Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 8.08.2017 o 15:23, Gahaj napisał:

Krótkie pytanie - krótka odpowiedz:
Jaki pad pod cleaner DODO JUICE LIME PRIME ? 
Mam zakupiony czerwony flexipad (http://www.detailer.pl/sklep/aplikatory/359-flexipads-soft-edge-tri-applicators-3-pak.html)

Taki jest ok czy lepszy będzie z mikrofibry? 
Mam roczną astre K i nie chciałbym sobie zjechać lakieru złym padem.. 

up

8 godzin temu, etrone napisał:

Bawie sie w detaling motocykla, wieksze powierzchnie lakieru na baku i blotnikach normalnie atakowalem maszynzka z bp 75 ( bo taki mam najmniejszy) natomiast jak poradzic sobie w tych zakamarkach w okolicy wajchy zmiany biegow :

oOJBXNa.jpg

jxsbLPI.jpg

Recznie jesli mam to jechac to tez osobno ciecie osobno polisch i osobno wykanczanie ? czy recznie nie zrobie holosow i wystarczy 1 step ?

Jak kolega, albo mniejszy bp albo autoritz nano ... gigant jest to motocykli, szczególnie to armatury gdzie chromów jest w cholerę i zakamarków jeszcze więcej ;) . Sporty się robi moment, na armaturę to trzeba mieć cierpliwość, ostatnio miałem vespę na warsztacie ... tragedia

• Dziękuję 1

57 minut temu, KapselK napisał:

Słuchajcie, czy Ceriglass usuwa powłokę z szyb? :o

Mi usunął. Co prawda był to Soft99 Glaco Q nałożony ok. 3 tygodni wcześniej, ale po Ceriglass-ie i DA z Soft-a nie zostało nic.

@Zdroja0 - jeżeli chcesz AIO, które odświeży Ci porządnie lakier i zabezpieczy go na dłużej, niż Cherry - spróbuj DG #501. Wg mnie to produkt typu "must have" w arsenale, idealny na szybką akcję, gdy lakier ma wyglądać przez duże W, a nie ma czasu na dłuższą akcję. Nawet ręcznie stosowany (używam do tego ręcznego aplikatora z MF, ale podobno można też aplikatorem gąbkowym) daje fajny efekt. 

Jedzie któryś z Was po 19 sierpnia z Bydgoszczy na Górny Śląsk (Katowice, Tychy)? Na razie nic pewnego ale potrzebowalbym przewieźć trzy paczki o łącznej wadze 33kg gdzie najdłuższa ma ~220cm, jeszcze uzgodnie te dane. Ofkors nie za free, napewno się dogadamy

@Zdroja0 - na przygotowanym lakierze (dekontaminacja i mycie) #501 poleży 2-3 miesiące sam, bez wspomagaczy. Oczywiście okres ten zależy od warunków pogodowych, częstotliwości użytkowania samochodu, częstotliwości i sposobów mycia itd. Generalnie jednak jest to naprawdę trwałe AIO.

• Moderator

Szukam jakies buteleczki pianujacej do cleneara do skor oraz do innych srodkow typu APC itd. Butelka od Colourlock umarla wiec potrzebne cos bardziej wytrzymalego. Co macie badz co polecacie 

• Moderator
15 minut temu, linden napisał:

Który deironizer ma najlepszy stosunek cena/jakość/bezpieczeństwo dla lakieru, w zastosowaniu na karoserię samochodu?

ja używam D-Toxa   za 141 zł masz 5L

• Dziękuję 1

Dnia 10.08.2017 o 19:33, KapselK napisał:

Ja do DJLP używałem mikrofibrowego z kiszonką oraz tnącego od Shiny Garage (niebieski) i było ok.;)

Słuchajcie, czy Ceriglass usuwa powłokę z szyb? :o

Dzięki. Właśnie takiej użyłem. Dekontaminacja, glinkowanie, mycie itp.. cleaner i na koniec Dodo Juice Purple Haze

Efekt poniżej :)

Spoiler

kZ4PccK.jpg

Drodzy forumowicze, odpowiedzcie mi na pytanie: mam samochód po polerce, zabezpieczony woskiem. wiadomo, że wystarczy on na ok. 2 mies. przy odpowiednim myciu (na dwa wiadra, szampon PH 5,5 itd.) po myciu ręcznik do osuszania i QD. Teraz zasadnicze pytanie: jak po czasie kłaść następny wosk, żeby nie porysować znów lakieru? Przecież jak zastosuję zasadę: piana, mycie,  glinka a potem cleaner to porobię mikroryski (glinką i cleanerem) i cała robota na nic? Jak to zrobić, żeby jak najdłużej utrzymać efekt polerki i nakładać wosk co 2-3 miechy?  

A w jaki sposób zamierzasz stosować cleaner, że obawiasz się "mikrorysek" ? Jeśli lakier jest po korekcie, wyprowadzony na "tip-top", stosuj cleaner nieścierny, który usunie starą warstwę wosku samymi zawartymi  w sobie rozpuszczalnikami. Na pewno przy odpowiednim podejściu do cleanera nie narobisz sobie więcej szkód na lakierze, niż przy aplikacji i polerowaniu wosku. Poza tym przy normalnym użytkowaniu samochodu lakier też swoje dostaje.

43 minuty temu, Eidos71 napisał:

A w jaki sposób zamierzasz stosować cleaner, że obawiasz się "mikrorysek" ? Jeśli lakier jest po korekcie, wyprowadzony na "tip-top", stosuj cleaner nieścierny, który usunie starą warstwę wosku samymi zawartymi  w sobie rozpuszczalnikami. Na pewno przy odpowiednim podejściu do cleanera nie narobisz sobie więcej szkód na lakierze, niż przy aplikacji i polerowaniu wosku. Poza tym przy normalnym użytkowaniu samochodu lakier też swoje dostaje.

Wiem, że po jakimś czasie z użytkowania rysy będą powstawać, chodzi mi o utrzymanie efektu jak najdłużej. Czyli mogę zastosować np. taki cleaner (link poniżej) nakładany maszyną DA, nieścierny, a co z glinkowaniem?

https://www.google.pl/search?q=coating+prep+polish&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiY7s7b5dbVAhVhDcAKHefpBDMQ_AUICigB&biw=1280&bih=868#imgrc=VLkydSf_tND04M:

Gdzieś na Śląsku (najlepiej Katowice, Chorzów) znajde myjnie autodetalingowa? Taka co umyje auto zgodnie ze sztuka. Wujowi odgiglalem auto. Dekontaminacja, glinka. Nalozylem collinite. Ja wlkp a on Katowice. Nie chce zeby moja praca poszla na marne.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

@grabson7 - śmiało możesz stosować ten cleaner - sprawdzony produkt. Co do glinkowania: musisz to robić z głową, raczej delikatną glinka i z poślizgiem typowego lubrykantu (kombinacje woda, lub woda z kilkoma kroplami szamponu lepiej odpuścić). Ewentualnie przed każdym użyciem cleanera odpuszczasz sobie glinkowanie, ale za to chemiczna dekontaminacja "na bogato" i dokładnie.