Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ktoś sie orientuje czy prędkość przy polerowaniu pastami menzerna ma duże znaczenie ?

na stronie na której kupiłem pasty podany jest zakres obrotów 900-1200.

mam polerkę DA z zakresem 2500-5500 obr/min

Czemu jest taka różnica obrotów między polerka DA a rotacyjną która ma 800-2500 obr/min ?

szybkie pytanko, ile Wam schodzi orientacyjnie cleanera na auto ? Chodzi o uzycie maszynowe.

I jeszcze ile dajecie groszków cleanera na pada ? Tyle co normalnej pasty do polerowania, czyli 4-5 ?

Dzieki :)

Różne klinery są więc cięzko konkretnie odpowiedzieć, większość jednak jest wodnista, więc ciężko o "groszki".

Witam.

Ktoś sie orientuje czy prędkość przy polerowaniu pastami menzerna ma duże znaczenie ?

na stronie na której kupiłem pasty podany jest zakres obrotów 900-1200.

mam polerkę DA z zakresem 2500-5500 obr/min

Czemu jest taka różnica obrotów między polerka DA a rotacyjną która ma 800-2500 obr/min ?

Przy orb.-rot. masz większe prędkości ze względu na ruch orbitalny, większa prędkość na niej = mniejsza na samej rotacji jeśli chodzi o 'siłę' polerowania. Wylicz sobie proporcjonalnie obroty dla DA.

szybkie pytanko, ile Wam schodzi orientacyjnie cleanera na auto ? Chodzi o uzycie maszynowe.

I jeszcze ile dajecie groszków cleanera na pada ? Tyle co normalnej pasty do polerowania, czyli 4-5 ?

Dzieki :)

Różne klinery są więc cięzko konkretnie odpowiedzieć, większość jednak jest wodnista, więc ciężko o "groszki".

Chodzi konkretnie o cleaner typu prima amigo

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Chodzi konkretnie o cleaner typu prima amigo

Konsystencja jak pasta finiszowa, zapewne kilkadziesiąt do 100 ml na auto, ciężko stwierdzić dokładniej bo większość tubek nie jest przeźroczysta.

Cześć.

Jak sobie radzicie przy obecnych temperaturach z aplikacja wosków naturalnych ?

Tydzień temu pierwszy raz kładłem Z. Carbona i chyba przez brak możliwości wygrzania trochę poszło nie tak. Dziś płukałem auto, kropelkowanie lipa, na masce przedniej już tafluje. To przez brak wygrzania tak dostał po tyłku ?

Dzięki za odp, pozdrawiam

Płukałeś tylko czy myłeś na 2 wiadra? Pogoda nie rozpieszcza, jest szansa że wosk jest przytkany i po myciu wróci kropelkowanie.

Płukanie na bezdotu demineralizowana.

2 wiadra najwcześniej w piątek jeśli pogoda dopisze.

Witam, posiadam Audi A6 C5 z lakierem LZ9W :D . Poprzedni właściciel (wujek) robił w nim polerkę (kilka lat temu). O dziwo wygląda na profesjonalną robotę (nic nie zepsute i nie trzeba poprawiać). W najbliższym czasie zamierzam auto dokładnie umyć i nawoskować. Posiadam gąbkę z mikrofibry sonax, jakiś płyn z turtle wax, glinkę valetpro żółtą, wosk hi temp. Czy absolutnie konieczne jest coś do usuwania smoły/żywicy jeśli ciężko mi znaleźć takie zabrudzenia? Czy starczy sama glinka? Po glinkowaniu zamierzam wyczyścić IPA i kłaść wosk.

W lato będę miał do dyspozycji taką maszynkę https://www.google.pl/search?q=polerka.makita&client=ms-android-xiaomi&prmd=ivsn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj4w4TJlebTAhXRb1AKHerPCqoQ_AUICSgB&biw=393&bih=623#imgrc=FSHYrcWk37vWkM Lakier wygląda w miarę, ale chciałbym pozbyć się drobnych rysek i wyciągnąć głębię. Myślałem na UC. Jakie zastosować pady? Wystarczy po glinkowaniu odświeżenie UC, a potem IPA i wosk? Wiem, że ten lakier jest twardy i nigdzie nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi :o Może polecacie coś innego? Pytam tutaj, bo prawdopodobnie lakier nie ma już pełnej grubości. Dodam, że nigdy takich rzeczy nie robiłem ;)

Jak super glue to najpewniej aceton. Ale nie zmywacz do paznokci, bo te w większości to dziś jakieś ziołowe mieszanki. Pytanie tylko pozostaje jak zniosą z nim kontakt te plastiki.

Może patyczkiem kosmetycznym próbować nie dotknąć nic poza tym klejem.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Jakiś czas temu kupiłem Rain-X 2w1 niby jakaś nowa wersja, inna butelka, inny atomizer. Mam wrażenie, że działa gorzej niż poprzednia butelka którą miałem, krople są ok, ale samo zrzucanie podczas jazdy mam wrażenie, że krople mają większy opór. Ktoś jeszcze ma takie odczucia, że może ja sobie coś wkręcam...

710027 Witam. Jak będzie lepiej - one step->IPA->fusso czy one step->cleaner->IPA->fusso ?

Po cleanerze nie używa się IPA. Po korekcie nie kładłbym cleanera

Czemu nie kładłbyś cleanera? Przecież pod wosk daję się cleaner bez względu na to czy jest przed czy po polerowaniu.

Jak dla mnie cleaner ma oczyścić lakier chemicznie. I to jest jego główne zadanie. Skoro lakier jest czysty po polerce to nie widzę potrzeby cleanera. Chyba że jest coś jak HDC które jest bardzo wskazane w kwestii looku.

Auto nowe z salonu - proponują mi powłokę Nanolex Si3D za 2000 zł. Jak wypada ta powłoka w porównaniu z Ceramic Pro H9 ? Czy warto robić tą oferowaną w salonie czy lepiej skorzystać z firmy zewnętrznej i zapłacić odrobinę więcej za Ceramic Pro?