Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Freddy napisał:

Słabo szukałeś

Skoro nie masz/nie znasz dokładnych wyników, to proszę nie wtrącaj się bo nie pomagasz. Było kilka osób które miały położone te woski, były zdjęcia z przebiegiem i....  koniec żadnych podsumowań, wyników itp. A o to mi chodzi o opinie na koniec testów (poza tym nawet niektóre tematy miały nazwę "długodystansowy" więc chyba chodziło o to aby sprawdzić ich wytrzymałość. 

• Moderator
16 minut temu, Freddy napisał:

angole mówią o 1-2 miesiące trwałości

Anglia .... kraj w którym bez parasola z domu nie wychodź... jak w UK wytrzyma 1-2 miesiace w PL 3-4 spokojnie.

• Moderator

@kursien cos kolo 4 max 5 tyg lezal na prima amigo wyglad fajny przyciemnianie jest i to na poziomie bym powiwdzial bardzo dobrym. Aplikacja spoko nakladasz czekasz ok 4 min i wycieralem lekko tlusty wiec i machac trzeba bylo wiecej. Kladlem jedna warstwe nie wspomagane qd ani qw i myte na myjni proszkiem . Auto po korekcie. Jedni pisali ze z prima amigo sie nie dogadal calkiem to jest mozliwe chodz na innym nie sprawdzalem jak jakies pytania pisz pw 

Calkiem mozliwe  ze na innym cleanerku polezy te 2 miechy badz dużej 

• Dziękuję 1

Cześć. Szukam czegoś do felg, co pozwoli mi łatwiej zadbać o ich czystość (nie zależy mi raczej na podbiciu wyglądu) - tak, by brud schodził pod samą myjką, ew. z psikniętym deironizerem. Jednocześnie nie chcę, by była to powłoka, bo zależy mi na łatwości aplikacji i niedużej cenie ;)

Właściwie już zdecydowałem się na Funky Witch Talisman, ale wolę dopytać, czy są jakieś konkurencyjne produkty z takim stosunkiem jakość/cena (choć po wstępnym researchu nic ciekawego nie znalazłem)?

• Moderator

@kursien aaa :P dodam jeszcze ze aliena tez posiadam ale jeszcze nie smalcowane czekam az ssw zniknie 

4 minuty temu, Kepacz napisał:

Cześć. Szukam czegoś do felg, co pozwoli mi łatwiej zadbać o ich czystość (nie zależy mi raczej na podbiciu wyglądu) - tak, by brud schodził pod samą myjką, ew. z psikniętym deironizerem. Jednocześnie nie chcę, by była to powłoka, bo zależy mi na łatwości aplikacji i niedużej cenie ;)

Właściwie już zdecydowałem się na Funky Witch Talisman, ale wolę dopytać, czy są jakieś konkurencyjne produkty z takim stosunkiem jakość/cena (choć po wstępnym researchu nic ciekawego nie znalazłem)?

Masz wiele produktow np tuga zielona badz tenxi alux vampir od adbl badz d-tox z shiny garage wejdz w dzial testy tam masz mase produktów  z fotami, cenami i cos dla siebie znajdziesz. A jako zabezpieczenie to wosk syntetyczny i na pewno poprawi to czyszczenie na masz mala puszke fk1000p starczy ci na długo 

4 minuty temu, BiałyGTi napisał:

aaa :P dodam jeszcze ze aliena tez posiadam ale jeszcze nie smalcowane czekam az ssw zniknie

Właśnie najbardziej mi zależy na opiniach o alienie , bo jakby leżał dobrze 3 miesiące to bym się na niego decydował, bo nie lubię kłaść co miesiąc z racji braku garażu/czasu/sił po tygodniu pracy ( przy aucie zawsze coś na weekend wpadnie do roboty:) )

7 minut temu, BiałyGTi napisał:

Masz wiele produktow np tuga zielona badz tenxi alux vampir od adbl badz d-tox z shiny garage wejdz w dzial testy tam masz mase produktów  z forami cenami i cos dla siebie znajdziesz. A jako zabezpieczenie to wosk syntetyczny i na pewno poprawi to czyszczenie 

Nie zrozumieliśmy się ;) Do czyszczenia mam zieloną Tugę i Rotona, do tego oczywiście szampony. Szukam tylko zabezpieczenia, ale koniecznie skutecznego - tak, by bez szorowania, pędzlowania dało się umyć niezapuszczoną felgę.

