Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym Ci polecił jakiś dobry szampon mycie na dwa wiadra

I przyjechałbym to jakimś dobrym IPA

Oczywiście bez APC się nie obejdzie

Ale to są moje rady ja w tym jestem laik ale gdybym miał robić sobie tak właśnie bym zrobił

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Strus w sumie masz racje IPA to odtłuszczacz i preparat przed wykonaniem zabezpieczenia... APC środek praktycznie do szybkiego wyczyszczenia każdej powierzchni

Ale tak jak wspomniałem jestem Laik dopiero się uczę

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Panowie, na masce mam dziwne plamy/zacieki których o dziwo nie ma tam, gdzie pociekł płyn do spryskiwaczy. Znaczy się można to usunąć chemicznie. Planuje korektę całego auta niebawem i chciałbym pozbyć się tych zacieków jak najbardziej się da przed polerowaniem. Czy jak zrobię APC Excede 1:20 i popsikam lakier to istnieje ryzyko, że coś się stanie?

KOledzy szybkie pytanie.

zakupiłem takie coś

514aaf59fa97.jpg

nada się do czyszczenia lakieru - w karcie charakterystyki czystość nie mniej niż 99,8. - oczywiście chcę zrobić 50/50 z wodą destylowaną

będę robił korektę AIO sheerry glaze.

mam cleaner rhino horn good stuff.

i teraz pytanie, czy po cleanerze jeszcze IPA przed woskiem,

czy może ipa przed cleanerem

czy wogóle albo IPA albo cleaner.

Dziękuję.,

713657 Bez obaw, nawet nierozcieńczone APC nie uszkodzi lakieru, aczkolwiek moim zdaniem na zacieki nie bardzo pomoże. Lepiej cleanerem obleć.

Próbowałem czystym i ściernym, nie dało rady. Nie wiem co to za zacieki, ale jak już pisałem wcześniej - tam gdzie pociekł płyn do spryskiwaczy tam są wymyte. Pytanie jak długo musiał ten płyn działać żeby to zmyć :o

chcę położyć wosk na koniec,

cherry wziąłem żeby poprawić to co na tym lakierze jest, ale jak na to pójdzie wosk to podejrzewam że krócej poleży.

Proponowałbyś samo cherry i nic na to nie kłaść, nie odtłuszczać ani cleanerem przed woskiem nie lecieć ?

Opinie są różne, ale doszedłem do wniosku że po AIO wosk dodatkowo zabezpieczy lakier na dłużej.

Z tego co wyczytałem to cherry jest lekko tnącą/ polerującą pastą z dodatkiem wosku i cleanera. Chyba że coś nie tak ze zrozumieniem u mnie.

Więc chciałem za pomocą cherry zniwelować drobne zarysowania, które na lakierze występują, a następnie zabezpieczyć lakier.

w tym celu chciałem "wymyć" fillery z AIO za pomocą cleanera lub IPY.

edit:

Jest jeszcze opcja glinkowania,

przemycia cleanerem i wtedy wosk.

Pomijając AIO.

Z tego co wyczytałem to cherry jest lekko tnącą/ polerującą pastą z dodatkiem wosku i cleanera. Chyba że coś nie tak ze zrozumieniem u mnie.

Więc chciałem za pomocą cherry zniwelować drobne zarysowania, które na lakierze występują, a następnie zabezpieczyć lakier.

w tym celu chciałem "wymyć" fillery z AIO za pomocą cleanera lub IPY.

Skoro wymyjesz IPA fillery, to wymyjesz też zabezpieczenie, które pozostawia Cherry. Ale jeśli chcesz kłaść potem wosk, to OK, tylko to niezbyt dobry pomysł, żeby korektę robić AIO. Nie do tego to służy i robisz sobie tylko dodatkowej roboty. Lepiej kupić np. Menzerna 2500 i efekt będzie dużo lepszy niż po tym Cherry, gdzie to co ten produkt zamaskuje, to Ty wymyjesz IPA. A Cherry więcej maskuje niż usuwa, więc sam pomyśl co to warte. Nie wiem kto Ci ten pomysł podsunął, czy sam na niego wpadłeś, ale jest to totalnie bezsensu :)

Dodane po 2 minutach 15 sekundach:

713657 Bez obaw, nawet nierozcieńczone APC nie uszkodzi lakieru, aczkolwiek moim zdaniem na zacieki nie bardzo pomoże. Lepiej cleanerem obleć.

Próbowałem czystym i ściernym, nie dało rady. Nie wiem co to za zacieki, ale jak już pisałem wcześniej - tam gdzie pociekł płyn do spryskiwaczy tam są wymyte. Pytanie jak długo musiał ten płyn działać żeby to zmyć :o

To jest lakier akrylowy? Miałem kiedyś przypadek, że zacieki tak mocno się wżarły w lakier akrylowy, że trzeba było bardzo długo ciąć pastą mocno ścierną i futrem...

713697 To jest lakier akrylowy? Miałem kiedyś przypadek, że zacieki tak mocno się wżarły w lakier akrylowy, że trzeba było bardzo długo ciąć pastą mocno ścierną i futrem...

Metallic standardowy trzywarstwowy. Domyślam się, że przy cięciu to zejdzie (co jest zaplanowane) ale chciałbym mimo wszystko jak najwięcej usunać przed cięciem.

[ref=#ff3366]logigamer[/ref], Może te od ADBL? Stosunek ceny do jakości moim zdaniem mają bardzo dobry. Po czasie jedynie pojawiły się pęknięcia na skuwkach, ale włosie się trzyma, działają dalej. Jest kilka rozmiarów, więc można coś wybrać do różnych funkcji. Napisałem nawet o nich kilka słów w tym temacie: viewtopic.php?f=239&t=27029 ;)

[ref=#ff3366]logigamer[/ref], Może te od ADBL? Stosunek ceny do jakości moim zdaniem mają bardzo dobry. Po czasie jedynie pojawiły się pęknięcia na skuwkach, ale włosie się trzyma, działają dalej. Jest kilka rozmiarów, więc można coś wybrać do różnych funkcji. Napisałem nawet o nich kilka słów w tym temacie: http://kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?f=239&t=27029 ;)

Do tego dodam że pędzelki ADBL są dość twarde więc w sam raz do silnika :)