało

IMG_20180218_095249_crop_584x764.jpg

[mention=1278]Fredi88[/mention] dwa tygodnie temu położyłem SSW, a od tego czasu moze zrobiłem z 200km, więc maly przebieg i auto w garażu stoi. Może coś w tym być co piszesz
[mention=2113]Domel[/mention] zdjęcie tylko telefonem, ale jakieś tam makro wyłapało

Wszystko jasne, dlaczego tak się działo :)
SSW działa jak dobra powłoka.

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Czyli to nie wina wash pada/szamponu/techniki itp, tylko świeżego, mutanta SSW
Ale i tak wypiorę Pada i postaram sie dorwać auto bez LSP
Zapewne tak jest.
Pamiętam swoje zdziwienie jak myłem pierwszy raz swoje po SSW, myślałem, że to UNCr. Wypada powtórzyć test, jestem spokojny o wynik.

[mention=20610]david2888[/mention] nie pozostaje ci nic innego, jak szybko uwalić pięknego Puga, albo znaleźć innego pacjenta
SSW nie podda się tak szybko, łatwiej będzie o nowego pacjenta :)

Jeśli efekt jest "typowy" do tych wszystkich zdarzeń, które u mnie miały miejsce, to i tak twierdzę, że fajnie się myje WASH PADEM :) :good:

• Okay 1

Jeśli efekt jest "typowy" do tych wszystkich zdarzeń, które u mnie miały miejsce, to i tak twierdzę, że fajnie się myje WASH PADEM  :good:
Testuj, testuj, bo ja używam rękawicy jako washpada. Czas na zmiany :)
Jak zachowuje się po zamoczeniu i wyciśnięciu nad lakierem? Czy chłonie jak gąbka, a myje jak rękawica? Czy z wyciśnięcia da radę pokryć szamponem np. maskę?

Dorzucę jeszcze dwa zdjęcia z porównania do rękawicy ADBl CareMitt.

Wash Pad zdecydowanie grubszy. Delikatnie sztywniejszy. Bardzo dużo chłonie wody z szamponem w porównaniu do rękawicy, więc chłonie jak gąbka, a myje jak rękawica. Jak ją namoczysz, to też nie gubi tego co wchłonie, w drodze od wiadra do panelu. Spokojnie po wyciśnięciu pokryjesz maskę.

Włosie jest zdecydowanie dłuższe w Wash Padzie niż w Rękawicy CareMitt.

IMG_20180218_120721_crop_1280x640.jpg

IMG_20180218_120659_crop_1280x640.jpg

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1

3 godziny temu, Ari napisał:

Pamiętam swoje zdziwienie jak myłem pierwszy raz swoje po SSW, myślałem, że to UNCr. Wypada powtórzyć test, jestem spokojny o wynik.

Rozumiem że można lubić ten produkt i sam go bardzo szanuje. No ale bez przesady z tym porównaniem do powłoki UNC-r :D 

• Lubię to 2
  • Okay 4

Rozumiem że można lubić ten produkt i sam go bardzo szanuje. No ale bez przesady z tym porównaniem do powłoki UNC-r  
Akurat mam auto we flocie z UNCr i SSW, więc pozwól proszę, że będę używał takiego porównania, szczególnie jak myje ręcznie jedno auto po drugim. ;)

3 godziny temu, david2888 napisał:

Czyli to nie wina wash pada/szamponu/techniki itp, tylko świeżego, mutanta SSW :D

Ale i tak wypiorę Pada i postaram sie dorwać auto bez LSP

Potwierdzam dziś myłem rękawica megsa i brak piany przez tygodniowego mutanta @ADBL SSW

Porównanie SSW i UNC-r ? Jeśli chodzi o zrzut wody to spoko ale przypominam, że to nie temat poświęcony tym produktom i ich cechom.
Przypominam, że to porównanie cechy podczas mycia ręcznego jakie wystąpiło u kolegi podczas testu washpada. Czytamy jako całość postu, bo wyniknie niedługo, że SSW potrafi zastąpić ww powłokę ;)

Im więcej drążymy, tym bardziej temat schodzi na bok.

• 3 weeks later...

Dzisiaj udało mi się umyć auto i zarazem przeprowadzić test pada do mycia Work Stuff Typhoon Wash Pad. Skonfrontowałem go z rękawicą Meguiar's Microfiber Wash Mitt, której używam od przeszło roku.

W zamieszczonym filmiku zapoznacie się bliżej z tymi produktami oraz dowiecie się jakie są mocne i słabe strony obydwu zawodników. Zapraszam :)

Kolejny produkt od @Good Stuff, który przypadł mi do gustu :good:

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
  • Super 3
  • Okay 2

Mała aktualizacja mojego testu. 

Dzis drugi kontakt z Wash Padem. Jako pole testowe, Mercedes Klasy S, bez zabezpieczenia. 

Wash Pad pianował, mył, ślizgał się idealnie, więc zwracam honor. Mój problem rozwiązany. Zbyt świeże LSP było problemem, a dokładnie ADBL SSW :good:

• Super 1