Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
taki efekt robi gold class premium megsa

[ref]W1Michal[/ref], może pokazałbyś jak to Twoje auto wygląda po tych Megsach, bo każdy co by tu nie napisał to mu Megsa polecasz, a nigdy żadnego zdjęcia od Ciebie nie widziałem tu na forum. Bez przerwy piszesz Megs, Conti, Megs Conti, "i tak wkoło macieju"... Sorry ale musiałem to napisać...

Opublikowano
taki efekt robi gold class premium megsa

[ref]W1Michal[/ref], może pokazałbyś jak to Twoje auto wygląda po tych Megsach, bo każdy co by tu nie napisał to mu Megsa polecasz, a nigdy żadnego zdjęcia od Ciebie nie widziałem tu na forum. Bez przerwy piszesz Megs, Conti, Megs Conti, "i tak wkoło macieju"... Sorry ale musiałem to napisać...

bo nie mam obowiązku nic tu wklejać, bo mi sie zwyczajnie nie chce. Jak sie trafi pogoda i będe miał czas to postaram się coś pstryknąć. W zasadzie nie mam też obowiązku komukolwiek tu doradzać więc niech każdy kupuje to co uważa za słuszne i testuje na własnym lakierze. Co do Megsa to jak dla mnie to połowa ich produktów mi kompletnie nie pasuje żeby nie powiedzieć gorzej ale pare im wyszło bardzo dobrych. Tyle ode mnie

Opublikowano

to jest temat o QD a nie o meguiarsie. Nie będe nic polecał od dziś z oferty tej firmy bo niektórzy mają z tym problem :) a ja tak sie skłąda nic z tego nie mam żebym musiał na siłe robić komuś dobrze i pisać co ma kupić. Akurat QD i QW megsa są ok a już reszte to niech sobie każdy sam testuje wedle swoich preferencji. Cała reszta jest przecietna jak dla mnie, począwszy od szamponów kończąc na praparatach do skóry itp

Opublikowano

Panowie - bez obrazy, ale niech każdy wypowiada się o produktach, które ma i używa/używał niedawno. Pomińmy te, o których "słyszeliśmy/czytaliśmy, że są super/do bani, ale sami nie używaliśmy". Nie wierzę, że na forum jest ktoś (poza właścicielami sklepów i studiów detailingowych), kto używa/używał chociaż 50% kosmetyków dostępnych u naszych partnerów... A niektórzy z forumowiczów wypowiadają się tak, jakby "przepracowali" z 70-80% takich produktów.

Stosując się do takich "zasad" każdy forumowicz będzie mógł "naocznie" udowodnić niedowiarkom, że swoje teorie opiera na praktyce (nawet wrzucając na forum fotę opisywanego/polecanego/nie polecanego produktu).

Opublikowano

za chwilę wpadnie tu jakiś "świeżak" któremu nie chce sie przeczytać 5 stron wstecz danego działu i zapyta jaki QD czy jaki QW, a ludzie co są od lat na forum pobiegną do auta robić fotorelacje i mu udowadniać że mu dobrze radzą ;) a ów jegomość kupi i tak po swojemu albo coś najtańszego albo wogóle co innego niż mu kilka osób doradza :) można sie pochwalić efektem ale nie przesadzałbym z tym "udowadnianiem". Jak ktoś nie wierzy czy to czy tamto jest dobre to po co pyta ? :o;) wątpie aby ktoś tu na złość coś komuś podsuwal co sie nie nadaje. Fotka fotce też nie równa, zdjęcie nie zawsze ukazuje efekt realny. I na koniec coś co dla np mnie robi robote na czarnej perle na jasnym metaliku już nie koniecznie może sie sprawdzić

Opublikowano

[ref]W1Michal[/ref], Zgadzam sie,pozatym sledzac te forum od lat,czytajac opinie,testy,dyskusje tez mozna wyciagnac wnioski odnosnie wartosci danego produktu nawet ich nie stosujac

Opublikowano

[ref]W1Michal[/ref] - masz 100 % rację, ale nie chodzi mi o "fotorelacje na zawołanie", tylko o merytoryczne opinie użytkowników na temat produktów, które w rzeczywistości posiadają i których używają. Chyba nikt nie chce, aby opinie o danym produkcie zamieszczane były przez osoby, które faktycznie nigdy tego produktu nie używały, a co najwyżej czytały, lub słyszały o nim, albo wydaje im się, że (pomimo nie stosowania danego produktu) mają o nim taką wiedzę teoretyczną opartą na opisach z Netu, że mogą udzielać się w charakterze ekspertów. Mam produkt, używam go - wypowiadam się. Nie mam produktu, nie używałem go - nie wypowiadam się, ewentualnie podrzucam linki z testami wykonanymi przez innych. Tylko tyle i aż tyle - wtedy (jak to określiłeś) "świeżak" będzie mógł rzeczywiście swój wybór produktów opierać na praktycznych doświadczeniach innych forumowiczów/detailerów, a i nieco "starsi" forumowicze na pewno będą zadowoleni z rzeczowych i praktycznych opinii...

Opublikowano

Sporo eksperymentuje z różnymi środkami. Teraz na czarnym lakierze nałożyłem AG SRP + S99 Fusso coat 12 dark.

Jak się zakurzył to po prostu myłem, ale chciałbym przetestować jakiś QD, który ma właściwości antystatyczne i odpycha kurz, żeby latem dłużej cieszyć oczy między myciem. Przeczytałem niemal cały ten temat.

(ADBL qd1 ponoć dogaduje sie z syntetykami, ładnie przyciemnia, ale obojętny dla kurzu, AF Finale bardziej do naturalnych, podobnie nie ma właściwości antystatycznych)

Co wybrać, priorytet odpychanie kurzu. Komentarz co do trwałości, efektu wizualnego, łatwości aplikacji też mile widziany.

Z tego co znalazłem:

FK425

Duragloss 921

Meguiars Ultimate QD

jakiś Chemical guys, a ,może coś innego ?

Opublikowano
703295 a ,może coś innego ?

A może Field Glaze, YOGA, PB QD+?

Jest tego trochę, chociaż nie umiem odpowiedzieć jak z przyciąganiem kurzu. Często jednak jest to zależne od tego co jest pod spodem, a już prawie regułą jest, że po pierwszej płukance, ewentualne przyciąganie znika.

Opublikowano
A może Field Glaze, YOGA, PB QD+?

Jest tego trochę, chociaż nie umiem odpowiedzieć jak z przyciąganiem kurzu. Często jednak jest to zależne od tego co jest pod spodem, a już prawie regułą jest, że po pierwszej płukance, ewentualne przyciąganie znika.

ghost szuka QD, gdzie priorytetem jest odpychanie kurzu, a Ty mu polecasz PB QD+? Używałeś choć raz tego produktu? To magnes na kurz, jeden z najgorszych QD. Takie rady to można sobie wsadzić :wallbash:

Opublikowano
703317 a Ty mu polecasz PB QD+? Używałeś choć raz tego produktu?

Może to dla Ciebie niebywałe, ale wyobraź sobie, że używałem.

703317 jeden z najgorszych QD

Wyobraź sobie również, że mam inne zdanie.

Porównywałem go sobie kiedyś do FK425 i Lotosa. I co? Jeśli chodzi o kurz, u mnie był na poziomie FK. Lotos zdecydowanie gorzej.

W poprzednim poście napisałem, że nie wiem jak z kurzem, bo nie porównywałem nigdy pierwszych wymienionych, a w szczególności efekt przyciągania zawsze (lub prawie zawsze) znika po pierwszym opłukaniu auta i nie jest to dla mnie parametr aż tak istotny. Natomiast ghost napisał, że sporo eksperymentuje, więc podałem przykładowe propozycje. Z wymienionych, nie używałem jeszcze Yogi (może warto?) i do eksperymentowania nowość jak znalazł.

703317 Takie rady to można sobie wsadzić

Mało konstruktywna wypowiedź. Więcej pokory zalecam.

Opublikowano

PB QD+ odpada, bardzo dużo wypowiedzi, nawet w tym wątku, że ciągnie kurz mocno.

W stawce, które mają właściwości antystatyczne przynajmniej na etykiecie:

Finish Kare 425 Extra slick - 917ml 60zł

Duraglos 921 FCS - 650ml 50zł

Chemical Guys Speed wipe - 473ml 55zł

chemical guys extreme slick synthetic QD - 473ml 60zł

Ponoć nie ciągnące kurzu tez, ale nie znalazłem wzmianki u producenta:

Meguiars Ultimate QD - 650ml 55zł

Zymol field glaze - 236ml 90zł (spory dodatek naturalnej carnauby poddaje wątpliści)

Jakiś lider w walce z kurzem ?

Opublikowano

Jeśli Ci to coś pomoże to porównywałem CG P40 Detailer z CG Speed Wipe. Porównanie 50/50 na klapie bagażnika, po stronie Speed Wipe wyraźnie mniej osiadło kurzu, przejechane jakieś 3 km. Po kolejnych 3 km różnica była niemal zerowa :D . Na bagażniku wg.mnie różnica była widoczna do pierwszej "warstwy" kurzu. Na pozostałych częściach "efekt antystatyczny" dłużnej się utrzymywał. po stronie Speed Wipe mniej kurzu i jakieś większe drobiny (może pyłek z drzew :o ). Na stronie 145 masz małą wzmiankę o detailerach od Chemical Guys dotycząca przyciąganiu kurzu. ;)

Opublikowano

U mnie np qd1 poszedl na pierwszy zakup. Zurzylem cala butle i denerwowalo mnie to ze ciagnal kurz - moze to wina tego ze psikajac go na dodo juice blue velvet musialem duzo trzec mikrofibra zeby nie bylo mazow i nastepywalo naelektryzowanie lakieru ...

Na drugi odstrzal poszla butelka chemical guys p40 carnauba i tu bylo duuuzo mnie pracy przy docieraniu- z tad tez sporo mniej kurzu na aucie i juz urzywam druga z koleji butle tego qd. Dla mnie jest OK.

Ale moze ma ktos porownanie do p40 i uzywal czegos lepszego ? Lakier czarny i zalezy mi na glebi/ przyciemnieniu oraz na nie ciagnieciu kurzu (zapewne latwosc docierania ma tu znaczenie)

Opublikowano

Ale jaki mamy budzet?:-) sv lotos latwo sie dociera i robi mega robote, ale tani to on nie jest. Daje glebie, przyciemnia, co do kurzu ciezko mi sie wypowiadac... :?

Opublikowano

Budzet sie znajdzie :kox:

Takze jesli cos bylo by warte zainteresowania i spelni oczekiwania co do docierania / nie ciagniecia kurzu to napewno bym kupil