W skrócie - czegoś jak FW Talisman. Tylko postanowiłem dopytać, czy może są jakieś alternatywy, bo lubię przed zakupem najpierw porównać kilka produktów :)

@Michał126

Przy okazji testów Talismana często właśnie pojawia BSD. Na pewno będzie tańszy, ale czy równie skuteczny? QD mam już za dużo, by kupić kolejny z myślą o felgach i potem odłożyć go na półkę, bo się nie sprawdził.

@Kepacz - ja na plastikowe kołpaki, a przy szybkich akcjach też alufelgi, stosuję tylko BSD, bo uważam, że wyśmienicie się sprawdza w takiej roli. I to nie jest tylko moje zdanie. Temperatura jest mu obojętna, niespecjalnie się zapycha, dobrze zrzuca wodę (z brudem) i jest trwały. Poza tym to środek nie tylko do felg - na lakier, szczególnie, gdy leży na nim truchło wosku, a mamy zimę, też jest przecież jak znalazł. Kombinowałem też z innymi QD i QW, ale żaden nie dawał na tyle trwałego efektu właśnie w kwestii niełapania brudu i czyszczenia z tego, który zdołał się czepić. Oczywiście naturą większości osób odwiedzających to forum jest próbowanie, ale skoro pytasz, to po prostu zaproponowałem Ci własne i sprawdzone przez siebie rozwiązanie. :)

• Moderator
9 minut temu, kursien napisał:

Właśnie najbardziej mi zależy na opiniach o alienie , bo jakby leżał dobrze 3 miesiące to bym się na niego decydował,

Chcesz to mam próbkę  aliena mysle ze na 4 auta starczy chcesz to oplac sobie przesylke w jedna oraz druga strone i ci go udostepnie sam sobie sprawdzisz. Ale zeby nie robic OT to jak cos to dawaj na pw 

@Michał126  w sumie właśnie dziś położyłem na swoje felgi BSD :) 
Cały czas na nich leży Colli 476 i jeszcze widać kropelki, ale chciałem coś dziś zrobić dodatkowo i poszedł Sonax. 
@Kepacz wszystko też zależy jak długo i dużo jeździsz między myciami, bo u mnie to czesto 1-2tys km. Teraz bardziej sie nastawiam na wymianę klocków na ceramiczne(czy tam z domieszką ceramiki - podobno dużo mniej pylą) szkoda tylko że na wiosnę wymieniałem tarcze i klocki więc jeszcze trochę poczekam :/

@Kepacz - ja również używam BSD i popieram kolegów wyżej. Jedynym jego zadaniem w moim aucie są felgi, wnęki i ewentualne podbicie LSP zimą. Na felgach letnich leży od maja i odświeżając go co jakiś czas, jestem naprawdę zadowolony. Moje klocki lubią mocno pylić, a 90% zanieczyszczeń spokojnie znika pzy użyciu myjki ciśnieniowej, także polecam :)

18 godzin temu, Kepacz napisał:

Posiadam talizmana i wcześniej w tym celu używałem tańszego BSD,nie widze różnicy w efekcie i trwałości, do bieżącego mycia używam taniego i skutecznego środka autolandu a raz na jakiś czas Tugi,jak dla mnie najlepszy środek do felg

co polecacie do skóry chodzi o coś typu Qd psiknij i przetrzyj  chce, mam balsamy ale chce coś szybkiego żeby co miesiąc psiknąć i przetrzeć i żeby chroniło prócz tego mam balsamy co pół roku smaruje ;) 

NIELSEN Leather Maintainer
Zużyłem dwie butelki. Ładnie pachnie, szybki w aplikacji i coś tam wnosi do odświeżenia skóry. Mogę Ci polecić ;)
Ewentualnie TENZI DETAILER Skóra pielegnacja
Ale ten dopiero kupiłem na testy i jeszcze nie przyszedł

37 minut temu, Konioklonio napisał:

b) Jaki poślizg pod ADBL Clay Sponge żeby zredukować bałagan? Woda z szamponem czy sama woda?

Ja używałem wody z szamponem z mycia auta --- lepiej mi szło jak z ADBLowskim lubrykantem!