Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderator
18 minut temu, Kivek87 napisał:

Szybko zanim mnie 3 raz zona do domu zgoni emoji23.png

Wypiescilem wlasnie moto i nie wiem czym potraktowac kolektor wydechowy

Pasta mothersa mag&aluminium powinna dac rade :)

6 godzin temu, Arkeolowy napisał:

tylko szukam taka kombinacje co by to wszystko zamaskować i trwale zabezpieczyć. Myślałem nad sealantem duragloss 111 + bonding agent i pod to prima amigo, chyba, ze znajdę lepszy zestaw (powłoki nie ma sensu ze względu na koszta)

4 godziny temu, Bruuuum napisał:

A Essence+? Nie ma właściwości ściernych, za to wypełnia i zabezpiecza na dość długo.

Mam essence zwykły niby tez nie ma właściwości ściernych, a jak ma to niewiele. Co na to z pancernych wosków / sealantów w dodatku oszustów położyć fusso w 2-3 warstwach czy tego dg 111+bonding agent.

Jak by sie zachowywal lakier ze startym przez polerke klarem?

Po korekcie ma elemencie ktory mocno wycialem i odtluscilema ipa powstaja mikro ryski widoczne pod bardzo mocnym miejscowym swiatlem latarki. Wystarczy ze troche mocniej przetre palcem albo dosc mocno mikrofibra i pod katem widac mikro ryski...

Mozliwe ze zdarlem klar pracujac ok 40h na samych bokach audi? maszyna da 8mm skok 

Raczej niemożliwe ze zdarłeś klar DA...tym bardziej na Audi ;)  bez zdjęcia ciężko ocenić te mikroryski ale podejrzewam że zwyczajnie warunki w jakich pracujesz powodują że się pojawiają ;) 

• Super 1

Który z zapachów Californa Scent jest taki orzeźwiający, intensywny, taki "świeży" ? 

Nie chcę nic słodkiego i chemicznego.  Chciałbym coś w stylu bryza morska, lodowe powietrze albo taki leśny zapach.  

Co polecacie z CS w tych kategoriach ? 

A te kostki zostawiacie w metalowym pudełku?  Ja je zawsze łamałem na pół i wrzucam je w siateczkę i kładę na nawiew pod szybą. Wtedy wyciągam z nich maksimum. 

Może gdyby kupić dwie sosny i dać je na miejsce przedmuchu to auto wypełniło by się zapachem.    Leśny zapach w aucie byłby genialny. 

Ten fresh linen również wygląda interesująco. 

EDIT: ale ja głupi jestem...  Zapytałem was bo na dwóch sklepach w których przeglądałem były same angielskie nazwy które nie zawsze jasno mówily mi czym to pachnie. Znalazłem już pełne polskie nazwy. :mrgreen:

Jeżeli wiem, że nie uda mi się wykonać korekty lakieru w ciągu jednego dnia, a samochód nie może zostać w garażu to:

1. Powinienem podzielić sobie pracę np.: 1 dzień: dach, maska, klapa; 2 dzień: reszta samochodu?

2. Czy wystarczy wtedy cały samochód umyć  'z grubsza', natomiast porządną dekontaminację przeprowadzić tylko na elementach, na których będę pracował danego dnia?

3. Czy wosk powinienem położyć dopiero po korekcie wszystkich elementów czy lepiej położyć na koniec dnia na tylu elementach ile udało się skończyć?

Ja z racji warunków jak rzeźbię to zawsze dzielę auto na x części i lecę po kolei , finish i wosk dzielę na boki , maskę dach, tylną klapę , zderzaki w 4 częsciach bo tak mi najwygodniej i nie ma obawy że najadę maszyną na "zrobiony" już element. Rób jak Ci wygodnie, pamiętaj tylko że przygotowanie powierzchni to 50% 

2 godziny temu, Praobyvatel napisał:

Jeżeli wiem, że nie uda mi się wykonać korekty lakieru w ciągu jednego dnia, a samochód nie może zostać w garażu to:

1. Powinienem podzielić sobie pracę np.: 1 dzień: dach, maska, klapa; 2 dzień: reszta samochodu?

2. Czy wystarczy wtedy cały samochód umyć  'z grubsza', natomiast porządną dekontaminację przeprowadzić tylko na elementach, na których będę pracował danego dnia?

3. Czy wosk powinienem położyć dopiero po korekcie wszystkich elementów czy lepiej położyć na koniec dnia na tylu elementach ile udało się skończyć?

Wszechstronna folia 4x5m w oszom 1,9zł, rób całościowo po kolei i zafoliuj sobie auto na noc, więcej czasu zaoszczedzisz ;)

MFuNs7.jpg Panowanie, dostałem odpowiedź że na rdze użyć deironizer a alu przejechać pastą.

Zacząłem polerować pastą ale szmatka zaczęła zbierać czarny szlam. Czym to zmyć? i może użyłbym pasty na maszynie? Tylko jakiej pasty użyc?

@Up A nie dawno tu na forum pouczano mnie że deironizer nie służy do odrdzewiania hehe . Ale jeśli jest skuteczne to działaj A szlam to masz na myśli brud czy wyrobioną pastę? A na pewno to jest alu lub stop ? Czy stal pokryta alu?

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka