Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko jeśli na Neutro jest data ważności 05.2015 to co się może stać żeby jakiegoś kuku nie było że się przedterminowal i dziwne zacieki porobil? Nie wiedziałem że szampony mają datę ważności.

wysłane przez tapatalk

Ile razy zadasz jeszcze to samo pytanie na tym forum? Raz zadałeś ok... 2 kolejne twoje posty zgłosiłem. Zapewne są usunięte więc ten jest 4 o identycznej treści...

Panowie potrzebuje porady.

Posiadam lakier czerwony bazowy.

Samochód cały w oryginale i żaden element nie był powtórnie lakierowany. ;)

3ba989e7d0584eec.jpg

Problem polega na innym odcieniu elementów plastikowych.. :kox:

O ile klamki ,lusterka , spojler i dokładki progów mocno się nie rzucają to zderzaki jako duże elementy już znacznie :wallbash:

Samochód jest po korekcie i lakier nabrał pięknej głębi. Zderzaki nie dość że już fabrycznie były ciut inne to lata na słońcu zrobiły swoje.

Moim zdaniem wypłowiała baza :/ .

Czy macie pomysł na hmm... jakiś wosk koloryzujący który mógłby wyciągnąć kolor czerowny z lekko przypłowiałych elementów?

Może być ciężko woskami zniwelować różnicę w lakierze, piszę w własnego doświadczenia - miałem srebrną Fieste MK7 (nówka) i tam zderzaki już w salonie się różniły względem całego auta, trochę się bawiłem różnymi środkami żeby "wyrównać barwę" ale ostatecznie się poddałem.

Panowie zakupilem DA bass polska, do tego zolty nat i manzerna 3 w 1 - one step.

Da sie tym cos wyciac czy dokupic inne pady ( z mf ) ?

Albo inna paste?

Zrobilem zakupy po przeczytaniu kilku stron o pastach pod da i teraz po doczytaniu kolejnych stron tematu mam mentlik w glowie...

Tylko jeśli na Neutro jest data ważności 05.2015 to co się może stać żeby jakiegoś kuku nie było że się przedterminowal i dziwne zacieki porobil? Nie wiedziałem że szampony mają datę ważności.

wysłane przez tapatalk

Ile razy zadasz jeszcze to samo pytanie na tym forum? Raz zadałeś ok... 2 kolejne twoje posty zgłosiłem. Zapewne są usunięte więc ten jest 4 o identycznej treści...

Może dlatego nie widziałem odpowiedzi na moje pytanie i zdawałem je ponownie gdyż ktoś przyczynił się do ich kasowania. W takim razie jak tak dobrze radzisz sobie z cytowaniem, to zacytuj mi z łaski swojej odpowiedź na temat daty ważności...

wysłane przez tapatalk

Panowie takie pytanie odnośnie czyszczenia i konserwacji skóry w aucie.Nie mam aktualnie kasy na colourlocka wiec w sklepie polecili mi taki zestaw.

Jedno chyba 13zł a drugie 11zł do tego gąbeczka sonaxa za 10zł. Używał ktoś podobnego zestawu?

IMG2610JP_aqahpsp.jpg

[ref]kerad[/ref], jeden post napisałeś?! Napisałeś... więc nie ma sensu go powielać. Ten post jest do dziś. Proszę bardzo: viewtopic.php?p=715509#p715509

Następnie nie robiąc nic innego poza spamowaniem robiłeś kopiuj wklej codziennie z tym samym i te posty zgłaszałem. Proste... To dziś kolejny 4 post o tym samym... Tym razem się wysiliłeś i napisałeś w inny sposób, super...

Zamiast zasypywać forum jakimś przeterminowanym shitem za 8,5zł za litr to poszedłbyś i kupił następny :wallbash: Więcej przez tydzień wydałeś na prąd klepiąc w kółko ten sam post niż ten szampon kosztuje... Naprawdę zrozumiałbym gdybyś "wtopił" się z szamponem za 30, 50... 150zł ale za 8zł?

Fredi88, jak mi już tak wyliczasz, to sumuj lepiej, bo owszem napisałem to samo w dwóch tematach, pierwszy o szamponach, a drugi tutaj. I tu można powiedzieć użyłem kopiuj/wklej, ale pozostałe posty były pisane normalnie, gdyż jak sam zauważyłeś (mam nadzieję) nigdzie nie padła odpowiedź odnośnie daty ważności, albo ja jestem ślepy i jej nie widziałem. Bardziej mi chodziło o sam fakt daty, niż rodzaj szamponu i drazylem temat. Widać bez skutecznie...

Odpowiedź już znam lecz nie z forum i temat odpuszczam, mam nadzieję że emocje opadną...

wysłane przez tapatalk

[ref]Fredi88[/ref], będzie znowu że się czepiam ale stary wyluzuj. Znowu zaczynasz zbędna dyskusje... Skoro któryś post Ci nie pasuje to nie odpisuj. Gdzie padnie jakieś głupie pytanie to zaraz jakas riposta z twojej strony. Trzymajmy się zasady że jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to tego nie mów. Stary nie samym detailingiem człowiek żyje. Pomału stajesz się takim naszym "forumowym spoleczniakiem" (bez obrazy oczywiście) Staje się to już trochę irytujące (a sam osobiście czytałem z 20 razy o twoim OC i AC ) więc szanujmy siebie na wzajem i pamiętajmy że czasami naprawdę warto co nieco przemilczec.

[ref]kerad[/ref], szampony mają datę ważności bo muszą :) nie dlatego że się psuja. Takie wymogi i tyle. Osobiście szamponu z woskiem mimo to bym nie użył "przeterminowanego" ( tak jakoś po prostu ).

PS. Post i tak pewnie będzie zgłoszony i usunięty (taka fucha) więc naprawdę weź sobie do serca :)

715816 Fredi88, będzie znowu że się czepiam ale stary wyluzuj.

Nie to ja się czepiam... co tam 4 razy ten sam post :D a 1 wynik w wyszukiwarce po wpisaniu "daty" to ten temat:

viewtopic.php?p=704431#p704431

Co do oc... raz gdzieś o tym wspomniałem, po czym dziś jakiś dinozaur wykopał to (tak jak ty teraz) sprzed kilku jak nie kilkunastu stron. Mimo wszystko dzięki za zgrabne podsumowanie :good:

Panowie zakupilem DA bass polska, do tego zolty nat i manzerna 3 w 1 - one step.

Da sie tym cos wyciac czy dokupic inne pady ( z mf ) ?

Albo inna paste?

Zrobilem zakupy po przeczytaniu kilku stron o pastach pod da i teraz po doczytaniu kolejnych stron tematu mam mentlik w glowie...

Podbijam pytanie :roll:

Rozumiem ze darcie kotow jest bardziej ekscytujace :acute: ale wrocmy na stary tor tego tematu... Prosze :good:

Ps

Rozumiem ze darcie kotow jest bardziej ekscytujace...

Tylko nie bierz tego do siebie Khot bo nie mialem ciebie na mysli... Pisze zeby kolejnej sceny nie bylo zaraz :kox:

Pod DA nada się wszystko... Chodzi tylko o wygode/czas pracy. To co wybrałeś to jest tzw. AIO (3 w 1) co do trwałego usunięcia rys to wątpię. Polecane pasty na forum do DA to Koch heavy cut i Megs 101 to pasty mocno ścierne. (Polecany też sonax ale na nich akurat nie pracowałem to Ci nie powiem)

Ja sobie pracuje na DA że skokiem 15 ale też wyczytałem na forum że skokiem 8mm też zrobisz kawał dobrej roboty i że warto się uzbroić w BP 75 mm.

Polecam temat Jakie pasty pod DA a samo polerowanie maszynka DA masz na YouTube na kanale MXNowicki

Tak tak sledze temat.

Chodzilo mi glownie o ta menzerne 3 w 1 - piszesz ze to aio, bo o one step mi chodzilo... Aio jak rozumiem ma sporo wypelniaczy?

Co byscie w takim razie polecili jako typowy one step pod da ? No i czy jednak lepiej zaopatrzyc sie w pady z mf ?

Bp 75 mam.

• Master

715816 szampony mają datę ważności bo muszą nie dlatego że się psuja

To nie tak. Nie muszą, tak samo jak wiele innych, jeśli ... i właśnie to jeśli, czyli wówczas gdy ich termin ważności jest krótszy niż 36 miesięcy. :)

[ref]etrone[/ref], Typowy one step nie istnieje :) żeby go zrobić trzeba mieć kilka past. Jest zbyt dużo zmiennych.

Maszyna, lakier, pady, pasty, czy było coś malowane :)

Raczej nastawiaj się na 2 etapy. Pasta polishowa typu menzerna2500 i Koch antyholo.

Czytaj tematy może ktoś na podobnym aucie zrobił one stepa jakąś kombinacja :) ja się w to nie bawię bo za dużo nerwów tracę na one stepy :)

Menz 3 w 1 tak ma w sobie wypełniacze :) coś skromnego usunie też ale raczej bym w kierunku usunięcia jej nie kupił ale skoro ja masz to działaj :)

Kecav nie zauważyłem twojego postu :)

Swoją wypowiedź wnioskuję po przeczytaniu paru odpowiedzi z tego forum ale raczej nie ma co się przejmować data. Nie używałem szamponu po terminie ale szampon ma umyć i tyle więc nic złego nie powinno się dziać :)

• Master

715853 szampon ma umyć i tyle więc nic złego nie powinno się dziać

Tak, masz rację, ale odniosłem się jedynie do wymogu daty. Chociaż z tym 'nic złego', to jeśli data jest to jest to swego rodzaju 'dupochron' producenta. Po tej dacie nie gwarantuje on prawidłowego działania, co nie znaczy, że działać nie będzie :)

Tomas22 dzieki za odp.

W takim razie chyba dokupie FG400 + Koch anty holo.

Bedzie taki zestaw?

A menzerne 3w1 wyprobuje tak jak piszesz skoro ja mam. Tylko zastanawiam sie czy skoro to aio to jest jeszcze sens przeleciec po niej cleanerem dodo a mastepnie polozyc swoj wosk?

Martwie sie ze look nie bedzie taki zmaxowany po menzernie 3w1 jak po cleanerze z wlasnym woskiem...

Hej dlaczego po użyciu odplamiacza sr 203 punktowo na plamę po wyschnięciu tapicerki w tych miejscach mam tłuste ślady. Nie raz muszę później kilkukrotnie to miejsce traktować presprajem i ekstrakcja. Czy tego typu produkty tak mają?

Dnia 13.06.2017 o 19:41, Mike87 napisał:

Jedno chyba 13zł a drugie 11zł do tego gąbeczka sonaxa za 10zł.

To jest "magiczna gąbka", ja bym uważał na skórze, bo można sobie kuku nią zrobić, jak się za mocno przyciśnie. Podchodź do tego ostrożnie, lub użyj jakiejś szczotki, bo magiczna gąbka może wytrzeć skórę.

<a href=https://zapodaj.net/56367334b3b66.jpg.html>149769415054773325629.jpg</a> &nbsp;

Mam problem z tywanikami. 3 dni walczę z nimi i efekty mizerne. 

Do tej pory wytrzepalem, dokładnie odkurzyłem. Użyłem Tersus PR 101 tak jak instrukcja mówi. Później płukanie w RM 760. Zabieg powtarzalem 3 krotnie. I nadal syf jest na dywanikch